24. NEDJELJA - SV. BARTOLOMEJ APOSTOL
ONI POMAŽU ISUSU
Kad je vidjelica stigla u nedjeljno jutro u Zagreb, najprije je svratila u baziliku Srca Isusova. Baš je svršilo čitanje Svetog Evanđelja. Kad se počela moliti, najedanput joj nestane ispred očiju i Oltar i svećenik i ljudi koji su je okruživali. Ugleda neko tlo Nebeske ljepote. Od onoga što je prije bilo, ostade samo Svetohranište. Stajalo je u zračnom prostoru, na čelu ove ljepote. Bilo je okruženo Nebeskim drvećem i raznolikim cvijećem, koje je bilo ovdje-ondje ubačeno po travi.
Od istočne strane, iz Neba, spusti se na taj teren dragi Isus. Dođe do Svetohraništa i proslijedi putem naprijed. Išao je po tome tlu kao Gospodar. I onda malo zastane. A tamo gdje je stao, sve ono tlo postade kao velika crkva.
Dragi Isus pogleda vidjelicu i nasmiješi joj se. I onda ubere krasan bijeli ljiljan, s velikim cvjetovima i debelim laticama. Isus otkine tome ljiljanu vršak, onda uzme iz Svetohraništa veliku svećeničku Hostiju i stavi je gore na ljiljan. Gleda vidjelica i misli, kamo će to Isus s tim ljiljanom. A On se zaputi prema lađi crkve, gdje je bila Sveta Misa. I taj ljiljan nije Isus dragi držao u ruci, nego je ljiljan išao sam pred Isusom u zračnom prostoru - kao dijete kad ide ispred majke. Kad se Isus približio vidjelici, uzme Hostiju s ljiljana i pričesti je.
Iza toga se Isus vrati na ono tlo. I promatrao je to tlo, koje je bilo poput hrama i kao na zemlji, a opet je pripadalo Nebu. Promatrajući taj teren, više puta je zaustavio Svoj pogled na pojedinim mjestima. Kao da bi tamo trebalo nešto učiniti, popraviti. U taj čas pojavi se od sakristijskih vrata sveti Petar. Poletno stupi pred Gospodina i dade se na posao. Išao je za Isusom i
- 146 -
kolovoz 1975.
nešto je po tome tlu na pojedinim mjestima obrađivao i sređivao. A Isus je i dalje ozbiljno promatrao to tlo, kao da je na njemu još dosta posla. Odjedmom s one strane kako je Evanđelje, s nekog terena, evo i svetog Franje. Pogleda što radi sveti Petar, priđe k Isusu i gleda na Nj, očekujući što bi on radio. Isus ga pogleda i nasmiješi mu se. Onda se i sveti Franjo dade na posao. Hodao je i radio po tom istom terenu, ali nije radio isto što i sveti Petar. Obavljao je neke druge poslove, imao je druge neke dužnosti. I kako je radio, pogleda na svijet i na vidjelicu i nasmiješi se. A apostol Petar se nije smijao, bio je ozbiljan.
Odjednom od strane Svetohraništa, iz dijela neke zemlje, dođe i draga Nebeska Majčica. Najprije sam je vidjela do pola tijela. A bila je lijepa kao najljepša nježna ruža, ali ne posve bijela, nego onako malo na ružičasto. 0nda sam joj vidjela cijelu pojavu. I stane posve uz Isusa i pogleda na Njega, kao da će i Ona nešta raditi na tome terenu, kao zadužena s nečim biti. I onda je nestalo Viđenje, i čula sam kako već na kraju mole Očenaš. Sveti je Petar bio odjeven kao u Isusovo doba. Imao je na sebi sivkastu haljinu, i onako malo na žuto. Na nogama su mu bile sandale, s remenjem oko nogu. Sveti je Franjo imao na sebi smeđi habit. I dragi Isus je bio bos.
Rastumačenje. Tlo na kojemu su sv. Petar i sveti Franjo radili oko Isusa jest sav svijet. Zauzimaju se za Kristovu Nauku na zemlji. Majka Božja je radila zajedno s Isusom, u.Njegovoj blizini, u apostolatu za Kršćanstvo na zemlji. Bijeli ljiljan označuje vidjelicu, a otkinuti vršak njezino stupanje u brak. Vidjelica je pričešćena velikom Hostijom, jer za Isusovu Nauku mora snositi velike tegobe, pa su joj potrebne i velike milosti. Rad Apostola oko Isusa označuje duhovni rad u vremenu onome, koji se proteže na sve narode u sva vreme-
- 147 -
kolovoz 1975.
mena na zemlji "za sve odabranike Moje Apostole." (9B 21-23)
POD SVETOM MISOM
Sestra Štefica - Nedjelja navečer. Najprije sam primala milosti. Zatim sam dobila riječi za mladiča, koji je postavip upit Gospodinu. A pri kraju Svetog Evanđelja doživjela sam nešto, što će vas sve razveseliti. Sa sjeverne je strane svečano doletio Anđeo, vodeći sestru Šteficu. Držao ju je za ruku i postavi je blizu Žrtvenika, na strani Poslanice. Tu je već bila prisutna velika Nebeska Majka, u bijelo odjevena. Sestra Štefica je ostala pod Svetom Misom sve dok nisu došli Anđeli po Majčicu Božju, da je otprate u Nebo. Gledala je na nas sve, okretala se i bila je vesela.
Majčica Božja na brdašcu - Onda sam s ove strane doživjela jedan teren. Ne bih vam znala rećl gdje bi to moglo biti. Po tome tlu bila je nježnozelena trava. A Majčica Božja, kao mlada Djevica, stajala je na maloj uzvišici, kao na malom brežuljku. Imala je na Sebi krasnu haljinu, njeznozelenkaste boje - već je dugo nisam vidjela takovu! Stajala je na tom brežuljku i stalno se okretala. Gledala je zamišljeno na zapadnu stranu, malo prema jugu. Dugo je gledala u tome smjeru. Najedanput je od Njezine Osobe tako sve zasjalo, da nisam vidjela ni Vas, ni ovog oltara, nego samo onu prirodu.
Sveti Marko Evanđelista - Iza toga je došao sveti Marko. Ali u prvi čas sam pomislila, da je to Bog Otac, jer je bio tako velik, da je zauzeo cijeli taj prostor. Kako je taj prozor i Oltar, ništa od toga nisam vidjela, nego samo njega. Kad sam ga dva puta dobro pogledala, vidjela sam da to nije Bog Otac nego sveti Marko. Sjedio je na nekom terenu i držao veliko bijelo pero u ruci. Bio je srednjih godina, 45-50. Sjedio je i gledao ovamo. Pojavio se u dva navrata. Ništa nije govorio, ali je gledao na mene i držao se kao da mi hoće nešto reći.
- 148 -
kolovoz 1975.
Sveta Bernardica i djevojčice - Onda Majčicu Božju više nisam vidjela u zelenkastoj haljini, nego u bijeloj. I odjednom se nađe pred Gospinim nogama mala Bernardica. Bila je obučena kao nekoć u roditeljskoj kući, po domaće. Moglo joj je biti 14-15 godina. Ali taj prizor nije bio u Lurdu; to je bio neki drugi teren. I kako je Bernardica klečala pred Majčicom Božjom, iza nje je došlo nekoliko malešnih djevojčica, u dobi od oko četiri godine. Stale su uz Bernardicu, pred Gospu, a nisu se molile. A Nebeska Majka dugo je bila prisutna ovdje gdje se prikazivala Sveta Žrtva. Stajala je u zračnom prostoru nad Oltarom, blizu Kaleža, straga. Bila je opet odjevena u bijelu haljinu, a preko svete glave imala je bijeli rubac. Promatrala je prisutne pod Svetom Misom, i gledala je Gospa - pobožno i sveto - u Oltar i svećenika.
Sveta Pričest - U vrijeme Svete Pričesti, dok ste radili sa Svetom Hostijom, bio je ovdje na 0ltaru nazočan veliki živi dragi Isus. Poslije, kad ste dijelili Svetu Pričest, dragi Isus me je tri puta pričestio velikom Svetom Hostijom. I još mi je rekao ovo: "Dati ću Riječi Svoje u usta tvoja, da ih dadeš onima koji Mene ljube i koji mi služe." Odjednom s južne strane Neba dođe velika četa Anđela u bijelim haljinama. Spuste se pred Majku Božju, da je prate na putu gore, u Nebo. I onda nestane cijeli prizor. (9B 24-26; Mgnt)
Rastumačenje. Sestra štefica je zato bila prisutna na strani Poslanice, jer je za života na zemlji poticala tijela i duše na dobro, na život po Božjoj Nauci - da se spase duše za vječnost.
Draga Gospa je stajala zamišljena na brdašcu, okretala se i čekala, da li će još koja izgubljena duša doći k Njoj, da primi Milosti od Gospodina, da se tijelo skruši i duša spasi.
Sjaj od Nebeske Majke označuje Nebesku Milost danu dušama po Mariji.
Sveti Marko želio je vidjelici kazati, da toč-
- 149 -
kolovoz 1975.
no i revno izvršuje Božje Naloge za spasenje duša na zemlji; i da sve označi tako kako je primljeno od Gospodina.
Sveta Bernardica želi staviti na srce vidjelici uzorno i odano srce, otvoreno Božjim Zapovijedima (na zemlji) oko spasa besmrtnih duša.
Gospa je promijenila odjeću u Viđenju. Tako će i svijet na zemlji, u duhovnome smislu, iza tegoba biti u dušama preobučen.
Kalež označuje veliku patnju u zemljama određenim.
"Miljenik si Srca Mojega!" - Veoma pobožan i revan redovnik, koji savjesno obavlja svoje redovničke dužnosti, i mnogo drži do Poruka Božjih, stavio je upit Gospodinu za svoju dušu. I dobio je ovaj odgovor.
Govori Gospodin Isus Krist:
"M., sine Moj, dijete Moje!
Miljenik si Srca Mojega
u redovima u službi Mojoj,
pred Očima Mojima.
Puno si se žrtvovao za Mene
u Imenu Mojemu;
još radiš preda Mnom.
Cvijet si odabran od Mene
u bašči Mojoj Nebeskoj,
koji će zamirisati u dan posljednji
mirisom Nebeskim.
U tvojemu srcu Ja stanujem
i radim s tobom.
Razveselit ću dušu tvoju
u sve dane u Vječnosti
i veselju tvojemu u Meni
neće biti kraja.
Sve tegobe i boli,
koje podnosiš poradi Imena Mojega,
biti će dragulji duši tvojoj - u Nebu!
I dalje hrabro naprijed
neka koracaju noge tvoje za Mnom, u Meni,
- 150 -
kolovoz 1975.
po zemlji koju sam Ja stvorio.
Odabrah te od svijeta ovoga za Sebe,
da Mi krasiš Dom Moj
u milostima danima od Mene.
Zadovoljan sam Ja s tobom;
i dalje Mene slijedi!
Svi oni koji koracaju za Mnom na zenšlji,
biti će veselje Srca Mojega - u Vječnosti!
Stanovi Moji u Nebu prazni su,
koje pripravih za djecu Svoju,
koja.odlaze u velikom broju u vječnu tamu,
jer su na zemlji hodali putovima tamnim.
Zato veselo u Mudrosti Mojoj živi,
i Ja sam s tobom
u sve dane života tvojega;
budno Moje Oko pazi
na korake tvoje.
Blagoslovio sam Ja sve one,
koji idu za Mnom,
i blagoslivljam ih,
dok se ne nađu preda Mnom,
gdje im zlo naškoditi neće.
M., miljeniče Moj!
Ja te blagoslovih u Ime Oca,
Mene Sina,
i s Duhom Mojim."
Gospodin Vas je blagoslovio u znaku Križa i kaže, gledajući na Vas:
"Budi sa Mnom uvijeke,
dušo Moja, izabrana u Meni!" (9B 13-1?)
"Ubrojen si u redove odabranika Mojih u Nebu!"
Kad je vidjelica zabilježila gornju Poruku, nastavi Gospodin dodavati Riječi za kreposnoga i revnoga starinu, brata Matu (umro je 10.II.1976.)
Ujutro, kada je došla s puta, s njim se je duhovno porazgovorila. Brat Mato joj se također preporučio u molitve. A vidjelica na to primijeti; "Gospodine, on nije tražio Riječi!" Ali Gospodin nastavi i dalje kazivati poruku Svome miljeniku,
- 151 -
kolovoz 1975.
punu duhovnoga sadržaja za vjerne duše.
Ovako govori Gospodin Bratu, koji me je primio na razgovor:
"Sine Moj!
Ubrojen si u redove odabranika Mojih u Nebu,
kao miljenik Moj,
jer uho tvoje sluša Glas Moj
i živi po Zapovijedima Mojim.
Zato ću dušu tvoju
uvesti u radosti Moje u Nebu,
da okusiš slasti Onoga
kojemu služiš na zemlji.
Bit ćeš dionik u Slavi Mojoj.
Tegobe, kušnje,
mora svako tijelo proći;
što su veće
i slava je dana duši
u mjeri obilnijoj.
Znam tvoje želje
i riječi molitava tvojih;
sluša Uho Moje
glas nutrine tvoje.
Naslađuje se Srce Moje
gledajući tijelo tvoje
gdje koracaš u domu Mojemu
u Ime Moje.
Dobri sam Otac
onome što stvorih,
i sazdah sve
u Mudrosti Svojoj.
Tko je onaj
koji želi Mene preteći
brzim koracima života svojega,
a da Ja ne vidjeh
misli srca njegova,
što sam ga Ja stvorio.
Oluja ovoga svijeta
baca bjesnoću svojih valova
na sinove i kćeri Moje
- 152 -
kolovoz 1975.
- ali ne bojte se!
Ja sam u valovima i nad valovima
- Gospodar!
Sve ovo mora da bude,^
da spoznate Mene i milost Moju
danu vama za spasenje.
Kušam Svoje kô zlato u vatri
- kao što čini zlatar -
da odijelim
zlo od dobra u vama.
Ja sam u tebi u sve dane života,
i Duh Moj šapće riječi Moje
u tebi i s tobom.
Biti ću Ja tvoja jakost
u danima koracanja u blizine Moje.
Veseli se, dušo Moja,
jer sam Ja tvoj Gospodin,
i za Sebe Ja te odabrah.
Plaća je tvoja velika u Nebu,
za djela učinjena na zemlji,
u Ime Moje.
Ostani u Nama, Bogu Svojemu:
Ocu, Sinu, i u Duhu koji izlazi od Nas,
na sve sinove i kćeri na zemlji.
U Meni sve raste, jača,
i sazrijeva u Duhu,
dok ne zapovjedim
da dođe pred Mene.
Veseli se, srce Moje,
u Stvoritelju svojemu." (9B 17-19) (24.8.75.)
"Kad toliko žele da ideš k njima, pođi!" - Opterećena nužnim radovima, vidjelica je zaostala s dur hovnim poslom. Kad je došao čas da od sebe preda Kristovo, tješila se da će to u velikome miru napisati kod određene osobe. Medutim, kada je vidjelica doputovala, dotične osobe nije bilo u blizini. No zato je jedna pobožna obitelj žarko željeIa da svrati k njima. Na skrušene molitve Gospodi-
- 153 -
kolovoz 1975.
nu da je pusti, dok se vidjelica molila, Isus dragi progovori: "Kada toliko žele da ideš k njima, pođi u kuću njihovu! I Ja ću s tobom poći!"
Kada je ona osoba poslije to dočula, uvrijedi se i poruči vidjelici, da se ljuti na nju što joj nije došla u goste. Na ovu senzaciju vidjelica kaže sama sebi ovako: "Toliko sam je voljela, a ona mene porukom javno prezrela!" U taj čas javi se Gospodin i reče: "Mnogi između kojih ti hodaš, nijesu Mene dostojni!" Ne traži ono što ti Gospodin nije dao! Sluga Gospodinov ide u kuću gdje ga vodi Gospodin. Smatraj se nedostojnim blizine Njegove. Gledaj u osobi Isusa, a ne obično čeljade. (10B 4-5)
|