www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 29 lip 2025 19:20

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 98 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 27 tra 2010 08:21 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Sekte prenaglašavaju eshatološko i pneumatološko načelo u kršćanstvu, dok potpuno zanemaruju dogmatsko i učiteljsko načelo. Izolirajući eshatološku krajnost od utjelovljenja i duhovsku krajnost od učiteljstva, sljedbe poremećuju ravnovjesje kršćanske poruke. Zato sekte odbacuju povijest, sakramente, svećenstvo, teologiju; zagovaraju elitizam »čistih« i »izabranih«; govore tvrdim jezikom obraćenika i optužuju moderno društvo za pokvarenost, a Crkvu za nagodbu sa svijetom. Sljedbe se dakle rađaju spajanjem — naravno u povoljnim prilikama — eshatoloških i pneumatoloških sadržaja kršćanstva, a na štetu zahtjeva utjelovljenja i obveze učiteljstva. (Jakov Jukić, "Budućnost religije")

Johnny, osobno iskustvno vjere NIJE dovoljno, prema učenju Crkve kojoj i ti i ja pripadamo. Potrebno jest, ali nije dovoljno.

Pretpostavljam da si prije koju godinu doživio obnovu u Duhu, vrlo vjerojatno prisustvujući nekom karizmatskom seminaru ili duhovnoj obnovi, i od tada ti se nauk Crkve čini blijed i nedostatan u odnosu na tvoje vlastito iskustvo. Možda čak i nepotreban, kako to tvrde pentekostalci, jer onome tko je dionik Duha Svetog ne treba nikakav posrednik ka Bogu. I sad si u napasti da sve ljude promatraš i vrednuješ prvenstveno iz te perspektive. Karizmatik, čak i ako je protestant, bolji je vjernik i bliži Bogu od "običnog" katolika.

I u tome si, ako uistinu tako misliš, debelo u krivu. No, imaš sreću da pripadaš Katoličkoj Crkvi koja, kao i svaka dobra Majka, ima iskustva s odrastanjem i odgojem svoje djece. Prije ili kasnije nabasat ćeš na djela sv. Ivana od Križa ili sv. Terezije Avilske (sasvim dobra je i trilogija o molitvi D. Torkingtona - imaš nekoliko odlomaka na mom blogu, a također i ponešto od Ivana od Križa) koja će te pošteno otrijezniti i spustiti na zemlju. Shvatit ćeš da je karizmatsko iskustvo iskustvo početnika i adolescenata u vjeri, i da te čeka još dug put do one zrele i mirne vjere svetaca i mistika. Taj put neminovno vodi kroz iskustvo pustinje i "tamne noći" vjere, iskustvo o kojem su pisali manje-više svi sveci. Bl. Terezija iz Calcutte je najveći dio svog života (zadnjih 50tak godina) provela u takvom mraku, posvjedočivši cijelome svijetu da bit vjere nije u osjećaju oduševljenja za Boga.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 tra 2010 08:22 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Dragi jonny,

Moram reći da se ne slažem sa tvojim stavom, te da potpisujem sve što je napisao Timotej.

Evo ti šaljem link koji je dosta zanimljiv po pitanju protestanata i ostalih koji niječu RKC (http://sites.google.com/site/molitedrag ... enje-crkve).

Osobno ne bi nikad išao na duhovnu obnovu koju organiziraju protestanti ili bilo koji drugi. To je moj osobni stav.

BTB

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 tra 2010 08:25 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 12 zahvala
Zahvaljeno je: 62 zahvala
samo Tvoj napisao:
Dragi jonny,

Moram reći da se ne slažem sa tvojim stavom, te da potpisujem sve što je napisao Timotej.

Evo ti šaljem link koji je dosta zanimljiv po pitanju protestanata i ostalih koji niječu RKC (http://sites.google.com/site/molitedrag ... enje-crkve).

Osobno ne bi nikad išao na duhovnu obnovu koju organiziraju protestanti ili bilo koji drugi. To je moj osobni stav.

BTB

Gledaj poštujem tvoj stav, ali ja vidim da mi malo znamo o katoličkim dogmama a još manje o raznim protestantskim crkvama. Barem je to tako kod mene a čini mi se i kod drugih.

Što se tiče te stranice Molite draga djeco već se o tome pisalo i već sam napisao šta je biskup u SAD-u pisao o tzv. vidiocu Johnu Learyju, a o mikročipiranju da ne govorim. Meni je ta stranica totalno bezveze i puna raznih "objava" i samozvanih "vidioca".

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 tra 2010 08:30 
Odsutan

johnny 5 napisao:
Ela stvar je u tome da nisam siguran da mi sami najbolje poznajemo katolički nauk i dogme, npr. Euharistija (transupstancija), pojam papinstva. A nisam siguran ni da protestantske crkve znamo dovoljno nego napamet pričamo kako su zabludjeli. Uglavnom nisam ni ja tu načistu.

Sve sektaše svih vremena opisao je i najavio već sv. Pavao, u jednoj rečenici:

"... doći će vrijeme kad ljudi neće podnositi zdrava nauka nego će sebi po vlastitim požudama nagomilavati učitelje kako im godi ušima; od istine će uho odvraćati, a bajkama se priklanjati. (2 Tim 4,3-4)

A u mojoj kolekciji svetih citata stoji i ovaj dolje, Sv. Ignacija Antiohijskog (35-110), učenika Apostola Ivana, biskupa i mučenika:

Kao djeca svjetla bježite od raskola i krivog učenja. Gdje je pastir tamo slijedite kao ovce.

Svi katolici bi jednostavno morali pročitati Katekizam - u njemu je zaokružen "zdrav nauk" Svete Crkve. I bili bi puno teži plijen i za sektaše i za razno razne "New Age" duhovnosti. U apostolskoj konstituciji "Fidei depositum" kojom je papa Ivan Pavao II 1992. godine Katekizam "stavio na snagu" piše i ovo:

"Katekizam Katoličke Crkve", koji sam odobrio 25. lipnja ove godine, a danas snagom apostolske vlasti određujem da se objavi, predstavlja izlaganje vjere Crkve i katoličkog nauka, kako ih nalazimo posvjedočene i osvjetljene u Svetom pismu, apostolskoj Predaji i crkvenom Učiteljstvu. Proglašavam ga sigurnim pravilom za poučavanje vjere i stoga valjanim i zakonitim sredstvom u službi crkvenog zajedništva.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 tra 2010 08:33 
Odsutan

Timotej napisao:
Pretpostavljam da si prije koju godinu doživio obnovu u Duhu, vrlo vjerojatno prisustvujući nekom karizmatskom seminaru ili duhovnoj obnovi, i od tada ti se nauk Crkve čini blijed i nedostatan u odnosu na tvoje vlastito iskustvo. Možda čak i nepotreban, kako to tvrde pentekostalci, jer onome tko je dionik Duha Svetog ne treba nikakav posrednik ka Bogu. I sad si u napasti da sve ljude promatraš i vrednuješ prvenstveno iz te perspektive. Karizmatik, čak i ako je protestant, bolji je vjernik i bliži Bogu od "običnog" katolika.

I u tome si, ako uistinu tako misliš, debelo u krivu. No, imaš sreću da pripadaš Katoličkoj Crkvi koja, kao i svaka dobra Majka, ima iskustva s odrastanjem i odgojem svoje djece. Prije ili kasnije nabasat ćeš na djela sv. Ivana od Križa ili sv. Terezije Avilske (sasvim dobra je i trilogija o molitvi D. Torkingtona - imaš nekoliko odlomaka na mom blogu, a također i ponešto od Ivana od Križa) koja će te pošteno otrijezniti i spustiti na zemlju. Shvatit ćeš da je karizmatsko iskustvo iskustvo početnika i adolescenata u vjeri, i da te čeka još dug put do one zrele i mirne vjere svetaca i mistika. Taj put neminovno vodi kroz iskustvo pustinje i "tamne noći" vjere, iskustvo o kojem su pisali manje-više svi sveci. Bl. Terezija iz Calcutte je najveći dio svog života (zadnjih 50tak godina) provela u takvom mraku, posvjedočivši cijelome svijetu da bit vjere nije u osjećaju oduševljenja za Boga.

Što se mene osobno tiče nije baš tako kako si napisao,al dobar pokušaj. Ne mislim ja da je Crkva bez karizmatskog pokreta ništa. I svjestan sam da je karizmi bilo u Crkvi i prije KKO. Evo prije tjedan dva sam malo čitao o pokojnom fra Anti Antiću. Nije to ono što mene ajmo reći "mući".
Nego je ovo:1. Da li Bog djeluje i mimo sakramenata?
2. Da li Bog djeluje i u drugim kršćanskim crkvama?
3. Da li je spasenje eksluzivno pravo katolika ili nije?
4. Da li Duh puše i preko protestanata?

Zadnja izmjena: johnny 5; 27 tra 2010 08:36; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 tra 2010 08:34 
Odsutan

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 39 zahvala
Nema u ovom svijetu nikoga tko bi stvarnost protumačio bolje od Katoličke Crkve. Sve će nam biti jasno tek u Vječnosti pri susretu s Bogom, ali i ovdje na Zemlji možemo već puno toga razumjeti ukoliko povjerujemo Katoličkoj Crkvi, njenom katekizmu.
Imaju i druge religije ponešto točno interpretirano, ali nemaju PUNINU.
Mislim da nikad nećemo dovoljno zahvaliti Bogu što smo baštinici prave Crkve, jedine prave vjere...Kolika je to milost...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 tra 2010 08:36 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

johnny 5 napisao:
samo Tvoj napisao:
Dragi jonny,

BTB

Gledaj poštujem tvoj stav, ali ja vidim da mi malo znamo o katoličkim dogmama a još manje o raznim protestantskim crkvama. Barem je to tako kod mene a čini mi se i kod drugih.

Što se tiče te stranice Molite draga djeco već se o tome pisalo i već sam napisao šta je biskup u SAD-u pisao o tzv. vidiocu Johnu Learyju, a o mikročipiranju da ne govorim. Meni je ta stranica totalno bezveze i puna raznih "objava" i samozvanih "vidioca".

slažem se sa tobom po pitanju ove stranice, te sa privatnim objavama samozvanih vidioca. Osobno nisam siguran koliko su vjerodostojne i koliko se može istima vjerovati. Samo sam htio naglasiti kako ovaj "plan za uništenje crkve" itekako ima smisla, te vidim da se mnogi rade na njemu. Isti se jako podudara sa stavovima Protestantizma i Njuejđa.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 tra 2010 08:47 
Odsutan

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 39 zahvala
Na Johnijeva bih 3 pitanja dala odgovor DA, osim na ono da je spasenje ekskluzivno pravo katolika..Naravno da nije, spasit će se svaki koji živi po svojoj savjesti, koji ljubi bližnje i čini im dobro.
Bog i Duh djeluju kako hoće i gdje žele, čak i pogani imaju Duha Svetoga, ali opet se vraćam na isto - oni nemaju ni približno puninu, zbog krivih tumačenja su ipak zatvoreni potpunom djelovanju Duha Svetoga..ali naravno da ih Bog ne ostavlja i da im daje koliko god Mu dopuste...
Ali mi katolici smo zaista (ako bismo se držali s ljubavlju nauka Katoličke Crkve) miljenici Božji, toliko nam je puno dano da nikad nećemo biti do kraja toga ni svjesni... Svatko od nas bi svojim ispravnim životom i puninom istine i vjere koja mu je darovana mogao spasiti tisuće manje sretnih i zabludjelih duša.... (svojom molitvom, ljubavlju, trpljenjima...)
Od nas katolika se traži najviše...a mi taaako malo dajemo...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 tra 2010 08:55 
Odsutan

Dakle svi su manje više u zabludi. Šta je onda npr. s papinstvom. Mi tvrdimo da je papa nasljednik sv. Petra kome je Krist rekao: "Ti si Petar Stijena i na toj Stijeni ću sagraditi Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati."

Jel mi može neko onda objasniti kako to da je u jednom preiodu u Crkvi bilo troje papa. Pa se nije znalo koji je pravi koji nije. Također je u jednom periodu Koncil vodio Crkvu, a ne papa.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 tra 2010 09:40 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Kojim se ti glupostima opterećuješ. Dao bi ti ja da radiš u polju pa bi vidio Gospodina i njegovo lice i prestao se opterećivati drugima.

Pa šta im fali, šta sad, protestant, židov, crnac, ružan, lijep ista stvar sve. Kao da si ti što bolji od protestanta... :roll:

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 98 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]