www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 17 svi 2025 20:34

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 705 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 71  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Ateizam
PostPostano: 25 kol 2012 21:56 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Pia napisao:
jer postoji li odgovor: koji je ključni trenutak u kojem osoba postaje ateist?

Pio, ti si mi skroz simpaticna jer si branila mog omiljenog Dostojevskog od jednoznacne interpretacije :)

Evo, moj kljucni trenutak je bio kad sam proucio Bibliju i shvatio da tamo pise dosta toga proturjecnog i nejasnog i meni neprihvatljivog - a i proucavanje povijesnih dokaza za Isusovo postojanje je pomoglo. To je naravno bio proces, al sjecam se jednog trenutka u kojem sam pomislio "pa nisam imo pojma da je ovo tako neuvjerljivo i obicno, stvarno mi ne pada na pamet to vise vjerovat" (obicno u smislu ne-bozansko, nego ljudsko, suvise ljudsko :P).

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 kol 2012 22:01 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 7 zahvala
" Želim da znam kako je Bog stvorio svijet,hoću da znam njegove misli " Albert Einstein

Postoji li pravi znanstvenik,a da ne vjeruje u Boga? Je li postoji Savršena inteligencija?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 kol 2012 22:15 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Martina napisao:
No, Boga treba uvijek tražiti. Isus kuca na sva vrata, treba mu samo otvoriti. Ljudi koji još nisu spoznali Boga nisu ništa manje vrijedni. Znam puno tzv. nevjernika koji u sebi imaju puno Božje ljubavi i koji svojim načinom života, nesvjesno, svjedoče Isusov nauk o ljubavi prema bližnjima, čak i više od nekih deklariranih vjernika.

Thom napisao:
Kako znaš da me božja ljubav neće odvesti u neku drugu religiju? I je li to bitno?

Kad se podvuće crta, ostaje bitno samo jedno: "Koliko si ljubio ?" A kako je rekao vlč. Sudac : "Rasti tamo gdje si posijan."

Samuel napisao:
Martina ovo ti je priča za neku bakicu iz Šarafcigerovaca kojoj je san slušati radio Mir Međugorje

Thom napisao:
Ima istine, to je priča za vjernike, a ne nevjernike.

Slažem se. Ako ti ne smeta moja inteligentna inferiornost, klanjam se sa štovanjem :lol: , preporučila bih ti dvije knjige, koje su napisali skeptici. Jedna je "Isus kakvog nisam poznavao" koju je napisao Philip Yancey (nakon razočarenja u vjeru tijekom djetinjstva, odlučio je sve detaljno preispitati i svoj put i istraživanja je pretočio u knjigu), druga je "Istraga o Kristu" koju je napisao Lee Strobel, koji se smatrao okorjelim nevjernikom. Nakon obraćenja supruge odlučio je objektivnim kriminalističkim metodama provesti istragu o Isusu Kristu i ustanoviti je li teza o Isusovu božanstvu samo mit, a njegovo uskrsnuće obična prijevara. Nakon istrage je rekao "Nakon opsežne istrage zaključujem kako je, čak i najtvrdokornijem nevjerniku poput mene, više vjere potrebno da ostanem ateist, nego da prihvatim kršćanstvo.". Knjige se mogu kupiti u Verbumu, a ako ti je to problem, mogu ti ih i poslati.

Samuel napisao:
koji se sad valja od smijeha na ovaj tvoj post, i vjerovatno mu je i neugodno odgovoriti na njega, jer te smatra osobom ispranog mozga na koju ne vrijedi trošiti vrijeme!

Thom napisao:
Neugodno je jer neznam kako pristupiti takvom odgovoru. To nije odgovor koji tražim.

Možda ti gore navedeni pisci, pogotovo Lee Strobel, daju odgovor koji tražiš, jer je bio istih sumnji kao i ti.

veritas vincit napisao:
Postat ćeš tada najjsretniji čovjek na svijetu jer si pronašao Sve.

Thom napisao:
Što ako sam kao ateist najsretniji čovjek na svijetu i imam sve?

Onda ne bi tražio odgovore koje tražiš...

veritas vincit napisao:
Vjeruješ li u postojanje Ljubavi?

Thom napisao:
S velikim LJ, ne. Inače vjerujem.

Ljubav je ljubav. Ljubav je Bog, bez obzira na slova...

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 kol 2012 22:39 
Odsutan

Zahvaljeno je: 7 zahvala
Koji bi čovjek pridržavao se celibata,zapovijedi,radio žrtve,pokore,molio,išao u crkvu,
sjedio tamo,gubio vrijeme,davali svoj život Bogu,a da nisu sigurni,da ne vjeruju da
On postoji?

Kome bi to palo na pamet,da onak bezveze idu klečat,molit,ljubit?

Je li čovjek stvoren samo za novac,posao,seks,brak?

Zašto kada posjećujemo neka mjesta,vode nas uvijek u crkvu? Zašto nam ne pokazuju
nešto drugo,nego bili vjernici ili ne,promatramo crkve...bilo u Rimu,Firenzi,Parizu,Zagrebu?

Što je to duh,duša? Postoje li oni?

Što je to,što je trebalo oduvijek biti,postojati? Nešto je moralo biti,nastati iz nečega? Bitak?
Ljubav ? Kako se On još zove?

Koji bi nevjernik bio tu na Tebe tražim(Boga) forumu, a da mu srce ne govori da On postoji?
Da postoji nešto? Sigurno bi taj nevjernik imao pametnijeg posla,nego tu tražio Boga?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 kol 2012 10:40 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Zahvaljeno je: 72 zahvala
Fran26 napisao:
Nisan siguran jel G.K. Chesterton ili C.S. Lewis u pitanju, uglavnom, iznio je predivne misli na ovu temu. Nikako se ne mogu sititi tko je od njih u pitanju. :? Kad saznam, obavezno ih moram prenjet ovde.

Ipak san se prevario, u pitanju je Georges Bernanos; "vjera nije drugo doli dvadeset četiri sata dvojbe, manje jedna minuta nade" :lol:

Lipo je ovo opisano, malo jest Bernanos pretjerao, ali definitivno ni jedan čovik ne može, kako kaže Ratzinger: "potpuno umaći sumnji, niti itko potpuno vjeri."

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 kol 2012 12:11 
Odsutan

Zahvaljeno je: 2 zahvala
kristina18 napisao:
Svatko od nas ima urođenu potrebu za Bogom..jer gle, i najveci nevjernici u trenutcima boli i patnje kazu; "Boze, pomozi!" To je zato jer nas je sve On stvorio, i pripadamo Njemu.

Nije istina. Zašto misliš da to kažu?

O vjeruj mi thom..moj otac tek kad se počeo živ raspadati, jedino sto je govorio je.. ; "Joj Bože"
A bio je teski nevjernik. Poganin.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 27 kol 2012 09:52 
Odsutan

Podijelio: 22 zahvala
Zahvaljeno je: 19 zahvala
Fran26 napisao:
Ipak san se prevario, u pitanju je Georges Bernanos; "vjera nije drugo doli dvadeset četiri sata dvojbe, manje jedna minuta nade" :lol:
Lipo je ovo opisano, malo jest Bernanos pretjerao, ali definitivno ni jedan čovik ne može, kako kaže Ratzinger: "potpuno umaći sumnji, niti itko potpuno vjeri."

Lipo :lol: rekoše oba
kristina18 napisao:
O vjeruj mi thom..moj otac tek kad se počeo živ raspadati, jedino sto je govorio je.. ; "Joj Bože"
A bio je teski nevjernik. Poganin.

Ne mora značiti, kristina. Pogledaj, npr. Christopher Hitchens.

musavi napisao:
Pio, ti si mi skroz simpaticna jer si branila mog omiljenog Dostojevskog od jednoznacne interpretacije :)

Hvala. Al ne zanosim se. Znaš kako reče Balašević:
"Bio sam svima simpatičan do jedne sekunde. Već sledeće, mnogima nisam bio simpatičan, baš zato što sam svima simpatičan. I tako je krenulo...!"
musavi napisao:
Evo, moj kljucni trenutak je bio kad sam proucio Bibliju i shvatio da tamo pise dosta toga proturjecnog i nejasnog i meni neprihvatljivog - a i proucavanje povijesnih dokaza za Isusovo postojanje je pomoglo. To je naravno bio proces, al sjecam se jednog trenutka u kojem sam pomislio "pa nisam imo pojma da je ovo tako neuvjerljivo i obicno, stvarno mi ne pada na pamet to vise vjerovat" (obicno u smislu ne-bozansko, nego ljudsko, suvise ljudsko :P).

Hm..ne znam koliko ti je ovo smisleno. Ljudi provedu život proučavajući Bibliju (kako vjernici tako i nevjernici), a ti imaš drskosti napisati da si „proučio Bibliju“. :a1430: Ne znam baš da se bilo koje djelo može definitivno "proučiti" Dalje:

http://www.youtube.com/watch?v=SJoOhbf3_Ts
i
http://www.telegraph.co.uk/news/religio ... exist.html

Ja prihvaćam tvoje razloge, ali mi ne drže vodu i jako su površni. al, prihvaćam ih (ne kao da je to bitno, jel :wink: )

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 28 kol 2012 15:21 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Pia napisao:
musavi napisao:

Hm..ne znam koliko ti je ovo smisleno. Ljudi provedu život proučavajući Bibliju (kako vjernici tako i nevjernici), a ti imaš drskosti napisati da si „proučio Bibliju“. :a1430: Ne znam baš da se bilo koje djelo može definitivno "proučiti".

Jesam li reko da sam je "definitivno" proucio? Cito sam je, i cito komentare i kritike i apologetiku. To je dosta da stvorim misljenje. Po meni je drsko koristit argument "nisi posvetio zivot [Kuranu, Bibliji, Hegelu, ateistickim argumentima, itd.], dakle nemas pravo imat misljenje o tome". Takav "argument" je dostojan Frana26.

Pia napisao:

Ako citas ranije u topicu, vidjet ces da sam reko da ne znam niti jednog ateista koji je "siguran" da nema boga - isto ko sta nisam siguran da nema jednoroga, domacih, vampira, Djeda Mraza itd. Ali mislim da ih nema.

Pia napisao:
Ja prihvaćam tvoje razloge, ali mi ne drže vodu i jako su površni. al, prihvaćam ih (ne kao da je to bitno, jel :wink: )

Moje "razloge"? Ahahahaha, pa nisi ni cula o cemu se konkretno radi. Sudit o mom znanju i mojoj kritici i nedostatcima koji smatram da postoje u Bibliji bez da si ih uopce cula - e pa Pio, to je povrsno, cak bi reko drsko :P

Ako te zanima, pitaj.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 28 kol 2012 15:48 
Odsutan

Podijelio: 22 zahvala
Zahvaljeno je: 19 zahvala
musavi napisao:

Proučio je svršeni glagol, 3 lice jednine. dodao ti ispred njega "definitivno" ili ne dodao, ono što on iskazuje jeste da je radnja svršena, dakle da si ti proučio. što bi točno značilo "definitivno proučio"? 8) definitivno svršeni glagol? neka nova gramatika?

musavi napisao:
Jesam li reko da sam je "definitivno" proucio? Cito sam je, i cito komentare i kritike i apologetiku. To je dosta da stvorim misljenje. Po meni je drsko koristit argument "nisi posvetio zivot [Kuranu, Bibliji, Hegelu, ateistickim argumentima, itd.], dakle nemas pravo imat misljenje o tome". Takav "argument" je dostojan Frana26.

Kad sam ja tražila od tebe da posvetiš svoj život bilo čemu, a ne pročavanju Biblije? ja sam se referirala na tvoj svršeni glagol "proučio" te i dalje tvrdim da čovjek teško išta može za života proučiti. a ti svoje mišljenje možeš imati, pa da nisi ništa pročitao za života, pa i da ne znaš čitati. s druge strane, jedno je čitati, posve drugo razumijeti 8) (što si ti donekle i dokazao čitanjem mog posta)

musavi napisao:
Moje "razloge"? Ahahahaha, pa nisi ni cula o cemu se konkretno radi. Sudit o mom znanju i mojoj kritici i nedostatcima koji smatram da postoje u Bibliji bez da si ih uopce cula - e pa Pio, to je povrsno, cak bi reko drsko :P
Ako te zanima, pitaj.

Dosta toga si ti i već iznio, zar ne? ipak priznajem pogrešku; pretpostavila sam na što se odnose tzv. nedostatci pa sam to rekla. ali, kako rekoh, u pravu si, priznajem pogrešku. Zbori konkretno :lol: čitam :)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 28 kol 2012 16:27 
Odsutan

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Moram priznati Pia da si vrhunski filozof, kako uopće izači s tobom na kraj!? :D :D :D

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 705 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 71  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]