thom napisao:
Vidio sam da je obzor zaobljen.
Imaš dobro oko.
thom napisao:
Vidio sam slike Zemlje iz svemira. Snimke Zemlje iz svemira čak i mnoštvo amatera radi.
Vidija san i ja slike, ali jesu li to slike zemlje ili nekog drugog planeta? Znanstvenicu kažu da jest zemlja, ali meni samo preostaje da virujem u to, ne znan kako bi to osobno provjerio.
thom napisao:
Vidio nekoliko.
Tell me lies
Tell me sweet little lies
(Tell me lies, tell me, tell me lies)
Oh, no, no you can't disguise
(You can't disguise, no you can't disguise)
Tell me lies
Tell me sweet little liesthom napisao:
Vidio.
Tell me lies
Tell me lies
Vidio.
Tell me lies
Tell me lies
Boga nisam vidio, a niste ni vi. Jer je to vjera, a ne znanje.
Nisi vidio misli, a nismo ni mi. Pa ipak, teško da će se pronaći osoba koja ne viruje da postoje misli, iako ih nitko do sada nije vidio. Jesi li vidio aksiološku stvarnost kao što je: ljubav, pravda, dobrota? Mislin da nisi, niti itko to može vidit, ipak svi normalni ljudi u to viruju. Reklo bi se;
aksiom (grč. axioo — cijenim, držim vrijednim, usvajam ) — prema tradicionalnom shvaćanju nedokaziva istina toliko očevidna da ne potrebuje dokaza. Suvremeno shvaćanje, međutim, uopće ne postavlja zahtjev očevidnosti: sve nedokazive istine koje prihvaćamo bez dokaza, a služe nam za izgradnju aksiomatskog sustava, nazivamo-aksiomima ili postulatima. Boris Kalin "Povijest Filozofije"thom napisao:
Isto se može provjeriti. Ako obični laik nema pristup, onda barem vidi da se ta tvrdnja savršeno uklapa u sve modele kemije, koliko god duboko išli.
Recimo da ja želim provjeriti, kako bi to provjerio, možeš me malo detaljnije uputiti kako da to provjerim? Ja san obični laik, i viruj mi da ne vidim da se ta tvrdnja savršeno uklapa u modele kemije. Budimo realni, ja ni ne znan šta su to modeli kemije.

Uvik san imao poklonjenu dvojku iz kemije.
thom napisao:
Za to isto imamo izvore.
Koje? Slike na kojima je prikazan neki čovik za kojeg se tvrdi da je Napoleon? Ili hrpu papira đe piše da je postojao Napoleon? Ti meni pokaži Napoleona, da ga ja na svoje oči vidin, onda ću virovat.
thom napisao:
Nije teško sam dolaziti do novih znanja i vidjeti da se sve uklapa sa prethodnim znanjima. Nije teško sam doći do rezultata i vidjeti da su i drugi došli do istih.
Npr. ja želin doći do novih znanja. Zanima me jel se ova formula (bez obzira o čemu se tu radilo) uklapa sa prethodnim znanjem. Kako bio došao do toga da to provjerim.

Ti kažeš, citiram;
thom napisao:
Nije teško sam dolaziti do novih znanja i vidjeti da se sve uklapa sa prethodnim znanjima.
Tebi možda nije, ali ima nas pomalo "sporih" po tim pitanjima fizike i matematičkih formula, uglavnom da skratim, možeš ovu formulu učiniti da bude nekako pristupačna nama koji smo pomalo spori? De malo razjasni, o čemu se tu zapravo radi.
thom napisao:
Vjernici imaju vjeru i ostaje na vjeri. Zato se i zove vjera.
Istina. Samo, postavlja se pitanje: jel ta vjera opravdana ili nije. Jel vjerovati u Boga znači biti naivan čovik, ili upravo suprotno. Prema Ratzingeru (a i mnogim drugima, vjerovati je opravdano);
..razum mi potvrđuje da je opravdano vjerovati. Joseph Ratzinger "Bog i svijet"Jel razumno virovat ili ne, to bi svaki čovik sam tribao proispitati. Ja se moram složiti sa Ratzingerom.
thom napisao:
Ne može se. Ali bilo tko može ispitati prilično mnogo znanstvenih rezultata.
Moram da se ne složim sa ovim. Možeš mi dati neki savjet kako da osobno ispitam barem dio znanstvenih rezultata? Tako da se ja na svoje oči uvjerim da je to doista tako.
thom napisao:
U nešto sam jako uvjeren, u nešto drugo baš i nisam.
Baš kao i ja. Ali, ne čini ti se da uvjerenje možda nije dovoljno? Najbolje da sve provjerimo, pa da budemo sigurni. Ali kako sve provjerit? Dobro, to pitanje san ti gore postavio, možda imaš neki dobar savjet.
thom napisao:
Feynman ne vidi boga. I?
Ne vide ga ni Ivo Josipović i Stipe Mesić.

I? Priznaj da oni i nisu baš neke face, netko čije mišljenje vridi nešt. Ali kad spomenem Albert Einsteina ili Immanuel Kanta, onda je to već sasvim druga priča, jel sine? A i taj Feynman ne kaže da ga ne vidi. Niti ga vidi, niti ga ne vidi. Prema ovom šta si citirao, pitanje Boga za njega je ostalo otvoreno pitanje.
thom napisao:
Ne. U onom pismu kaže da ne vjeruje u osobnog Boga.
U onom pismu kaže to, u ostalim pismima kaže drugo.
thom napisao:
Ok, ukratko: Einstein je Einstein, nema muljanja. Zato je on Einstein, a Feynman nije. Možda je Einstein pogriješio, možda ima i boljih od njega. Ali Einstein je dao ogroman doprinos, zato je on Einstein. Najpoznatiji.
Probat ću opet, malo kraće, možda mi bude jasnije.
Einstein je Einstein. Feynman nije Einstein. Možda ima boljih od Einsteina. Ali on je dao doprinos. I najpoznatiji je.
Konačno da se jednom slažemo. Dobro si prokužio.
thom napisao:
Zanimljiva logika.
Da. Einstein je Einstein, jer je on Einstein. Sine to se u filozofiji zove tautologija. Malo filozofskog muljanja ne škodi.
thom napisao:
Uvjerio si me da je Schumacher bolji od Satoa.
Zar postoji čovik kod kojeg je to upitno? Lol.

thom napisao:
Ateist ili agnostik - ti pojmovi ne znače baš ništa.
Kako si to zaključio?