Pia napisao:
Ih, ja sam ti opširna, pa meni postaviti ovakvo pitanje...Spremi se
Kao prvo, ne vjerujem da se vjernici (ali
vjernici, ne vjernici na papiru) razvode. Oni ostaju u braku, kakav god da taj brak jest (što je opet posebna tema o kojoj bi se naširoko dalo raspravljati), ali eto ostaju.
S druge strane, razvode i preljuba je na sve strane, ali ne mislim da seks tu ima presudnu ulogu. Živimo u instant društvu: sve se mora odmah! Odmah moram biti uspješna, sretna, zadovoljna, odmah moram imati nešto/nekoga...(pišem u ženskom rodu, ali vjerujem da se isto može primijeniti i na muškarce). Odgovornost više nitko ne spominje. I ishitreni smo. Ishitreno se zaljubljujemo, miješamo zaljubljenost s ljubavlju i onda ulazimo u brak. I kad u braku ne štima, izlazim iz braka, jer o odgovornosti više nitko ne priča, samo u MOM zadovoljstvu.
Ja sam čula (sad koliko je to istina?) da se svećenikom ne može postati prije 26.god života. Zašto Crkva dopušta da ljudi ulaze u brak prije 26. god? Kako se svećenik ženi za Crkvu, tako se i muškarac i žena stupaju u brak Ako se svećenik tolike godine priprema za brak, kako to da taj isti svećenik tako olako podjeljuje sakrament braka?
Još nešto, a propos miješanja zaljubljenosti i ljubavi...to sam primijetila i na TT forumu. Sve djevojke se čuvaju za nekog princa na bijelom konju, srodnu dušu, prolijevanje krvi za tog istog princa...ali nema princa!! Ima samo obični čovjek, grešnik, kao i ja, kojeg eto Božjom dobrotom ja volim i on mene voli..nisu to bajke, ne živimo sretno do kraja života bez ikakvih problema i sl. Međutim, i ovdje čitam samo kako će taj princ doći, pa će ona proliti krv za njega (o Bože) potvrditi savez i nema nikakvih problema. A sutra kad se pojave problemi (neminovno) onda su razočarni i počnu priču o križevima i slično..ma dajte..
Eto, ukratko

jedva čekam da me demantiraš

gledaj,upravo sve što si navela kao razlog svoj korjen ima u predbračnim odnosima.Da ne ponavljam sve to je već navedeno na početku teme PREDBRAČNI ODNOSI LJUBAV ILI GRIJEH,Radigović je tu spomenuo sve posljedice predbračnog seksa.Dakle od toga su zapravo počeli ovi problemi koje si i sama navela.Jer tako nije kod onih koji čisto hodaju.S druge strane seks u braku je jedan od tri najvažnija elementa koji drže brak jer mu je u prvom redu svrha produbljivanje odnosa i bračne ljubavi.
Ovo o svećenicima,njima fakultet traje 6 godina pa valjda moraju proći malo prakse nakon toga (kao i kod većine svjetovnih fakulteta nakon diplome) i tek onda se pripuštaju za rad s ljudima.Mislim da kad bi se vjernicima branilo da se žene prije 26-te da bi bilo mrtvih

mnogim damama vjerujem da se to ne bi svidjelo

A ovo o princu,jedva čekam da naiđeš na pravu osobu pa da iz prve ruke vidiš kako izgleda biti s voljenom osobom,dok to ne iskusiš nema smisla objašnjavati.Kad si zaljubljen onda si sklon idealizirati tu osobu pa se razočaraš,kad istinski voliš onda su ti mane te osobe jasne ali je unatoč tome prihvaćaš i voliš i za tebe ta osoba je i više od princa.Od supruga se traži i da položi život za svoju ženu ako je to potrebno,ne znam ko bi to učinio za nekakvu pricezu ili princa.Ali za voljenu osobu svakako.I još nešto,ja tek kad sam se oženio počeo sam shvaćati što je brak,do tada sam samo teoretski znao o braku ali sam vjerovao da je tako kako Crkva uči.I da nisam mislim da bi gorko zažalio jer tek sad kad sam to počeo živjeti shvatio sam sve ovo što o braku i predbračnim odnosima govore.
Razlika je kad ti živiš svoj život,tvoj dečko svoj,nađete se negdje vani ali se svako vraća navečer svojoj kući.Ti imaš svoju obitelj,on svoju.Slobodni ste,sutra možete prekinuti ali se možete i vjenčati.Ako ti on ne odgovara nađeš drugoga jer si slobodna,on isto tako.Onaj ko bude ostavljen neko vrijeme pati ali i to prođe.Toga u braku nema,tu oboje živite zajedničku stvarnost i sve što ne valja stalno je prisutno.Nema nakon svađe okrenuti leđa i ići doma,pobjeći od problema,plakati mami na ramenu nema više istu utjehu,jedino ostaje praštati i truditi se popraviti problem.U braku svaki dan se umire sebi i ako istinski ne voliš bračnoga druga onda ti je umirati sebi jako teško,nemaš dovoljno jak razlog da to činiš.O sreći jednoga ovisi i sreća drugoga,ja sam shvatio da ako povrijedim suprugu to se direktno odražava i na mene.Ako je ona loše,i ja trpim,kao da dvoje ljudi živi u istim čizmama(ili hlačama,slikovito se izražavam),oboje ste dio jednog tijela i tako zajednički treba funkcionirati.Zato nitko ne bi smio biti važniji od bračnog druga(osim Boga naravno) jer dvoje kao jedno nastupa prema djeci i drugima,ljudi moraju imati to jedinstvo i sve što ga ruši itekako se osjeti i oboje zbog toga trpe.Eto ti mog iskustva