www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 04 svi 2025 11:57

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 320 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 32  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 29 tra 2012 11:16 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 5 zahvala
Fran26 napisao:
Grijeh protiv čovika jest grijeh protiv Boga.

Slazem se,ali mislio sam nesto drugo.
Zlo ucinjeno direktno protiv Boga ili zlo ucinjeno protiv covjeka.Mada mozes i tu reci da je svako zlo protiv Boga.
Al znas na sto sam mislio

sluga napisao:
Znam da se neki nece slagati samnom ali svatko gleda stvari kako hoce.

Fran26 napisao:
Stvari triba gledat onako kako jesu, a ne kako mi hoćemo.

Super i ovdje se slazemo. :D Stvari su onakve kakve jesu a ne kakve mi hocemo.

sluga napisao:
Evo ja kazem da je tesko opsovati Boga veci grijeh nego ubiti covjeka.
Zasto to mislim.
Pa iz jednostavnoga razlog kada netko psuje Boga napada direktno njega,ide direktno protiv njega,ako ne vjeruje u njega zasto ga u opce psuje?
A ako ubije covjeka napravio je veliki teski grijeh istina,isto nije postovao Bozju zapovijed ali nije direktno protiv Boga se pobunio.(mada se moze reci i da jest)

Fran26 napisao:
Nipošto. Kao što se vidi iz definicije grijeha, svaki grijeh se protivi Bogu, a pogotovo ubojstvo čovika. Dakako da je psovanje Boga teško zlo, no ubojstvo čovika je još teže.

Odmah da kazem da ne umanjujem znacaj ubojstva nego samo stavljam psovanje Boga u rang sa njime.Da se zna koliko je to lose.
Necu vise tvrditi da je veci grijeh jer ne znam ali da je isto tezak to i dalje mislim.
Zasto?
Zato sto obadvoje krsi dvije najvaznije zapovjedi.
"Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!"
Zar nije receno da o ovim zapovjedima vise svi zakoni i proroci.

Prvo prvu drugo drugu.Prvo prvu na najgori nacin a drugi cin drugu na najgori nacin.

Psovanje krsi dvije zapovijedi,ne jednu nego dvije.
-Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim
-Ne izusti imena Gospodina, Boga svoga, uzalud

Ne izusti imena uzalud,samo ne izusti,a ovo je jos i puno gore.

Znamo da je kod zidova i to samo svecenik jednom godisnje smio reci ime Boga.
Zar to ne govori o njegovoj vaznosti i postovanju istoga?

Zar druga zapovijed vise nije toliko vazna?Ili su sve zapovijedi vazne?

Ako gledamo svijet bez Boga onda normalno da psovnje nema znacaja naspram ubojsva jer nam je to u prirodi kao nesto najgore
sto se moze uciniti.Normalno da se mnogi sa mnom nece sloziti.Zato sam i rekao.
Ali ako gledamo svijet sa Bogom,koji je nas tvorac onda to po meni ima i te kakav znacaj.
stvorenje je stvorenje ali naspram stvoritelja je stvorenje nista i bilo bi nista.
stvorenja na stvorenje ili stvorenje na stvoritelja,sto je gore? po meni i svakoj logici drugo.

Kako tebi izgleda kada obicno stvorenje onda tako vrijeđa svoga stvoritelja,koji je sve napravio za njega?

Da je Bogu ne vazno izgovaranje njegova imana onda bi bila jedna zapovijed manje tj 9.Ali ma ih 10.
Ili je Bog tu dodao cisto da zaokruzi na broj 10,pa je onda ona najmanje vazna i ne trebamo je postovati kao ostale?
Tko odlucuje o vaznosti zapovijedi?

sluga napisao:
Vjerujem da nitko ne bi psovao da zna sto zapravo radi.
Mislim da ne shvacamo koliko je i obicno psovanje tesko a kamo li jos ovo gore psovanje.-.

Fran26 napisao:
Oko ovog se slažemo. I zaista je čudno koliko su u narodu "popularne" upravo one psovke gdje se spominje Bog. :l30:

Slazem se,a zamisli kako je to tek lijepo slusati.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 tra 2012 16:27 
Odsutan

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Fran26 napisao:
zelimbitiponizna napisao:
Fran26, da si (ako si) otac, što bi te više bolilo? Da imaš sina koji pije i pod alkoholom recimo ubio čovjeka u prometnoj nesreći i sad se kaje i traži da mu budeš pomoć i podrška da se izliječi i promijeni.
Ili da imaš sina koji ti kaže da ne želi imati posla sa tobom, da ne želi da mu ti budeš otac, da ti zalupi vratima i više se nikad ne pojavi na kućni prag. Znaš recimo da živi negdje drugdje,da je naizgled sretan, da nije nikog ubio ni ne pije, da si je našao neku zamjenu za oca i ne želi čuti za tebe.

Da imam sina koji pije i pod alkoholom ubije čovjeka u prometnoj nesreći i sad se kaje i traži da mu budem pomoć i podrška da se izliječi i promijeni. Pa ipak, ovaj odabir sina ništa ne mijenja iz tvog, također i mog prethodnog posta. Jel ubojstvo gore od neodlaska na misu? Jest. Drugim ričima, u ovom postu si opet ponovila isto: grijeh protiv Duha Svetoga (otvrdnutost u grijehu i posljednje nepokajanje) je teži grijeh od ubojstva, ubojstva iza kojeg slijedi kajanje. Naravno da je tako. Mislin da to nitko normalan ne osporava.

Da ti sin ubije nekoga bio bi nesretan i tužan i ponižen. Patio bi zbog sina skupa sa sinom.
Da ti sin koji poštuje sve ostale zapovijedi zalupi vratima, opsuje i ne želi te više nikada više vidjeti bolilo bi te svake sekunde te odvojenosti. I da dobije djecu, tvoje unuke, koji ne znaju za tebe još bi te više bolilo.
Zašto čak tri zapovijedi i to prve tri govore o tome da se ne smije psovati Boga, da ga se treba slaviti itd. ako nisu jednako važne ili važnije od ostalih zapovijedi?
Ako gledamo iz možda neke Božje perspektive. Ubijeni čovjek je i dalje živ, sin koji ga je ubio se vratio i traži oprost. Ali sin koji ništa nije drugo skrivio i živi po njegovim ostalim pravilima se okrenuo od njega i ne želi imati posla s njim i ne priznaje ga za oca.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 tra 2012 18:31 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Ima u Derventi na tržnici vaga za grijehe, košta 25 konvertibilnih maraka, pa nek ju netko kupi da se ne natežete ovdje oko stvari oko kojih niste sigurni!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 tra 2012 19:47 
Odsutan

Zahvaljeno je: 72 zahvala
sluga napisao:
Slazem se,ali mislio sam nesto drugo.
Zlo ucinjeno direktno protiv Boga ili zlo ucinjeno protiv covjeka.Mada mozes i tu reci da je svako zlo protiv Boga.
Al znas na sto sam mislio

Super i ovdje se slazemo. :D Stvari su onakve kakve jesu a ne kakve mi hocemo.

Odmah da kazem da ne umanjujem znacaj ubojstva nego samo stavljam psovanje Boga u rang sa njime.Da se zna koliko je to lose.
Necu vise tvrditi da je veci grijeh jer ne znam ali da je isto tezak to i dalje mislim.
Zasto?
Zato sto obadvoje krsi dvije najvaznije zapovjedi.
"Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!"
Zar nije receno da o ovim zapovjedima vise svi zakoni i proroci.

Prvo prvu drugo drugu.Prvo prvu na najgori nacin a drugi cin drugu na najgori nacin.

Psovanje krsi dvije zapovijedi,ne jednu nego dvije.
-Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim
-Ne izusti imena Gospodina, Boga svoga, uzalud

Ne izusti imena uzalud,samo ne izusti,a ovo je jos i puno gore.

Znamo da je kod zidova i to samo svecenik jednom godisnje smio reci ime Boga.
Zar to ne govori o njegovoj vaznosti i postovanju istoga?

Zar druga zapovijed vise nije toliko vazna?Ili su sve zapovijedi vazne?

Ako gledamo svijet bez Boga onda normalno da psovnje nema znacaja naspram ubojsva jer nam je to u prirodi kao nesto najgore
sto se moze uciniti.Normalno da se mnogi sa mnom nece sloziti.Zato sam i rekao.
Ali ako gledamo svijet sa Bogom,koji je nas tvorac onda to po meni ima i te kakav znacaj.
stvorenje je stvorenje ali naspram stvoritelja je stvorenje nista i bilo bi nista.
stvorenja na stvorenje ili stvorenje na stvoritelja,sto je gore? po meni i svakoj logici drugo.

Kako tebi izgleda kada obicno stvorenje onda tako vrijeđa svoga stvoritelja,koji je sve napravio za njega?

Da je Bogu ne vazno izgovaranje njegova imana onda bi bila jedna zapovijed manje tj 9.Ali ma ih 10.
Ili je Bog tu dodao cisto da zaokruzi na broj 10,pa je onda ona najmanje vazna i ne trebamo je postovati kao ostale?
Tko odlucuje o vaznosti zapovijedi?

Da ti sin ubije nekoga bio bi nesretan i tužan i ponižen. Patio bi zbog sina skupa sa sinom.
Da ti sin koji poštuje sve ostale zapovijedi zalupi vratima, opsuje i ne želi te više nikada više vidjeti bolilo bi te svake sekunde te odvojenosti. I da dobije djecu, tvoje unuke, koji ne znaju za tebe još bi te više bolilo.
Zašto čak tri zapovijedi i to prve tri govore o tome da se ne smije psovati Boga, da ga se treba slaviti itd. ako nisu jednako važne ili važnije od ostalih zapovijedi?
Ako gledamo iz možda neke Božje perspektive. Ubijeni čovjek je i dalje živ, sin koji ga je ubio se vratio i traži oprost. Ali sin koji ništa nije drugo skrivio i živi po njegovim ostalim pravilima se okrenuo od njega i ne želi imati posla s njim i ne priznaje ga za oca.

Samuel napisao:
Ima u Derventi na tržnici vaga za grijehe, košta 25 konvertibilnih maraka, pa nek ju netko kupi da se ne natežete ovdje oko stvari oko kojih niste sigurni!

Ne želin odgovarati na ovakve postove. Nema smisla da se ovde natežemo. :l30:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 tra 2012 21:39 
Odsutan

Podijelio: 22 zahvala
Zahvaljeno je: 19 zahvala
Fran26 napisao:

:b112:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 tra 2012 22:02 
Odsutan

Fran26 napisao:
Fran26, da si (ako si) otac, što bi te više bolilo? Da imaš sina koji pije i pod alkoholom recimo ubio čovjeka u prometnoj nesreći i sad se kaje i traži da mu budeš pomoć i podrška da se izliječi i promijeni.
Ili da imaš sina koji ti kaže da ne želi imati posla sa tobom, da ne želi da mu ti budeš otac, da ti zalupi vratima i više se nikad ne pojavi na kućni prag. Znaš recimo da živi negdje drugdje,da je naizgled sretan, da nije nikog ubio ni ne pije, da si je našao neku zamjenu za oca i ne želi čuti za tebe.

Da imam sina koji pije i pod alkoholom ubije čovjeka u prometnoj nesreći i sad se kaje i traži da mu budem pomoć i podrška da se izliječi i promijeni. Pa ipak, ovaj odabir sina ništa ne mijenja iz tvog, također i mog prethodnog posta. Jel ubojstvo gore od neodlaska na misu? Jest. Drugim ričima, u ovom postu si opet ponovila isto: grijeh protiv Duha Svetoga (otvrdnutost u grijehu i posljednje nepokajanje) je teži grijeh od ubojstva, ubojstva iza kojeg slijedi kajanje. Naravno da je tako. Mislin da to nitko normalan ne osporava.

Slažem se s Franom. Ako ćeš gledati na ovog sina koji pije i koji na kraju ubija u prometnoj nesreći ni on ne stanuje s nebeskim Ocem. Naime grijeh nas odvaja od Boga. Znači da ovaj sin pijanac samim time što pije samovoljno napušta Očevu kuću. Ne sluša Očinske savjete i ne mari za njegovu ljubav nego gura po svome. I što mu se na kraju događa. Grijeh rađa grijeh i on od alkoholičara na kraju postaje ubojica svoga brata. Ubija svome Ocu sina. Sigurno da je ne odlazak na sv. Misu grijeh jer sami izabiremo biti daleko od Oca. Posljedica je na kraju ubojstvo. Koje je na kraju veći grijeh od ne odlaska na svetu Misu. Promisli kakav je bio Božji plan za ubijenoga. Osim toga što god učinimo jednom od ove najmanje braće Kristu smo učinili.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 tra 2012 23:28 
Odsutan

Našla sam jedan link gdje se baš uspoređuje izostanak sa mise sa ubojstvom https://sites.google.com/a/stpaulcathol ... -on-sunday
ali je na engleskom. Ako mi ne bude prevelika gužva prevest ću dio koji smatram bitnim, sad ne stignem.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 30 tra 2012 11:54 
Odsutan

Zahvaljeno je: 72 zahvala
fides1 napisao:
Imam jednu nejasnoću u Knjizi postanka. Nadam se da bi mi netko mogao pojaniti malo.
Znači ovako, ako su Adam i Eva bili prvi ljudi koje bej bog strovio, a oni su imali 2 sina, Kajina i Abela. Kako su se oni dalje razmnožavali ako su Adam i Eva prvi ljudi na svijetu i imali su samo jednoga sina? Je li Bog nakon što je stvorio Adama i Evu stvorio još ljudi?

Biblijski izvještaj o Kajinu i Abelu teološki je prikaz sudbine dijela čovječanstva u pretpovijesti. Opisan je u svjetlu vjere u Boga. Naime, ekonomsko-socijalni uvjeti kakvi vladaju među Kajinom i Abelom vladali su među ljudima zapravo tek mnogo kasnije u razvitku povijesti čovječanstva (u piščevo vrijeme), a ne na početku povijesti čovječanstva. Biblijski je pisac pišući taj izvještaj imao na umu starozavjetnu židovsku i kanaansku religiju. Imao je dapače pred očima već razvijeni levitski kult žrtvovanja što je onda retroprojicirao u prošlost. Kajin i Abel prva su djeca prvih ljudi, a opisuje ih tako da moramo pretpostaviti kao da u to vrijeme postoji već mnogo ljudi, već postoje gradovi i naselja, već postoji razvijeni poljodjelstveni i nomadski život. Sve je to dokaz da je perikopa nastala u kasnije doba, a s poviješću prvih ljudi povezao ju je biblijski pisac posluživši se književnom figurom etiologije, to jest književnim rodom kojim pokušava sadašnje stanje stvari »razjasniti« posežući za događajima i stanjima oblikovanima na temelju slika i mitova iz prošlosti. Da bi pokazao da ljudi na neki način u sebi kriju Kaina i/ili Abela, pisac je posegnuo za nekim događajem koji se samo prividno dogodio u prošlosti, a u biti on se događa uvijek, u prošlosti, sadašnjosti i u budućnosti; on važi za sva vremena - nadvremenski je - i događa se svugdje gdje god ima ljudi. U Kajinu i Abelu on gleda sudbinu svakog od nas. Ovakvim etiološkim opisom pisac je želio odgovoriti na pitanje zašto su Kenijci tako divlji, grubi i grabežljivi. Opisujući povijest Kajinovih potomaka - Jubala, Jabala, Henoka i drugih - ujedno želi opisati podrijetlo gradskog života te podrijetlo nomadskog, odnosno polunomadskog života. U ruhu ovih opisa jahvistički je pisac vješto utkao istine objavljene religije o napretku čovječanstva sve od prvih ljudi pa do potopa, kao i druge velike katastrofe - kazne za grijehe - koja se ticala velikog dijela čovječanstva. Smisao i sadržaj ovog biblijskog odlomka religiozne su naravi: biblijski je pisac htio gotovo istim jezikom i istim slikama kao i u Post 2-3 pokazati strašne posljedice grijeha prvih ljudi. Kao što su prvi ljudi postali buntovnici pobunivši se protiv Boga, tako se sada čovjek buni protiv čovjeka te čovjek čovjeku postaje neprijatelj. Adalbert Rebić "U tebi će biti blagoslovljeni svi narodi"

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 30 tra 2012 16:04 
Odsutan

Fran26 napisao:

Pa nije mi bio cilj kada sam napisao posts da se natezem sa nekim :D

Zato sto vidim u okolini da neki tu zapovjed uopce ne dozivljavaju,zato sam to napisao.
Spominjanje Boga a i psovanje previse ljudi radi zato sam to napisao.Nitko skoro to ne dozivljava i ne postuje kako bi trebao.

Da mozda ako netko slucajno naleti od njih na post da se malo zapita i propita o tome.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 01 svi 2012 10:40 
Odsutan

Ukoliko netko bude zainteresiran za izučavanje teoloških razloga zašto hipoteze koje zastupa Adalbert Rebić nisu istinski utemeljene, može ponešto pronaći na ovoj katoličkoj teološkoj stranici Rimskog teološkog foruma: http://www.rtforum.org/lt/index.html
Glavni urednik je mons. John F. McCarthy koji je predavao na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu.

A isto tako, na hrvatskom, može pronaći izvrsnu knjigu 'Presudan dokaz za kršćanstvo', autora Josha McDowella. Knjiga je tiskana 2006. u 4 dijela, a 3. dio s podnaslovom 'Razlozi za i protiv kršćanstva' bavi se upravo neutemeljenošću hipoteza kakve zastupa Adalbert Rebić.
Inače, ti knjigu Presudan dokaz za kršćanstvo, (pod engleskim nazivom 'The new evidence that demands a verdict') koristio je dr. Tomislav Ivančić u pisanju knjige 'Isus iz Nazareta - povijesna osoba'.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 320 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 32  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]