www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 07 lip 2025 15:44

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 276 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 28  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 24 ožu 2010 07:26 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Misna čitanja Arhiva članaka

Srijeda, 24.ožujka 2010.
[ 24.3.2010 ]

Pripremio: vlč. Stjepan Škvorc
ČITANJA:
Dn 3,14-20.24-25.28
Dn 3,52-56
Iv 8,31-42

Hvaljen Isus i Marija! Danas nam Isus u raspravi sa Židovima tumači kako je Božja istina oslobađajuća, a grijeh zarobljava. Evo teksta Evanđelja o tome:

Tada Isus progovori Židovima koji mu povjerovaše: 'Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu, moji ste učenici; upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi.' Odgovore mu: 'Potomstvo smo Abrahamovo i nikome nikada nismo robovali. Kako to ti govoriš: 'Postat ćete slobodni?'' Odgovori im Isus: 'Zaista, zaista, kažem vam: tko god čini grijeh, rob je grijeha. Rob ne ostaje u kući zauvijek, a sin ostaje zauvijek. Ako vas dakle Sin oslobodi, zbilja ćete biti slobodni. Znam: potomstvo ste Abrahamovo, a ipak tražite da me ubijete jer moja riječ nema mjesta u vama. Ja govorim što vidjeh kod Oca, a vi činite što čuste od svog oca.' Odgovoriše mu: 'Naš je otac Abraham'. Kaže im Isus: 'Da ste djeca Abrahamova, djela biste Abrahamova činili. A eto, tražite da ubijete mene, mene koji sam vam govorio istinu što sam je od Boga čuo. Takvo što Abraham nije učinio! Vi činite djela oca svojega.' Rekoše mu: 'Mi se nismo rodili iz preljuba, jedan nam je Otac - Bog.' Reče im Isus: 'Kad bi Bog bio vaš Otac, ljubili biste mene jer sam ja od Boga izišao i došao; nisam sam od sebe došao, nego on me posla.

Ono što su Židovi tako teško shvaćali, pa čak i u trenutku kada su povjerovali Isusu i krenuli za njim kao njegovi učenici, i mi danas tako teško shvaćamo. Tko čini grijeh, rob je grijeha. Jednostavna Isusova rečenica koja nas se tako teško prima i premda ju prihvaćamo kao istinitu kao da se namjerno na nju oglušujemo. Volim reći kako zlo uvijek na sebe zaziva još veće zlo. Tako je i sa grijehom. Grijeh uvijek priziva na sebe još veći grijeh. Nitko nije postao kriminalac preko noći. Iz slabosti u slabost, toliko se na kraju zagrize u grijeh da mu se više ne može odoliti, ne može se više živjeti bez njega. Kao droga koja te toliko obuzima da te na kraju upropasti. I uvijek su na početku u pitanju sitnice. Učiniš neki sitni grijeh, samo odmahneš glavom i opravdavaš se kako to nije ništa. Ali prvi put je prošlo, pa opet ponovno dođeš u napast. Razmišljaš kako je prvi put prošlo bez posljedica, pa pomisliš da i nije grijeh ako nema posljedica. No one se ne vide odmah na početku. Tako zaredaš u stalnost činjenja tog istog grijeha, dok on postane dio tebe, sasvim normalna stvar u tvome životu. Postane navika koju ti se ne da ispravljati. Tako navika po navika skupi se toliko toga da u jednom trenutku shvatiš koliko tvoj život ide stranputicom, ali više se nemaš snage popravljati. Pogotovo ako si okružen društvom koje odobrava tvoje grijehe i čini ih kao i ti.

Svakome od nas se to može dogoditi ili se već dogodilo. Teško je vratiti se iz takvoga stanja na pravi put. Potrebno je mnogo truda i neizostavna pomoć od Boga i njegova milost da bi se povratilo čisto stanje duše, a neke rane ostavljaju duboke ožiljke. Zato se treba truditi u startu. Biti u Isusovoj riječi znači stalno biti budan, na svaki grijeh reagirati, na svaku pokazanu slabost moliti Boga za snagu da se možemo odrhvati napastima i spriječiti nove padove. Tako dolazimo do prave slobode. Kada smo toliko jaki da možemo grijehu i slabostima reći ne tada smo zaista slobodni. Jeste li osjetili u ovom vremenu korizme kako ste sretni što ste se uspjeli pridržavati svojih korizmenih odluka, odricanja i posta. Kada dobro razmislite shvatit ćete da ste sretni zato što ste uspjeli pobijediti sebe. Dokazali ste samima sebi da možete nešto učiniti, da vaše tijelo ne vlada vama, već da ste vi gospodar svoga tijela i da je stvar odricanja stvar duha. Zato se sve tjelesne ovisnosti mogu izliječiti ili nadvladati jedino jakošću duha, nikakvi lijekovi tu ne pomažu. Duh se hrani istinom, a istina je riječ Božja kojom Bog progovara po svome Sinu.

Mnogi ne žele čuti istinu, mnogi robuju slabostima i grijehu. Mnogi pokušavaju i danas ubiti Isusa premnda on i dalje govori samo istinu, premnda i dalje čini samo dobre stvari među ljudima. Pa čak i oni koji se zovu njegovim učenicima mogu postati žalosni robovi grijeha. Tu nema pravila. Zato je Isusova riječ upućena svakome u želji da se obraćamo uvijek i iznova. Ništa nam ne znače položaji, titule, novac i moć dok god smo robovi vlastitoga tijela. Svaki od nas odlučuje za sebe hoće li povjerovati Isusu, osloboditi se ropstva grijeha i živjeti u istini prema sebi, Bogu i bližnjima, ili će ostati u zabludi ovozemaljske slobode. Moli za jakost duha, misli na svoju dušu i istina Božje riječi uvijek će ti biti jasna...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 12 tra 2010 06:03 
Odsutan

Ponedjeljak, 12. travnja 2010.
[ 12.4.2010 ]

Pripremila: s. Augustina Barišić, ASC

ČITANJA:

Dj 4,23-31
Ps 2
Iv 3,1-8

Dragi prijatelji, odlomak Ivanova evanđelja naglašava kako je među farizejima bio čovjek imenom Nikodem. Mnoge činjenice govore i da je Nikodem bio plašljiv i vrlo ovisan o javnom mišljenju, pa se nije usudio javno pristupiti Isusu. Dakle, potražio Ga je noću. Stoga naslućujem kako razgovor Isusa s Nikodemom možemo podijeliti u dva dijela.

U prvom dijelu naziremo tajnu ponovnog rađanja, a u drugom tajnu Sina čovječjega. A okvir u kojem se odvijao čudesni razgovor između Isusa i Nikodema jest noć. Slika je to noći koja obuhvaća svijet i ljudsku dušu. Slika je to i Nikodemove, dakako i naše, noći u kojoj često lutamo i teško nalazimo izlazna vrata. Često, priznajmo, i u našim noćima i mi tragamo za nekim s kime možemo i smijemo biti iskreni i iskreno komunicirati.

Daj Bože da u tim trenutcima tragamo i čeznemo u svoj svojoj iskrenosti za Isusom. Ako smo s Njim u vezi, ako s Njim surađujemo onda Ga povedimo i kroz našu tamnu noć, dubinu mraka i tišinu dubine kako bismo osluškivali vapaj i zov na novo rađanje. Isus uvijek poziva. Isus je izravan, a Nikodem šokiran Isusovim pozivom i tumačenjem da se treba nanovo roditi. Razumom, polako pokušava naći put razumijevanja, kako i na koji način se on, starac, može nanovo roditi.

Isus je i danas izravan. On želi utvrditi gradivo i poziv upućuje izravno tebi i meni i kaže: 'Zaista, zaista, kažem ti, ako se ne rodiš iz vode i Duha, ne, ne možeš ući u kraljevstvo Božje. Što je od tijela rođeno, tijelo je, i što je od Duha rođeno, Duh je i zato ne čudi se što ti rekoh, treba da se rodiš nanovo, odozgor'. Velika je ovo Isusova besjeda i snažna poruka. Pokušajmo i mi sada prodrijeti kroz veličinu Isusove mudrosti i iščitajmo za sebe poruku poziva na novo rađanje kroz djela Duha Svetoga, po mudrosti i snazi Duha.

A nije to sve. Na tajna pitanja koja su mučila Nikodema, a sada muče i nas, Isus kaže; 'Vjetar puše gdje hoće, čuješ mu šum, a ne znaš odakle dolazi i kamo ide. Tako je sa svakim koji je rođen od Duha'. I na ovu Isusovu, uključuje se i psalmista svojom porukom. I on želi biti izravan, pa se obraća i tebi i meni riječima; 'Ti si sin moj, danas te rodih. Zatraži samo, i dat ću ti puke u baštinu, a u posjed krajeve zemaljske'.

Prijatelju, poruka je jasna, duboka i istinita. Zato molimo zajedno neka i nas Gospodin poživi u istini i neka nas povede putem vječnim. Amen. Aleluja!

Ako ovo nekome smeta neka mi javi pa necemo vise stavljati. :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 tra 2010 06:50 
Odsutan

Utorak, 13. travnja 2010.
[ 13.4.2010 ]

ČITANJA:

Dj 4,32-37
Ps 93
Iv 3,7b-15

Današnje Ivanovo izlaganje nastavak je događaja jučerašnjeg evanđelja kroz Nikodemov susret s Isusom o blagdanu Pashe. Bila je to vjerojatno prva Pasha u vrijeme Isusova javnog djelovanja. Pa reče: 'Vjetar puše gdje hoće, čuješ mu šum, a ne znaš odakle dolazi i kamo ide. Tako je sa svakim koji je rođen od Duha'. Poslanje Duha Svetoga uvijek je povezano i usmjereno poslanju Sina. Duh Sveti, Gospodin i životvorac, poslan je da utrobu Djevice Marije posveti i božanski oplodi.

Dakle, Isus po Duhu Svetome postade čovjekom. Njega Crkva u svojem Vjerovanju ispovijeda kao Sina, istobitna s Ocem: 'Boga od Boga, Svjetlo od Svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga, rođena, ne stvorena.' On, Sin Božji, postade čovjekom, utjelovljen od Marije Djevice. I to se upravo dogodilo kada dođe punina vremena. Sve se to zbilo u Duhu Svetom. To je rezultat Isusove ljubavi koja zahvaća čovjeka i zato ova poruka danas 'Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca, a poslao ga je upravo u našu noć, da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni!'

'Bog je svoga Sina poslao ne da sudi svijetu, nego da se svijet po njemu spasi !' Povjeruj u tu istinu jer je ona presudna, a ako vjeruješ da će iz Njegova tijela poteći voda života, kako Ivan navodi, blago tebi. Dobitak ti je velik, a traži se samo predano srce.

Prijatelju, živimo u nemirnim vremenima. Taru nas razne nevolje, ratovi, poplave, potresi, neimaština, nesigurnosti, strah od sutra i depresija što će sutra i kako će biti, jer sutrašnji dan možda nije naš. Vremena su zla i ne znamo hoće li nam za izmirenje s Gospodinom ostati vremena. Naš je ovaj trenutak. Zato sve predaj Gospodinu u ruke i vjeruj Riječi Božjoj i idi kamo te šalje i treba. A treba te i te kako, jer nitko Bogu nije bitan i važan kao što si to ti. Povjeruj u to. I još nešto, danas je dan kada i nama Otac želi dati Duha Svetoga.

Zato, prijatelji, molimo za taj dar, za dar svemoguće snage, neophodnu za ispunjavanje zadatka kojeg možemo izvršiti samo mi i nitko drugi. I zato Gospodine, daj da se ne brinemo toliko da budemo utješeni, nego da tješimo i da razumijemo one koji su žalosni. Jer tko sebe daruje, taj se prima, a tko sebe zaboravlja, taj se nalazi, ili kako pjeva psalmist: 'Čvrsto je prijestolje tvoje, Gospodine, ono je od iskona, a ti si od vječnosti'! Pa neka tako i bude. Amen!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 tra 2010 06:51 
Odsutan

Srijeda, 14. travnja 2010.
[ 14.4.2010 ]

ČITANJA:

Dj 5,17-26
Ps 34
Iv 3,16-21

Današnje evanđelje ima veoma važnu misao. Ivan prezentira Isusovu ljubav koju kao da umjetničkom rukom oslikava kroz razgovor s Nikodemom, kojemu kaže: 'Bog je tako ljubio svijet, te je dao svoga Sina Jedinorođenca, da niti jedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni'. I dok meditiram ovaj tekst, postavljam pitanje, a gdje su granice Očeve ljubavi, koju mi maleni teško možemo razumjeti? Odgovor na pitanje dolazi mi kroz molitvu.

Otac tvoj nema granica. Daje Sina svoga kroz beskraj ljubavi. Darivanjem Sina, stvara ljubav. Dakle, poistovjećuje se s ljubavlju. Poistovjećuje se i sa svjetlom i životom. Ljubav mu je bez granica, a ide do te mjere da čovjeka želi sličnim sebi. I još, kroz Ivanovo pero, navodi činjenicu; 'Svjetlost je došla na svijet, ali ljudi su više ljubili tamu nego svjetlost, jer djela ljudska su zla i zlo, a zlo mrzi svjetlost i zato ne dolaze k svjetlosti da se ne razotkriju zla djela'.

Poruka je to evanđelja danas, prijatelju upućena i tebi i meni, zato sada i smijemo moliti Oca. Oče dođi i obasjaj i naš duh, svojim božanskim svjetlom. Jer Bog i kroz ovaj trenutak daje spoznaju da razumijemo njegovim razumijevanjem. Da svoj život procjenjujemo ne svojom mudrošću, nego kroz mudrost Oca, da bismo lakše prihvaćali gledišta božanske mudrosti.

I još nešto. Kroz evanđeosku poruku Otac nam danas priopćava beskrajnu širinu svojih pogleda nad životom i dopušta da kroz nas prolazi beskonačna veličina i Njegove mudrosti.

Za kraj, s ljubavlju i puninom srca recimo Ocu. 'Oče, učini nas posve prozirnima za tvoju svjetlost. Otvori nas prihvaćanju svemu onomu čemu nas i poučavaš. Jer samo po Tvom Duhu možemo vjerovati u plodnost, često tajanstvenu, ali stvarnu, plodnost vazmenog otajstva u našem osobnom životu i u svijetu kojeg nam kroz ovaj trenutak i povjeravaš.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 tra 2010 07:34 
Odsutan

Četvrtak, 15. travnja 2010.
[ 15.4.2010 ]

ČITANJA:

Dj 5,27-32
Ps 34
Iv 3,31-36

Središnja misao evanđelja danas je Otac ljubi Sina, i sve je predao u ruke Njegove! A Nikodem je opet u igri i Isus mu se ponovno obraća: 'Tko odozgo dolazi, On je iznad sviju. Tko je sa zemlje, zemaljski je i zemaljski govori. Suprotno ovom je, tko dolazi s neba, on je iznad sviju, a što je vidio i čuo – za to svjedoči, a svjedočanstva njegova nitko ne prima.'

Kroz odlomak slutim i Nikodemovo pitanje, na koga se ova činjenica odnosi? I dolazi mi odgovor. Na sve nas. Isus je svojim utjelovljenjem ušao u povijest čovjeka i zavolio ga kroz njegovu povijest, a da bi obnovio povijest čovjeka prema Očevu planu, na sebe je uzeo naše grijehe i otkupio nas po svojoj smrti na križu. Isusova solidarna blizina s čovjekom nagnala Ga je na traženje grešnika, siromaha, napuštenih, bolesnih i rubnih.

Nije štedio samoga sebe. Ljubio je sve do darivanja života jer samo je na taj način ostvario pomirenje čovjeka s Bogom. To je onaj drugi dio odgovora u današnjem evanđelju, a govori: 'Uistinu, onaj koga Bog posla, Božje riječi govori'. Dakle, to je Isus. A Bog duha ne daje na mjeru. Otac ljubi Sina, i sve je predao u ruku njegovu, što potvrđuje gore navedeno. Zato je i poruka jasna. Tko vjeruje u Sina, ima vječni život, a tko neće vjerovati u Sina, neće vidjeti života i gnjev Božji ostaje na njemu. Tako je Ivan zapisao u svom evanđelju.

A mi danas molimo sa sv. Franjom:

'Gospodine, učini me oruđem svoga mira,
gdje je zabluda, da donosim istinu.
Gdje je tama, da donosim svjetlo,
gdje je sumnja, da donosim vjeru.
Gdje je očaj da donosim nadu
i gdje je nesloga da donosim jedinstvo.'

I na kraju zapjevajmo i mi svome Gospodinu, sa psalmistom koji se danas oglašava riječima ''Blagoslivljat ću Gospodina u svako doba, njegova će mi hvala biti svagda na ustima! Nek' se Gospodinom duša moja hvali, nek' čuju ponizni i nek' se raduju. U njega se uzdajte i razveselite se, da se ne postide lica vaša!'' Amen!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 16 tra 2010 07:12 
Odsutan

Petak, 16. travnja 2010.
[ 16.4.2010 ]

ČITANJA:

Dj 5,34-42
Ps 27
Iv 3,31-36

Dragi prijatelji, danas promatramo Isusa kako Ga slijedi mnoštvo naroda, jer je činio mnoga znamenja na bolesnicima. A nakon 'akcije' uzlazi na goru, kaže Ivan, gdje je sjedio sa svojim učenicima. Bila je blizu i Pasha, židovski blagdan. Isus baci pogled dolje i ugleda silan svijet koji je dolazio k Njemu.

Pozva ih i okupi oko sebe. Oni posjedaše na travu i blagovali su svi prisutni. Hranu preostalu nakon objeda skupiše u dvanaest košara ulomaka što je od pet ječmenih kruhova preteklo na zajedničkoj gozbi. Kad prisutni vidješe čudesni znak što ga Isus učini, rekoše; 'Ovo je uistinu Prorok, koji ima doći na svijet!'

Kako ovo drugačije razumjeti, nego da Isus i nas poziva gozbi svoje ljubavi kroz čuda kojima nas svakodnevno nahranjuje i hrani kroz dubinu tajne naše vjere. Kruh koji se blaguje podsjeća nas ne samo na hranu nego i na nešto više, na prijateljstvo s Ocem i braćom kroz dobrotu i ljubav života, što je i biti za druge simbol kruha koji se dopušta lomiti i dijeliti kroz Kruh Života.

Ivan evanđelist kroz odlomak o tome kako je Isus nahranio mnoštvo naroda, i danas želi našu pažnju usmjeriti na Euharistiju, uz poziv na prepoznavanje čuda što Bog svakodnevno čini kako bi i nas nahranio svojim Tijelom i napojio svojom Krvi.

Kao zaključak Ivanovog evanđelja, osjetimo i mi danas na poseban način Isusov poziv. 'Dođi i ti i sjedni za moj stol. Blaguj sa mnom. Priđi mi bliže i budi mi prijatelj'. Poziv je to svima nama, jer kaže, posjedajte, blagujte, jedite i nasitite se. Hrane ima za sve. A preostale ulomke pokupite i dajte i onima koji se ne osjećaju pozvanima, koji nemaju hrabrosti odazvati se i osjetiti radost blagovanja.

I što nam drugo preostaje i u ovom trenutku nego moliti: 'Oče, uči i nas kako ćemo biti jedno i zajedno. Dođi i učvrsti naše jedinstvo. Okupljaj po nama sve više, braću i sestre u jedinstvu istine, ljubavi i vjere. Daj da nadiđemo prepirke i izbjegavamo nasilja, sukobe i izrabljivanje slabijih. Otkrij nam, Oče, jasne mogućnosti i sredstva jedinstva i daj da se na Tvoj način približimo jedni drugima i da zajedno znamo blagovati. Zadahni nas svojom božanskom snagom da nadvladamo zapreke i privedi nas cilju našeg života.'

Na kraju, neka kroz poruku zajedništva i po Euharistiji i nas Duh Sveti, koji je od početka stvaranja svijeta prisutan u srcu Oca, blagoslovi sve koji slušaju i osluškuju Riječ i na ovaj način. I neka blagoslov u imenu Oca, Sina i Duha Svetoga siđe na sve nas. Amen! Aleluja!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 tra 2010 20:49 
Odsutan

Treća uskrsna nedjelja, 18. travnja 2010.
[ 18.4.2010 ]

ČITANJA:

Dj 5,27b-32.40b-41
Ps 30
Otk 5,11-14
Iv21,1-19

Dragi prijatelji, i u današnjem evanđelju susrećemo Isusa Uskrsloga koji se neumorno ukazuje apostolima u različitim situacijama. Ova situacija ukazuje na susret jednog jutra na Tiberijadskom moru. Scena je slična onoj prije uskrsnuća, svu noć su lovili i nisu ulovili niti jednu ribu, Petar i prijatelji mu. Izgubili su nadu u ulov.

Ponekad se i nama čini da je sve izgubljeno, da je Bog digao ruke od nas i da je nebo visoko a Bog daleko, to su trenutci izazova za vjeru – umiranja sebi i rađanja Bogu. Otkrića da nas Isus nikad ne ostavlja, ali dolazi onda kad ga zovemo, zamolimo i potražimo.

Apostolima se ukazivao, utvrđivao ih u istini da je živ, da je smrt neizbježna, ali da tu i nije kraj. I opet Isus, na izvještaj da nisu ništa ulovili, jednako reagira, pa savjetuje: 'Bacite mreže na desnu stranu lađe i naći ćete.' Ne mogaše je izvući od mnoštva riba i prepoznaše da je to bio Isus.

Pozva ih na doručak, a ne usudiše ga se upitati tko je on. Bio je to još jedan u nizu susreta Isusa s učenicima, kao što je to i prilika za Petra doživjeti ozdravljenje svoga zatajenja, jer na trostruku zataju dolazi trostruka ispovijest ljubavi, ali ne više samouvjereno nego pokajnički. Petar je duboko svjestan svoje slabosti, svoje nemoći, svoje ograničenosti. To je suočavanje sa sobom bolno, ali i ozdravljujuće.

Petar je prepoznao vlastitu uskoću i ušao u Isusovu dubinu, kad mu Isus postavlja pitanje; 'Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?' Kroz pitanje upućeno Petru i nas danas Isus pita: 'Dijete moje, ljubiš li me više nego ovi?' i poziva na prepoznavanje vlastite grješnosti, koje se trebamo odreći i predati je Isusu. Poziva na korjenito obraćenje i na svetost da bismo mogli prepoznati Isusa Uskrslog, jer samo ako Ga zaista prepoznamo, ostavit ćemo se zemaljskih stvari i jurnuti i biti blagovjesnicima Krista Isusa.

Djela nam apostolska u današnjem prvom čitanju donose prekrasnu sliku velike apostolske revnosti Isusovih učenika. Unatoč tome što prolaze i podnose velike muke za Isusa i njegovu nauku, oni ne posustaju i ne odustaju. Uvjereni su u istinitost Kristove nauke, uz važnost da ona dođe do onih koji je trebaju čuti. Ponovno se pozivaju na Isusovo uskrsnuće i ponovno predstavnicima naroda spočitavaju u lice da su Isusa ubili.

U malo riječi istaknute su sve spasonosne istine, za koje apostoli svjedoče iz sve duše, a njihovo svjedočanstvo potvrđuje sam Duh Sveti, tako da apostoli izjavljuju: 'Svjedočimo mi i Duh Sveti'. To svjedočanstvo bilo je očito po izvanrednim darovima koje je dijelio Kristovim sljedbenicima, a pogotovo onima koji su mu se posve pokoravali.

Dragi prijatelji, vjerujem da vas hrabri i potiče na kršćansku i blagovjesničku revnost današnja čitanja. Vjerujem da iščitavate kako smo svi mi koji vjerujemo u Krista Uskrsloga pozvani biti blagovjesnici Krista Isusa. Neustrašivi i nepokolebljivi, poput apostola. Apostoli su propovijedali Onoga kojega su ljubili, koji je njima značio – sve. Ne mogu šutjeti, jer bi postali krivci, jer Isus se tiče spasenja svih ljudi. Zato se ne boje ljudi, jer 'većma se treba pokoravati Bogu nego ljudima…!'

Tako neka i naš život bude pjesma najprije Jaganjcu, Kristu Isusu Otkupitelju, kakva je u današnjem drugom čitanju, u Knjizi Otkrivenja. On je jedini dostojan zbog svoje ljubavi, da Mu naš život služi pjevajući i slaveći Ga. Toj pjesmi se treba pridružiti sve mnoštvo, nepregledno, neizbrojivo mnoštvo spašenih, kako se pjeva u današnjem drugom čitanju. Tada ćemo ostvariti sliku naše budućnosti, kakva će ona izgledati kad se pojavimo pred Onim koji sjedi na prijestolju – Bogom, Gospodarem i Rasporediteljem povijesti. To je slika i naše pobjede u Gospodinu. Amen!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 tra 2010 06:14 
Odsutan

Tea Pejić
Tea PejićApril 21, 2010 at 6:54am
Betreff: Riječi utjehe za svaki dan - 21.travanj
"Prema tome, pomno pazite kako živite! Ne kao ludi, nego kao mudri; iskorišćujte vrijeme, jer su ovi dani zli!" (Efežanima 5,15.16)

Bog ljudima daje darove, ne da bi ti darovi ostali neiskorišteni ili poslužili za proslavljanje sebe, već da posluže na blagoslov drugima. Bog daruje čovjeku dar vremena u svrhu promicanja Njegove slave. Kad se to vrijeme uporabi za sebično zadovoljstvo, sati provedeni na taj način ostaju izgubljeni za vječnost. (CPT 354)

Naše vrijeme pripada Bogu. Svaki trenutak je Njegov i naša je najsvetija obveza da ga iskoristimo Njemu na slavu. Ni za jedan drugi dar On neće tražiti tako točan obračun kao za dar našeg vremena.

Vrijednost vremena ne može se izračunati. Krist je svaki trenutak smatrao dragocjenim, te se to traži i od nas. Život je prekratak da bismo ga smjeli proigrati. Mi imamo samo nekoliko kratkih dana milosti da se pripravimo za vječnost. ...

Pripadnici ljudskog roda tek što počnu živjeti, već počinju umirati. Ni najmarljivijim radom na svijetu neće ništa postići ukoliko ne steknu istinsko znanje o vječnom životu. Čovjek koji vrijeme shvati kao svoj radni dan, pripremit će se za nebeske stanove i život u besmrtnosti. Za njega je dobro što se rodio. ...

Život je previše dragocjen da bismo ga posvetili zemaljskim, prolaznim poslovima, da bismo se okretali u viru briga i strahovanja oko onoga što je u usporedbi s vječnim vrijednostima manje od atoma. Ipak, Bog nas poziva da Mu služimo i u svojim prolaznim zemaljskim poslovima. Marljivost u tim poslovima isto je toliko dio istinske vjere kao molitva. Biblija nigdje ne potpomaže lijenost, jer je to najveće prokletstvo koje muči ovaj svijet. Svaki istinski obraćeni muškarac ili žena bit će marljiv radnik. (Isusove usporedbe, str. 231,232)

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 tra 2010 06:19 
Odsutan

Petak, 23. travnja 2010.
[ 23.4.2010 ]

Pripremio: vlč. Markan Kormanjoš
ČITANJA:

Dj 9,1-20
Ps 117
Iv 6,52-59

'Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi.'

U crkvenim dokumentima, u Katekizmu, u nauku Crkve stoji da je euharistija izvor i središte kršćanskog života. Tako izrečeno nam govori jako malo. I ne razumijemo u potpunosti što nam takvo objašnjenje euharistije želi poručiti.

Na jednom hodočašću hodočasnica je upitala kolegu svećenika zašto se moramo pričešćivati. Poveo se razgovor o euharistiji, o pričesti, o sudjelovanju na nedjeljnim euharistijskim slavljima. Taj mladi svećenik dao joj je meni zanimljiv odgovor. Pitao ju je skuha li ona ručak kada ima neko slavlje? Ona je odgovorila da kuha. Pitao ju je ponovno –pozove li ona na takav ručak goste? Odgovorila mu je ponovno da poziva goste. Potom je postavio pitanje –potrudi li se ona posebno za taj ručak? Odgovor je bio – naravno!

I tada joj je kolega rekao: 'Zamislite da vam gosti, koji su došli na vaš ručak, za koji ste se vi posebno pripremili, kažu da ne mogu jesti – jer su jeli prije, ili su na dijeti. Da vam kažu kako je sve lijepo i krasno, ali oni to neće jesti. I da vi trebate sada to baciti. Kako biste se vi osjećali?'
Na taj je komentar hodočasnica zastala i ostala poprilično zbunjena.
'Tako vam je i s euharistijom, sa svetom misom. Vi dođete – sve je pripravljeno – jelo je na stolu – kruh i vino – tijelo i krv – a vi se samo divite i nećete jesti. Iz raznoraznih vaših razloga.' Nije joj dalje ništa tumačio jer je žena shvatila bit euharistije.

Mi smo pozvani za stol Gospodnji. Pozvani smo blagovati Gospodnju riječ i Gospodinovo tijelo. Pozvani smo na gozbu spasenja. Na njoj primamo Božju hranu – Božje tijelo. Od te hrane živimo i na njoj odrastamo. Na Božjoj riječi koja nas upućuje i na Božjem tijelu koje nam daje hranu života.

A zašto nam je teško pristupiti euharistiji? Zašto smatramo da nam je nedjeljno slavlje euharistije teško i velika obveza koju tako često ne možemo ispuniti, ne možemo doći i blagovati? Od čega ćemo živjeti, ako ne od Riječi i Tijela Gospodinovog? Kako ćemo kao vjernici napredovati u svojoj vjeri i u traženju Boga, ako nam je njegova hrana strana, neukusna, daleka ili ju odbijamo?

To je presudno pitanje na koje mnogi vjernici daju paušalni odgovor. Odgovor u kojem stoji kako su imali drugih obveza, kako dođu na nedjeljnu euharistiju kada mogu, da im je na nedjeljnom slavlju dosadno i uvijek isto...

Od euharistije živimo i ona nam je izvor našeg kršćanskog života, našeg vjerničkog poslanja. Njoj stalno i idemo jer nam se daje Kruh živi – Krist Gospodin sam na oltaru kao hrana života. Ako ne jedemo tijela Sina Čovječjega i ne pijemo krvi Njegove – nećemo imati života u sebi.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 25 tra 2010 06:12 
Odsutan

Nedjelja, 25. travnja 2010.
[ 25.4.2010 ]

Pripremio: vlč. Markan Kormanjoš
ČITANJA:

Dj 13,14.43-52
Ps 100
Otk 7,9.14b-17
Iv 10,27-30

'Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke.'

Svjedoci smo poplave velikih učitelja u svijetu. Onih koji nam daju tumačenje naših problema, naših tjeskoba. Onih koji nam daju odgovore na naša pitanja. Bilo da ih čitaju u kartama ili nekom drugom obliku pronalaze, bilo da pronalaze odgovore u zvijezdama.

Postoje danas učitelji i tumači koji nam nude svoje riječi, savjete i odgovore u raznoraznim televizijskim i radijskim emisijama i nude nam instant rješenja za svaku našu poteškoću. Postoje i oni učitelji koji nam daju zdravstvena olakšanja dodirom, riječju, pogledom i sličnim drugim načinima. Danas ima i onih koji okupljaju svoje sljedbenike snažnom karizmom koja iz njih isijava i koja privlači ljude za njima. Mnoštvo je pastira koji nude.

U toj ponudi često se čovjek izgubi. Onaj koji nije siguran u svoj poziv i svoje poslanje traži. Nailazi na nekoga tko će ga saslušati i tko će mu slatkorječivo pristupiti i njega počinje slijediti. Mnogi ljudi teže za pomodarstvom i slijede one ljude i pokrete koji su danas moderni, popularni. Slijede one kod kojih će biti viđeni i o kojima se piše i govori. Zaista je mnogo pastira danas u svijetu.

I u Isusovo vrijeme je bilo pastira – onih koji su željeli povesti za sobom ljude u spasenje. Nudili su im i obećavali slobodu, mir, blagostanje, utjehu. I na prvi pogled to i pružali.

I kod pastira Isusovog vremena i kod pastira današnjice na prvi pogled je sve izvrsno – oni su pravi, oni su ti koji pružaju sigurnost čovjeku koji se nalazi u potrazi za smislom, za utjehom.

Isus kada govori o sebi kao o Pastiru, govori o onom pastiru koji pruža istinsku sigurnost i danas i u budućnosti. Isus je pastir koji nikada ne napušta svoje stado i koji svoje stado neće prepustiti nikome. A znamo kako današnji pastiri postupaju prema svojim sljedbenicima – oni su spremni napustiti ih radi svojih interesa i počesto svojeg profita.

Isus je pastir koji ljubi svoje stado. On ljubi svakoga čovjeka. On ti daje život vječni i ne dopušta da itko manipulira tobom. Neće nikada dati da te netko ugrabi iz njegove ruke. Isus u tebi ne gleda interes i profit – on te gleda kao svoje ljubljeno dijete – ono dijete koje se njemu prepustilo i koje je dopustilo da ga on vodi. U Isusa Dobrog Pastira se možeš pouzdati.

Jedna sličica iz svakodnevnog života. Prije nekoliko dana poveo sam djecu iz škole u crkvu – da u njoj prepoznamo i naučimo nešto malo više. Išli smo u koloni jedan iza drugoga. Susjed je gledao to s ograde i odmah komentirao: 'Velečasni, i magarac ide ispred ovaca i vodi ih!'

Danas, na nedjelju Dobrog Pastira, kada molimo za svećenička i redovnička zvanja, molimo Ga da nam daruje dobrih 'magaraca' – onih koji će pomagati Pastiru i voditi vjernike prema Njemu.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 276 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 28  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]