www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 04 svi 2025 15:58

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 320 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 32  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 27 pro 2010 21:33 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 3 zahvala
Ovih dan imamo priliku gledati neke serije iz biblijske tematike na televiziji, i evo baš sinoć sam gledao mini seriju Mojsije i onaj dio kad Bog pobije sve egipatske prvorođence nikako ne mogu objasniti.Taj dio mi je i kao djetetu nekako najviše upadao u oči, ali onda nisam imao hrabrosti pitati ni jednog svećenika da mi objasni nešto više o tome.Naime zgražamo se nad dijelom kada kralj Herod naredi da se smaknu sva muška djeca od dvije godine naniže u Betlehemu i okolici, a ovdje imamo slučaj da Bog osobno(njegovi anđeli) pobije sve prvorođence Egipta.Kažemo da je Bog svemoguč i da je On ljubav i ako je tako zbog čega nije naveo egipćane na drugi način da puste njegov izabrani narod iz ropstva, nego odabire pokolj?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 31 pro 2010 09:28 
Odsutan

Zahvaljeno je: 2 zahvala
Dalmatinac napisao:
Ovih dan imamo priliku gledati neke serije iz biblijske tematike na televiziji, i evo baš sinoć sam gledao mini seriju Mojsije i onaj dio kad Bog pobije sve egipatske prvorođence nikako ne mogu objasniti.Taj dio mi je i kao djetetu nekako najviše upadao u oči, ali onda nisam imao hrabrosti pitati ni jednog svećenika da mi objasni nešto više o tome.Naime zgražamo se nad dijelom kada kralj Herod naredi da se smaknu sva muška djeca od dvije godine naniže u Betlehemu i okolici, a ovdje imamo slučaj da Bog osobno(njegovi anđeli) pobije sve prvorođence Egipta.Kažemo da je Bog svemoguč i da je On ljubav i ako je tako zbog čega nije naveo egipćane na drugi način da puste njegov izabrani narod iz ropstva, nego odabire pokolj?

Ja to sebi ovako objašanjavam. Bog koji se otkriva u Starom Zavjetu je slika pravednog Boga. Zašto? Zato jer su ljudi imali malo zajedničkog znanjka i saznanja. Knjige kao takve nisu postojale, svak je učio na vlastitoj koži. Priča o ljubavi koječemu je daleka ljudima. Pravednost, princip "Zub za zub, oko za oko" je važeći.
Egipatski faraon pobija svu mušku djecu u doba Mojsijeva rođenja. Bog uzvraća nepravednome istom mjerom. I to nije jedino mjesto u Bibliji na kojem se vidi "okrutnost" starozavjetnog Boga.

Pokušaj objasnit svojoj babi integralni račun. Teško, odnosno nikako. Vjerojatno se može povući paralela sa starozavjetnim čovjekom i Božjom ljubavi.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 22 ožu 2011 21:47 
Odsutan

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Imam jednu nejasnoću u Knjizi postanka. Nadam se da bi mi netko mogao pojaniti malo.
Znači ovako, ako su Adam i Eva bili prvi ljudi koje bej bog strovio, a oni su imali 2 sina, Kajina i Abela. Kako su se oni dalje razmnožavali ako su Adam i Eva prvi ljudi na svijetu i imali su samo jednoga sina? Je li Bog nakon što je stvorio Adama i Evu stvorio još ljudi?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 30 ožu 2011 17:46 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 48 zahvala
Zahvaljeno je: 31 zahvala
Jesu imali su treceg sina koji se zvao Set,koliko se secam Satog zaveta, isaveza Boga sa Abrahamom, noem [seti se duge] ,Mojsijem tj. saodabranim narodom [tvrde sije] , i tu su i 10 zapovedi pa je mozda malo jasnije zasto je Bog bio 'okrutan' ajmo tako rec.Onda dolazi Novi Zavet i donosi dopunu zakonima dve dopune ljubav [oprosti im Oce jer ne znaju sto cine].I u momentu umiranja Isusovog zavesa u hramu se cepa lomi se krov ne kao kazna nego kao znak da odsad Bog vise neboravi samo u hramu izraelskom nego u celom svetu svim narodima, pa san apostola Pavla o cistim i necistim zivotinjama za ishranu nije 'jelovnik' nego znak da je Bog ljubav za celi svet. Ne mozes nekog ljubiti ako ga se bojis , toje tiranija pa tako i Boga Trojedinog, ako ides u Crkvu molis Boga ,samo zato sto se bojis pakla cistilista , ako je to iz razloga da ti Bog ispuni sve tvoje zelje ,to je laz trgovina , idi ukladionicu , bolje ti je nego da bacas prasinu i sebi i Bogu u lice,pa Isus je onom razbojniku obecao raj [savrseno pokajanje] a bio je razbojnik[poslednji ce biti prvi, a prvi ce biti poslednji] , pa zasto nece tebi ili meni svejedno. I zasto je Isus posecivao gresnike [ne trebaju zdravi doktora...] citat 'spusti se i ti u blato ne poradi blata nego poradi covjeka u tom blatu'' pomozite nositi krizeve jedni drugima, Aleluja

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 18 kol 2011 07:12 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Može li mi netko protumačiti riječi sv Ivana apostola u svojim poslanicama 1Iv 5,16-17
"Vidi li tko brata svojega gdje čini grijeh koji nije na smrt, neka ište i dat će mu život - onima koji čine grijeh što nije na smrt. Ima grijeh što je na smrt, za nj ne velim da moli. Svaka je nepravda grijeh. A postoji grijeh koji nije na smrt." Da li time sv Ivan želi reći da za one koji su u smrtom grijehu ne treba moliti ili se ne smije moliti...?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 kol 2011 13:10 
Odsutan

Podijelio: 22 zahvala
Zahvaljeno je: 34 zahvala
Ovako moj brat to tumači : Nemože se iz jedne poslanice koju je čovejk napisao tumačiti što je Božija volja, a što nije, Bog zna što je smrtni grijeh kome a što nije, a moliti treba samo za one prema kojima se osjeti da molite iz čiste ljubavi, bez ikakvog intersa, i bez prisle....
Što se tiče mene, ja neznam što bit ti rekla, i ja isto neznam što je kome u Božijim očima smrtni grijeh, treba moliti prvenstveno za samoga sebe, očistit brvno iz oka svoga, a drugi ljudi znaju za Boga, sposobni su, većinom imaju dvije ruke i dar gorvora i uvjek mogu sklopiti ruke na molitvu baš kao i ti....
pozzz

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 06 ožu 2012 10:18 
Odsutan

Zahvaljeno je: 5 zahvala
Berny napisao:
Može li mi netko protumačiti riječi sv Ivana apostola u svojim poslanicama 1Iv 5,16-17
"Vidi li tko brata svojega gdje čini grijeh koji nije na smrt, neka ište i dat će mu život - onima koji čine grijeh što nije na smrt. Ima grijeh što je na smrt, za nj ne velim da moli. Svaka je nepravda grijeh. A postoji grijeh koji nije na smrt." Da li time sv Ivan želi reći da za one koji su u smrtom grijehu ne treba moliti ili se ne smije moliti...?

Nije ti to uvezi smrnoga grijeha.Naravno da se moze moliti za onoga koji je u smrnome grijehu i treba moliti,da bi izasao iz njega.

"Ima grijeh sto je na smrt B

B=Primatelj pisma bez sumnje su već bili informirani o takvome grijehu izvanredne težine.To može biti grijeh protiv Duha,protiv istine(usp.Mt 12,13+)ili apostazija antikrista(2.18-29:Heb 6,4-8:itd)

Mozda malo jasnije?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 tra 2012 01:01 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Prema papi Piu XII, ne smije se vjerovat da postoji ijedan covjek koji ne vuce potomstvo od Adama (Humani Generis 37). Prema katolickom katekizmu (390), knjiga Postanka figurativnim jezikom opisuje stvarni dogadjaj na pocetku ljudske povijesti. Ali Kain i Abel nisu nuzno jedina djeca Adama i Eve, kolko ja znam. Moze se pretpostavit da je bilo i kćeri :)

Ne vidim dakle kako se to moglo izvest bez nesto incesta, ali prakticnog problema nema, ako se pretpostavi da su Adam i Eva imali hrpu djece koja se nakon jedne generacije vise nisu zenila u obitelji, nego samo s rođacima.

Incest samo povecava vjerojatnost genetskih deformacija, ali treba vise generacija da bi problem doso ozbiljno do izrazaja. Ak napravis djete sa sestrom vjerojatno ce sve bit ok, sanse za probleme su samo malo vece :D Al ak tak rade tvoji potomci par generacija, pocet ce vecina djece bit deformirana.

Ako se uzme da se nakon pada djeca trece generacije vise nisu vjencavala sa sestrama/bracom, stvar je sasvim izvediva :P

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 tra 2012 09:19 
Odsutan

Jedan dio odgovora vezanih za prvih 11 poglavlja Knjige Postanka, Adama, Evu, njihovu djecu, Nou, Potop, Kulu Babilonsku itd. daje vlč. Victor Warkulwiz, M.S.S. (inače dr.sc. fizičar i teolog) u knjizi iz 2007. pod naslovom Nauk Postanka 1-11 (puni naziv knjige: 'The doctrines of Genesis 1-11: A Compendium and Defense of Traditional Catholic Theology on Origins ')

Link za besplatan download knjige: http://www.mediafire.com/?xnnqmudje1epk2l :b112: :b112: :b112:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 tra 2012 09:31 
Odsutan

Također, o ovoj temi ima i u knjizi koju se može downloadirati na stranici Akademske crkve Sv. Filipa Nerija: http://svfilipneri.hr/index.php?option= ... &Itemid=37

O tome ima npr. od 368. str. pa dalje.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 320 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 32  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]