www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 07 svi 2025 22:37

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 98 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 02 svi 2010 21:38 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
ma ja se slazem potpuno s tobom, ima svakakvih vjera danas i treba znati razaznati koja je dobra a koja losa...

ali kazem...
daj mi reci primjer kako ces ti osobu koja ide u neku sektu
kako ces ti njoj dokazati da to sto ona radi da to nije dobro
i da je ova nasa vjera ispravan put

kako? ces ti njo s potkrijepljenim dokazima argumentirano dokazati ovako nesto misticno?

osim sto ces joj mahati Biblijom ispred nosa
za koju ce ona sigurno reci da ju je napisao neki
frik kojem je bilo dosadno..

razumijes me?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 02 svi 2010 21:42 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Mahati Biblijom....

A ako ti kažem da sveta apostolska predaja ima veći autoritet od Biblije? Hoće li te to sablazniti?
Problem kršćanskih sekti je upravo sola scriptura - vjerovanje da je jedino Biblija autoritet i ništa drugo.

A dokazati da je to krivo je tako jednostavno da svatko sa malo razuma to može razumijeti.
Biblija po svojoj definiciji i onome što sadrži tumači upravo tu istinu.
Problem je što se ljudi koji su u sektama drže zatočenima na razne načine, a ne krivim vjerovanjem (koje je naravno prisutno, ali može se ispraviti)

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 svi 2010 08:14 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 39 zahvala
Anči, pusti ti sektaše...tako je najbolje...
Imam puno iskustva sa svima njima i kako lijepo kaže fra Linić, najbolji primjer ćemo im biti svojim životom i molitvom za njih. Uzalud nam i tisuću najbolje argumentiranih razgovora, šteta tog vremena provedenog na kavama u raspravama...
Trudimo se radije biti trpeljivi prema njima, blagi i puni razumijevanja za njihove zablude (ne im stavljati nonstop na nos da nisu u pravu...), voljeti ih i razumjeti koliko se da...
Trudimo se s blagošću i neljutnjom nositi svoj umor, svoje bolove i bolesti, truditi se olakšati život svima oko nas...

I ja sam čestio bila u fazi u kojoj je trenutno Timotej. Jednostavno nisam mogla povjerovati da postoji Bog.
No, znala, sam ako postoji - to može biti samo Isus Krist i nitko drugi, ni Alah ni mnogi drugi "proroci" poput Bude, Muhameda i sl.
O, ne bih smjela to ovako napisati, ali čak i kad nisam imala nimalo vjerskih spoznaja koje sam dobila kroz ovih nekoliko godina druženja s najboljim svećenicima, teolozima, vjernicima, raznim sektašima, pripadnicima drugih religija, dakle kad bijah prava neznalica, već i tad (bez obzira na utjecaj Crkve i toga što pripadam katoličkoj tradiciji):
je bilo vidljivo kao iz aviona da je jedina punina i jedino SAVRŠENSTVO u Katoličkoj crkvi.
Ja sam, čak i kad nisam mogla povjerovat da Bog postoji, počela živjeti sakramentalno, ali sam redovitio ispovijedala grijeh da ne mogu još povjerovati da Bog postoji, ali da želim to viđe od svega...da jedino u tome vidimo smisao života.
Čak sam odlučila da ću živjeti kao katolik i ako ne bih imala pravu vjeru, ako i ne bih mogla povjerovati razumom da Bog postoji. I tad bih se nazivala Kristovom i samo Njega priznavala za Boga (zajedno s Ocem i Duhom Svetim)...i do klraja života bih molila za milost prave vjere...i angažirala sam puno ljudi koji su molili i mole za moju vjeru...
Znači, kad bijah nevjernik, već i tad sam vidjela da je samo u Isusu sve savršeno i drugim religijama nedostižno...
Ja samo našu vjeru nazivam VJEROM, sve su drugo za mene religije ili sekte (ne mislim to pogrdno...)..
I boli me kad netko kaže da puno toga u Crkvi ne štima, da imamo krive propise i sl.... O pa to je kao da kažeš Isusu da ne štima, da je nešto krivo protumačio....Kako se to može reći za Boga?
SVE što propisuje Katolička Crkva je savršeno, bez mane, to je SVETO...
(pa čak i ako se u nekoj stvari ipak malo teže mirim s time da je baš tako, ali znam da je ispravno i na snazi samo zbog Božje ljubavi pram nama i Njegove želje da nas zaštiti...)

Neka je blagoslovljena naša sveta Katolička crkva... Mi ljudi, Kristovi udovi, često smo jad i bijeda i štetimo Crkvi, uništavamo je, ali ona je sveta i savršena ma kakvi mi bili... Jer ono što je Isus stvorio i kako je On poželio da bude - MORA biti sveto i savršeno.

Ono što Anči kaže, da se često oslanjamo na lakoću dobivanja oprosta... to je ipak najveći dar koji smo dobili...što s pravim kajanjem i čvrstom odlukom da više nećemo griješiti dobivamo dar oprosta...
No, je li baš tako lako dobiti oprost, tj. doći do stanja da obećamo u kajanju da VIŠE NEĆEMO GRIJEŠITI?
Najviše vidim da mladi imaju problema sa spavanjem sa svojim dečkom, djevojkom i vidim da su im ispovijedi lažne, tj. nevaljane jer oni ne mogu istinito reći "obećajem da više neću griješiti" - jer znaju da će već za prar dana sagriješiti isto....
I je li to bila valjana ispovijed?
Po meni - nikako nije.
Tako da mislim da nije baš tako jako lako doći do oprosta (a da ne govorim o djelima pokore koje moramo dati za svoje grijehe - mislim da se ni to baš ne čini..da često mislimo da je dovoljna samo ispovijed i pričest i "sve u redu"....)...

Meni se jako sviđa što Isus zaista traži cijele nas....On nas toliko voli da nam ne želi da se ozlijedimo ni u onome najmanjem...od svega nas želi zaštititi (iako mi ponekad želimo provoditi svoju volju i neke stvari tumačiti na svoj način...jer bi nam tako možda bilo zabavnije ili ljepše...)...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 svi 2010 15:08 
Odsutan

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
anchi_zagreb napisao:
ma ja se slazem potpuno s tobom, ima svakakvih vjera danas i treba znati razaznati koja je dobra a koja losa...

ali kazem...
daj mi reci primjer kako ces ti osobu koja ide u neku sektu
kako ces ti njoj dokazati da to sto ona radi da to nije dobro
i da je ova nasa vjera ispravan put

kako? ces ti njo s potkrijepljenim dokazima argumentirano dokazati ovako nesto misticno?

osim sto ces joj mahati Biblijom ispred nosa
za koju ce ona sigurno reci da ju je napisao neki
frik kojem je bilo dosadno..

razumijes me?

Ti moraš prestati ulaziti s njima u dijalog,nemaš što s njima raspravljati i objašnjavati,osim ako to sami iskreno traže Krista i vjeru koju ti nosiš i pokazuješ da ju živiš svojim primjerom.
Isus za nikim nije trčao,pa niti za Judom koji je išao očigledno prema propasti,čovijek što želi to če i činiti.Slobodna volja je tako divna a tako zna biti pogubna!!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 svi 2010 16:56 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
ne ulazim ja s njima u dijalog..

ponekad oni sa mnom ulaze...

ponekad sve krene od obicnog pitanja:"gle kako su ovi imali srece u sudaru"
a ja kazem:cuvao ih je Bog..

i tako sve krene.

u vecini slucajeva ne bude svade, jer kad vidim da je tvrdi orah, onda popustim, ovo sto ti kazes, pustim da sve ide svojim tokom i da osoba sama pozeli Krista..

poslat cu ti pm jednom kad cu moci malo vise pisati, nadam se da me neces samo tako odbiti nego da ces mi dati pokoji savjet! :wink:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 svi 2010 17:12 
Odsutan

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
anchi_zagreb napisao:
ne ulazim ja s njima u dijalog..

ponekad oni sa mnom ulaze...

ponekad sve krene od obicnog pitanja:"gle kako su ovi imali srece u sudaru"
a ja kazem:cuvao ih je Bog..

i tako sve krene.

u vecini slucajeva ne bude svade, jer kad vidim da je tvrdi orah, onda popustim, ovo sto ti kazes, pustim da sve ide svojim tokom i da osoba sama pozeli Krista..

poslat cu ti pm jednom kad cu moci malo vise pisati, nadam se da me neces samo tako odbiti nego da ces mi dati pokoji savjet! :wink:

Draga sesto neznam što ovo znaći pm,možda si mislila na pp.
Ali ja nebih volio da uzimaš savijete od mene niti da ih primjenjuješ u svoj život,grešan sam čovijek i nestalan i ništa bolji od tebe.
Ali zato ti mogu ponuditi sliku iz svoga svijedočanstva,primjere iz Biblije ili svetih Otaca i Katekizma.Hoću reći da ti mogu približiti nešto na svoj naćin ali kroz Rijeć Gospodnju,ne uzimaj od mene ništa zdravo za gotovo,da ne uneredim i tebe i sebe.
Ali svakako ti mogu poslati svoj odgovor koji potkrepljuje Crkva,ali molim te još jednom da ne uzimaš moje rijeći kao bilo kakvu vodilju i bilo kojoj situaciji!!!
Na dam se da kužiš....Ne odbijam te samo moramo biti oprezni!!!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 svi 2010 18:06 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Ne bi bilo korektno sve protestante trpati u isti koš. Ima tamo iskrenih bogotražitelja i vjernika koji ljube Boga onako kako im je dano. Nažalost, svi protestantski sustavi su u opoziciji prema katolicizmu. Razlika je samo u stupnju umjerenosti: umjereniji protestanti smatraju Katoličku crkvu kršćanskom unatoč tzv. nebiblijskim naukama (papa, Marija, itd), a radikalniji je smatraju ljudskom tvorevinom, sinkretističkim plodom miješanja kršćanstva i poganstva ili čak sotoninom sinagogom upravo zbog tih tzv. nebiblijskih nauka. Najžešći i najradikalniji antikatolici su obično bivši katolici koji su postali protestanti.
Ne treba zaboraviti da je protestantizam dao velik doprinos svjetskoj kulturi; što bi glazba bila bez jednog Johanna Sebastiana Bacha? C. S. Lewisa rado čitaju mnogi katolici (Pisma starijeg đavla mlađem, Kronike iz Narnije), a bio je protestant-anglikanac koji je iskreno vjerovao u ekumenizam i-za razliku od većine protestanata-vjerovao u stvarnu Prisutnost Kristovu u euharistiji.
Puno bi se moglo pisati o tomu. Problem nas katolika je što uglavnom ne poznajemo protestante niti njihovu teologiju, a nismo baš vični čitanju Biblije i argumentiranju na temelju biblijskih stihova poput njih.
Da ne duljim; svima koje zanima katoličko-protestantski odnos (i polemika) prepodučam knjigu Scotta i Kimberly Hahn "Naš put u Katoličku Crkvu" (izd. UPT iz Đakova). Kad je naklada „Verbum“ prošle godine izdala knjigu dr. Scotta Hahna „Gozba Jaganjčeva: Misa kao nebo na zemlji“, javnost je imala prilike nešto više doznati o tom vjerojatno najpoznatijem američkom katoličkom apologetičaru i obraćeniku na katolicizam s prezbiterijansko-kalvinističkog protestantizma. Ispovijest o tome kako je postao katolikom Hahn je sa suprugom Kimberly objavio još 1993. pod naslovom „Rome Sweet Home“ u nakladi Ignatius Pressa. Hrvatski prijevod nazvan „Naš put u Katoličku crkvu“ objavio je UPT iz Đakova razmjerno nezapaženo 2002. godine. Knjiga je iznimno čitljiva i napeta unatoč ne baš najboljem prijevodu. Donosi nam potresnu priču proizašlu iz sudara protestantskog pastora i teologa Scotta Hahna s katolicizmom kojeg nije nikad poznavao, a koji ga je naposljetku toliko privukao da je napustio obećavajuću karijeru pastora i uputio se poput Abrahama za Bogom u nepoznata područja katoličke stvarnosti. Hahnova osobna drama pojačala se zbog rascjepa kojeg je njegovo obraćenje proizvelo u obitelji, jer supruga Kimberly, kćer poznatog prezbiterijanskog propovjednika Jerryja Kirka i diplomirana prezbiterijanska teologinja, nije mogla zamisliti ni u snu da bi njen muž mogao postati katolikom. Nakon četiri godine prepunih obrata i ona je svim srcem prihvatila katoličanstvo.

Prosječnom hrvatskom katoliku odraslom u ozračju prevladavajućeg pomodnog mišljenja prema kojemu su sve vjere zapravo „tu negdje“ možda mnogo toga neće biti shvatljivo, jer je protestanata u Hrvatskoj razmjerno malo, i rijetko tko uistinu poznaje protestantsku duhovnosti, a osobito razloge zbog kojih protestanti ne žele biti u jedinstvu s katolicima. Protestanti smatraju pogrešnima i nebiblijskima katolička vjerovanja u čistilište, štovanje Marije i svetaca, papinstvo, svećenički celibat, gotovo sve katoličke sakramente osim krštenja (tu se protestantske denominacije međusobno ne slažu, jer dio njih smatra valjanim samo krštenje odraslih, a ne male djece). Ima još toga, ali ove stvari su najvažnije. Kad se k tome uzme u obzir stanoviti radikalizam kojeg dio protestantizma vuče za sobom još iz Lutherovih vremena (da je papa antikrist, a Katolička crkva sotonska tvorevina nastala stapanjem elemenata kršćanstva i poganstva), nije čudno što određene protestantske denominacije zaziru od ekumenskog dijaloga s katolicima, a članovima tih zajednica predstavlja velik problem u savjesti uopće pjevati katoličke božićne pjesme, čak i kad se u njima ne spominju Marija niti sveci. Štoviše, smatraju svojom svetom dužnošću uvjeriti katolike da napuste Katoličku crkvu da bi se uopće mogli spasiti. To je kudikamo manje prisutno u umjerenim protestantskim Crkvama i denominacijama koje sudjeluju u ekumenskom dijalogu.

Scott Hahn svakako je pripadao radikalnijim protestantima koji za katolicizam nisu imali nikakve simpatije niti je bio spreman tolerirati išta katoličko u svojoj okolini. Naprotiv, i sam je u mlađim danima poticao katolike na istupanje iz Crkve. Na koncu je to sve skupa ispalo potpuno drukčije nego što se nadao tijekom svojeg teološkog studija. Za nas je katolicizam prirodna sredina u kojoj se većina nađe odmah nakon rođenja. Mise, samostani, hodočašća, sve nam je to dano kao dio nacionalne baštine. Za ljude poput Scotta Hahna to je, međutim, sasvim drukčije: oni su obraćenjem na katolicizam prisiljeni promijeniti način života. To je slično kao kad netko mora promijeniti nacionalnu pripadnost, ili barem tako nekako.

Scottovo svjedočanstvo nam je, međutim, zanimljivo iz drugog razloga. Ponajprije, on je teolog koji sjajno poznaje Bibliju. Sastavni dio protestantske duhovnosti je primjena Biblije u svakodnevnom životu. Mnogi protestanti uče redovito biblijske stihove napamet, a ne bi ni nama katolicima škodilo da to činimo. Taj „biblicizam“ vjerojatno je bio pogonsko gorivo koje je Hahnu pomoglo doživjeti katoličku misu na način koji je-vjerujem-većini nas katolika nedohvatljiv. Hahn je, kao i svi radikalni protestanti, zazirao od odlaska na misu. To je bilo između ostaloga i zato što je kao i mnogi drugi protestanti pogrešno mislio da katolici bogohulno vjeruju kako se na misi ponavlja Isusova žrtva na križu; to bi značilo da Isusova smrt na Kalvariji nije u soteriološkom smislu potpuna, konačna niti dovoljna kad se mora na misama ponavljati.
No, na stranu moja prepričavanja. Citiram Hahnove dojmove s prve mise kojoj je u životu pribivao:

<font color=#CC0000>„Odlučih ići u Gesu u župi Marquette. Nešto prije dvanaest sati ušao sam tiho u kapelu kako bih sudjelovao na misi radnog dana. Nisam ništa posebno očekivao; mislio sam da ću možda biti tamo sam s jednim svećenikom i nekoliko starih redovnica. Sjeo sam u zadnju klupu kao promatrač.

Iznenada je ušlo mnoštvo posve običnih ljudi izvana-normalni prosječni ljudi. Ušli su unutra, poklonili se, klekli i molili. Njihova jednostavna, ali iskrena pobožnost dojmila me se.

Onda je zazvonilo zvono i svećenik je prišao k oltaru. Ostao sam sjedeći; nije mi još uvijek bilo jasno nije li pogibeljno da kleknem. Kao jednom evangeličkom kalvinistu bilo mi je na umu da je katolička misa najveće svetogrđe koje čovjek može počiniti: da se Krist ponovo žrtvuje. Nisam znao što bih trebao učiniti.

Vidio sam i čuo kako su čitanja, molitve i odgovori tako duboko ukorijenjeni u Sveto Pismo, da Biblija postaje živa. Umalo sam prekinuo misu i rekao: „Pričekajte malo, Taj odlomak je iz Izaije; ta pjesma iz psalma. Nevjerojatno, u toj molitvi nalazi se još proročka riječ!“ Ponovno sam otkrio tako mnogo elemenata iz stare židovske liturgije koju sam intenzivno proučavao.

Postalo mi je iznenada jasno da Biblija pripada upravo ovamo. To je bio ispravni okvir u kojem se ta dragocjena obiteljska baština treba čitati, naviještati i tumačiti. Slijedilo je euharistijsko slavlje u kojem su se sažele sve moje spoznaje o savezu. Najradije bih sve zaustavio i viknuo: „oprostite, molim vas, trebam li vam protumačiti iz Svetog Pisma što se tu događa? To je čudesno!“ Umjesto toga sjedio sam tamo čeznući za nadnaravnim Kruhom, Kruhom života.

Nakon što je svećenik izgovorio riječi pretvorbe, podigao je visoko Hostiju. Osjećao sam kao da otječe od mene posljednja kaplja sumnje. Iz sveg srca tiho sam govorio: „Gospodin moj i Bog moj. Uistinu si to ti. I ako si to ti, onda želim imati puno zajedništvo s Tobom. Ne želim ništa pred sobom zadržati za sebe.“ …

Nisam rekao ni jednoj duši gdje sam bio i što sam radio. Ali, sljedećeg dana bio sam opet tamo, i opet sljedećeg, i opet…Tijekom prvog ili drugog tjedna bio sam ulovljen. Ne znam kako bih to rekao, ali sam se preko glave zaljubio u našeg Gospodina u Euharistiji! Njegova prisutnost u svetom sakramentu bila je za mene snažna i osobna.“</font>

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 svi 2010 19:29 
Odsutan

2 Bernard:

Naša vjera nam govori da je nužno trpati sve u isti koš :wink:
Zašto?
Zato što vjerujemo u puninu objave koju je dobila rimokatolička Crkva. Dakle sve ostalo priječi put ka spasenju.
I sam kažeš da su svi protestantski sustavi u opoziciji katoličanstvu. A zašto je to tako?
Protenstantizam je nastao kao sekta (najčešće sve i kreće od toga). A sekte nastaju odcjepljenjem od nečega većega, vođene idejama jednog karizmatika - dakle za sam nastanak sekte je nužan sukob sa dominantnim mišljenjem, a baziran je na liku vođe od kojega sve kreće. Sekta se od crkve razlikuje svojim obimom (dakle brojem vjernika) i stupnjem organizacije - dakle sama po sebi, u svojoj definiciji je manje formalna i dozvoljene su veće "slobode". Većina sekti ne preživi smrt svog karizmatika.
One kojima to uspije preživljavaju, preustrojavaju se i nastavljaju dalje postajući denominacija. Ako zapamtimo da je denominacija nastala od sekte i sjetimo se da je rascjep sekte od Crkve baziran na neslaganju pogleda (dakle sukobu) jasno je zašto baš ne postoje neke šanse za ponovnim stapanjem jer to podrazumjeva promjenu mišljenja na ključnim stvarima denominacije/crkve što je teško za očekivati.

Ovdje, u konkretnom slučaju:
Ako gledamo citiranje Biblije i puninu vjere tj Objave, ne smatrati Mariju Majkom Božjom usprkos jako dobro i detaljno opisanom bezgrešnom začeću, usprkos tome što je baš ona od Boga odabrana nositi Sina Njegova i uzimati kao ključno i odlučujuće mjesto gdje joj Isus govori - ženo, kao da nije Njegova majka je krajnje smiješno i najbolji pokazatelj kako je moguće ne vidjeti kraj zdravih očiju.

Zadržim se samo na ovome primjeru jer ionako redovito imam kilometarske postove :D

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 svi 2010 19:44 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Kolike sam sreće, prvi put kada sam potražio nekoga za ekumenski dijalog naiđem na ovoga čoveka (u donjem linku sa imenom amos). Teško mi je da razumem takvo hrišćanstvo kakvo se dole navodi:

,,...pored nevernika koji ne veruju u trojstvo postoje i vernici koji jesu hrišćani no ne veruju u trojstvo ka ispravno objašnjenje Boga''.
http://izaija95.lolbb.com/apologetika-f ... t1-480.htm

Da li je ovo ekstremni vid protestantizma? Ja mislim da ovakvi stavovi nemaju nikakve veze za hrišćanstvom, bez obzira što je formalno upotrebljen naziv ,,hrišćanstva''. Teologija koja se koristi sa njihove strane apsolutno je ista - jer to znam iz iskustva - kao što imaju muslimani o objašnjenju njihovog ,,jednoboštva''. Dakle, može se slobodno podvući paralela, u suštinskom i teološkom smislu, između onakvoga vida protestantizma i islama.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 svi 2010 20:03 
Odsutan

2 Milan:

Ma ono su neke gluposti :D
samom činjenicom da odskače od nekih glavnih vjerskih istina.
A kršćanima se smatraju sve crkve, denominacije i sekte koje prakticiraju krštenje kao formu čišćenja i primanja vjernika u zajednicu, dakle nije riječ samo o protestantima :wink:

p.s. Dobro nam došao na forum i nadam se da će ti u boravak ovdje u najmanju ruku biti ugodan, nadam se i koristan :D

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 98 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]