www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 26 lip 2025 17:45

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 28 srp 2010 05:37 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Dat ću si vremena da pročitam Božju riječ polagano, nekoliko puta,
i zaustavit ću se na onome što me dira, pogađa.

Jr 15,10.16-21

Jao meni, majko, što si me rodila, da svađam se i prepirem sa svom zemljom. Nikom ne uzajmih, ni od koga zajma ne uzeh, a ipak svi me proklinju. Kad mi dođoše riječi tvoje, ja sam ih gutao: riječi tvoje ushitiše i obradovaše srce moje. Jer sam se tvojim zvao imenom, o Jahve, Bože nad Vojskama. Nikad sjedio nisam u društvu veseljaka da se razveselim. Pod težinom ruke tvoje samotan živim jer ti me jarošću prože. Zašto je bol moja bez prebola? Zašto je rana moja neiscjeljiva i nikako da zaraste? Ah! Hoćeš li meni biti kao potok nestalan, vodama nepouzdan? Zato ovako govori Jahve: "Ako se vratiš, pustit ću te da mi opet služiš; ako odvojiš dragocjeno od bezvrijedna bit ćeš usta moja. Oni će se okrenuti k tebi, al' ti se zato ne smiješ okrenuti k njima! Učinit ću od tebe za ovaj narod zid od mjedi, neosvojiv. Borit će se protiv tebe, al' te neće nadvladati jer ja sam s tobom, da te spasim i izbavim" - riječ je Jahvina.
Što mi želiš reći, Gospodine?

* Uvijek sam pozvan da se ponovno vratim Bogu.
* Ne moram biti zabrinut zbog utjecaja ili nagovaranja. Bog uvijek može djelovati po mome zalaganju i komunicirati preko mojih riječi.
* Čak i ako nemam iskustva s okrutnim i zlim ljudima znam da postoje razne stvari koje me drže u njihovu dohvatu. Ponovno se okrećem prema Bogu i molim za pomoć.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 srp 2010 19:27 
Odsutan

Zahvaljeno je: 46 zahvala
"Odreci se samoga sebe i uzmi svoj svakodnevni križ."
Gospodine, naučio si me da sam ja sam sebi najveći križ, moj ego, moje pogrješke, moje čudno ponašanje.
Slijediti tebe znači ostaviti se vlastite sebičnosti. To znači nositi se sa svakodnevnim životnim poteškoćama i poslovima, a da ne nagazim druge i da zbog mene trpe. Preda mnom je svijet koji treba istražiti. Odreći se sama sebe - znači doći to točke gdje vlastiti ja nije više najvažniji na svijetu; zauzeti zadnje sjedište i osjećati se ugodno, biti sretan kada slušam, da bez otpora prihvaćam lagano nestajanje koje je uzrokovano vremenom i okolnostima, da tvoju ruku, Gospodine, mogu vidjeti i na tamnim i svijetlim mjestima moga života.

ovotjedno razmišljanje sa http://www.prostorduha.net

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 31 srp 2010 18:10 
Odsutan

Slika

Psalam 69

15Izvuci me iz blata da ne potonem, od onih koji me mrze izbavi me
- iz voda dubokih.
16Nek` me ne pokriju valovi, nek` me ne proguta dubina, nek` bezdan ne zatvori usta nada mnom!
30A ja sam jadnik i bolnik - nek` me štiti tvoja ...pomoć, o Bože!
31Božje ću ime hvaliti popijevkom, hvalit ću ga zahvalnicom.
33Gledajte, ubogi, i radujte se, nek` vam oživi srce, svima koji Boga tražite. 34Jer siromahe Jahve čuje, on ne prezire sužanja svojih.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 01 kol 2010 11:00 
Odsutan

(Lk 12,13-21):

..."Tada mu netko iz mnoštva reče: ´Učitelju, reci mome bratu da podijeli sa mnom baštinu´ Nato mu on reče: ´Čovječe, tko me postavio sucem ili djeliocem nad vama?´ I dometnu im: ´Klonite se i čuvajte svake pohlepe: koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje.´ Kaza im i prispodobu: ´Nekomu bogatu čovjeku obilno urodi zemlja pa u sebi razmišljaše: 'Što da učinim?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 02 kol 2010 11:01 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Prorok je Izaija napisao: "Postavit ću te za svjetlost narodima, da moje spasenje doneseš do nakraj zemlje" (Iz 49,3). Je li zgodno govoriti o Prostoru Duha na ovaj način? Zahvalnost dugujemo mnoštvu znanstvenika, tehnologa i računalnih stručnjaka koji su omogućili da na ovaj način dopremo do svih krajeva svijeta. Nadahnuti svjetskom internetskom mrežom koja će povezivati svijet stvorili su sredstva kojima možemo ispuniti ono o čemu je prorok Izaija govorio i omogućiti da se dogodi objava Boga i na ovaj način. Bog se rijetko objavljuje. I mi se nalazimo na svetomu tlu s osjećajem strahopoštovanja i zadovoljstva.
A što drugo činimo tijekom života nego se selimo s jednoga komadića svetoga tla na drugi?

Dat ću si vremena da pročitam Božju riječ polagano, nekoliko puta,
i zaustavit ću se na onome što me dira, pogađa.

Mt 14,13-21

Kad je Isus to čuo povuče se odande lađom na samotno mjesto, u osamu. Dočuo to narod pa pohrli pješice za njim iz gradova. Kad on iziđe, vidje silan svijet, sažali mu se nad njim te izliječi njegove bolesnike. Uvečer mu pristupe učenici pa mu reknu: "Pust je ovo kraj i već je kasno. Otpusti dakle svijet: neka odu po selima kupiti hrane." A Isus im reče: "Ne treba da idu, dajte im vi jesti." Oni mu kažu: "Nemamo ovdje ništa osim pet kruhova i dvije ribe." A on će im: "Donesite mi ih ovamo." I zapovjedi da mnoštvo posjeda po travi. On uze pet kruhova i dvije ribe, pogleda na nebo, izreče blagoslov pa razlomi i dade kruhove učenicima, a učenici mnoštvu. I jeli su svi i nasitili se. Od preteklih ulomaka nakupiše dvanaest punih košara. A blagovalo je oko pet tisuća muškaraca, osim žena i djece.
Što mi želiš reći, Gospodine?

* Isus je otišao na samotno mjesto nakon što je primio vijest o smrti Ivana Krstitelja. Iako se povukao ostao je spreman služiti onima koji su k njemu došli.
Molit ću Gospodina da i ja mogu ostati postojan u traženju vremena koje ću provesti s Bogom i ostati spreman da služim potrebama Božjega naroda.
* Isus je bio sposoban izići u susret potrebama gladnoga mnoštva dijeleći s njima ono što su imali. Molit ću da moj način života bude ohrabrenje drugima da daju najbolje od sebe.

Isuse, za svoga si boravka na zemlji uvijek s radošću primao malu djecu.
Pouči me da imam djetinje povjerenje u tebe.
Da živim sa sviješću da me ti nikada nećeš napustiti.

Zahvaljujem ti Gospodine što sam mogao provesti nekoliko trenutaka nasamo s tobom.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda
i u vijeke vjekova.Amen.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 kol 2010 18:32 
Odsutan

Slika
Mt 14,23-36:

23A pošto otpusti mnoštvo, uziđe na goru, nasamo, da se pomoli. Uvečer bijaše ondje sam.
24Lađa se već mnogo stadija bila ostisla od kraja, šibana valovima. Bijaše protivan vjetar. 25O četvrtoj noćnoj straži dođe on k njima hodeći po moru. 26A učenici ugledavši ga kako hodi po moru, prestrašeni rekoše: "Utvara!" I od straha kriknuše. 27Isus im odmah progovori: "Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!" 28Petar prihvati i reče: "Gospodine, ako si ti, zapovjedi mi da dođem k tebi po vodi!" 29A on mu reče: "Dođi!" I Petar siđe s lađe te, hodeći po vodi, pođe k Isusu. 30Ali kad spazi vjetar, poplaši se, počne tonuti te krikne: "Gospodine, spasi me!" 31Isus odmah pruži ruku, dohvati ga i kaže mu: "Malovjerni, zašto si posumnjao?" 32Kad uđoše u lađu, utihnu vjetar. 33A oni na lađi poklone mu se ničice govoreći: "Uistinu, ti si Sin Božji!"

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 kol 2010 18:39 
Odsutan

Čitajući Evanđelja nailazimo na mnoga mjesta gdje Isus svoje učenika naziva malovjernima. Oni često padaju pod utjecaj svoje vlastite tjeskobnosti i malo prostora ostavljaju povjerenju u Boga. Pa i onda kad je vjera i prisutna, ona ih ne obuzima potpuno jer ih briga i strah još uvijek tjeraju u malovjernost. U današnjem čitanju evanđeoskog odlomka, vidimo da je Petar odložio sumnju i malovjernost tek nakon što je prihvatio Isusovu ruku i osjetio Njegovu nazočnost. I tada zajedno s drugim učenicima ispovijeda svoju vjeru govoreći: „Uistinu, ti si Sin Božji!“

Čitajući ove retke i razmišljajući o njima svatko od nas se može lako staviti na mjesto Petra i ostalih učenika. Zar nam svakodnevnica i prečesto ne sliči na uzburkano more i ne biva li lađa našeg života udarana protivnim valovima? Ti valovi su kušnje koje se očituju na razne načine i u raznim situacijama i potrebama. Dolaze do izražaja kroz naše fizičke, emotivne, psihičke i sve druge potrebe. Često nam izgledaju toliko protivne onome što u konkretnoj situaciji želimo i čemu se nadamo. I kada vidimo da nije onako kako smo očekivali da bi trebalo biti uspaničimo se. Javljaju se razni strahovi, tjeskobe, brige i naprosto ne znamo gdje je izlaz i što je ono ispravno što bi trebali učiniti. Pogled nam bude usmjeren na probleme s kojima se suočavamo. Ti problemi uistinu znaju biti i te kako veliki. Ali isto tako često nam zbog našeg uznemirenja izgledaju još i veći nego što u stvarnosti jesu. Na žalost, nerijetko u takvim situacijama zaboravimo na Boga. Zaboravimo podignuti svoj pogled na Njega i od Njega tražiti i očekivati rješenje. Doduše, možda i napravimo nekoliko koraka u vjeri, ali kada se valovi kušnji podignu još više onda nas preplavi malodušnost i tonemo. A vjera traži pouzdanje, vjernost, poslušnost, nadanje i čekanje. Ona traži onaj iskorak iz lađe i hod po vodi s pogledom uprtim u Trojedinog Boga. Boga Oca, Boga Sina, Boga Duha Svetoga! Samo u snazi Božjoj možemo biti pobjednici u kušnjama života. Sveti Pavao kaže: "Nikakva kušnja veća od ljudske snage nije vas zadesila. Bog je vjeran i neće dopustiti da budete kušani preko vaših snaga, nego će vam zajedno s kušnjom dati sretan ishod, da je možete podnijeti." (1 Kor 10, 13).

Vidjesmo kako Isus dolazi k učenicima hodajući po vodi. Za Njega nema ni vremena ni prostora. Njemu nisu potrebna nikakva prijevozna sredstva, ceste ni aerodromi, putovnice ni vize da bi došao k nama. On dolazi tako jednostavno. Dovoljan je iskreni poziv srca: Dođi Gospodine Isuse Kriste. Dođi u moj život. Gospodine, spasi me! Neka Tvoja snaga upravlja lađom moga života. Neka moj pogled uvijek bude na Tebi Gospodine. I kada se dižu najveći valovi jačaj moju vjeru Gospodine! ( Ljiljana -zajednica Emanuel.)

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 kol 2010 20:32 
Odsutan

Pripjevni psalam:
Gospodin nas čuva kao pastir stado svoje.

Jr 31,1-7:

31 "U ono vrijeme - riječ je Jahvina - bit ću Bog svim plemenima Izraelovim i oni će biti narod moj."
2Ovako govori Jahve:
"Nađe milost u pustinji
narod koji uteče maču:
Izrael ide u svoje prebivalište.
3Iz daljine mu se Jahve ukaza:
Ljubavlju vječnom ljubim te,
zato ti sačuvah milost.
4Opet ću te sazdati, i bit ćeš sazdana,
djevice Izraelova.
Opet ćeš se resit' bubnjićima,
u veselo kolo hvatati.
5Opet ćeš saditi vinograde
na brdima Samarije:
koji nasade posade,
oni će i trgati.
6Jer dolazi dan te će stražari
vikati na brdu efrajimskom:
'Na noge! Na Sion se popnimo,
k Jahvi, Bogu svojemu!'"
7Jer ovako govori Jahve:
"Kličite od radosti Jakovu,
pozdravite burno prvaka naroda!
Neka se ori vaš glas!
Objavite slavopojkom:
Jahve spasi narod svoj,
Ostatak Izraelov!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 kol 2010 21:03 
Odsutan

Prvi navještaj muke i uskrsnuća
(Mk 8,31-9,1; Lk 9,22-27)

21Otada poče Isus upućivati učenike kako treba da pođe u Jeruzalem, da mnogo pretrpi od starješina, glavara svećeničkih i pismoznanaca, da bude ubijen i treći dan da uskrsne.
22Petar ga uze na stranu i poče odvraćati: "Bože sačuvaj, Gospodine! Ne, to se tebi ne smije dogoditi!" 23Isus se okrene i reče Petru: "Nosi se od mene, sotono! Sablazan si mi jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!"

Zar nije tako i u našem svakodnevnom životu? Toliko toga smo doživjeli lijepoga i rijetko je bilo da smo tada mislili da će se dogoditi neko zlo.
Za svako dobro koje imamo u životu potrebna je žrtva. Žrtva koja je učinjena iz ljubavi prepoznajemo je kao vrijednost. Najveću vrijednost žrtve daje nam naš Gospodin koji nas želi pripremiti baš kao što je to činio i s apostolima. I mi smo puno puta spremni izreći Petrovu tzv. brigu za Isusa: "Bože sačuvaj, Gospodine! Ne, to se tebi ne smije dogoditi!" U svom svakodnevnom životu susrećemo se sa svakovrsnim napastima koje nas žele odgovoriti da nije potrebna žrtva, da je nešto staromodno, da moramo biti u tijeku zbivanja prepuštajući se mentalitetu ovoga svijeta... Na žalost, mnogi i pokleknu. Hoćemo li prepoznati Isusove riječi koje nas žele poučiti: "Nosi se od mene, sotono! Sablazan si mi jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!" Što je sve ljudsko u našim razmišljanjima? Za što smo sigurni da je od Boga? Možemo li reći da imamo izgrađenu savjest po kojoj prepoznajemo zamke sotone? Isus nas i dalje poučava: "Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga...» No, moramo priznati da smo još uvijek jako daleko od onoga što nam Krist progovara učeći nas pravim vrijednostima. Jasno da ćemo se i mi pobuniti misleći da je ipak previše što Krist od nas očekuje. Zašto bi se trebao odreći samoga sebe? Postoje mnogi zakoni u svijetu koji idu protiv ovog Kristovog zahtjeva. Zar ne postoje tolika prava koja nas ohrabruju da upravo suprotno činimo od Isusovog zahtjeva? Zašto bi trebao uništavati svoj život, ili izgubiti ga, ako mi je ponuđeno tliko toga u ovome svijetu? I koliki se prevare naivno podilazeći mentalitetu ovoga svijeta koji nam govori da je sve dozvoljeno kako bi uživao. Pa mi smo prave «face», zar ne? Tako je glupo činiti vrijednosti u svom životu! Zašto se truditi biti dobar? Zašto prihvaćati da je bolje trpjeti od nekoga zlo umjesto da sami činimo zlo? Mnoga pitanja i mi želimo postavljati jedni drugima, uvjeravajući kako se samo jednom živi pa je «normalno» da se iživljavamo u ovome svijetu bez spremnosti na žrtvu i patnju.

( zupa -Nasice.)

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 kol 2010 17:28 
Odsutan

Preobraženje
(Mt 17,1-13; Lk 9,28-36)

5A Petar prihvati i reče Isusu: "Učitelju, dobro nam je ovdje biti! Načinimo tri sjenice: tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu." 6Doista nije znao što da kaže jer bijahu prestrašeni.
7I pojavi se oblak i zasjeni ih, a iz oblaka se začu glas: "Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga!" 8I odjednom, obazrevši se uokolo, nikoga uza se ne vidješe doli Isusa sama.
9Dok su silazili s gore, naloži im da nikomu ne pripovijedaju što su vidjeli dok Sin Čovječji od mrtvih ne ustane. 10Oni održaše tu riječ, ali se među sobom pitahu što znači to njegovo "od mrtvih ustati"

Slika

Nikad se nemoj ponašati kao gunđalo
koje uvijek samo gunđa i mrmlja,
koji o drugima ne zna nikada reći ništa dobra,
koji nikada ne smatra dobrim ono što učine
drugi, koji i kod najmanje pogreške pokazuje ljutnju
i koji tako muče i obitelj i svu svoju okolicu.
Budi čovjek i pokaži svoje srce!
I to znači »bratski dijeliti«. Reci još danas nešto
dobro o svojem mužu, svojoj ženi, svojoj djeci,
svojim roditeljima, svojim susjedima, svojim
kolegama s posla.
Svi ovi ljudi postat će odjednom sasvim drugačiji,
mnogo susretljiviji. Pokazat će ljubazno lice
i sve će opet biti puno bolje, radosnije i iskrenije.
I još nešto je vrlo važno.
Znaj reći »hvala!« za sve što drugi za tebe čine:
za jelo koje dolazi na stol,
za svaku malu pažnju kod kuće,
na ulici, u školi, na poslu.
S malo dobre volje možeš svaki dan, svaki sat
činiti svijet boljim i ljepšim.

(Korizma )je vrijeme: posta molitve i dobrih dijela. Započni odmah činiti
dobra djela i nemoj stano čekati.
U svijetu ima još toliko prostora za dobro,
samo ga treba činiti.

(.zupa-novabila,)

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]