www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 27 lip 2025 15:06

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 11 lip 2010 06:38 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 15 zahvala
Zahvaljeno je: 32 zahvala
Lk 15

Nato im Isus kaza ovu prispodobu:"Tko to od vas, ako ima sto ovaca pa izgubi jednu od njih, ne ostavi onih devedeset i devet u pustinji te pođe za izgubljenom dok je ne nađe? A kad je nađe, stavi je na ramena sav radostan pa došavši kući, sazove prijatelje i susjede i rekne im: 'Radujte se sa mnom! Nađoh ovcu svoju izgubljenu.' Kažem vam, tako će na nebu biti veća radost zbog jednog obraćena grešnika nego li zbog devedeset i devet pravednika kojima ne treba obraćenja

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 lip 2010 06:40 
Odsutan

Liturgijska meditacija iz Samostana sv. Margarite na Pagu

BOGU JE VAŽNO DA NE BUDEMO IZGUBLJENI Petak, 11. lipnja -

Presveto Srce Isusovo

Čitanja:

Ez 34, 11-16

Bog želi biti moj pastir i skrbiti za mene. Kolike li utjehe u tom obećanju u časovima kad sam prognan, ranjen, oslabljen!

Rim 5, 5b-11

Dobrota Božjega srca toliko je rasipna da sam nudi pomirenje sa sobom - pa i prije nego što smo mi spremni pomiriti se s njime. Koji je njegov razlog? To ne može biti ništa drugo doli ljubav. Ljubav prema nama ljudima.

Lk 15, 3-7

Isusove prispodobe o traženju i nalaženju jesu Božje ljubavne priče, točnije priče o Božjoj ljubavi koja ne prestaje uvijek iznova započinjati s nama ljudima, bez obzira na to kakvi smo, gdje smo i kako smo zalutali. Važno je da ne budemo trajno izgubljeni. Prispodobu o izgubljenoj ovci Isus pripovijeda pobožnim ljudima, koji se sablažnjavaju o njega jer se «petlja» s ljudima koji slove kao grešnici. Zbog jedne ovce pastir napušta preostalih devedeset i devet. Kad je pronađe, uzima je na ramena pun radosti. Nema bijesa, nema predbacivanja. Samo radost, tolika da se pretvara u slavlje, u gozbu. A ovca? Ona ništa ne čini osim što dopušta da bude nađena. Bezrezervna radost zbog pronalaska kod Luke je donekle ograničena na kraju prispodobe: tu se sada govori o grešniku koji se obraća. Luka pod tim misli da me se može pronaći samo ako ja tome kažem "da", jer «posjedovati» Božju radost mogu tek ako dijelim tu radost i hodim s Bogom. Moja radost zbog tog što sam pronađen jest moje "da" Bogu, ona me dovodi u doticaj s božanskom jezgrom u meni te je već sada predokus nebeske radosti.

Molitva

Bože utjehe, gdje god da smo se izgubili i zameli, ti nas tražiš i ne odustaješ od nas. Daj da čujemo tvoj glas koji nas zove kako bi nas mogao pronaći. To te molimo po Isusu Kristu koji ide za nama u našoj izgubljenosti. Amen.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 12 lip 2010 08:33 
Odsutan

Lk 2

Njegovi su roditelji svake godine o blagdanu Pashe išli u Jeruzalem. Kad mu bijaše dvanaest godina, uziđoše po običaju blagdanskom.3Kad su minuli ti dani, vraćahu se oni, a dječak Isus osta u Jeruzalemu, a da nisu znali njegovi roditelji. Uvjereni da je među suputnicima, odoše dan hoda, a onda ga stanu tražiti među rodbinom i znancima. I kad ga ne nađu, vrate se u Jeruzalem tražeći ga. Nakon tri dana nađoše ga u Hramu gdje sjedi posred učitelja, sluša ih i pita. Svi koji ga slušahu bijahu zaneseni razumnošću i odgovorima njegovim. Kad ga ugledaše, zapanjiše se, a majka mu njegova reče: "Sinko, zašto si nam to učinio? Gle, otac tvoj i ja žalosni smo te tražili."A on im reče: "Zašto ste me tražili? Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?" Oni ne razumješe riječi koju im reče. I siđe s njima, dođe u Nazaret i bijaše im poslušan. A majka je njegova brižno čuvala sve ove uspomene u svom srcu.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 12 lip 2010 08:57 
Odsutan

I NAŠE ĆE MOLITVE ČUVATI U SVOM SRCU Subota, 12. lipnja -

Prečisto srce Bl. Djevice Marije

Čitanja:

Iz 61, 9-11

"Duša moja kliče u Bogu mojemu!" Uz naše molitve, tužaljke i borbu s Bogom ne smije nedostajati ni hvale i klicanja - čak ni onda kad možda pomislimo da se nema zašto zahvaljivati i radi čega klicati. Neka nas Marijin "Veliča" nadahne na trajno klicanje nad Božjom veličinom, pravednošću i milosrđem! Crkva taj himan svaki dan moli u časoslovu.

Lk 2, 41-51

"A majka je njegova brižno čuvala sve ove uspomene u svom srcu." Marija nije mogla razumjeti mnogo toga što je Isus govorio i činio. Evanđelja se ne trude prikriti tu činjenicu. Često joj je Isus bio čudan, on je utjelovljavao jedan drugi svijet, znao je odudarati od tradicije kojoj je obitelj bila svetinja. Bio je njezin sin, a nije se ponašao kao njezin sin. To boli. Nešto slično proživljavaju svi roditelji tijekom odrastanja svoje djece. No Marija je to zacijelo proživljavala na dubok i na osobito bolan način. No raslo je i njezino razumijevanje, jer je čuvala u srcu ono što se događalo, s time se sučeljavala te nije odbijala prihvatiti ono što joj je njezin sin donosio. Ta i sama je osjećala njegovu veličinu. S njime je dijelila njegovu sudbinu i bila mu je blizu. Morala je imati neopisivo veliko srce. A mi smijemo vjerovati da je to srce i dalje otvoreno za sve koji joj se obraćaju u tjeskobama svojega srca. I naše će molitve čuvati u svom srcu. I nijedna se neće izgubiti!

Molitva

Bože Isusa Krista, ti si odabrao Mariju da bude majkom tvojega Sina, kako bi se mogao utjeloviti, postati čovjekom. Od nje možemo učiti kako ljubiti jedni druge i kako si međusobno biti bliski i onda kad u obitelji ne dijelimo o svemu iste stavove. Pomozi nam da budemo strpljivi jedni s drugima kako bismo se sve bolje i bolje razumjeli. Amen.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 lip 2010 07:17 
Odsutan

Lk 8

Zatim zareda obilaziti gradom i selom propovijedajući i navješćujući evanđelje o kraljevstvu Božjemu. Bila su s njim dvanaestorica i neke žene koje bijahu izliječene od zlih duhova i bolesti: Marija zvana Magdalena, iz koje bijaše izagnao sedam đavola;zatim Ivana, žena Herodova upravitelja Huze; Suzana i mnoge druge. One su im posluživale od svojih dobara.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 lip 2010 07:19 
Odsutan

BOG NE MJERI KRIVICOM, NEGO LJUBAVLJU

Nedjelja, 13. lipnja - Jedanaesta nedjelja kroz godinu; sv. Antun Padovanski

Čitanja:

2 Sam 12, 7-10. 13

Veliki kralj David počinio je grozan zločin. No jedno je bilo presudno da ne potone: nije se izvlačio. Priznao je svoj grijeh i svoju odgovornost. I zamolio Boga za oproštenje. I Bog mu je oprostio. No David će se uvijek iznova morati suočavati sa svojim grijehom. - Kad sagriješim, moj se život nepovratno mijenja. No ne mijenja se Božja ljubav prema meni!

Gal 2, 16. 19-21

"Ne živim više ja, nego živi u meni Krist." Koliko svojega života prepuštam Kristu?

Lk 7, 36 - 8, 3

Isus nam govori o Bogu koji preskače sve predodžbe koje si je čovjek o Bogu stvorio. Isusov Bog nije netko tko čovjeku pred nos gura njegov grijeh, nego upravo suprotno: on oprašta grijeh, velike i male grijehe, ono što ne bi napravio nitko na svijetu, ma kako se velikm vjernikom smatrao. Za Boga je ljubav mjera svih stvari. U ime toga Boga koji je ljubav Isus ne pristaje igrati društvene uloge, unosi zbrku u nesmetano odvijanje uhodanih procesa, gura nogu u žbice kotača, ruši ustaljeni poredak i njegova mjerila prema kojima sudimo o drugima i osuđujemo ih, prema kojima jedne prihvaćamo a druge odbacujemo. Postavljajući za uzor ženu koja je opečaćena kao grešnica dokida naše rangiranje ljudi. Jer ona djeluje iz ljubavi, iz čežnje da joj se oproste grijesi. Bog ne mjeri krivicom, nego ljubavlju koju je ljudsko biće spremno dati. - "Postoje spasonosni lomovi. Kad započnu, mogi predstavljati smetnju. Jer nekada je potrebno da nam se smeta. No oni vode u slobodu. Ondje gdje se čini ljubav i gdje se daruje oproštenje, tu je među nama Bog" (biskup Wolfgang Huber).

Molitva

Bože ljubavi i oproštenja, budući da smo ljudi, griješimo i opet griješimo. No kakve li sreće da nas ne mjeriš našim grijehom nego našom ljubavlju. Učini nas sposobnima za geste ljubavi, dokle god živimo. Jer kod tebe najviše vrijedi naša ljubav. Amen.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 lip 2010 06:39 
Odsutan

Mt 5

"Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš."

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 lip 2010 06:41 
Odsutan

KADA ZLO POSTAJE NEMOĆNO?
Ponedjeljak, 14. lipnja

Čitanja:

1 Kr 21, 1-16

S ovom se pričom susrećemo u bazbroj njezinih životnih inačica. Što mogu učiniti protiv takve pohelpe i protiv takvog gaženja ljudskog dostojanstva? "Zemlja ima dovoljno za svačije potrebe, ali ne i za svačiju pohlepu" (Mahatma Gandhi).

Mt 5, 38-42

Osveta je slatka. Ako ti meni naneseš bol, nanijet ću i ja tebi. To je svakodnevna logika. Isus, naprotiv, traži od mene da se ne opirem onomu tko mi nanosi zlo; da onome tko me udari okrenem i drugi obraz; da mu oprostim za ono što mi je učinio kao što Bog oprašta u svojoj silnoj velikodušnosti. Kako to uopće postići? Ta sazdani smo tako da i prave sitnice u nama pobuđuju želju za osvetom. No Božja je volja oprečno suprotna našoj žudnji za osvetom. Isus jasno kaže: odustani od naplate, odustani od nametanja svojega prava. Ljubi onoga tko te ne ljubi. Znači li to da se ni u kom slučaju ne smijemo braniti? Kako to uopće postići? Mojom kreativnošću, ne povlačenjem, ne bijegom, nego tako da pružim drugi obraz. "Nadvladavanje drugoga događa se tako što se njegovo zlo mora umrtviti do te mjere da ne nađe ono što traži, naime otpor i novo zlo na kojemu bi se još jače moglo rasplamsati. Zlo postaje nemoćno kad ne nailazi na protivljenje, kad ne nalazi otpor, nego ga se svojevoljno nosi i podnosi. Tada zlo nailazi na protivnika kojemu nije doraslo" (Dietrich Bonhoeffer). Tko tako čini, može prevladati poniženje i pretvoriti ga u pobjedu. - Propovijed na Gori jest "slikovnica" Božjega kraljevstva. Ona pokazuje kakva pravila vrijede kod Boga, a mene suočava s pitanjem: Kako mogu živjeti nasljedujući Isusa Krista? Kako mogu biti sličan Bogu, koji ne može ništa drugo doli ljubiti i sve čini kako bismo mi svojim životom drugima prenijeli nešto od njegovoga bića.

Molitva

Bože, čeznemo da uspostaviš pravednost u našemu svijetu čije nepravde vape u nebo. Žudimo za tvojom pravednošću, ali se također bojimo tvojega suda. Jer tebe ne mogu zavarati fasade iza kojih se skrivamo. Tebi je poznato što smo zgriješili prema drugim ljudima i koliko nesreće od nas dolazi. Zato nam pomozi da sve više budemo u suglasju s tvojom voljom. Amen.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 lip 2010 06:48 
Odsutan

Mt 5

"Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani?"

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 lip 2010 06:51 
Odsutan

LJUBAV PREMA NEPRIJATELJU JE PRAVEDNA

Utorak, 15. lipnja - sv. Vid

Čitanja:

1 Kr 21, 17-29

Svako zlo djelo jednom se otkrije i jednom će nas sustići. No tu je i Božja strpljivost i milosrđe. Mogu li zamisliti Boga koji bi moj grijeh protegnuo na buduće naraštaje - kako ga predstavljaju neki starozavjetni pisci?

Mt 5, 43-48

Ako nam je često teško ljubiti najbliže, članove svoje obitelji, kako ćemo onda ljubiti neprijatelje? No Isusu nije stalo do toga da svojemu "neprijatelju" pristupamo s osjećajem i unutarnjom toplinom. Nije presudan osjećaj, nego stvarni čin: ljubav koja se očituje u djelima mora dovesti do prestanka neprijateljstva. Tko živi ljubav prema neprijatelju, ne bori se zlom protiv zla, nego čini prvi korak te novim neprijateljstvima ne održava na životu začarani krug zla. Neočekivano dobročinstvo može utjecati na našega "neprijatelja", može ga promijeniti te ga mogu susresti i doživjeti kao brata, kao sestru.

Mržnja i neprijateljstvo podižu granice, dok ih opraštanje i milosrđe dokidaju. U tom smislu zapovijed ljubavi prema neprijatelju predstavlja oslobođenje po kojemu svijet postaje pravedniji. Svatko si može postaviti cilj da će se odvažiti na korak pomirenja s "neprijateljem". Ta on je čovjek kao i ja. Ostvarujući ljubav prema neprijatelju postajemo "baš jedno s Bogom u ljubavi" (Lothar Gassmann).

Molitva

Bože, ti koji daješ da sunce izlazi nad svima nama, mi daleko zaostajemo za tvojim zahtjevom i željom da ljubimo svoje neprijatelje, jer nam je često dovoljno teško ljubiti i svoje bližnje. Ojačaj u nama snagu ljubavi kako bismo ti bili sve sličniji te kako bismo ostvarivali svoj san o sretnom ljudskom suživotu. To te molimo po Isusu Kristu, koji je svojim životom svjedočio za tvoje kraljevstvo ljubavi. Amen.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]