www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 15 lip 2025 12:53

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 523 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 02 ožu 2010 23:59 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Da i ja moram reći da sam čitala postove Marije Nade u jezicima i odjednom dobila kao neku sliku ali bez slike kao kad u srcu ili intuitivno znaš što nešto znači ali ne možeš baš uobličiti u riječi-dakle nisam imala doslovan nego simboličan prijevod u glavi.
i pogledam dolje što je prevela i zaista točno sam razumjela.
i tako dalje i dalje i skoro sve dok nisam počela razmišljati o tome.
ali ja dar nemam razvijen.
tj ja ga čujem da u meni kipi ali ne mogu pustiti glasa ili se otvoriti

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 ožu 2010 18:44 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

marija-nada napisao:
slavim Gospu.......

Tie mela namara......
siono, Maria, siono,
pesa tie mirasam.....

Eht šahem larem Marija.
Šalom eham lo eht šalaim elorem,mahem šalom!
Marija šalaim elo elehim ehat el hem kaduš!

Marija-nado :grlim te: :grlim te: :grlim te: :grlim te: :grlim te: :grlim te: :grlim te: :grlim te: :grlim te: :grlim te:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 31 svi 2012 22:23 
Odsutan

Imam pitanje! :)
Da li je "ispravno" htjeti imati dar jezika ili pošto "Duh Sveti puše gdje hoće", na neki način to je dar kojeg ne dobivaju svi?
Da li tko ima taj dar i kako ga je dobio? Može mi i na pp poslat poruku.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 09 lip 2012 22:10 
Odsutan

Dorothea napisao:
Imam pitanje! :)
Da li je "ispravno" htjeti imati dar jezika

Evo da kažem da je ispravno htjeti taj dar jer sam ga dobila! :D
Iako nisam molila za njega, nego sam samo razmišljala kako bi bilo lijepo imati ga.
Negdje mjesec dana prije blagdana Duhova molila sam za darove D.S.(mudrost,savjet, znanje, jakost...) i molila da budem bliže Duhu Svetom. I tjedan nakon blagdana je bio vjeronauk na temu Dara jezika. Pitala ja don Damira kako ga dobiti? :lol: Dao mi savjet, no nisam stigla ni raditi po savjetu jer je za par dana(ovaj utorak) bila duhovna obnova za studente (vlč. Radigovića) gdje se između ostalog molilo za dar jezika-i dobila ga. Bila sam tako sretna..ma ne sretna nego radosna.. :D

Ovo sam sve napisala da vidite da ga je samo dovoljno zaželjeti, najbitnije otvoriti se i već će Duh Sveti naći načina da ga potakne u nama.

Mogu samo posvjedočiti da je to osjećaj kao da sama duša moli(ili kako je DeGrandis napisao u svojoj knjizi-"glasna kontemplacija") Točno ovo: "Tako i Duh potpomaže našu nemoć. Doista ne znamo što da molimo kako valja, ali se sam Duh za nas zauzima neizrecivim uzdasima." Molim neku molitvu, zatim svojim riječima, ali onda kao da samo Duh preuzme molitvu i riječi samo izlaze. (isprva su bili slogovi, sada riječi i nadam se da će se dar razvijati). Dođe mi pod misom najviše kod pretvorbe i nakon pričesti kad sam najsabranija(naravno da tada molim tiho ili u sebi :)).

No da netko ne pomislii da su ti, kako kažu, izvanredni darovi samo za posebne ljude. Ne! Treba težiti za 7 darova Duha Svetoga kako je i Discipula D. rekla, a ponajviše za ljubavlju (šta će ti sve ostalo ako nemaš ono najbitnije).Izvanredni darovi su za izgradnju zajednice Crkve ili na osobnu izgradnju kao dar jezika (ali i na zajednicu ako postoji tumač).

Što se tiče tumačenja: "Stoga tko govori drugim jezikom, neka se moli da može protumačiti." 1 Kor 14,13

Malo sam prošla kroz ovu temu i ne bih htjela da sad počne prepirka oko toga dal ima smisla govoriti ako nemaš tumača, tko ga uopće dobije i sl. Dvoumila sam se dal da napišem uopće ili ne. Al evo možda će bit nekome tko će ubuduće čitati na korist!
Evo i dio iz knjige Roberta DeGrandisa: Dar jezika http://www.scribd.com/doc/23628842/Robe ... Dar-jezika

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 lip 2012 20:59 
Odsutan
Novoregistrirani korisnik

Dragi moji ja sam prije godinu dana dobila dar jezika ,bila sam kod fra Ive i on je provjerio i rekao u redu je i da nastavim tako moliti.molila sam sve do prosli tjedan,prestala sam moliti jer mi je svecenik kod kojeg idem cesto na molitvu rekao da prestanem sa tim,jer mi steti i da je to pogesna molitva i da nije za mene,i ako budem sama molila i jednu rijec pogresno izgovorim skupo ce me kostati,jer on je dobio spoznaju da ce me razbolit ta molitva u jezicima i da ce mi na stetu biti,ja sad neznam sto da radim,ja volim moliti i lijepo mi je,a sa druge strane se mislim na to sto je svecenik rekao,nekako sam rastrgana na dvije strane i nije mi lako .molim vas da mi odgovorite sto bi vi ucinili na mom mjestu?Bvb.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 lip 2012 21:51 
Odsutan

Marijaana napisao:
Dragi moji ja sam prije godinu dana dobila dar jezika ,bila sam kod fra Ive i on je provjerio i rekao u redu je i da nastavim tako moliti.molila sam sve do prosli tjedan,prestala sam moliti jer mi je svecenik kod kojeg idem cesto na molitvu rekao da prestanem sa tim,jer mi steti i da je to pogesna molitva i da nije za mene,i ako budem sama molila i jednu rijec pogresno izgovorim skupo ce me kostati,jer on je dobio spoznaju da ce me razbolit ta molitva u jezicima i da ce mi na stetu biti,ja sad neznam sto da radim,ja volim moliti i lijepo mi je,a sa druge strane se mislim na to sto je svecenik rekao,nekako sam rastrgana na dvije strane i nije mi lako .molim vas da mi odgovorite sto bi vi ucinili na mom mjestu?Bvb.

Potražila nekog tko ima dar tumačenja jezika i provjerila šta govoriš. Kažeš fra Ivo je provjerio i rekao u redu....Nekako mi se čini da je samo poslušao i rekao ti: u redu je... :roll: Mislim da se to tako baš i ne može...Ok, fra Ivo je upućen, ali svejedno...Ostalo ću ti napisati na pp!
Osobno ću to napraviti iako sam sigurna da ne govorim ne daj Bože neke stvari koje nisu od Boga. Jer mi se jezik razvija onako kako sam pročitala: prvo neki zvukovi,pa slogovi, riječi i sad cijele rečenice...I radosna sam kad molim. :D

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 lip 2012 22:00 
Odsutan
Novoregistrirani korisnik

hvala Dorothea,cekam tvoj odgovor u pp.Btb

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 lip 2012 22:14 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Dorothea napisao:
iako sam sigurna da ne govorim ne daj Bože neke stvari koje nisu od Boga. Jer mi se jezik razvija onako kako sam pročitala: prvo neki zvukovi,pa slogovi, riječi i sad cijele rečenice...I radosna sam kad molim.

e baš mi je ovo trebalo, utješilo me je jer nisam znala da to tako treba biti. mislila sam da odmah kreću riječi, i da je kod mene došlo do neke greške u koracima :mrgreen:
kod mene su prvo bili zvukovi, poput nekog afričkog jezika (palucanje jezikom, zvučalo je smiješno), sad iz mene iz mene izlazi "barararararirarararrrrr...", ponekad još uvijek uz to palucanje.
i ne mogu dočekati baš prave riječi :D

a kako pronaći nekoga tko ima dar tumačenja?
u svojoj župi ne mogu, naš svećenik se jako naljuti na sam spomen karizmatika i svega što je vezano uz to

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 lip 2012 22:31 
Odsutan

leelaa napisao:
Dorothea napisao:
iako sam sigurna da ne govorim ne daj Bože neke stvari koje nisu od Boga. Jer mi se jezik razvija onako kako sam pročitala: prvo neki zvukovi,pa slogovi, riječi i sad cijele rečenice...I radosna sam kad molim.

e baš mi je ovo trebalo, utješilo me je jer nisam znala da to tako treba biti. mislila sam da odmah kreću riječi, i da je kod mene došlo do neke greške u koracima :mrgreen:
kod mene su prvo bili zvukovi, poput nekog afričkog jezika (palucanje jezikom, zvučalo je smiješno), sad iz mene iz mene izlazi "barararararirarararrrrr...", ponekad još uvijek uz to palucanje.
i ne mogu dočekati baš prave riječi :D

a kako pronaći nekoga tko ima dar tumačenja?
u svojoj župi ne mogu, naš svećenik se jako naljuti na sam spomen karizmatika i svega što je vezano uz to

Onda mi je drago da sam to napisala... :b112: Iako nisam mislila da ne bi neko pomislio da sam skrenula.. :lol: Pročitala sam knjigu Tomislava Meštrovića: "Šum velikih voda-o daru molitve u jezicima"...(pošto moram uvijek sve znat o nečem šta me interesira dala sam se u potragu :) Knjige ima u Verbumu za 50kn ). Prekrasno opisuje vlastito iskustvo potkrepljujući teološkim objašnjenjima.

Pronašla ovo pojašnjenje:

"Taj dar ne samo da ima te različite oblike ili izraze, nego i različite razine zrelosti ili razvitka. Početnik obično moli na prvoj razini, koja se često spominje kao "paralingvistička"; glasovi se još nisu razvili u artikulirani modulirani jezik, nego se radi o ponavljajućim govornim izričajima nalik tepanju. Pa ipak, ako čovjek misaono hvali Boga "moleći se duhom" (1 Kor 14,15), tada to "tepanje" zaodijeva molitvu kao početna "posuda" dara jezika. U toj prvoj fazi, čovjek bi trebao težiti da jasno i pobožno artikulira slogove, ne ponavljajući ih, kako bi to "pobožno tepanje" preraslo u plodonosniju i duhovno razvijeniju fazu dara, nazvanu "lingvističkom" fazom.

U toj točki jezik postaje stvaran (živ ili mrtav), ali ga još uvijek govornik ne razumije, premda ga ponekad mogu razumjeti drugi, koji su u blizini i možda poznaju taj jezik, kao što se dogodilo na Pedesetnicu (usp. Dj 2,6). (Čak i kad se ne može prepoznati, može se pokazati da je taj određeni jezik u drugoj fazi razvitka "sintaktički." Takvo istraživanje provedeno je na Sveučilištu Michigan, SAD, gdje je računalno mjerenje matematičkog redoslijeda riječi i rečenica stalno otkrivalo strukturiranu lingvističku "sintaksu").

Treća je razina razvitka faza "Jubilus" (faza kliktanja) o kojoj govore sv. Ambrozije i drugi. (Izvedenica "jodlanje" opisuje iskrivljen glazbeni oblik proistekao iz te razine dara jezika, a može se čuti u bavarskim Alpama). Kad se prakticira u svom prvotnom molitvenom obliku, to vrlo rijetko, ali Duhom snažno nabijeno, kliktanje i slavljenje u jezicima obično na skupu izaziva mnoga zapanjujuća obraćenja, tjelesna iscjeljenja, kao i ozdravljenja brakova, itd.
Najviša je razina dara jezika "izgovaranje s ushitom", koje su kao prauzor koristili hezihastički oci na Atosu i drugdje, naročito u četrnaestom stoljeću. Stalno primjenjujući tu razinu molitve u jezicima, osoba biva katapultirana u duboko iskustvo kontemplativne mistične molitve. Na toj vrlo profinjenoj razini dara jezika, Duh Sveti "rastače" glasovne izričaje u jednostavnu, pa ipak vrlo duboku kontemplaciju bez riječi, u svetu tišinu na koju podsjeća psalam: "Prestanite i znajte da sam ja Bog." (Ps 46, 11)"

Kad sam imala riječi pitala se kako je moguće govoriti i rečenice. Sada sam i to doživjela. Jezik mi zvuči kao francuski. Iako ga nemam pojma dvije riječi koje sam nekoliko puta izgovarala znala sam si prevest, protumačit: Volim te, Tata! :twisted: Ostale riječi nisam...Ja vam to ne mogu opisati, ali jednostavno vam se jezik i usnice kreću i oblikuju riječi i vi govorite, a da pritom razmišljate o Bogu,Isusu,Mariji...Možete prestati i početi kad god želite, tiho ili glasno. I kao da vam govor prati osjećaje vaše duše u tom trenu. Bila ona tužna ili radosna.
U početku sam mislila:ma daj, to ti možda sama izmišljaš i pokrećeš jezik...ali onda sad kad govorim rečenice i to tečno kao da govorim hrvatski shvaćam da nisam u stanju tako brzo oblikovat i izmišljat riječi...Jednostavno teče iz vas, ko rijeke Žive Vode.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 lip 2012 22:41 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
hvala ti Dorothea :grlim te:

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 523 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]