www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 25 lip 2025 20:45

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 267 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 27  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 17 tra 2011 07:57 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Misna čitanja Arhiva članaka

Nedjelja, 17. travnja 2011., Cvjetnica
[ 17.4.2011 ]

Pripremio: fra Anđelko Rakhel, OFM

ČITANJA:

Iz 50,4-7
Ps 22
Fil 2,6-11
Mt 26,14-27,66

Obredi Cvjetnice imaju dva dijela: liturgiju slavnog ulaska u Jeruzalem i liturgiju muke. Prvi dio prenosi nas u Jeruzalem prije 2000 godina. Nešto prije teških časova svoje muke, Isus je na svečan način ušao u Jeruzalem. Bio je dočekan radosno i oduševljeno. Sjećamo se kako je nekada, kad su ga htjeli zakraljiti, nakon umnoženja kruha, pobjegao u goru. Danas pušta da ga pozdravljaju kao Krista, Otkupitelja, Kralja i Pobjednika. Ali objavljuje se i kao Kralj ponizan i skroman, koji ulazi u sveti grad jašući na magarcu. On će svoje kraljevsko dostojanstvo priznati pred Pilatom sucem, a dopustit će da i na križu bude natpis koji ga označuje kao kralja.

Svečani ulazak u Jeruzalem spontana je počast naroda Isusu koji po muci i križu ide ususret punom očitovanju svoje božanske kraljevske vlasti. Ono mnoštvo koje je klicalo 'Hosana' nije moglo dokučiti sav smisao svog čina, ali zajednica vjernika koja danas ponavlja taj poklik može shvatiti duboki smisao tog događaja. Isus će svojom mukom i smrću izvojevati konačnu pobjedu nad grijehom, sotonom i smrću, a to je i za nas jedini put do slave: pridružiti se njegovoj muci, smrti i uskrsnuću. S takvim osjećajima trebamo primati blagoslovljenu maslinu, kako nas Crkva poziva: 'Izvršimo, dakle, spomen toga spasonosnog ulaska živom vjerom i pobožnošću. Slijedimo Gospodina: po milosti postadosmo dionici njegova križa, tim ćemo imati udjela u uskrsnuću života'.

Drugi dio, sveta misa, uvodi nas u razmatranje Isusove muke. Prorok Izaija, u prvom čitanju, prije sedam stoljeća opisuje pojedine detalje Gospodinove muke kao da je i sam sudionik u njoj: 'Leđa podmetnuh onima što me udarahu, a obraze onima što mi bradu čupahu, i lica svojeg ne zaklonih od pogrda ni od pljuvanja'. Isus je Izaijin Sluga Jahvin koji prihvaća gorku smrt u posvemašnjem predanju volji Oca svoga, u poslušnosti, bez prigovora, za spas svih ljudi. Dopušta da ga vode na sudišta, židovsko i rimsko, i odatle na Kalvariju. I tu se u velikoj boli i patnji prinosi kao žrtva ljubavi, ljubavi prema svom nebeskom Ocu da njegova slava ponovno zablista nad grešnim čovječanstvom, ljubavi prema ljudima koje želi pomiriti s Bogom.

U pripjevnom psalmu ponavljamo jednu od Isusovih riječi izgovorenih na križu: 'Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?'

Sveti Pavao nam u drugom čitanju govori kako samo neizmjerna ljubav može protumačiti poniženja Sina Božjega. On, 'trajni lik Božji sam sebe 'oplijeni', uzevši lik sluge'. U muci Isus svoje božanstvo skriva iza ljudske naravi do krajnjih granica, neshvatljivih ljudskom razumu. Izložen je gorkim porugama vojnika, glavara svećeničkih i starješina, prolaznika i samog razbojnika koji je zajedno s njim raspet.

Zaista je to neobično ustoličenje Isusa za Kralja. Nema poklika kojima se pozdravlja novoga kralja kao kod ulaska u Jeruzalem, nema tu više ni njegovih učenika koji se svi razbježaše. Izgleda kao da ga je i Otac ostavio sama u njegovoj boli jer vapi s križa: 'Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?'

Tu groznu osamljenost morao je Isus osjetiti na križu da sve nas otkupi od prokletstva koje uzrokuje grijeh, jer grijeh nas otuđuje i od Boga i jedne od drugih. I zato, promatrajući Isusovu muku, promatrajmo i sebe i svoje grijehe. I nas je Isus na križu otkupio od neizrecive kazne za grijeh po kojoj bismo i mi zauvijek bili udaljeni od Boga. Snagom njegove predragocjene muke i smrti i nama je osiguran blagoslov Božje blizine.

I zato: 'Klanjam ti se, Isuse, i blagoslivljam Te, jer si svojim svetim križem otkupio svijet, otkupio mene!'

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 18 tra 2011 20:34 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 14 zahvala
Zahvaljeno je: 3 zahvala
"Nitko nece odoljeti pred tobom u sve dane tvog zivota,ja cu biti s tobom,kao sto sam bio s Mojsijem,i nikada te necu napustiti niti cu te ostaviti"(Josua 1,5)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 09 svi 2011 23:41 
Odsutan

Ali Jahve rece Samuelu:"Ne gledaj na njegovu vanjstinu ni na njegov visoki stas,jer sam ga odbacio.Bog ne gleda kao sto gleda covjek,covjek gleda na oci,a Jahve gleda sto je u srcu."(1Sam 16,7)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 10 svi 2011 06:32 
Odsutan
Novoregistrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Danijel.14.23.-A bijaše i velik zmaj koga štovahu Babilonci. (iskače mi Babilonci.Kao sada što se štuje što nije Božje.Zakoni što pod krinkom slobode i prava na demokraciju kao simbola razvitka i inteligencije i modernističkog življenja ,puteve Božje iskrivljuju ,sakrivajuči se iza društvenog napretka potiču vlastitu impresiju društva u globalu ,djeleči planet na civilizacije:Time se ograđuju i prave se Bogom,itd...)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 svi 2011 09:18 
Odsutan

Podijelio: 8 zahvala
Rekavši to doda:"Idi za mnom"!(Ivan 21,19) Gospodin nas svakog dana poziva da idemo za njim.Neka i danas otvori naše uši da čujemo njegov glas.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 18 svi 2011 11:02 
Odsutan

Podijelio: 1 zahvala
Zahvaljeno je: 7 zahvala
Ta tko je u oblacima ravan Jahvi,
tko li je Jahvi sličan među sinovima Božjim? (Ps 89, 7)

O Boze kako si velik !!! I kako je veliko milosrđe Tvoje koje mi iskazuješ svaki dan, i onima koji te iskreno ljube. :a1250: čini mi se da kad bi u potpunosti mogli osjetiti i primiti Boga ovdje na zemlji, fizički to ne bi mogli izdrzati. smajlic22

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 20 svi 2011 07:57 
Odsutan

Tebi se ,Jahve, utječem,
o, da se ne postidim nikada:
u svojoj me pravdi izbavi!
Prikloni k meni uho svoje
pohiti da me oslobodiš!

Budi mi hrid zaštite,
tvrđava spasenja.(Psalam 31.2-3)

Hvala Ti Isuse na ljubavi koju mi iskazuješ svakoga dana.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 11 lip 2011 13:43 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

"Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom.
Ja im dajem život vječni, te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke." Ivan 10, 27-29

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 lip 2011 07:31 
Odsutan

Jahve, Bog tvoj, u sredini je tvojoj,
silni spasitelj!
On će se radovati tebi pun veselja,
obnovit će ti svoju ljubav,
kliktat će nad tobom radosno.(Sefanija,3,17)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 18 kol 2011 14:19 
Odsutan

Jer ovako govori Visnji i Uzviseni,koji vjecno stoluje i ime mu je Sveti:"U prebivalistu visokom i svetom stolujem,ali ja sam i s potlacenim i ponizenim,da ozivim duh smjernih,da ozivim srca skrusenih."
(Izaija 57,14)

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 267 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 27  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]