www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 30 lip 2025 13:10

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 67 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 09 tra 2010 20:59 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 15 zahvala
Zahvaljeno je: 32 zahvala
Samuel,slažem se s tobom,

samo bih još komentirala nešto na ovo što je anchi napisala:

Citat:
evo vidis, a ja bas suprotno mislim... bas mislim da ce Kristu biti drazi ateist koji je za zivota zivio dobro, Bogu milo, koji nije nikad naudio nikome i koji je trudio se biti uzor drugima za opće dobro.
s druge strane uzmimo Krscanina koji psuje, pije, nasilan je, vrijeda druge i ogovara, grijesi na sve strane i ode na misu svakuk nedjelju, pricesti se i misli da mu je oprosteno... Ode i na duhovnu obnovu tu i tamo, place, kaze:upoznao sam Krista, i tako bude par mjeseci i opet se vrati na staro....

kako se uopće klasificira da je netko Kršćanin?Ako je samo po primljenim sakramentima,a sve drugo čini kao što je anchi napisala,po meni to nije Kršćanin.U evanđelju je napisano što znači obraćenje,ono istinsko.Tako da tu treba napraviti razliku.Zašto bi netko bio Kršćanin samo po imenu,i sakramentima,a ne živi svoju vjeru svojim životom,nego je manifestira samo ponekad kada mora,iz nekog običaja ili nečeg sličnog.
Bog dragi voli srce raskajano i iskreno,i On sve najbolje zna.Njega se ne može prevariti.Nikada.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 tra 2010 21:52 
Odsutan

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
KRŠČANSKA POBOŽNOST SE NE SASTOJI U MNOGIM VJERSKIM VJEŽBAMA.Prava pobožnost ima svoj korijen u duši,u Bogu.Ona ima svrhu,da nas učini ćudoredno boljima i da nas s Bogom sjedini po ljubavi.Tko je pravo pobožan,taj je daleko od toga da se sasvim izgubi u vanjskim sitnicama,koje sapinju duh.On nastoji oko pravih kreposti.Vjerske su vježbe za njega sredstvo,da se usavrši,da se posveti.
On se doista žrtvuje,on ljubi Boga i bližnjega.Prava je "pobožnost za sve korisna",lijepo kaže sveti Pavao;jer ona molitvu povezuje sa životom,srce sa radom,dušu sa Bogom.
Tko je pravo pobožan,on je redovito veoma dobar.

Krščanska pobožnost se ne sastoji u mnogim vjerskim vježbama.Neki misle da oni koji mnogo mole,mnogo poste,puno se trape,koji često primaju svete sakramente,koji su upisani u više bratovština,koji rade u raznim dobrotvornim i drugim pobožnim društvima,da su već radi toga pobožni.
To bi moglo biti,ali nije uvijek tako.Netko bi mogao vršiti sva ta vaanjska dijela pobožnosti,ali nebiti u pravom smislu pobožan.
Mogao bi sva ta dijela vršiti manjkavo,nesavršeno,a što je još gore,mogao bi ih vršiti bez dobre nakane,bez koje niti jedno djelo nema pri Bog vrijednosti.
Tako ne bi dobro učinila ona majka,koja bi radi svoje pobožnosti propustila bitne dužnosti prema dijeci i mužu.Nebi razborito učinila ona kćerka,koja bi na svaki naćin htijela slušati Svetu Misu i onda kad bi morala dvoriti bolesnu braću.
Niti bi pametno ćini otac,koji bi u tolikoj mjeri postio,da bi postao nesposoban za rad i nesposoban za uzdržavanje svoje obitelji.
Prava pobožnost je razborita!

O.Ignacije Radić-"Kako postati pobožan"

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 tra 2010 21:54 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Magda napisao:
Samuel,slažem se s tobom,

samo bih još komentirala nešto na ovo što je anchi napisala:

Citat:
evo vidis, a ja bas suprotno mislim... bas mislim da ce Kristu biti drazi ateist koji je za zivota zivio dobro, Bogu milo, koji nije nikad naudio nikome i koji je trudio se biti uzor drugima za opće dobro.
s druge strane uzmimo Krscanina koji psuje, pije, nasilan je, vrijeda druge i ogovara, grijesi na sve strane i ode na misu svakuk nedjelju, pricesti se i misli da mu je oprosteno... Ode i na duhovnu obnovu tu i tamo, place, kaze:upoznao sam Krista, i tako bude par mjeseci i opet se vrati na staro....

kako se uopće klasificira da je netko Kršćanin?Ako je samo po primljenim sakramentima,a sve drugo čini kao što je anchi napisala,po meni to nije Kršćanin.U evanđelju je napisano što znači obraćenje,ono istinsko.Tako da tu treba napraviti razliku.Zašto bi netko bio Kršćanin samo po imenu,i sakramentima,a ne živi svoju vjeru svojim životom,nego je manifestira samo ponekad kada mora,iz nekog običaja ili nečeg sličnog.
Bog dragi voli srce raskajano i iskreno,i On sve najbolje zna.Njega se ne može prevariti.Nikada.

zato sto na ovom svijetu ima ljudi su veliki vjernici i koji lizu oltare a ne prihvacaju osobu u svome zivotu koja nema niti jedan sakrament i ne ide u Crkvu, a kvalitetna je osoba i uvijek gleda dobro u drugima...
eto zasto... ta osoba je Krscanin po tome sto moli, po tome sto ide na mise, po tome sto svaki dan moli krunicu, ali ta ista osoba naprnji nos na spomen tog "Ne-Krscanina" i ne prihvaca ga...
pa nek mi netko kaze da nije Krscanin.. je .. Krscanin je... ali ima veliku manu... i to je to.. covjek...

COVJEK

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 tra 2010 22:06 
Odsutan

Tko prione uz post,misli da je veoma pobožan ako posti,premda mu je srce puno zlobe.Ne usuđuje se ni jezika umoćiti u vino,ni u vodu zbog trijeznosti;ali se ne ustručava,da ga umoći u krv bližnjega klevečući ga i kudeći.
Drugi će se držati pobožnim,jer danonočno izgovara silu molitava,premda iza toga navaljuje na ukučane i na susjede pogrdnim rijećima.
Takav vrlo rado otvara svoj novčanik i dijeli milostinju siromasima,ali neće otvoriti srce,neće umiljato govoriti svojim neprijateljima.
Takav će oprostiti neprijateljima,ali neće podmiriti dug svojim vijerovnicima,dok ga ne prisili sud.
Sve te ljude drže pobožnima,ali u njima nema niti mrvice pobožnosti.

Franjo Saleški...

Ne smijemo se stoga čuditi da ljudi ovga svijeta kad svojim oćima vide slične i druge zle posljedice krive pobožnosti,i sami za nju ne mare,preziru vjerske službe u kojima ne vide neko močno oružje protiv zla,nego okove,koji ih sapinju.
Dijelomičnu odgovornost za takve krive nazore nose osobe,koje pobožnost snizuju do pukog formalizma i koje svojim čudnim ponašanjem daju povoda da i samu pobožnost osude i zanemare oni koji je najviše trebaju.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 tra 2010 22:26 
Odsutan

Citat:
zato sto na ovom svijetu ima ljudi su veliki vjernici i koji lizu oltare a ne prihvacaju osobu u svome zivotu koja nema niti jedan sakrament i ne ide u Crkvu

Napisala si "veliki vijernici",odakle znaš da je ili je to sam rekao?Jeli sv.Franjo bio veliki vijernik i možeš li ih staviti u isi koš pa generalno opaliti po svim dobrim katolicima koji idu češće u crkvu i koji"ližu"oltar???
Citat:
a kvalitetna je osoba i uvijek gleda dobro u drugima...
eto zasto...

Neznamo tko je koliko tko kvalitetan dok ga Bog ne prokuša kao Joba.Zvućiš mi kao da želiš reći da je Isus đaba proživljavao muku,kalvariju raspeće,izrugivanje,svu patnju i bol,misliš li da je Krist uzalud došao i da Ga netrebamo,ili jedni malo više a drugi malo manje,ili svi isto.Ili je čak ateizam dovoljan??

Citat:
ta osoba je Krscanin po tome sto moli, po tome sto ide na mise, po tome sto svaki dan moli krunicu, ali ta ista osoba naprnji nos na spomen tog "Ne-Krscanina" i ne prihvaca ga...
pa nek mi netko kaze da nije Krscanin.. je .. Krscanin je... ali ima veliku manu... i to je to.. covjek...

A tko nema mane i tko čovjek nije,a na ovo ostalo imaš moj post prije.Da su krščani savršeni nebi trerbalo raspeće,da idu u raj samo zbog krštenja i krizme nebi trebalo uskrsnuče,da su najbolji nebi trebali svaki dan misu,nebi trebali ispovijed i pričest,nebi trebali Kristovu Krv,nebi trebali Božansko Milosrže,jer se krščani ne spašavaju po svojim zaslugam i lizanju oltara,već po Božjem Milosrđu!Budimo mi ti koji "ližu"oltar,zbog kojih čemo privlaćiti ljude k Kristu,budimo mi milosrdni bez ikakvih zahtijeva,da pokažemo da nismo baš takvi kavkim nas se prikazuje.
Ispast će još da su najgori oni koji idu često u crkvu,ali to je često izgovor onima kojima se neda ići...

Negdije sam pročitao priču ili događaj,gdije je zapovijednik u mornarici bio praktični vijernik,ali je svoje mornare često korio,znao ponižavati pa čak nekad biti i okrutan prema njima.U to ga jedan mornar upita,kako to da je takav a ide često u crkvu na misu.a zapovijednik mu odgovori,"a kakav bih tek bio da neidem".....

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 tra 2010 00:02 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Samuel napisao:
Citat:
zato sto na ovom svijetu ima ljudi su veliki vjernici i koji lizu oltare a ne prihvacaju osobu u svome zivotu koja nema niti jedan sakrament i ne ide u Crkvu

Napisala si "veliki vijernici",odakle znaš da je ili je to sam rekao?Jeli sv.Franjo bio veliki vijernik i možeš li ih staviti u isi koš pa generalno opaliti po svim dobrim katolicima koji idu češće u crkvu i koji"ližu"oltar???
Citat:
a kvalitetna je osoba i uvijek gleda dobro u drugima...
eto zasto...

Samule, nauci cemu navodni znaci sluze.. velika je razlika izmedu "veliki vjernik" i veliki vjernik.. naravno da svece ne trpam u isti kos sa doticnom osobom.
nego...
zamisli osobu koja ima po kuci mali milijun kipica od svetaca i svake noci prije spavanja obilazi sve te kipice i kod svakog se zaustavlja po pet minuta za svakog zasebno moleci molitvu. ta ista osoba svaki dan moli krunicu preko katolickog radia i ide na misu svake nedjelje, hodosasca da i ne spominjem...
ta ista osoba je dosta kontroverzna i dosta patrijahalno odgojenai vise gleda druge nego samog sebe.. ta osoba i nije losa, voli pomoci ali ne prihvaca neke stvari:npr.da ja imam epilepsiju, problema sa secerom, slab sluh itd., po njoj je sve to moje glumatanje i vise bih se trebala okrenuti Bogu i bit ce manje "glume", ne prihvaca mog momka koji nije krsten, nije pricescen i nema sakrament Krizme, nema kipove po sobi i slike, ali ima krizic oko kljuceva i taj krizic mu vise znaci nego bilo koji drugi predmet. njego otac radi u stranoj zemlji, nije ga vidio ohoho, dugo vremena su ga ko malog odgajali baka i djed, jer je majka otisla za ocem, i vidim koliko mu nedostaje njegov tata, ali nikada, nikada od njega nisam cula niti jednu rijec osude:"tata me je ostavio, tata nije fer, otisao je, salje mi samo novac, a ja zelim zagrljaj." ja se njemu divim, jer prihvaca svakoga, prihvaca mene kao vjernicu i nikada nikada mi nije rekao da NE idem u crkvu, bas naprotiv, podrzava me.. radi u servisu i popravlja kompjutore i laptope i dok drugi njegove struke naplacuju svoje fusarenje, on po cijelom selu popravlja u svakoj kuci kompjutor ili laptop i za to ne uzima nikakvu novcanu naknadu. smeta ga nepravda, i jedino sto zeli biti u zivotu je biti sretan covjek.

Rekao si da si dobio dojam da ja mislim da je ateizam sam po sebi dovoljan.... eto vidis.. opet si me protumacio krivo i to izmedu redaka...
Moj dragi u zadnje vrijeme cesto zna reci:"izgubio sam sebe u svom tom nekom kaosu.." trenutno radi na velikom projektu koji uistinu iziskuje puno odricanja, vremena, truda, novaca i svega ostaloga i ja mu se divim jer znam da bi ja odustala vec otkad..
i jedino sto u tom trenutku nakon njegove izgovorene recenice :"izgubio sam sebe" pomislim, je:"Boze, pomozi ovom covjeku da nade put do tebe"

Samuele, prijatelju dragi... mozemo mi biti sretni koliko god hocemo, mozemo biti tuzni, bolesni zdravi...
kakvi god...

ali nista, nista na ovom svijetu po meni nema smisla ako to ne podijelim s dragim Bogom...

Samuel napisao:
Negdije sam pročitao priču ili događaj,gdije je zapovijednik u mornarici bio praktični vijernik,ali je svoje mornare često korio,znao ponižavati pa čak nekad biti i okrutan prema njima.U to ga jedan mornar upita,kako to da je takav a ide često u crkvu na misu.a zapovijednik mu odgovori,"a kakav bih tek bio da neidem".....

ovo je super receno! :wink:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 tra 2010 06:38 
Odsutan

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Citat:

:b112: :lol: :roll: :oops:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 tra 2010 07:00 
Odsutan

lijen sam pisati pa ću samo osnovnu misao natuknuti !
"Ljubite svoje neprijatelje!"
Svima Vam je poznata ova rečenica. Mislim da je upravo ovo mjesto
gdje padaju sve maske...
Koliko ljubimo neprijatelje ?
Kada smo sami sebi neprijatelji ?
Znamo li prepoznati pravog neprijatelja ?

Moram priznati da sam upravo ovih dana ulovio samog sebe u
lažnoj pobožnosti.
Blagoslovljeni budite braćo i sestre !

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 tra 2010 07:07 
Odsutan

zaboravio sam spomenuti osobu koja me uputila da malo porazmislim
o tri navedena pitanja :)

Hvala č.s. Augustini Barišić :)

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 tra 2010 09:20 
Odsutan

Mene je moja susjeda pita direktno,
kako ti koja ideš svaku nedjelju u crvku zapadaš u takve krize depresije,
nije čudno što ja koja nejdem imam ispade ljutnje ali ti ?
i ja znam da sa puno puta lažno pobožna,
i znam mada idem nedjeljom u Crkvu da sam još daleko od njega,
ali sretna sam kad mogu otiči u Crkvu!

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 67 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]