www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 29 lip 2025 10:04

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 92 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 02 pro 2010 17:57 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Može paar pitanja?
1.Jel ono stvarno kuća Ivana Krstitelja,i ima li što od te kuće ili je neši izgrađeno na tom mjestu?
2.Koliko su stare masline na Getsemaniju?
3.Stijena na kojoj se Krist znojio,je li samo tradicija,ili ima dokaz za bilo što?
4.I je li ono uistinu bio Kristov grob,i je li dokazano?

Ako ti nije teško odgovoriti,možda su ti prićali tamo o tome!! :roll: :roll: :roll:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 02 pro 2010 19:13 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Zozy, hvala ti za slike. Raduje me ako bude i kakav putopiščić...

Samuele, brate dragi, ajd molim te da se tu ne zamaramo s takvim pitanjima? Jel negdje nešto 100% ili nije povijesno dokazano, mene ne priječi da to mjesto poljubim makar kao neku sliku, a ne stvarnost...
Ak i nije stvarno recimo Isusov grob prije no što je uskrsnuo, to mi je onda slika toga groba za koji više ne znamo gdje je i svejedno mu mogu u pobožnosti pristupiti...

Ja nisam bila nikad u Svetoj zemlji.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 02 pro 2010 19:57 
Odsutan

Zahvaljeno je: 4 zahvala
Samuel napisao:
Može paar pitanja?
1.Jel ono stvarno kuća Ivana Krstitelja,i ima li što od te kuće ili je neši izgrađeno na tom mjestu?
2.Koliko su stare masline na Getsemaniju?
3.Stijena na kojoj se Krist znojio,je li samo tradicija,ili ima dokaz za bilo što?
4.I je li ono uistinu bio Kristov grob,i je li dokazano?

Ako ti nije teško odgovoriti,možda su ti prićali tamo o tome!! :roll: :roll: :roll:

Ajmo redom željko-znatiželjko:
1. ono nije Ivanova nego Zaharijina kuća...prema tradiciji....Zaharija je bio dosta bogat čovjek u ono vrijeme je bio svećenik i imao je još jednu kuću (samo što to baš i nisu kuće bile nego sve to više liči na neke špilje koje su ljudi onog vremena sebi prilagodili), a ta druga je ajmo reći neka vrsta ljetnikovca bila jer je bila koji klilometar udaljena na jednom brdašcu i to je mjesto Marijina pohoda Elizabeti.....stavit ću i tu sliku. Na mjestu obje spilje-kuće danas se nalaze crkve...
2. botaničari kažu da su neke od maslina koje se vide na slici stare preko 2500 godina (obujam 8 preostalih stabala iznosi od 6-11 metara), to sam pročitala u knjizi Sveta Zemlja od don Darka Tomaševića...izašla u izdanju Glasa koncila....pa vjerujem da je i možeš nabaviti ako te više zanima. Iz iste knjige.....kako bi dio Getsemanija ostao u rukama franjevačke kustodije 1681.g. zahvaljujući Hrvatima iz Bosne, tj dvojici braće Branković koji su vrt otkupili i predali franjevcima.
3. vjerujem da nitko ne može sa 100% vjerojatnošću tvrditi da je ono točno taj kamen na kom se Krist znojio krvavim znojem, jer za to dokazati vjerojatno bi bilo potrebno naći taj krvavi znoj na stijeni i onda DNA analizom utvrditi jel Kristova :wink: :wink: , no takva si pitanja ne postavljam jer to je manje važno kako reče Vedra
4. Da, to je doista Kristov grob, iako je zaštićen i ploča koja se vidi nekih je cca 60 centimetara iznad obične kamene ploče na koju je Krist položen....opet mi je izvor don Darko Tomašević....koji je bio na ovom hodočašću naš vodič

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 02 pro 2010 20:39 
Odsutan

Zahvaljeno je: 72 zahvala
zozy napisao:
Ajmo redom željko-znatiželjko:

2. botaničari kažu da su neke od maslina koje se vide na slici stare preko 2500 godina (obujam 8 preostalih stabala iznosi od 6-11 metara), to sam pročitala u knjizi Sveta Zemlja od don Darka Tomaševića...izašla u izdanju Glasa koncila....pa vjerujem da je i možeš nabaviti ako te više zanima. Iz iste knjige.....kako bi dio Getsemanija ostao u rukama franjevačke kustodije 1681.g. zahvaljujući Hrvatima iz Bosne, tj dvojici braće Branković koji su vrt otkupili i predali franjevcima.

I mene je zanimalo za te masline, vidin da je odgovor već ovde. :P
De Zozana stavi još koju sliku ako imaš đe se vidi Getsemanski vrt, molin molin. Slika

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 pro 2010 09:21 
Odsutan

Podijelio: 12 zahvala
Zahvaljeno je: 62 zahvala
Evo sad sam opet u miru pročitao kleofin putopis i pogledao slike te pogledao zozyine slike. Nisam kod kelofe primjetio da je spominjao križni put kroz viu Dolorosu, dok je zozy stavila slike kako idu s križem. Sve u svemu veoma interesantno.

Pitanje za kleofe spominjao si judejsku pustinju i vidim tam slike s autobusima, šta su vas autobusi dovezli do pustinje nekim putićem i onda ste malo razgledali i to je to???
Bit će zanimljivo kad još zozy složi svoje dojmove. Nisam vidio da netko spominje kakva je hrana tamo.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 pro 2010 11:02 
Odsutan

ja nisam imao priliku niti otići do via dolorose a kroz pustinju smo samo prošli baš kako si primjetio. naše je hodočašće bilo podređeno papinu posjetu svetoj zemlji i potpori tamošnjim kršćanima.
ako si bio zamislio kleofu kako baulja preko dina gutajući pijesak...ništa od toga.
doduše, nisam izbjegao neugodnosti. jedan mi se musliman u nazaretu unio prijeteći u facu i svašta mi izgovorio (nešto kao mahluaburabalirahmani :b101: ). nije mi baš bilo svejedno. di mene nađe od tolika svita. :roll:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 pro 2010 12:29 
Odsutan

Zahvaljeno je: 2 zahvala
a svasta ce na te moj kleofa,.. kako me nasmija,..

ej bas vam hvala sto dijelite ovo iskustvo sa nama,.. bas zelim natanane sve pregledati,.. i naravno, procitati ako bude koji putopis,..

BVB (kleofa ko kleofa,.. voli da ga se pohvali,.. ej brate, slike su ti odlicne,.. ;-) )

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 pro 2010 14:14 
Odsutan

Matyjesus napisao:
a svasta ce na te moj kleofa,.. kako me nasmija,..

ej bas vam hvala sto dijelite ovo iskustvo sa nama,.. bas zelim natanane sve pregledati,.. i naravno, procitati ako bude koji putopis,..

BVB (kleofa ko kleofa,.. voli da ga se pohvali,.. ej brate, slike su ti odlicne,.. ;-) )

ko kaže da ne voli da ga se pohvali laže ko pas. Slika
hvala maty

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 pro 2010 14:22 
Odsutan

johnny 5 napisao:
Nisam vidio da netko spominje kakva je hrana tamo.

e hrana, nešto smo živjeli na lunch paketima jer se putovalo dosta. doručak i večera u hotelu a ostalo oj divojko. jeli smo u restoranu nasred trga u betlehemu. odmah su nam stvorili mjesto jer su kod njih cijene za turiste desetak puta veće nego za domaće (tek sad mi pade na pamet da sam triba ponit malo patine, palestinsku maramu i umjetni brk :a1163: ). ja naručio neke škampe i osta gladan. srića bilo je i pametnijih a milosrdnijih od mene.
znali smo čvaknit i kebab, takvo što a u tiberijadi u židovskome hotelu smo imali košer hranu. meni to smrdi Bože prosti pa sam preskočio. e, blizu hotela našli smo masonsku ložu i slika sam se prid njom. nije za javnost. :mrgreen:
čitam da danas gori puno na sjeveru izraela. ko zna šta je zozika radila. :roll:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 pro 2010 14:50 
Odsutan

Zahvaljeno je: 2 zahvala
da i ja sam citala da brdo Karmel gori,... (trenutno 40 mrtvih)

sto se tice hrane, znam da su stalno, bar moji, imali slanutak u kasi, slanutak sa ovim i onim.. dosta ljute hrane,.. i da nisu bas bili zadovoljni,.. (to za slanutak im je ostavljeno upececeno jer je jedina hrana sto moj svekar ne jede, a ljuto ne smi radi zeluca)

i kleofa,.. naravno da svi mi volimo kad nas se pohvali,.. ali ti mi to tako cakano iskreno trazis,.. ma evo ti i pohvala i za to,.. BB

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 92 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]