www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 26 lip 2025 06:32

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 19 kol 2010 08:09 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Moja duša čezne za tvojom prisutnošću, Gospodine.
Kada usmjerim misli prema tebi,
pronalazim mir i spokoj.

Božja Riječ nam dolazi po Sv. pismu.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj razum i srce da odgovorim na poruku evanđelja:
da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

Ez 36,23-28

"Ja ću posvetiti ime svoje veliko koje vi oskvrnuste posred naroda u koje dođoste! I znat će narodi da sam ja Jahve - riječ je Jahve Gospoda - kad na vama, njima naočigled, pokažem svetost svoju. Tada ću vas sabrati iz svih naroda i skupiti iz svih zemalja, natrag vas dovesti u vašu zemlju. Poškropit ću vas vodom čistom da se očistite. Očistit ću vas od svih vaših nečistoća i od svih kumira vaših. Dat ću vam novo srce, nov duh udahnut ću u vas! Izvadit ću iz tijela vašega srce kameno i dat ću vam srce od mesa. Duh svoj udahnut ću u vas da hodite po mojim zakonima i da čuvate i vršite moje naredbe. I nastanit ćete se u zemlji koju dadoh vašim ocima, i bit ćete moj narod, a ja ću biti vaš Bog."
Što mi želiš reći, Gospodine?

* Danas neću misliti o tome što želim učiniti za Boga, nego o tome što Bog želi učiniti za mene. Bog se brine za mene, za cijelo moje biće - tijelo, srce, dušu - želeći me osvježiti, ojačati i vratiti me u život.
* Molit ću da mogu shvatiti što za mene znači biti dijete Božje, a ostaviti Bogu da bude Bog.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 kol 2010 21:41 
Odsutan

Božja Riječ nam dolazi po Sv. pismu.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj razum i srce da odgovorim na poruku evanđelja:
da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

Ez 37,1-14

"I spusti se na me ruka Jahvina i Jahve me u svojem duhu izvede i postavi usred doline pune kostiju. Provede me kroz njih, svuda oko njih, i gle, bijaše ih u dolini veoma mnogo i bijahu sasvim suhe! Reče mi: "Sine čovječji, mogu li ove kosti oživjeti?" Ja odgovorih: "Jahve Gospode, to samo ti znaš!" Tad mi reče: "Prorokuj ovim kostima i reci im: 'O suhe kosti, čujte riječ Jahvinu!' Ovako govori Jahve Gospod ovim kostima: 'Evo, duh ću svoj udahnuti u vas i oživjet ćete! Žilama ću vas ispreplesti, mesom obložiti, kožom vas obaviti i duh svoj udahnuti u vas i oživjet ćete - i znat ćete da sam ja Jahve!'" I ja stadoh prorokovati kao što mi bješe zapovjeđeno. I dok sam prorokovao nastade šuškanje i pomicanje i kosti se stadoše pribirati. Pogledah, i gle, po njima narasle žile i meso; kožom se presvukoše, ali duha još ne bijaše u njima. I reče mi: "Prorokuj duhu, sine čovječji, prorokuj i reci: 'Ovako govori Jahve Gospod: Od sva četiri vjetra dođi, duše, i dahni u ova trupla da ožive!'" I stadoh prorokovati kao što mi zapovjedi i duh uđe u njih i oživješe i stadoše na noge - vojska vrlo, vrlo velika. Reče mi: "Sine čovječji, te kosti - to je sav dom Izraelov. Evo, oni vele: 'Usahnuše nam kosti i propade nam nada, pogibosmo!' Zato prorokuj i reci im. 'Ovako govori Jahve Gospod: Ja ću otvoriti vaše grobove, izvesti vas iz vaših grobova, narode moj, i odvesti vas u zemlju Izraelovu! I znat ćete da sam ja Jahve kad otvorim grobove vaše i kad vas izvedem iz vaših grobova, moj narode! I duh svoj udahnut ću u vas da oživite, i dovest ću vas u vašu zemlju, i znat ćete da ja, Jahve govorim i činim' - riječ je Jahve Gospoda."

* Daje mi se ništa manje nego sam Božji Duh. Molit ću za poniznost i zahvalnost koje su mi potrebne da bih primio taj dar.
* Bog će me postaviti na moje tlo - zemlju na kojoj ću cvjetati. Molim Boga da u meni pobudi želju za životom.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 kol 2010 20:21 
Odsutan

"Dođite k meni svi vi umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti."
Evo me, Gospodine.
Došao sam tražiti tvoju blizinu.
Čeznem za tvojom moći koja liječi.

Dat ću si vremena da pročitam Božju riječ polagano, nekoliko puta,
i zaustavit ću se na onome što me dira, pogađa.

Mt 23,1-12

Tada Isus prozbori mnoštvu i svojim učenicima: "Na Mojsijevu stolicu zasjedoše pismoznanci i farizeji. Činite, dakle, i obdržavajte sve što vam kažu, ali se nemojte ravnati po njihovim djelima jer govore, a ne čine. Vežu i ljudima na pleća tovare teška bremena, a sami ni da bi ih prstom makli. Sva svoja djela čine zato da ih ljudi vide. Doista, proširuju zapise svoje i produljuju rese. Vole pročelja na gozbama, prva sjedala u sinagogama, pozdrave na trgovima i da ih ljudi zovu 'Rabbi'. Vi ,pak, ne dajte se zvati 'Rabbi' jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća. Ni ocem ne zovite nikoga na zemlji jer jedan je Otac vaš - onaj na nebesima. I ne dajte da vas vođama zovu jer jedan je vaš vođa - Krist. Najveći među vama neka vam bude poslužitelj. Tko se god uzvisuje, bit će ponižen, a tko se ponizuje, bit će uzvišen."

* Ne postoji ništa u mome životu što ne bih mogao staviti pred Isusa. Ima dosta toga što je pozitivno i dobro, ali ima i dosta toga što treba mijenjati. Na ispitu su moja iskrenost i volja. Želim li se uistinu mijenjati ili ostajem samo na teoriji? Danas se puno govori, a malo čini.
* Dopuštam da me ova Isusova riječ dotakne i potakne na promišljanje o onome što Isus traži od mene - govorim li samo ili i činim ono na što me Krist poziva?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 22 kol 2010 07:24 
Odsutan

Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Siromaštvo u Bibliji jest zlo koje treba ispraviti; bogatstvo nije zlo nego potreba za općim dobrom Kraljevstva. Ipak, ljubav prema bogatstvu može dovesti do zanemarivanja Boga i siromašnih. Kršćanska se zajednica uvijek nastoji brinuti o siromašnima i učiniti to prioritetom svoga djelovanja. Je li to i moj prioritet?
"Pod kakvim ste stresom?" pita nas Isus. On je poslan od Oca da odvoji istinsko od lažnoga, pravo od krivoga, istinu od laži. Život prema blaženstvima u sebi ima i dozu sukoba. Za one koji gladuju i žeđaju za pravdom ovaj je svijet neugodno mjesto. Kao što je starac Šimun prorokovao Mariji da će Isus biti "znak protivljenja" (Lk 2,34).
A što je sa mnom?
Stapam li se ugodno i bez srama s vrijednostima ovoga svijeta? Gladujem li uopće i žeđam li za nečim?

Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Siromaštvo u Bibliji jest zlo koje treba ispraviti; bogatstvo nije zlo nego potreba za općim dobrom Kraljevstva. Ipak, ljubav prema bogatstvu može dovesti do zanemarivanja Boga i siromašnih. Kršćanska se zajednica uvijek nastoji brinuti o siromašnima i učiniti to prioritetom svoga djelovanja. Je li to i moj prioritet?
"Pod kakvim ste stresom?" pita nas Isus. On je poslan od Oca da odvoji istinsko od lažnoga, pravo od krivoga, istinu od laži. Život prema blaženstvima u sebi ima i dozu sukoba. Za one koji gladuju i žeđaju za pravdom ovaj je svijet neugodno mjesto. Kao što je starac Šimun prorokovao Mariji da će Isus biti "znak protivljenja" (Lk 2,34).
A što je sa mnom?
Stapam li se ugodno i bez srama s vrijednostima ovoga svijeta? Gladujem li uopće i žeđam li za nečim?

* Ponekad volimo Isusa zamišljati kao blaga i puna razumijevanja i opraštanja, ali ne zato što je tako o njemu napisano, nego zato što se uistinu tako i osjećamo u njegovoj blizini. Prihvaćam da Isus stavlja preda me nov izazov govoreći o uskim vratima. Svjestan sam da uvijek trebam birati i donositi odluke stoga ga molim za pomoć.
* U molitvi ću pred Isusa staviti svoje radosti i nade, zabrinutosti i poteškoće. Govorit ću mu o tome i dok sve više upoznajem svoj život osluškivat ću njegov glas. U molitvi je očito "odakle dolazim" - što mi je važno.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 kol 2010 10:25 
Odsutan

Bog govori svakome od nas osobno.
Trebam slušati kako bih čuo što mi želi reći.
Pročitat ću tekst nekoliko puta, a zatim ću slušati...

2 Sol 1,1-5.11b-12

Pavao, Silvan i Timotej Crkvi Solunjana u Bogu Ocu našemu i Gospodinu Isusu Kristu. Milost vam i mir od Boga Oca i Gospodina Isusa Krista! Zahvaljivati moramo Bogu uvijek za vas, braćo, kao što dolikuje jer izvanredno raste vaša vjera i množi se ljubav svakoga od vas prema drugima, tako da se mi sami po crkvama Božjim vama ponosimo zbog vaše postojanosti i vjere u svim progonstvima i nevoljama koje podnosite. One su najava pravednog Suda Božjega: da ćete se naći dostojni kraljevstva Božjega za koje i trpite. Zato i molimo uvijek za vas da vas Bog učini dostojnima poziva i snažno dovede do punine svako vaše nastojanje oko dobra i djelo vaše vjere.

* Ohrabren sv. Pavlom molit ću za one koji mi najviše znače. Molit ću za njihovo dobro i zahvaljivati za njihovo postojanje.
* Mislit ću i na sve koji su u potrebi osobito one koji trpe zbog progona ili su povrijeđeni. Razmišljat ću kako bih im mogao olakšati teret - sada u molitvi, a kasnije i stvarno.

Dragi Gospodine, budi uza me uvijek.
Daj mi srce koje će ti uvijek vjerovati.
Hvala što me ljubiš.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 24 kol 2010 10:35 
Odsutan

Gospodine, u jednostavnosti i poniznosti dolazim k tebi.
Tvoje me riječi vode do mirnoće u kojoj
shvaćam veličinu i značenje tvoje prisutnosti.

Čitam Božju riječ polako, i po nekoliko puta,
i slušam što mi Bog govori.

Iv 1,45-51

Filip nađe Natanaela i javi mu: "Našli smo onoga o kome je pisao Mojsije u Zakonu i Proroci: Isusa, sina Josipova, iz Nazareta." Reče mu Natanael: "Iz Nazareta da može biti što dobro?" Kaže mu Filip: "Dođi i vidi." Kad Isus ugleda gdje Natanael dolazi k njemu reče za njega: "Evo istinitog Izraelca u kojem nema prijevare!" Kaže mu Natanael: "Odakle me poznaješ?" Odgovori mu Isus: "Vidjeh te prije negoli te Filip pozva dok si bio pod smokvom." Nato će mu Natanael: "Učitelju, ti si Sin Božji! Ti kralj si Izraelov!" Odgovori mu Isus: "Stoga što ti rekoh: 'Vidjeh te pod smokvom', vjeruješ. I više ćeš od toga vidjeti!" I nadoda: "Zaista, zaista, kažem vam: gledat ćete otvoreno nebo i anđele Božje gdje uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega."

* Filipova izjava da je susreo Isusa naišla je na ciničan odgovor. Možda je imao poteškoća prepoznati u Natanaelu ono dobro koje je Isus prepoznao. Molit ću za mudrost koja mi je potrebna da vidim dalje od površnih odgovora i molit ću za strpljivost.
* Isus i mene gleda "ispod smokve" moga života otkrivajući što mi je u srcu. Osjećat ću se opuštenim jer znam da me netko poznaje i voli.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 25 kol 2010 08:18 
Odsutan

Što više vapijemo Gospodinu, to više osjećamo njegovu prisutnost.
Iz dana u dan, sve više i više, privuci nas svome nježnom Srcu.

Čitam Božju riječ polako, i po nekoliko puta,
i slušam što mi Bog govori.

2 Sol 3,6-10.16-18

Zapovijedamo vam, braćo, u ime Gospodina Isusa Krista da se klonite svakoga brata što živi neuredno i ne po predaji koju primiste od nas. Ta sami znate kako nas treba nasljedovati. Jer dok bijasmo među vama nismo živjeli neuredno: ničiji kruh nismo badava jeli, nego smo u trudu i naporu noću i danju radili da ne bismo opteretili koga od vas. Ne što ne bismo imali prava, nego da vam sebe damo za uzor koji ćete nasljedovati. Doista, dok bijasmo u vas, ovo vam zapovijedasmo: Tko neće da radi, neka i ne jede! A sam Gospodin mira dao vam mir zauvijek i na svaki način! Gospodin sa svima vama! 1Pozdrav mojom rukom, Pavlovom. Ovo je znak u svakoj poslanici: ovako pišem.

* Molit ću za ravnotežu dok živim u svijetu koji u isto vrijeme potencira i užitak i posao. Dok molim imat ću na pameti da me Bog voli takva kakav jesam i traži od mene da mu odgovorim na tu ljubav djelima ljubavi prema drugima.
* Postoje mnogi dobri primjeri koje mogu nasljedovati dok nastojim živjeti kršćanski život. Posebno ću pripaziti na njih i tražiti načine kako bih ih mogao oponašati.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 kol 2010 06:13 
Odsutan

Kako se danas doživljavam/osjećam?
Kako se ponašam prema Bogu? Prema drugima?
Postoji li nešto za što trebam biti zahvalan? Tada ću reći: hvala.
Postoji li nešto zbog čega bi mi trebalo biti žao? Tada ću reći: oprosti.

Gospodine, postao si čovjekom da bi razgovarao sa mnom;
hodao si ovom zemljom i radio; podnosio si vrućinu i hladnoću.
Vrijeme koje si proveo na zemlji bilo je ispunjeno brigom za ljude.
Liječio si bolesne, uskrisivao mrtve; a ono najvažnije - spasio si me od smrti.

1 Kor 1,1-9

Pavao, po Božjoj volji pozvan za apostola Krista Isusa, i brat Sosten Crkvi Božjoj u Korintu - posvećenima u Kristu Isusu, pozvanicima, svetima, sa svima što na bilo kojemu mjestu prizivlju ime Isusa Krista, Gospodina našega, njihova i našega. Milost vam i mir od Boga, Oca našega, i Gospodina Isusa Krista! Zahvaljujem Bogu svojemu svagda za vas zbog milosti Božje koja vam je dana u Kristu Isusu: u njemu se obogatiste u svemu - u svakoj riječi i svakom spoznanju. Kako li se svjedočanstvo o Kristu utvrdilo u vama, te ne oskudijevate ni na jednom daru čekajući Objavljenje Gospodina našega Isusa Krista! On će vas učiniti i postojanima do kraja, besprigovornima u Dan Gospodina našega Isusa Krista. Vjeran je Bog koji vas pozva u zajedništvo Sina svojega Isusa Krista, Gospodina našega.

* Razmišljat ću o duhovnim darovima koje sam primio i zahvaliti na njima. Dozvat ću u svijest darove Duha: mudrost, znanje, hrabrost, Razmišljat ću o duhovnim darovima koje sam primio i zahvaliti na njima. Dozvat ću u svijest darove Duha: mudrost, znanje, hrabrost, postojanost, spoznaju, savjet, pobožnost, strahopoštovanje...
* Koji su mi darovi potrebni, a koje je potrebno ojačati? Iznijet ću to pred Gospodina koji će me učiniti "postojanim do kraja".

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 kol 2010 20:15 
Odsutan

Opraštanjem dajemo slobodu Bogu u sebi da on za nas sve čini. Oproštenjem ujedno neprijatelju vežemo ruke da nam više ne može činiti zlo. Opraštanje je najveća osveta neprijatelju.

U trenutačnom stanju duha usredotoči se na današnji tekst s pouzdanjem.
Vjeruj da je Duh Sveti prisutan
i da te on može nadahnuti da otkriješ što ti ovaj današnji tekst govori.
Čitaj pažljivo i s razumijevanjem; osluškuj što se događa u tvome srcu.

1 Kor 1,17-25

Jer ne posla me Krist krstiti, nego navješćivati evanđelje i to ne mudrošću besjede da se ne obeskrijepi križ Kristov. Uistinu, besjeda o križu ludost je onima koji propadaju, a nama spašenicima sila je Božja. Ta pisano je: Upropastit ću mudrost mudrih i odbacit ću umnost umnih. Gdje je mudrac? Gdje je književnik? Gdje je istraživač ovoga svijeta? Zar ne izludi Bog mudrost svijeta? Doista, kad svijet u mudrosti Božjoj Boga ne upozna mudrošću, svidjelo se Bogu ludošću propovijedanja spasiti vjernike. Jer i Židovi znake ištu i Grci mudrost traže, a mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost, pozvanima pak - i Židovima i Grcima - Krista, Božju snagu i Božju mudrost. Jer ludo Božje mudrije je od ljudi i slabo Božje jače je od ljudi.

* Isus govori o prvima koji će biti posljednji i posvećuje se bolesnima, siromašnima i slabima. Molit ću za mudrost da budem pametan toliko koliko je potrebno i da ne ušutkam Božjega Duha u sebi.
* Križ gubi svoju moć ako zaboravim da on predstavlja ljubav. Nažalost, križevi se danas koriste kao puki ukras ili kao prazni simboli (a kako se ponašaju ljudi koji ih ističu ili nose oko vrata?!). Bit ću pažljiviji kada budem promatrao križeve oko sebe i razmišljat ću što oni znače.
* Ima mudrosti i u onome što mi ljudi kažu, u brizi koju mi iskazuju. Molit ću da mogu primiti riječ Božju i tamo gdje je najmanje očekujem.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 kol 2010 06:07 
Odsutan

Gospodine, postao si čovjekom da bi razgovarao sa mnom;
hodao si ovom zemljom i radio; podnosio si vrućinu i hladnoću.
Vrijeme koje si proveo na zemlji bilo je ispunjeno brigom za ljude.
Liječio si bolesne, uskrisivao mrtve; a ono najvažnije - spasio si me od smrti.

1 Kor 1,26-31

Ta gledajte, braćo, sebe, pozvane: nema mnogo mudrih po tijelu, nema mnogo snažnih, nema mnogo plemenitih. Nego lude svijeta izabra Bog da posrami mudre i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest, da se nijedan smrtnik ne bi hvalio pred Bogom. Od njega je da vi jeste u Kristu Isusu, koji nama posta mudrost od Boga, i pravednost, i posvećenje, i otkupljenje, da bude kako je pisano: "Tko se ponosi, neka se u Gospodinu ponosi!"

* Svojim nastojanjima ne mogu postati kao Isus. U svojoj slabosti molim Boga za ono što mi je najpotrebnije.
* Nije nužno da dobijem svaku raspravu ili da moja riječ uvijek treba biti zadnja. Molit ću da mogu živjeti najbolje što mogu, ali sa sviješću da se i u mojoj slabosti može očitovati Božja milost.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]