www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 13 svi 2025 08:14

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 98 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 13 kol 2011 15:44 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Obični momče, hvala Ti na tvom iskustvu. Htjela sam čuti i drugu stranu priče kao što je tvoja. Ali još ne mogu shvatiti što to navodi mlade, većinom dečke, da bez trunke razmišljanja ulaze u nešto toliko sveto i posebno. Njima je to samo da se "obavi", ali ne shvaćaju koliko to može povrijediti. I zar je istina da dečki, kada sazrijevaju, imaju tolike hormonalne promjene da se ne mogu kontrolirati? I da je njihov mentalni sklop drugačiji od našeg? Tako tvrdi moj dečko, ali ja se ne mogu pomiriti s tim i ne mogu to vjerovati. Ne znam, ne mogu. I uzalud se prisiljavam da shvatim, ali ne mogu. I opet sam jadna i razočarana. Danas sam razgovarala s njim o toj temi i kad sam ga pitala je li mu žao i da li se kaje rekao je da baš ne, da sve to dio životnog iskustva i da je muškarci po tom pitanju drugačije razmišljaju nego žene. Trenutno sam toliko žalosna zbog ovog... :( :( :( :( :( :(

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 kol 2011 16:20 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 2 zahvala
prvo ću ti reći jednu stvar,to što se tvoj dečko ne kaje znači da milost u njemu još nije počela raditi.Kad sam prohodaop sa svojom djevojkom meni je bilo svejedno i ja sam slično mislio kao tvoj dečko,s vremenom sam počeo mijenjati mišljenje i postajalo mi je sve više žao što sam uradio sve što sam uradio i,što je najbitnije počeo sam se iskreno kajati iz ljubavi prema mojoj djevojci jer mi je počela bivati sve bitnija i bilo mi je žao što sam s nekom drugom učinio nešto što sam trebao s njom.Vjerujem da je to bio plod šta moje a šta njene patnje i da je upravo njena patnja potakla u meni kajanje i obraćenje.Znaš onu misao vlč.Sudca,kako promjeniti drugoga?Promjeni sebe a drugi će se lančanom reakcijom mijenjati.Možda tvom dečku trenutno nije žao i tako misli ali s vremenom bi moglo biti drugačije,dapače budete li molili da vas Bog oslobodi rana praošlosti i da vam udijeli sve što ste drugima poklonili(a trebali ste jedno drugome)lako bi se moglo dogoditi da se on počne kajati za svoju prošlost,ali i ti za svoju.A opet mnogi ne znaju prepoznati kajanje,u dubini duše mnogih ljudi se kajanje događa(kako kažu mnogi svećenici)ali ljudi to ne znaju prepoznati.

Razumijem tvoje razočarenje ali znaj samo jedno,proći će.Žena ima veliku moć,svojom ljubavlju,trpljenjem i molitvom može puno učinititi za muškarca dok obrnuto vrijedi ali u manjoj mjeri tj.žena će prije promijeniti muškarca nego on nju(nešto tako govori fra Frkin).

Muškarce tjera prvo razmišljanje,vjerujem da se tvom dečku nije baš govorilo o ljubavi i predbračnoj čistoći.S druge strane je u pravu kad kaže da u dečkima hormoni divljaju dok su mladi i time je slobodna volja uvelike umanjena jer nas jednostavno nešto tjera da masturbiramo i spavamo s djevojkama,nagon koji žene nemaju nego samo požudu.To što ne shvaćamo da seks može nekoga povrijediti dok smo mladi je stoga što gledamo na stvari iz vlastite perspektive,nama taj seks ne znači kao vama ženama.I ovo što ti dečko kaže da drugačije razmišljamo nego žene je totalna istina.Kažu da je jedna od faza hodanja spoznaja različitosti između muškaraca i žena a ta faza obično nastupa pod kraj hodanja i pred ulazak u brak(knjižica Kako u crkveni brak,izdanje Glasa koncila).Možeš jedino moliti Boga da ti dade rasvjetljenje da to shvatiš jer sama baš nećeš uspjeti shvatiti prisiljavajući se na to.

S druge strane,puno sam puta Boga molio za utjehu i za rasvjetljenja a često sam imao osjećaj da mi Bog tog trenutka neće dati ni utjehu ni rasvjetljenje jer bi se onda prestao mučiti a ta muka je itekako potrebna da se poprave šta moje a šta njene rane.

Znaj samo da stvari nisu jednake iz tvoje i njegove perspektive,tebi se nešto može činiti veliko jer gledaš sa svoej strane a u biti ne mora biti tako u stvarnosti.

Ni meni se nije činila velika stvar što je moja djevojka imala par kratkih veza u kojima nije spavala s tim tipovima ali kasnije mi je to predstavljalo vrlo neugodnu muku koja me je priječila da joj se približim pa bi se morao savladavati i moliti da mi Bog dade još ljubavi za nju.I išlo je a s vremenom muka je bivala sve manja.Neko je spomenuo da je njega mučio samo jedan poljubac koji je njegova djevojka imala prije njega što pokazuje da realno beznačajne stvari mogu praviti nerealno velike probleme.Razumijem tvoje razočarenje ali znaj da poslije kiše uvijek dolazi sunce id aće ti se oči otvoriti kad bude vrijeme tj.kad patnja više ne bude bila potrebna.Jer i ti imaš svoje rane koje moraju biti popravljene.

Ja sam često svojoj djevojci zamjerao neke stvari a u biti u pitanju su bile stvari koje sam ja učinio u životu a ne ona.To sam s vremenom počinjao shvaćati

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 kol 2011 16:21 
Odsutan

pročitaj ovo pismo,ovo je i Papa pročitao a u njemu jedna,sad udata žena iznosi svoje iskustvo koje je meni u nekim stvarima pomoglo

http://domoljubni.blog.hr/2009/12/16270 ... stoca.html

Nedavno sam od fra Linića čuo da razočarenja u životu neminovno dolaze.Ali Bog je rekao Ne sagriješi bludno da bi nas poštedio dodatnih razočarenja i da nakon bludnosti dolazi razočarenje.

Sv.Escriva je rekao da nečija sreća na Zemlji ovisi o 3 stvari:vjernosti vjeri,vjernosti planu Božjem za tvoj život i vjenosti čistoći.

Jedan svećenik je jednom rekao da nema toga da dvoje ljudi griješi pa se sretnu i odjednom će biti sretni.Prije sreće potrebno je da se pokaju za svoje grijehe(što je različito od samo ispovjediti se,mnogi se ispovjede ali se istinski ne kaju pa možda je krivica oproštena ali rana i duh toga ostane u srcu)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 kol 2011 17:26 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Citat:
[Obični momče, hvala Ti na tvom iskustvu. Htjela sam čuti i drugu stranu priče kao što je tvoja. Ali još ne mogu shvatiti što to navodi mlade, većinom dečke, da bez trunke razmišljanja ulaze u nešto toliko sveto i posebno. Njima je to samo da se "obavi", ali ne shvaćaju koliko to može povrijediti. I zar je istina da dečki, kada sazrijevaju, imaju tolike hormonalne promjene da se ne mogu kontrolirati? I da je njihov mentalni sklop drugačiji od našeg? Tako tvrdi moj dečko, ali ja se ne mogu pomiriti s tim i ne mogu to vjerovati. Ne znam, ne mogu. I uzalud se prisiljavam da shvatim, ali ne mogu. I opet sam jadna i razočarana. Danas sam razgovarala s njim o toj temi i kad sam ga pitala je li mu žao i da li se kaje rekao je da baš ne, da sve to dio životnog iskustva i da je muškarci po tom pitanju drugačije razmišljaju nego žene. Trenutno sam toliko žalosna zbog ovog... :( :( :( :( :( :(

Prije svega da pozdravim neobično "običnog" i dobro nam došao na forum.Vidi se da pratiš duhovnu scenu sa svakodnevnim pitanjma za mlade.Pa mi je drago da si se uključio na forum!
Ali prije svega lijepo je da se pokušava pomoći našoj sestri sa našim skromnim mišljenjima i iskustvima.[/color]
Iskreno sam se nadao,da će joj dečko dati skroz drukčiji odgovor od onog što ga je dao,ali izgleda da je lupio najgoru moguću izjavu koja se može izjaviti.
Ali moram reči da sam se nadao takvom odgovoru,jer si tamo kod prvog ili drugog posta rekla da ste sreli neku bivšu,pa je morao izvaliti da je samo spavao s njom.Ali da ne duljimo.
Ako se ne kaje,tu je prvo bitno,jel to ispovijedao,ako je,a morao je jer to je veliki grijeh,kako je onda izmolio kajanje poslije toga!?
Drugo,nagluplji odgovor koji sam čuo je "zbog iskustva"!Mislim da tu malo glumi frajera,jer nezna kako kako je tebi,jer nema s tim problema kao ti,pa sad je lako izigravati ravnodušnost.Možda da pitaš da i i malo prošvrljaš zbog "iskustva",da ti ionako ništa neće značiti,a nek on to razumije jer je muško i gleda na to drukčije!Ajd pogodi reakcije :shock: :shock: :shock: !!!

Ja osobno,jesam brljavio nešt pije braka,ali s ženom,i vjeruj da mi je i zbog toga žao,jer grijeh je grijeh i tu nema izgovora,i kakvo uopće iskustvo je bitno,nerazumijem,sa drugom nisam nikad niti imam želju,niti bih htio.A vidi čuda muško sam!!
Mi sad tebi možemo pisati godinu dana,ali tu gorčinu koju osječaš možeš jedino otkloniti Milošću Božjom.Teško ti je,sotona ti ne da mira,dečko gasi vatru benzinom,a ti izgaraš,i znam da nije lako.Ja sam to prolazio,ali nisam imao nikog da o tome pričam,već jedino sa djevojkom,i navečer kad se svijetla pogase sa Gospodinom!Moli se za milost,jer eto kad mislimo da nam je sve u životu u redu,uvijek neka napast napada glavu,pa i ovakve gluposti,ali za nas "velike" stvari.
Dobro je da si dečku rekla,slobodno razgovaraj s njim,osluškuj stavove i njegovo srce,ništa ne griješiš,osim što tražiš od onog koga voliš da ti bar malo pomogne,ako te voli razumjet će te pa češ ga možda "natjerati"da shvati čin,i na raskajanje.
Dobro je da se čuvaš u čistoči srca i tijela,vidi to i sam Sotona,pa ti jedino mozak oblijeće i slike ti nameće,jer po gdje će te napasti,kad si vjerna čistoći!Tako da znaš,tko ti nameće!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 kol 2011 17:58 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

ne znam kako da Ti zahvalim na tolikom trudu, ali zaista prelijepo pišeš i puno mi to pomaže, pogotovo jer vidim da si imao ili imaš slično iskustvo i znaš o kakvim se osjećajima radi, ako ne ti, tvoja djevojka sigurno zna. Pročitala sam pismo gđe. Josipe i sad vidim da se moram mijenjati jer nikad nisam ni slutila mnoge stvari koje sam pročitala. Hvala Ti što si i Ti otvorio svoje srce i dušu i progovorio ovdje javno jer su mi tvoje riječi i ovo pismo kao melem na ranu.

Trenutno su mi osjećaji toliko pomiješani. I sretna sam, ali i tužna, razočarana, ali i prosvijetljena u puno stvari. Hvala Ti na ovom linku, puno mi je pomogao, a i nadam se da hoće u daljnjem životu kad počnem živjeti po njemu. Samo se nadam da će se moj dečko jednom pokajati i da će meni Bog pomoći da zaboravim i izbacim tu gorčinu. Mogu li ja kako pomoći njemu da shvati da je pogriješio, osim da molim na tu nakanu? Mogu li mu kako dati do znanja da je počinio grešku kad je ulazio u krevet s drugima?? Stvarno bi htjela da shvati... :cry:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 kol 2011 18:19 
Odsutan

sarra15 napisao:
ne znam kako da Ti zahvalim na tolikom trudu, ali zaista prelijepo pišeš i puno mi to pomaže, pogotovo jer vidim da si imao ili imaš slično iskustvo i znaš o kakvim se osjećajima radi, ako ne ti, tvoja djevojka sigurno zna. Pročitala sam pismo gđe. Josipe i sad vidim da se moram mijenjati jer nikad nisam ni slutila mnoge stvari koje sam pročitala. Hvala Ti što si i Ti otvorio svoje srce i dušu i progovorio ovdje javno jer su mi tvoje riječi i ovo pismo kao melem na ranu.

Trenutno su mi osjećaji toliko pomiješani. I sretna sam, ali i tužna, razočarana, ali i prosvijetljena u puno stvari. Hvala Ti na ovom linku, puno mi je pomogao, a i nadam se da hoće u daljnjem životu kad počnem živjeti po njemu. Samo se nadam da će se moj dečko jednom pokajati i da će meni Bog pomoći da zaboravim i izbacim tu gorčinu. Mogu li ja kako pomoći njemu da shvati da je pogriješio, osim da molim na tu nakanu? Mogu li mu kako dati do znanja da je počinio grešku kad je ulazio u krevet s drugima?? Stvarno bi htjela da shvati... :cry:

ja te potpuno razumijem jer i sam i sam prošao kroz sličnu muku i tjeskobu iako,realno gledajući moja djevojka nije učinila ni približno što sam ja učinio.

Nas dvoje hodamo u potpunoj čistoći,čak se niti ne ljubimo"francuski" nego samo u obraz i u čelo(kako već preporučuje fra Vatroslav Frkin) i mogu ti reći da nam je skroz dobro.

Znaj samo jedno a to je da će tvoja muka proći,znaj da Bog želi da budeš sretna i radosna i zato imaj strpljenja jer ta tvoja muka donosi velike plodove,kako za tebe tako i po pitanju obraćenja tvog dečka.Moja djevojka i ja zajedno molimo da Bog učini kao da smo jedno drugom prvi i jedini u životu.Naravno da se prošlost ne može promjeniti ali se može prihvatiti a kad se prihvati onda se stvari mijenjaju.Možda je upravo ta tvoja muka odgovor na tvoje molitve jer život bez križa ne postoji ali iz toga se rađaju nove osobe.

Moram priznati da me malo nasmijalo ono kad si napisala da ako ja ne znam o kakvim osjećajima se radi onda zna moja djevojka,pa zar misliš da smo mi muškarci od kamena i da i mi ne patimo radi vas? :lol: Kažem ti da sam se ovdje registrirao samo radi tebe tj.kad sam pročitao tvoj post imao sam srca za tebe jer sam i ja tako nešto prošao i htio sam ti pomoći i dati utjehu,koliko je do mene.A vidim da si u tekstovima na linkove našla još puno toga.

Mogu ti malo pisati o hodanju jer sam o tome pročitao skoro sve što se dade pročitati a toga ima puno.Savjetujem ti da pokušaš naći neku knjigu od fra Vatroslava Frkina di piše o hodanju i kakvo treba biti.Pogledaj također i ove clipove

http://www.youtube.com/watch?v=4w3KB4GMMJQ
http://www.youtube.com/watch?v=1yHvSeNwArs
http://www.youtube.com/watch?v=9HAbzut34Vo
http://www.youtube.com/watch?v=HLkDuTsfJYM
http://www.youtube.com/watch?v=-e-2KWG-qbA

Za tvog dečka,ako ne možeš s njime razgovarati možete zajedno moliti da vam se srce očisti od tragova prošlosti(kako samo moja djevojka i ja molili) pa sam se ja svega sjetio,čak i početaka masturbacije u osnovnoj školi :lol: i gorko zaplakao.To mi je bilo spasonosno jer sam nakon toga manje trpio.

Don Damir Stojić je dao usporedbu svetog Pavla koji je kroz život puno trpio zbog svega što je radio kršćanima prije obraćenja i svetog Ivana evanđeliste koji je stalno govorio o ljubavi jer praktički nije ni uspio pošteno sagriješiti pošto je uz Isusa bio od 12-te godine.Kad malo bolje pogledaš sv.Pavao je prošao upravo sve ono što je prije toga radio kršćanima(kamenovao ih pa i on bio kamenovan,zatvarao ih pa su i njega zatvarali,...)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 kol 2011 19:05 
Odsutan

još jedna bitna stvar,ako drugačije ne ide onda svojom ljubavlju tj.prihvaćanjem njega i tih činjenica u vezi njegove prošlosti možeš puno učiniti za njega tj.da mu se rane poprave i da se potakne kajanje za to što je radio.Vjerujem da to već i činiš jer kad nekoga voliš ta ljubav ti daje snagu da ga prihvatiš,samo uz to izaziva i trpljenje

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 kol 2011 19:36 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Hvala Ti, hvala. Nisam ni znala da si se javio ovdje samo da odgovoriš. I na tome Ti hvala. Nadam se da ti nisam na teret, ali imam toliko sumnji, pitanja, i stvari koje ne znam i koje su mi bile strane, a ti najbolje znaš o tome jer si kroz sličnu situaciju, koliko vidim, i sam prolazio.

"Mogu ti malo pisati o hodanju jer sam o tome pročitao skoro sve što se dade pročitati a toga ima puno.Savjetujem ti da pokušaš naći neku knjigu od fra Vatroslava Frkina di piše o hodanju i kakvo treba biti."
Možeš pisat jer vidim da još puno toga imam za naučit. Želim se boriti za ovu ljubav i želim da opstane, molim Boga svaki dan za nju i, kao što sam napisala, ova je kušnja jedna od najvećih do sada u mom životu.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 kol 2011 12:40 
Odsutan

sarra15 napisao:
Hvala Ti, hvala. Nisam ni znala da si se javio ovdje samo da odgovoriš. I na tome Ti hvala. Nadam se da ti nisam na teret, ali imam toliko sumnji, pitanja, i stvari koje ne znam i koje su mi bile strane, a ti najbolje znaš o tome jer si kroz sličnu situaciju, koliko vidim, i sam prolazio.

"Mogu ti malo pisati o hodanju jer sam o tome pročitao skoro sve što se dade pročitati a toga ima puno.Savjetujem ti da pokušaš naći neku knjigu od fra Vatroslava Frkina di piše o hodanju i kakvo treba biti."
Možeš pisat jer vidim da još puno toga imam za naučit. Želim se boriti za ovu ljubav i želim da opstane, molim Boga svaki dan za nju i, kao što sam napisala, ova je kušnja jedna od najvećih do sada u mom životu.

vlč.Zlatko Sudac kaže da svatko od nas ima svoju srodnu dušu(pretpostavljam oni koji idu u brak).Jedna časna sestra je u jednom viđenju imala da kad Bog ima u planu da dvije duše budu zajedno onda ih stvori tako da savršeno odgovaraju jedna drugoj,sve što jednoj treba ova druga ima(ili će dobiti),i obratno.Moje iskustvo je bilo da sam izlazio s više djevojaka koje su bile vrlo slične (ne po izgledu naravno :) nego po životu i svjetonazoru) ali vrlo brzo bi se ohladio.S mojom sadašnjom djevojkom sam nešto manje od godinu dana i svakim danom sam sve zagrijaniji tj.sve je više volim.To mi govori da od svih njih samo mi je ona od Boga dana iako su sve vrlo slične tj.ona je moja srodna duša i više nijedna.Možda se netko neće složiti s ovim ali činenica je da ipak ja nisam birao nego sam cjelo vrijeme molio da prepoznam volju Božju za mene.Od jedno drugog svećenika sam čuo da je pravu ljubav jako teško naći i da je rijetki nađu.Što ne čudi jer,kako kaže vlč.Radigović 99% ljudi ulazi u brak radi požude.Nešto slično kaže i vlč.Sudac.

Vjerujem ti da ti je to možda najveća kušnja u životu jer moraš umrijeti sebi da bi ga mogla voljeti i prihvatiti.No ono najbitnije je da ćeš samo u ćistoći moći sačuvati tu ljubav jer,kako kaže Ivan Pavao II da prava ljubav postoji samo u čistoći.Moja djevojka i ja samo u početku veze imali par manjih padova tipa strasnih poljubaca i zagrljaja.Možda će neko reći da je to glupost ali nakon toga vrlo jasno smo mogli vidjeti kako nam se odnos srozao na nekakav "niži nivo" tj.na tjelesnost,pošto smo upražnjavanjem strasti izgubili čistoću.Srećom pad nije bio težak pa smo brzo došli na staro ali to nam je oboma jasno pokazalo kako izgleda odnos kad se izgubi čistoća.Jednostavno izgubila se ona"čarolija" između nas,nestalo je radosti i spontanog smijeha,odjednom više nisam imao "ispade" nježnosti prema njoj,...srećom nije dugo trajalo jer mi je bilo užasno gledati kako nam se odnos doslovno preko noći promijenio.

Jedan je svećenik rekao da ako dvoje ljudi padne tj.spavaju zajedno,da nakon toga hodaju barem godinu dana u potpunoj čistoći i da garantirano neće imati problema u braku.Gđa.Josipa Džojić u početku nije baš potpuno čisto hodala tj.bilo je "pipkanja i štipkanja" pa sama kaže da su prvih par godina braka poprilično trpjeli zbog toga.Očito treba neko vrijeme da se srce očisti od ti posljedica grijeha i da se nanovo izgradi sve što je nečistoća uništila

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 kol 2011 13:54 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Da, točno se to i meni dogodilo. Ja sam molila Boga godinu i pol dana, svaki dan da mi pošalje osobu prema svom planu jer samo On zna što je najbolje za nas, i Bog mi je poslao njega. I znam da je jedini lijek za ovu bol Božja milost, ali kao što je Samuel napisao, mislim da Sotona jako čvrsto drži svoje konce ovdje i strah me da ih potpuno ne preuzme.

Samuele, jako si lijepo napisao ovaj post, i u potpunosti se slažem s tobom. Nije mi jasno kakvo je to životno iskustvo koje, prema njemu, treba probati, kad samo ostavlja bol, rane i suze. Najviše me muči to što Božja riječ još nije doprla do njega jer vidi koliko se mučim i koliko me njegova pogreška izjeda, a on se ni ne kaje. I sve više dobivam dojam da mu je odlazak u Crkvu i molitva samo navika koju ispunjava.

Obični momče, rekao si da moram umrijeti sebi. Ali mislim da bi prije svega moj dečko trebao umrijeti grijehu i pokajati se jer, kako je Samuel rekao, ako se nije pokajao, znači da nije ni iskreno ispovijedio grijeh. Ako pak ga nije iskreno ispovijedio, ta ispovijed kao da se i nije odvila. :(
Pitala sam svoju časnu sestru za nekog duhovnog čovjeka s kojim bi mogla porazgovarat o toj temi, tako da vjerojatno sljedeći tjedan kad se dogovorim idem na duhovnu obnovu kod jednog franjevca.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 98 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]