www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 04 svi 2025 07:44

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 320 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 32  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 29 srp 2012 15:31 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 60 zahvala
Zahvaljeno je: 14 zahvala
zelimbitiponizna:
"Ja ne znam postiti.(...)I ja želim dijete. Ako su Sv. Joakim i Ana postili dugo i molili valjda je to dobar primjer što treba činiti. Samo ja sam probala biti skroz samo na vodi i nije išlo. Skoro sam se onesvijestila nakon par dana".
-
Draga moja...
1. Post o kruhu i vodi ili bez ičega. Nisam čuo za posto samo o vodi,
2. Ne misliti uopće na to da postiš. Jednostavno u sebi ponoviš "Neću još sada".
3. Post se svodi na 3 obroka (koliko se sjećam): dva puta "zagrizeš", a jednom se najedeš do sita (ne se prenatrpati kruha pa zaliti vodom);
4. Ako si se skoro onesvijestila ne kazuje li ti to nešto? BOG TO OD TEBE NE TRAŽI. Druga je stvar što bi ti to htjela. Sigurno ima drugih "stvari"...Molitva, bolesna susjeda/poznanica...nešto!
...Ponovit ću:
Od svanuća, tj ujutro od 6 (Židovima 1. sat) do navečer do 6 (Židovima 12. sat, pa je njihova 6.ura bilo naših 12 sati).
Postili su, vjerujem, po danu...što ne znači da su se navečer prejedali. Zagrizli koliko im je organizam tražio.
Ipak, razmisli...Želja kojom izgaraš, je li u tvom slučaju pravo sredstvo post!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 srp 2012 21:48 
Odsutan

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Hvala puno na detaljnom objašnjenju.
Nakon ovog tvog objašnjenja definitivno mislim da je to za mene. Inače imam problem sa proždrljivosti koje se želim riješiti. Čak i kad sam postila radila sam to krivo. Lakše mi je bilo ne jesti ništa nego pojesti malo. Onda na večer kad završi post se prejesti.
Samo nisam dobro shvatila broj 3. Znači u sva ta tri obroka se jede samo kruh? Samo se par puta jede malo, a jedanput se najedeš?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 srp 2012 21:52 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
zelimbitiponizna napisao:
Hvala puno na detaljnom objašnjenju.
Nakon ovog tvog objašnjenja definitivno mislim da je to za mene. Inače imam problem sa proždrljivosti koje se želim riješiti. Čak i kad sam postila radila sam to krivo. Lakše mi je bilo ne jesti ništa nego pojesti malo. Onda na večer kad završi post se prejesti.
Samo nisam dobro shvatila broj 3. Znači u sva ta tri obroka se jede samo kruh? Samo se par puta jede malo, a jedanput se najedeš?

Još netko boluje od svinjofenomena kao i ja!! :wink: :wink:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 srp 2012 22:03 
Odsutan

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Evo preporičio bih ti savršenu knjižicu Anselma Gruna-Post. Mislim da je teško naći bolju, a košta ni više ni manje nego 10kn!
http://verbum.hr/knjige/post-3776/

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 srp 2012 22:04 
Odsutan

:mrgreen:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 srp 2012 22:04 
Odsutan

Samuel napisao:
Evo preporičio bih ti savršenu knjižicu Anselma Gruna-Post. Mislim da je teško naći bolju, a košta ni više ni manje nego 10kn!
http://verbum.hr/knjige/post-3776/

Hvala :)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 30 srp 2012 12:37 
Odsutan

Podijelio: 60 zahvala
Zahvaljeno je: 14 zahvala
Jedeš tri puta:
ujutro i navećer NE DO SITA, u pode DO SITA.
a sad... Ivan Križ, pokušat ću iz svog zapečka donekle naći nekakav odgovora na tvoj upit:
.
a) "Kad su se ljudi počeli širiti po zemlji i kćeri im se narodile, opaze sinovi Božji da su kćeri ljudske pristale, pa ih uzimahu sebi za žene koje su god htjeli".
-LJUDI su se širili!
A "sinovi Božji"? Oni su obitavali na jednome mjestu? Ili su se selili kamo bi se kretali ljudi?
U točki d) dotičem tko bi mogli bitii ti "sinovi" Božji. Ovdje samo analiziram ZAŠTO "sinovi Božji":
Ljudi komuniciraju, a ti "sinovi", vjerojatno su i drugačiji od ljudi: Nalik su ljudima, ali ipak nisu ljudi. Pa tko su? Zar svemirci?(ako i jesu, to ovdje nije bitno!).
Sve što postoji, stvorio je Bog. Dakle i te "sinove", čovječjem rodu neprepoznatljive kao ljudske - kako bi ih pisac, nakon stoljeća i stoljeća usmene predaje opisao! On ih onda opisuje kao Božja stvorenja, jer Bog ih je stvorio, pa su i oni djeca Božja - "sinovi Božji"?
.
b) "Onda Jahve reče: "Neće moj duh u čovjeku ostati dovijeka; čovjek je tjelesan, pa neka mu vijek bude stotinu dvadeset godina".
-Kao najstarije ljudsko biće se spominje Metuzalem. Biblija nam i skraćivanjem ljudskog života želi ukazati kako je čovjek mogao imati istinsku puninu života, ali je Istočnim grijehom "uprskao" skoro sve u Božjem planu s njim. Čovjekova tjelesnost i odbijanje/udaljavanje od Božjih zakona (koje imamo svi u sebi, a to su moralni) - čovjekovo sebeljublje, zavist, oholost...pohlepa, sve kao posljedicu, po Bibliji ima skraćivanje ljudskog vijeka.
.
d) "U ona su vremena - a i kasnije - na zemlji bili Nefili, kad su Božji sinovi općili s ljudskim kćerima pa im one rađale djecu. To su oni od starine po snazi glasoviti ljudi".
-Neandertalac,Pitekantrop, Kromanjonac,..pa i naš krapinski čovjek, sve su to SKORO-ljudi, ali - ukoliko prihvatimo teoriju evolucije s Božjom intervencijom, onu skokovitu, jer ruža ne može znati da će joj trnje, koje tek treba nastati od stabljika lista, pomoći - tada bi ti Nefili mogli biti jedna od skupina od gore spomenutih SKORO-ljudi.
.
e) "Jahve se pokaja i u svom srcu ražalosti što je načinio čovjeka na zemlji".
-NA ZEMLJI - ne ukazuje li to da je Bog stvarao šitom svemira razumna bića, "na svoju sliku i priliku" - tj. s dušom, razumom i slobodnom voljom?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 kol 2012 09:35 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Ja imam jedno pitanje koje me stalno golica dok citam Bibliju, a to je, zasto su neke rijeci u Bibliji ukosene, tocnije u onim malim novim zavjetima? To se proteze kroz cijelu Bibliju... Zna li netko? Ima li to koje znacenje?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 04 kol 2012 08:24 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

da se istakne sadrzaj tij rici valjda

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 05 kol 2012 01:02 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Pa to je ocito da se zele izdvojiti,ali zasto?Na mnogim mjestima mi izdvojene rijeci nemaju smisla to mi nije jasno..

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 320 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 32  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]