Pia napisao:
al ja ne mislim da je u redu zabraniti umjetnu oplodnju u jednoj drzavi..jer ovdje zive i ateisti (eno musavog ak meni ne vjerujete), agnostici i ostali..pa ak je njima to ok, a jeste jer medicina govori da zivot pocinje s 3 mjeseca, zasto im ne dozvoliti..to ce ionako raditi onaj tko hoce...ja mislim da je licemjerno tupiti ljudima da je nesto grijeh i odmah zabraniti..ajmo ljudima objasniti kako stvari stoje..i onda nece biti potrebe za zabranom..jer nitko nece ni htjeti...
Crkva kao institucija na čelu sa klerom i nama laicima, mora činiti sve što je u njenoj moći da bi tome zlu stala na kraj.A ta obaveza je još i veća pošto smo većinski katolički narod i nama laicima bi trebalo stati da naša stajališta budu potvrđena i zakonodavstvom jedne države.Svatko tko negira istinu o početku ljudskog života i relativizira ove stvari u smislu: zašto bi zabranjivalji umjetnu oplodnju jer u ovoj državi žive i ateisti i agnostici, ionako medicina govori da život počinje sa tri mjeseca... ne može se smatrati pripadnikom Katoličke Crkve.To ti je jednostavno tako.Mogu i ja tako početi relativizirati i kazati - pa zašto bi postojao zakon da nije dozvoljeno ubiti i mučiti čovjeka, jer u državi žive i sociopati koji baš nemaju moralnih dvojbi oko ovog pitanja...
Pia napisao:
ako ćemo već generalizirati na takav način, ne mora značiti...recimo, čisto sumnjam da bi se milijuni židova bunili da je hitler bio to drugo dijete iz vaše rečenice

Pročitaj još jednom što si napisala, pa razmisli o tome što si napisala.
Pia napisao:
s druge strane, ne postoje znanstveni dokazi o tome kada život zaista počinje. pa i sv. Augustin je o tome pisao, i njegove riječi se ne poklapaju 100% sa današnjim stajalištem Crkve - tako da ne možemo govoriti o nekoj univerzalno dostupnoj edukaciji i ne možemo govoriti da su ljudi educirani, ako to žele biti, jer su bombardirani informacijama zagovaratelja umjetne oplodnje.
Nije važno uopće što je sv.Augustin(iako ne znam točno što je on po tom pitanju pisao) pisao i što znanost govori o tome, važno je koji je stav Crkve po tom pitanju.
iz Katoličkog Katekizma:
2258 "Ljudski je zivot svet zato sto od samog pocetka ukljucuje
stvaralacko Bozje djelo i trajno ostaje u osobitom odnosu sa Stvoriteljem,
svojom jedinom svrhom. Samo je Bog Gospodar zivota od njegova pocetka do
kraja te nitko, ni u kakvim okolnostima, ne moze prisvojiti pravo izravnog
unistenja neduznog ljudskog bica".I. Postivanje ljudskog zivota2270 Ljudski zivot mora biti cijenjen i sticen bez ogranicenja od casa
zaceca. Ljudskom bicu moraju od prvog casa postojanja biti priznata osobna
prava, medju kojima i nepovredivo pravo svakog neduznog bica na zivot.Prije
nego sto te oblikovah u majcinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego sto iz
krila majcina izadje, ja te posvetih (Jr 1,5).Vidiš sada koja je važnost Učiteljstva u Crkvi.Njima je povjerena zadaća da čuvaju, tumače i navještavaju nauk.Ako nema posluha prema Učiteljstvu i ako ćemo sami krenuti tumačiti nauk kako nama u datom trenutku paše, tada ćemo vrlo vjerojatno zastraniti.
Pia napisao:
to što su te info. nepotpune ne možemo se ljutiti, jer i mi dajemo nepotpune info - kažemo, to je grijeh, i tu zatvaramo svaku raspravu. zato ponavljam, ne možemo tražiti da ljudi prestanu griješiti, ako i ne znaju u čemu griješe. svaki čovjek, bez obzira na vjersku pripadnost ili stav prema vjeri, je razumno biće (ako je zdrav), i ako mu se stvari pojasne, u stanju je shvatiti. ali dok ne pojašnjavamo, nego zauzimamo stav da su educirani oni koji to žele biti, nemamo pravo tražiti da cijeli svijet (ili država) dijeli naše mišljenje
Mi trebamo u svakoj prilici znati objasniti zašto je to grijeh, a ne smijemo se dovesti u situaciju da ako znamo da je ta osoba ateist ili agnostik, kažemo, dobro njemu naši stavovi i nisu važni, on ionako nije vjernik, pa zašto onda ne bi imao pravo izbora.