www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 03 svi 2025 21:11

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 210 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 21  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 11 sij 2013 19:07 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 48 zahvala
Zahvaljeno je: 31 zahvala
Molitva blagoslova

Bože Sveti, natopi me blagoslovom, kao što kiša natapa suhu zemlju.

Blagoslovi čas mog začeća, rođenja i sv. krštenja i sve dane djetinjstva moga.

Blagoslovi primanje sv. Potvrde i dane mladosti moje.

Blagoslovi čas sv. Ženidbe i cijelo vrijeme bračnog života.

Blagoslovi moje trudnoće rađanja i odgoja moje djece.

Blagoslovi moju djecu i potomke, obilno ih blagoslovi Gospode.

Blagoslovi moju rodbinu, prijatelje i znance i moj odnos sa njima.

Bože Sveti, natopi nas blagoslovom, kao što kiša natapa suhu zemlju.

Blagoslovi moj rad, molitve i dobra djela da budu na Tvoju slavu.

Blagoslovi molitvene zajednice kojima pripadam da rastu u milosti Tvojoj.

Blagoslovi slušanje Tvojih riječi da ih provedem u djela.

Blagoslovi moje blagovanje Euharistije da mi bude na spasenje.

Blagoslovi moja putovanja da me dovedu do određenog cilja

Blagoslovi i moj odmor da to bude vrijeme provedeno s Tobom.

Bože Sveti, natopi nas blagoslovom, kao što kiša napata suhu zemlju.

Blagoslovi moju prošlost, sadašnjost i budućnost da vršim Tvoju volju.

Blagoslovi me i onda kad Te iznevjerim i griješim i budi mi milostv.

Blagoslovi moje kušnje i križeve da me još više približe k Tebi.

Blagoslovi sve one koji su mi teški da ih ljubim od srca.

Blagoslovi i one koje sam povrijedio da mi oproste, kao ti Bože.

Blagoslovi i čas moje smrti i uvedi me u vječno prebivalište sviju svetih.

Amen!!!

Deset preporuka vjernicima laicima u odnosu na njihove svećenike

1. Treba neprestano moliti za posvećenje svećenika. Sveti svećenici su najveće blago naših župa. Sveti svećenici su spas za naše mlade.
2. Pomozite svom svećeniku da temeljito živi svoje svećeništvo.
3. Nikad ne potičite neslogu među svećenicima, jer tako nastaju grupiranja u vjerničkoj zajednici.
4. Budite od pomoći svojim svećenicima u njihovim humanim i duhovnim potrebama.
5. Ne odnosite se afektivno i efektivno prema svećeniku kao da on pripada samo vama. Svećenik pripada u prvom redu Kristu, a posvećen je da bude na službu svima, a posebno najpotrebnijima.
6. Razveseljujte svoje svećenike po svome rastu u vjeri, nadi i ljubavi.
7. Kada svećenik pogriješi, neka vaše milosrdno srce bude hitrije od osude. Poštujte svećenika, ako ima i tisuću nedostataka, ne prenaglašujte ih. Ne sudite prebrzo njegove slabosti, da Bog vama oprosti vaše slabosti.
8. Ne tražite u svećeniku manager-a ili psihologa za sveto. Gledajte na njega kao na oruđe Božje po kome i danas djeluje Kristova spasavajuća milost.
9. Surađujte, molite i trpite sa svojim svećenicima da bi vaša župa bila prava zajednica, velika obitelj, susretljiva i otvorena na službu svima; da bi vaša župna zajednica bila kao izvor kojemu mnogi dolaze utažiti svoju žeđ.
10. Nastojte uvijek u svećeniku vidjeti drugoga Krista, kako što kaže sveti Arški župnik: »Kada vidite svećenika, mislite na našega Gospodina«.
Kad sotona želi upropastiti neku osobu šta čini?

Poznato je, kako se sotona boji onoga, koji moli, jer ga gleda povezana s Bogom. I čini sve, da nas spriječi u molitvi. Kad sotona želi upropastiti neku osobu, počinje joj isticati odvratnost prema molitvi. Da, braćo moja, čim napustimo molitvu, trčimo velikim koracima prema paklu. Nikad nećemo stići k dobrom Bogu, ako se ne prihvatimo molitve. Da, braćo moja, dobro obavljenom molitvom zapovijedamo Nebu i zemlji, i svi će nam se pokoravati.

Nikad ne zaboravite, da nam Bog svakog jutra priprema potrebne milosti, da sveto provedemo dan, jer On znade sve prigode, u kojima bi mogli sagriješiti, sve napasti, koje sotona sprema. Ako molite na koljenima, dat će vam Bog sve milosti, koje su vam potrebne, da ne podlegnete napastima. Zato sotona sve čini, da zanemarite molitvu, jer on znade, ako vas je dobio na početku dana, siguran je za sve ostalo... Nemojte govoriti, da nemate vremena za molitvu... Nemojte se varati! Kako ćete se svidjeti Bogu i spasiti dušu? Tko će vam spasiti dušu, ako je izgubite." Ivan Marija Vianney

Read more: http://rug.webnode.com/

https://www.youtube.com/watch?v=DOokIV9 ... _embedded#!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 sij 2013 15:24 
Odsutan

Osjećaš li se odbačeno?

J. Meyer

Nedavno sam dobila poticaj za sastanak, za koji sam se pripremala, i vjerujem da Gospodin želi da ga podijelim sa vama: “Mnogi ljudi su zarobljeni jer ne prihvaćaju sami sebe. Mnogi su nadareni i talentirani ali se ne služe time jer se boje odbacivanja. Boje se čovjeka. Boje se što će ljudi misliti. JA želim voljeti svoj narod ali oni me drže stalno i ne žele me pustiti da ih zaista volim, jer su bili povrijeđeni od drugih. Boje se da ću ih odbaciti zbog njihovih slabosti koje kao ljudi imaju. Ali ja ih nikad neću odbaciti. RECI IM DA IH VOLIM. Reci im da prestanu toliko silno pokušavati biti prihvatljivi za mene i neka shvate da ih ja prihvaćam kakvi jesu. Reci im da ja ne želim SAVRŠENU IZVEDBU od njih. Trebam ih da me vole i da puste mene da ja volim njih. ”

Nećemo impresionirati Boga našim djelima dok god naše srce nije čisto. Mnogi ljudi misle da ih Bog neće upotrijebiti dok god svako područje njihovog života nije savršeno. Takav način razmišljanja drži ljude dalje od prihvaćanja Božje namjere da nas upotrijebi. On nas upotrijebljava unatoč nama samima, ne zbog nas samih. Ovo ne znači da trebamo izgubiti težnju i želju za svetim životom. Osoba čije je srce savršeno u odnosu s Bogom će uvijek ozbiljno i gorljivo željeti ugoditi Bogu u svemu. Moramo zapamtiti da nas u Hebreima 4:15 Biblija uči da mi nemamo Velikog Svećenika koji nije sposoban razumjeti i imati sućuti za naše slabosti, nedostatke, nesigurnosti i napasti, već Onoga koji je bio kušan u svakom pogledu kao i mi, ali bez grijeha. Stih 16 nas hrabri, u svjetlu 15. stiha, da se približavamo što više Božjem tronu i primimo milosrđe za naše nedostatke , da idemo naprijed i dobijemo milost, da nam pomogne u vrijeme kad nam to treba. Ovo je jedan od načina na koji nam Bog govori da nas neće odbaciti zbog naših slabosti ili grijeha.

Većina nas je odrasla pokušavajući ugoditi ljudima oko nas, kako nas ne bi odbacili. Svi imamo urođenu potrebu da budemo voljeni. Ljudi te obično vole na osnovu tvojeg prezentiranja sebe. Ako radiš ono što oni žele da radiš prihvaćaju te, a ako ne, odbacuju te. Ovo je ljudski način ljubavi, i nitko od nas ne zna činiti drugo sve dok ne okusimo Božju agape ili Njegov način ljubavi koji se ne bazira na prezentaciji. On te voli i prihvaća jer je tako odlučio a ne zato što ti nešto činiš ili ne činiš. Ponavljam, to ne znači da ne trebaš željeti svetost ali nikada nećeš stići na novu razinu svetosti ako misliš da te Bog odbacuje i obustavlja svoju ljubav svaki puta kada pogriješiš. On zna da si slab, priznaj da jesi i pusti Ga da ti pomogne.

U Bibliji piše da je Bog namjerno izabrao slabe i glupe da posrami mudre. Mislila bih da će On tražiti savršen primjerak – nekoga koji ima sve: jaku osobnost, koja Ga nikad nebi napustila ili sl., ali naprotiv On traži osobu čije je srce savršeno okrenuto prema Bogu.

Božja je želja da liječi ljude od prošlih rana prouzrokovanih odbacivanjem. On želi da znaš DA TE NIKAD NEĆE ODBACITI. On kaže u Mateju 11:28-30 “dođite k meni svi vi umorni i opterećeni i ja ću vam dati odmora”

Ovo se tiče onih koji se muče u nastojanju da budu savršeni i ubijaju se (osjećajem krivnje) kada padnu. Isus je govorio ljudima koji su pokušavali živjeti pod zakonom Farizeja, a oni su i danas tu. Sigurna sam da znate neku osobu koja ti ponašanjem šalje poruku “prihvatit ću te ako imaš savršenu prezentaciju i ugađaš mi. Odbacujem te i stopiram moju ljubav ako to ne činiš.”

Isus nije Farizej. On kaže, u Ivanu 3, da oni koji vjeruju nikad neće biti odbačeni. Vjeruj u Njega, voli Ga i želi Njegovu volju i bit ćeš na dobrom početku. On će te dovesti do zadnje linije. Zapamti, ti možda nećeš imati savršenu prezentaciju ali ako imaš srce savršeno okrenuto Njemu, on na tebe računa kao savršenog. O da, moram reći: “(provjeri da nisi) nemoj biti Farizej!”. Bog postavlja ljude svuda oko tebe koji trebaju ljubav i prihvaćanje. Daj im to i pomoći ćeš im da postanu sve što mogu biti.
izvor http://www.dobripastir.com
https://www.youtube.com/watch?v=mngO4ZSSegI

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 sij 2013 17:54 
Odsutan

Kako se nositi sa ljutnjom na Božji način

J. Meyer

Svatko se mora nositi s ljutnjom s vremena na vrijeme. Ali na koji način? Da bismo odgovorili na to pitanje moramo prvo razumjeti što je ljutnja ustvari? Ljutnja je emocija koju često karakterizira osjećaj velike nelagode, srdžbe, neprijateljstva, bijesa i osvete. Reakcija ljutnjom je često naš način izražavanja nezadovoljstva životom. To je u Grčkom jeziku definirano kao najjača od svih strasti. Ljutnja počinje osjećajem koji često izražavamo riječima ili postupcima.

KORIJENI PROBLEMA

Ljutnja je plod trulog korijena. Jedan od primarnih korijena ljutnje je obitelj. Ljutite osobe potječu iz ljutih obitelji jer nauče njihov model ponašanja i isto se ponašaju te prenose to na svoju djecu.

Kada nam ljudi ne vjeruju to je nepravda ali tu ništa ne možeš učiniti, a mi se razljutimo jer osjećamo da to nije fer. Što više mi želimo promijeniti situaciju ili osobu koja nas loše tretira to više nam je to nemoguće učiniti. Ljudi ne mogu promijeniti ljude, jedino Bog može. Zato je najbolje staviti svu svoju snagu u molitvu za tog koji vas napada.

Svađa – je skrivena, potisnuta ljutnja, počinje osudom, ogovaranjem, ocrnjivanjem nekoga i od visokog mišljenja o sebi. Svađa je iznošenje stavova u prepirci sa rasplamsalim emocijama, mržnjom, neslaganjem i ljutnjom ispod površine.

Nestrpljivost – često proizvodi ljutnju što nismo dobili ono što smo htjeli u trenutku kada smo htjeli. Kada je naš napredak spriječen ili usporen zbog drugih, lako je postati nestrpljiv. Većina nas se svakodnevno bori s nestrpljivošću, zbog današnjeg ubrzanog načina življenja.

Zlostavljanje bilo koje vrste – seksualno, fizičko, verbalno, emocionalno ili mentalno gotovo uvijek vodi u ljutnju. Zlostavljači su nepravedni a to može ostaviti zlostavljanomu osjećaj bespomoćnosti i ljutnje. Zlostavljanje bilo koje vrste može biti ignorirano. Moramo se nositi i raditi s tim da bismo se oslobodili toga.

Neodgovorene potrebe – mogu također proizvesti ljutnju. Svi mi imamo potrebe koje mogu i trebale bi biti prepoznate od onih nama najbliskijih; ipak, oni ne znaju i ne razumiju naše potrebe osim ako im mi to kažemo. Čak i tada mogu promašiti ili ne ispuniti naše potrebe. Zato je odgovor otići Bogu s našim potrebama a ne ljudima.

Ljubomora – ljutnja uzrokovana ljubomorom je jedna od prvih negativnih emocija spomenuta u Bibliji. Postanak 4 nam govori o tome kako je Kain ubio Abela jer je bio ljubomoran. Ovo je jedan od najekstremnijih rezultata ljubomore, ali nas to samo podsjeća na to kako opasna može biti ljubomora.

U današnjem društvu ljudi osjećaju da njihov status ovisi o njihovom poslu ili poziciji u Zajednici. Zbog ovakvog stava oni se boje da će netko biti promoviran iznad njih. Ljubomora provocira kod njih pokušaj da budu važni u očima ljudi. Ako imaš ovaj problem, razumi da te Bog stavio tu gdje jesi s razlogom. On zna što je u tvojoj budućnosti i može biti da te trenira za tu budućnost sada. Postoji velika razlika između toga biti sposoban i biti spreman za određeni posao. Zato ne prezirite male početke. Zapamti da moraš odgovoriti Bogu. Naša nagrada dolazi od poslušnosti specifičnim pozivima koje je On smjestio u naše živote, a ne od velikih stvari koje mi izvršimo kako bi svijet bio zadovoljan.

Drugi korijen koji vodi u ljutnju uključuje strah od suprotstavljanja, nesigurnost i osjećaj da smo kontrolirani od strane posla ili drugih ljudi i njihovih problema. Ja sam se nekada ljutila na ljude koji me kontroliraju. Dok mi Bog nije rekao jedan dan „Kriva si koliko i oni jer si im pustila da to čine“. Ne bismo trebali stavljati pretjerano veliki pritisak na sebe dajući previše obećanja jer ne želimo nekome reći NE.

MASKE LJUTNJE

Ponekad koristimo maske kako bismo prekrili stvari koje ne želimo da drugi vide. Kada su ljudi puni ljutnje obično misle maskiranjem držati druge dalje podalje od prave slike. Tako se mi skrivamo iza različitih maski kako bismo prevarili druge i naveli ih da misle o nama da smo nešto što ustvari nismo. Otkrila sam da te ljudi više respektiraju ako podijeliš stvarnog sebe sa njima nego da pokušavaš sakriti. Na posljetku, ljudi ti mogu reći ako nešto nije u redu.

Možeš ti misliti da skrivaš svoju ljutnju ali ona će već naći načina da izađe van – ili kroz tvoj glas, govor tijela ili stav. Neki koriste masku 'mrtav hladan'. Kad ih netko naljuti oni kažu da opraštaju ali postanu hladni, ne pokazuju toplinu ili emocije u odnosu sa tom osobom. Ovi ljudi žive usamljeno jer se boje da će biti povrijeđeni, izbjegavaju bliskost.

Klasični primjer je maska „izabirem bol “. Oni izabiru bol živeći izolirano, usamljeno unatoč tome što rade na problemima, odlučni da razviju dobre prijateljske odnose.

Drugi vole koristiti masku 'povlačenja'. Oni kažu da nisu ljuti na tebe ali ipak odbijaju razgovarati sa vama ili jedino komuniciraju kad je baš neophodno ali i to uz gunđanje ili kimanje glavom. Kada izbjegavaš boraviti sa osobom na koju se ljutiš skrivajući se iza maske – to nije rješenje.

SUOČI SE S ISTINOM

Ako želiš velike i moćne stvari koje Bog ima za tebe, moraš doći do korijena ljutnje i suočiti se s njim. Oslobodi se maske i suoči se sa stvarima koje se događaju u tvom životu, a koje su prouzročile tvoje ponašanje takvo kakvo je danas.

Priznaj da se sam ne možeš popraviti. Dok se ne iščupa korijen nastavit će rasti jedan loš plod za drugim. Prečesto živimo život boreći se samo sa lošim plodovima našeg ponašanja, ali nikada ne idemo iskopavati dovoljno duboko da bi došli do korijena problema. Zapravo kada se suočimo sa ljutnjom moramo izabrati bol. Kada dublje kopamo da bismo iskopali loš korijen to je bolno ali je jedini preostali način da se problem iskorijeni. Postoji i pozitivna patnja koja se događa kada činimo što je ispravno ili možete ići po đavolskom planu. Zapamtite, isti đavao koji te navodi na to da slijediš svoje osjećaje kasnije će te osuditi što si to učinio. Ti moraš odlučiti da li želiš bol koja te vodi u novo područje slave ili da zadržiš staru bol i pokušavaš ju sakriti dok ona raste u tebi.

Petar nam kaže da budemo balansirani i umjereni i da se odupremo đavolskim napadima (1.petrova 5:8,9). Kada počneš osjećati ljutnju to je pravo vrijeme da vježbaš samokontrolu. Ti možeš imati dobar razlog za ljutnju ali to nije izgovor da ostaneš u takvom stanju. Unatoč poricanju ili osuđivanju toga, zamoli Boga da ti pomogne da se nosiš s tim na pozitivan način.

Rim 12:21 daje dobar savjet: nemojte dozvoliti sebi da zlo zavlada vama već ga nadvladajte dobrim. Kada te đavao napada, umjesto da 'poludiš' blagoslovi nekoga. Odgovoriti na dobar način je direktno suprotno od onoga što neprijatelj želi od tebe. Osujeti njegov plan da te drži uzrujanog.

To ne dolazi samo po sebi i nije uvijek lako, ali ako mi učinimo ono što možemo Bog će učiniti onošto mi ne možemo.

Nemojte biti brzi u prepuštanju duhu ljutnje tj. nemojte se brzo razljutiti ili uznemiriti jer ljutnja i uznemirenost stanuju u prsima budala (Propovjednik 7:9). Moramo okrenuti ljutnju i ljude koji su je prouzročili Bogu da On to sredi. Osveta je moja, Ja ću im platiti govori Gospodin (Rim 12:19). Vjeruj Bogu i On će to srediti za tebe i ZAŠTITI TE. Ti ne možeš promijeniti prošlost ali kad je daš Bogu on će to upotrijebiti da ti donese bolju budućnost.

JE LI LJUTNJA GRIJEH?

Je li sva ljutnja grijeh' Ne, ali neka jest. Ljutnja nekada služi u korisne svrhe, tako da nije obvezno grijeh. Biti u kušnji da učiniš nešto samo po sebi nije grijeh.

Ali kada se ne odupreš napasti onda jest grijeh; kada svejedno to učiniš – tada postaje grijeh. Bog nekada dopusti da osjetimo ljutnju, ali čak i kada doživimo istinsku nepravdu u životu ne smijemo našu ljutnju pokazivati na neprikladan način. Moramo paziti kako ne bismo dozvolili ljutnji kako nas ne bi uvela u grijeh. Efežanima 4.26,27 kaže nam 'Kada se ljutiš ne griješi; nemoj nikada dozvoliti svojoj ljutnji da se zadrži nakon zalaska sunca.' Odbij dati đavlu bilo kavu šansu da dobije uporište u tvom životu kroz ljutnju.

Svaka ljutnja, bez obzira na uzrok, ima isti efekt u našem životu. Uzruja nas i prouzrokuje osjećaj pritiska. Držati ljutnju u nutrini i pretvarati se da je nema može biti opasno po naše zdravlje. Većinom samo povređujemo sebe a osoba koja nas je naljutila nije ni svjesna toga.

Zato moramo preuzeti odgovornost za našu ljutnju i naučiti da se nosimo s njom. Poradi na tom, donesi odluku i to će ti donijeti otpuštanje pritiska.

Ja sam u životu prolazila kroz surova razdoblja i dugo godina ova iskustva su kod mene prouzročila da se osjećam jadno. Bila sam toliko ljuta zbog zlostavljanja u djetinjstvu da me je to učinilo ogorčenom osobom, punom mržnje. Bila sam ljuta na sve ali jednog dana Bog me je suočio s tim i rekao „Joyce, hoćeš li dozvoliti da te to učini ogorčenom ili boljom osobom?“

To mi je privuklo pozornost i ja sam pronašla pozitivan način da procesuiram svoju ljutnju. To je bio novi početak za mene. Kada se suočite sa svojom ljutnjom i odlučite srediti to na Božji način, moguće je to prebroditi. Duh Sveti daje nam snagu da budemo stabilni i da hodamo u plodovima Duha. Mi imamo moć oprostiti onima koji su prema nama nepravedni i voljeti grozne osobe.
https://www.youtube.com/watch?v=p6cuymFWtls
izvor www.dobripastir.com

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 19 sij 2013 20:24 
Odsutan

O potrebi nutarnjeg mira da bi Bog djelovao u njemu

Jako cijeni svoju dušu jer ju je Otac otaca, Gospodin gospodara stvorio da bude njegovo prebivalište i njegov hram. Toliko je cijeni da joj ne dopusti da tražži drugo. Tvoje žželje i tvoje nade neka budu uvijek okrenute ka Gospodinu i njegovu dolasku.
Znaj da ako Bog ne nađe tvoju dušu odvojenu i slobodnu neće je pohoditi. Nemoj misliti da će On u prisutnosti drugih reći i jednu najmanju riječ osim što će ostaviti tvoju dušu njoj samoj. Bog žželi dušu slobodnu od beskorisnih misli, odvojenu od pohlepnih želja i još više od same tvoje volje. Savjetuj se sa svojim duhovnikom i poglavarima koji su za tebe posrednici volje Božje. Tako Bog po njima rasporeðuje i čini od tvoje volje ono što On žželi i kako želi. Ali ti bi činio ono što ti žželiš; neka radije Bog čini ono što hoće u tebi. Ti čini tako da tvoja volja bude uvijek slobodna i odvojena od tvoga ega.
U biti se radi o tome da se ništa ne žželi. Ako nešto žželiš neka tvoje nutarnje raspoložženje bude slobodno, da ako se ne dogodi ono što hoćeš, naprotiv dogodi se suprotno, neka ti to ne uzrokuje nutarnju muku i neka srce ostane u miru. Tvoj duh će tako ostati smiren kao da uistinu nisi ništa žželio. To je istinska sloboda, ne navezivati se na ništa. Ako predaš Bogu svoju dušu tako odvojenu i slobodnu vidjeti ćeš čudesa koja On čini u tebi.
O divna samoćo i tajna odajo Svevišnjega gdje samo On žželi govoriti. Ne drugdje, nego tu On govori dubinama tvoga srca. O pustinjo koja postaje Rajem, jer samo u tebi Bog dopušta da ga susretnemo i dopušta da mu se govori. Hajde da priđem i promotrim ovaj čudni prizor (Izl 3,3).
A ako ti žželiš doći do tog susreta kao Mojsije, pristupi bos toj zemlji jer je sveta (usp. Izl 3,5). Prije skini obuću, to jest navezanosti tvoje duše, neka ona ostane slobodan i ogoljena. Nemoj nositi ni vreće ni torbe (usp. Lk 10,4s), kako ne bi imao ništa od ovoga svijeta, pa makar to bilo jako tražženo od drugih. Neka se sve tvoje misli i cijelo srce bavi samo Bogom. Pusti mrtve da pokapaju svoje mrtve (Mt 8,22) i ti sam idi u zemlju žživih. I smrt te neće zadesiti.

Lorenzo Scupoli, NUTARNJI MIR, PUT KOJI VODI U RAJ

Izvor: monasticism
http://www.molitve.info/meditacije/
https://www.youtube.com/watch?v=uctHC15iii8

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 24 sij 2013 19:50 
Odsutan

Na cesti za pakao
Stara je gospođa Magda od rana jutra, sjedeći u svojem naslonjaču, premetala krunicu. Na vatri je klokotala juha. Zdravo Marijo milosti puna…, mrmljala je, ali misli su joj odlijetale drugamo.

Nisu joj čitavu večer dali mira: gonjaju se naokolo i ne daju selu da živi. Gore je, iznad ceste, ta vražja kafanetina, i sve se one tuda smucaju i opijaju — male kurve —onomadne je jedna rigala gore s ceste pod smokvu, i onda se srondala u vlastitu rigotinu pod putem.

„Sram te bilo, gaduro jedna — fuj!“ viknula je tada na nju s prozora.

…moli za nas grješnike…, prinese ruku grudima i uzdahne. — To je bila susjedina kći, zaključi — zna je ona, makar je bio mrak… Jučer joj je vidjela mater kako na dvorištu razmahuje rukama nad zadimljenim kotlom, tobož prokuhava rubeninu… Čara nad kotlom! eto to je…, a kakva mater — takva kći… Kako im samo onaj don Niko u kuću ulazi, kao da su neke svetice… blagoslovljena ti među ženama… A tu je i onaj drogeraš iz Mikičine kuće — polovicu kose boji u zeleno… „Iš, sotono!“ rekla mu je nekidan.

…sveta Marijo Majko Božja…

Stara ura tukla je u ritmu njezinih zdravomarija. Disanje joj se produbilo i usporilo — bila je umorna. Samo će na tren sklopiti oči, pomisli. …u času smrti naše amen…

Ubrzo je san povuče kroz tamu. Tjeskoba je okruži poput oceana. — Smrt — ta riječ zasiječe joj nutrinom. Nađe se u nekom neprovidnom prostranstvu. Pred njom se izvijala staza. Uz bok joj se nađe jelen — tapkao je pokraj nje poput psa; osjećala je dodir njegova hladna, olinjala trupa.

„Pazi, pazi!“ reče jelen. Odjednom joj tlo pod nogama poče podrhtavati. Iz zemlje, s obiju strana puta, škripeći, izbiše uvis brojna debla; iz njih ispužu grane i učas se ospu gustim svjetlećim lišćem. „Pazi, pazi!“ reče jelen, a stabla počeše, šušteći, isprepletati grane oblikujući plohe nalik reklamnim panoima. Lišće zatreperi mijenjajući boje: na plohama se pokažu živa lica. — Čudila se: bilo je tu lice njene susjede — vještice, i lica malih kurvica, i lice drogeraša i svih onih zlikovaca iz sela. Njihove oči pratile su je s panoa i ubadale tugom kao da od nje nešto išću. „Gonite se od mene!“ vikne.

„Pazi, pazi!“ reče jelen, a iz grudi gospođe Magde izleti, kao iz praćke odapeto, nešto crno i razli se po susjedinu licu. Ono se stade izobličavati, kao poprskano kiselinom, i ispusti tihi jauk. Tren kasnije, iz srca joj se otpoče odapinjati bezbroj crnih hitaca, po svim licima. Ona hitro šakama prekri grudi i snažno pritisne, ali je crna tvar i dalje šikljala svom silinom — lica se iznakaze. Preplavi je strava.

„Pazi, pazi!“ reče jelen. Nato zatutnji trublja, poput zvuka brodske sirene. Pred njom, u daljini, nad stazom, ispriječio se div u tmastoj uniformi — nalik divovskom policajcu. To mora biti Bog, štiti put u raj, pomisli ona. Stabla se, nato, sa svojim živim plohama, uz škripu, okrenuše prema divu. „Neee, sakrijte se!!!“ zavapi gospođa Magda i zadrhti od straha: ako div ugleda iznakažena lica, nema joj spasa.

„Pazi, pazi!“ reče jelen, i sve se zaustavi. — Jedno od stabala ponovno zaškripi i svoju plohu s licem okrene prema njoj. Prepoznala je lice pokojne Ivanke Petkove — bilo je čisto i nasmiješeno. Ivanka je jedne davne noći kucala na njena vrata — krvava, rasječena lica — pijani muž ju je bio zvjerski istukao — otvorila joj je tada, sjećala se, očistila i previla rane i polegla je u svoj krevet… Ivankino lice joj reče: „Gaziš knjigom života koju je ispisalo tvoje žiće; div kojeg vidiš, bog je tvoga srca — lažni bog —oblikovala si ga desetljećima. Prizovi milosrđe Božje i utvare će nestati.“ Lice se nasmiješi, zatim poprimi izgled Bogorodice. „Uzdaj se jedino u Boga, dijete moje“, reče Bogorodica.

„Pazi, pazi!“ reče jelen pružajući joj crni kristalni kamen. Ona se obazre i zagleda u jelenove mrtve oči i Bogorodičina lika nestade. Tlo se, pod njenim nogama, ponovno zatrese i pokrene sa svom cestom i stablima, i iznakaženim licima te, poput velike pokretne trake, krene prema divu. Nato se prolomi divov smijeh, poput daleke grmljavine. Bez sumnje, div će sada vidjeti ona iznakažena lica — istinu njezina srca, shvati gospođa Magda i pade u očaj. — Žustro zgrabi crni kristal, koji je jelen pružao, i stisne ga na prsa. Sada joj jelen nadahnu misao: „U pomoć prizovi plod svojih molitava kao zaklon i obranu protiv Boga, i izmaknut ćeš njegovoj srdžbi.“ — Najednom je vitlala zrakom nečim laganim kao pero, a nalik na divovsku krunicu. Brojna zrna krunice ispuštala su oblačke dima, kao iz tisuće kadionica. Dignu se silan smrdljivi dim i zakloni je od divova pogleda. „Sada se uspni na moja leđa“, reče jelen, „bit ću ti sluga; uzdaj se u moju snagu — jaču od stotine konja — i spasit ćeš se.“ Ona skoči na njegova leđa i uhvati se za rogove, stisne oči, a jelen jurnu prema divu, kroz crni dim, kao vihor, ne dotičući tla. Projurivši divu kroz noge, jelen skoči…

Kad je otvorila oči, gospođa Magda vidje kako propada duboko u tminu. Čvrsto je držala rogove. Jelen izokrenu glavu prema njoj i reče: „Ja sam tvoj bog!“ — u mrtvim očima bljesnuše mu iskre, a lice poče poprimati demonske crte. Ona kriknu zazvavši Bogorodičino ime — i jelena nestade… Pad je bivao sve brži; srce joj je udaralo kao bubanj — osjećala je kao da pada čitavu vječnost — u ništavilo…

Najednom, otvori oči koje su još uvijek gledale u stravu i nađe se u svojem fotelju grčevito stišćući naslone; strah joj je šikljao utrobom — tresla se kao šiba. Sa zida ju je, svojim mrtvim očima, gledala preparirana jelenja glava. Ručak je zagorio, iz kuhinje je sukljao dim. Sa ceste se čula dječja galama: „Pazi, pazi!“ vikao je dječak.

* * *

Ovaj je san tjednima živio u javi gospođe Magde, zadirući u njezine najskrivenije dijelove srca. Čitav joj se svijet mijenjao pred očima. Rado je čitala onaj dio u Djelima apostolskim kada Savlu spadaju ljuske s očiju.

„Dobar dan, kako ste?“ tiho je pitala susjeda drogeraša sa zelenim pramenom kose, susrevši ga idući u crkvu k don Niku. Pogleda ga u oči, a usta joj oblikovaše slabašan osmijeh.

„Oprostite mi, molim vas.“

On joj položi ruku na rame i kimne, a njoj se nato ovlažiše oči.

„Hvala“, reče mu, i produži cestom.

„Mare! — — Mare!!!“ pozove on ženu. — Mare istrči preko praga brišući ruke o pregaču: „Što se dogodilo?!“

„Mare…“, gledao je još uvijek za staricom koja se udaljavala, „babuskara je postala čovjek“, reče i polagano se prekriži.

———-x———-

Vrlo je lako provjeriti svoj odnos s Bogom: samo se trebam osvrnuti oko sebe i pogledati kakav je moj odnos s ukućanima, susjedima, suradnicima, neprijateljskim narodima… Ova priča je pokušaj meditacije na temu: kakva je istinska slika Boga u mome srcu, u koga se ja zaista uzdam, kakva je moja molitva, koji su moji skriveni idoli… Priča je malčice teška te je namijenjena za meditaciju i molitvu; — možda ju je potrebno više puta pročitati ;)

———-x———-

Iz 1 Ivanove poslanice: “Rekne li tko: “Ljubim Boga”, a mrzi brata svog, lažac je. Jer tko ne ljubi svoga brata kojega vidi, Boga kojega ne vidi ne može ljubiti.”;

“Tko veli da je u svjetlosti, a mrzi brata svojega, u tami je sve do sada.

Tko ljubi brata svojega, u svjetlosti ostaje i sablazni u njemu nema.

A tko mrzi brata svojega, u tami je, u tami hodi i ne zna kamo ide jer mu tama zaslijepi oči.”
Petar Nodilo SJ
bitno.net
ova pisma mi se "lipi" za srce
https://www.youtube.com/watch?v=7DyL88SDv_4

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 sij 2013 05:58 
Odsutan

Ponekad Bog ne djeluje kada mi sa sigurnošću očekujemo da će djelovati. Nekoliko puta smo napravili pogreške i u vjeri uradili stvari koje su nam već na samom početku izgledale pogrešne. Istina je da smo napravili mnoge pogreške i većina od nas su doživjeli i razočaranja. Kako smo izašli na kraj s tim? Kako možemo biti sigurni da od sebe nismo napravili zarobljenike zbog vlastitog osjećaja krivnje zbog učinjenih propusta u prošlosti, zbog nedostatka hrabrosti i pouzdanja da poduzmemo nove korake u slučaju da ponovno pogriješimo? Može li obnova i novi život riješiti naše propuste?

Neispunjena očekivanja

Nedavno sam slušao dobro poznatu voditeljicu kako govori o tomu što je gledala dok je putovala svijetom. Da, dogodile su se mnoge divne stvari zbog kojih je bio zahvalan, ali mnogi kršćani su proživljavali teška vremena dok su se suočavali sa stvarima za koje su mislili da Bog želi da im se dogode, umjesto onih koje se nisu dogodile. Dok je ona govorila ja sam prepoznao neispunjena očekivanja, razočaranje, pogrešnosti, obeshrabrenosti u svome vlastitom životu. Pomislio sam na vrijeme kada sam toliko mnogo vjerovao a tako malo vidio. Sjetio sam se vremena kušnji i iskušenja - koja su često za posljedicu imala slabost i pogrešku. Pitao sam se zar je grijeh pasti? Mislio sam na ljude u koje sam se i sam pouzdavao, ali koji su se nakon svega opredijelili da budu samo ljudi i ništa više. Prisjetio sam se svih svojih nada koje su u meni rasle, a onda su se slomile i nestale. Mnogi od nas se vjerojatno mogu identificirati sa dvojicom apostola koji razgovaraju s Isusom na putu za Emaus: "A mi se nadasmo da je on onaj ..." (Lk 24, 21). Ali, u stvarnosti naše nade često ostanu neostvarene. Zašto, pitao sam se? Sjetio sam se 1 Pt 1, 3-4: "Neka bude hvaljen Bog, Otac našega Gospodina Isusa Krista, koji nas po svome velikom milosrđu uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih ponovo rodi za živu nadu, za neprolaznu, neokaljanu, neuvelu baštinu koja vam stoji sačuvana u nebesima". Kako ćemo mi to naslijediti? Po svojoj vjeri (5. redak). Stoga, ako ću i ja to naslijediti po vjeri, ja moram proći i kroz svoje pogreške s Vjerom u nepogrješivoga Boga.

Malovjerni, zašto ste posumnjali?
Petar je bio čovjek vjernik, ali i on je također znao pogriješiti. Sjetio sam se razgovora između Isusa i Petra dok je on sav iznenađen hodao po vodi (Mt 14, 22-33) Znamo da je bilo teško more i puhao je jak olujni vjetar dok je Isus išao prema lađi, hodajući po vodi. "Gospodine, ako si to ti, zapovjedi mi da dođem k tebi po vodi." U ovim okolnostima Petrov zahtjev je ishitren, ali odvažan. Odgovor je jednostavan: "Dođi." Pouzdajući se u njegovu riječ, Petar relativno sigurno korača prema lađi po uzburkanome moru. Shvatio je da doista i radi ono što mu je Isus zapovjedio. Ali, pošto osjeća snagu vjetra i shvaća nemogućnost svega toga, on počinje tonuti. "Gospodine, spasi me!" I njegov Gospodin još jednom pruža ruke prema njemu, pomažući mu da se popne na lađu. Jedini komentar koji Isus čini jeste jedna blaga, gotovo smiješna, kritika: "Malovjerni, zašto si posumnjao?" Ja znam što je Isus htio reći, ali zar Petar nije već svojim iskorakom na uzburkanom more iskazao svoju vjeru? Kako sam ja shvatio ovu scenu?

Sigurno je i pasti

Ja trebam naučiti lekciju koju je i Petar naučio. Može se biti poslušan Gospodinu kada on od mene traži da uradim stvari koje su ljudskom rodu nemoguće. I može se sa sigurnošću i pasti - onoliko dugo koliko se s pouzdanjem okrećem Gospodinu molim ga da me izbavi. "Gospodine, spasi me!" to je vapaj čovjeka koji tone. Nakon što je Isus ispružio ruku i pridržao ga, Petar je naučio da njegova slabost ne utječe na Gospodnju ljubav i brigu za njega. Sigurno je ponekada i pasti zato što je sigurno potpuno se pouzdati u Boga koji nas ljubi dubokom i osobnom ljubavlju. Ja se ne trebam ispričavati za sve moje padove i slabosti. Trebam se pokajati i promijeniti. Ali, iznad svega moram se okrenuti potpunoj vjeri, neprestano se pouzdavati u Boga. To je upravo ono što je i Isus pokazao Petru. Najvažnija stvar nije da provedemo sate analizirajući razloge koji su me doveli do pogreške. Ono što moram uraditi jeste ponovno čvrsto prikovati svoj pogled na Gospodina i s povjerenjem i pouzdanjem odgovoriti na njegovu sljedeću zapovijed. Razlog zbog kojega padam je obično u mome slabom pouzdanju u Boga - ne u nedostatku napora ili predanosti ili odvažnosti. Nikada se ne smijem bojati pogrešaka. To me neće povrijediti ako dopustim Bogu da vlada. To je lekcija koju je Nehemija već naučio kada se suočio sa sličnim nemogućim zadatkom oko izgradnje zidova oko Jeruzalema. On se pouzdao u Boga - ne u sebe samoga niti u svoju mudrost ili sposobnost.

Pogreške vode do ispunjenja

Ako želim služiti Bogu moram naučiti da se svi moji resursi nalaze u Njemu. Sam po sebi ja ne mogu učiniti ništa. To je početak novoga života. Isus je to ovako formulirao: "Ako pšenično zrno ne padne u zemlju i ne umre, ostaje samo. Ako li umre, rodi velik rod." (Iv 12, 24). Pavao to izražava na drugi način: "S Kristom sam razapet. Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist. A što sada živim u tijelu, u vjeri živim u Sina Božjega koji me ljubio i predao samoga sebe za mene." (Gal 2, 19-20) Božja milost i snaga mogu u meni učinkovitije početi djelovati kada se prestanem pouzdavati u svoju vlastitu prikladnost i samodostatnost i kada shvatim da se moram okrenuti Njemu jedinomu. Petar je sasvim upoznao ovaj teški put kroz pogrešku kada je zanijekao Gospodina iako Ga je dobro poznavao. Ali uskrsli Isus se ukazao svome slomljenom učeniku: (Lk 24, 13). Nama nisu poznate riječi koje su tada izgovorene, samo da je Petar otkrio da ga Isus još uvijek ljubi i da mu je oprošteno. Nekoliko dana kasnije, Isus će javno potvrditi svoje pouzdanje u njega, "Pasi ovce moje." Što se tiče Isusa, ništa nije podsjećalo na Petrov propust - samo nježno insistiranje na javnom izražavanju njegove predanosti. Kada je Bog s nama ništa nam više nije potrebno, jer On nam je dovoljan. Kao i Petar, većina nas ovu istinu nauči na težak način. Mi također moramo naučiti kako drugima dokazati da je sigurno nekada i pasti. Mi moramo na njihove propuste odgovoriti isto onako kako Isus odgovara na naše. Pogreške nas ne diskvalificiraju i ne udaljavaju od Božje službe. Naprotiv, to je često vrlo važan korak u ostvarenju vizije koju nam je On dao.

Snaga Duha Svetoga

Petru je bila potrebna jedna vrlo velika stvar - snaga Duha Svetoga. Njegova nova vjera kojom se pouzdavao u svoga Gospodina bila je stijena na kojoj će Isus izgraditi svoju crkvu. Vjera je nadvladala pogrešku i slabost - dvije stvari koje mnogi od nas dobro poznajemo. Pedesetnica bi sada upotpunila stvaranje novoga Petra. To isto vrijedi i za nas. Kada smo u bliskom odnosu s Gospodinom, svjesni svojih slabosti, ali ispunjeni njegovim Duhom Svetim i kada ovisimo samo o njegovoj snazi, naš život će također biti obilježen prisustvom i snagom živoga Boga. I pored pogrešaka može nastupiti novi život vjere, možemo živjeti u snazi Duha Svetoga. Ali najprije se moramo osloboditi svih onih pogrešaka iz prošlosti. I tek tada se možemo uputiti prema novim zadacima.

Charles Whitehead

izvor, www.emanuel.com

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 sij 2013 22:08 
Odsutan

Kratko razmišljanje i poticajna priča

frama

Evo, dođe mi da napišem i ja nešto, ništa puno, čisto jedno malo razmišljanje... Potaknut življenjem današnjih "ljudi" koji smatraju da žive "normalno". Šta je danas normalno? Je li normalno krasti od bližnjega svoga da bi meni bilo bolje? Normalno je drogirati se? Normalno je ne ići u crkvu? Nekima, ustvari, takve stvari su normalne, zato što su u sebi izgubili sve ono što je bitno. Izgubili su ljubav, izgubili su vjeru, izgubili su poštovanje... Vjeruju u lažne stvari, vjeruju da novac može sve! Ne. Ljubav može sve!

Imao sam priliku čitati putopis jednog misionara. Došao je u neko selo u Africi. Ljudi su pričali više pokretima, nego riječima. Sagledao je situaciju, da vidi koji je najbolji način da im se pomogne i da im se donese Kristova riječ. Opazio je da nemaju vode, da piju nešto slično mulju, i to samo par puta tjedno. Odmah je zatražio vodu, i dobio je. 6000 litara vode svaki dan, na njih tristotinjak. Kad je dovezao cisternu na sred sela, uzeo je čašu, natočio ju do vrha, i zovnuo nekog mališana od 4-5 godina. Objasnio mu je da je to voda, da je zdrava, i da sad može nesmetano piti, jer će svaki dan u selo dolaziti cisterna puna vode. Malac ga je pogledao, uzeo čašu, i popio samo gutljaj, ostalo je odnio i podijelio sa svojim bližnjima! A znao je da ima dovoljno vode! On nije izgubio tog čovjeka u sebi, on zna dijeliti i male i velike stvari, zna dijeliti ljubav, zna dijeliti život, a mi?? Što mi dijelimo?? Jesmo li uopće dostojni pogledat se u ogledalo kad pročitamo ovakvu priču?? Koliko puta smo mi bili to dijete i imali priliku dijeliti?? Ali nismo... Zato što smo sebični i što nemamo ljubavi.. I nažalost, u današnjem svijetu, to je "normalno".
Mirko Ramljak

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 30 sij 2013 21:51 
Odsutan

Tegla kiselih krastavaca i kava

frama

Kada vam se učini da gubite kontrolu nad svojim životom, kada 24h na dan nije dovoljno, sjetite se tegle kiselih krastavaca... i kave. Profesor je stajao pred grupom studenata na satu filozofije i držao neke predmete iza sebe. Kada je sat počeo, bez rijeci je podigao veliku, praznu teglu kiselih krastavaca, stavio je na katedru i napunio lopticama za tenis. Potom je upitao studente da li je tegla puna. Složili su se da jest...

Zatim je profesor podigao kutiju punu kamencica i stavio ih u teglu.
Blago ju je protresao. Kamencici su se otkotrljali u prazan prostor izmedu
loptica.
Tada je ponovo upitao studente je li tegla puna.
Opet su odgovorili da jest.

Sljedeca kutija koju je profesor uzeo, bila je puna
pijeska. Kada ga je stavio, pijesak je, naravno, ispunio sve preostale
supljine u tegli.
Pitao je jos jednom je li tegla puna. Studenti su skruseno
odgovorili da jest.

Onda je profesor ispod stola izvadio dvije salice pune
kave i sipao ih u teglu. Kava je natopila pijesak. Studenti su se
smijali.

Sada!', rekao je profesor, dok je smijeh zamirao,
'hocu da shvatite da ova tegla predstavlja vas zivot. Teniske loptice su vazne
stvari u vasem zivotu: vasa obitelj, vasa djeca, vase zdravlje, vasa
vjera i stvari kojima se strasno predajete.
To su one stvari uz koje bi vas zivot i dalje bio ispunjen, i kada bi
sve drugo nestalo. Kamencici su ostale stvari koje su
vazne: vas posao, vasa kuca i vas auto. Pijesak predstavlja preostale stvari. Male stvari.
Ako napunite teglu pijeskom, nema mjesta za kamencice
i teniske i loptice.
Isto vazi u zivotu. Ako potrosite sve svoje vrijeme i
energiju na male stvari, nikada necete imati mjesta za one vazne
stvari.

Vodite racuna o stvarima koje su kljucne za vasu srecu.

Igrajte se sa djecom.
Nadjite vremena za odlazak lijecniku.

Izvedite partnera na veceru.

Uvijek ce biti vremena da se ocisti kuca i naprave
popravci.

Prvo se pobrinite za teniske loptice - stvari koje su
vam zaista vazne. Utvrdite svoje prioritete. Sve ostalo je
pijesak.'

Jedna od studentica je podigla ruku i upitala sto je
predstavljala kava.
Profesor se nasmijao. 'Drago mi je da ste pitali. Nju
ulijevam, da bi vam pokazao, da bez obzira koliko mislite da vam je zivot
pun, uvijek ima prostora za šalicu kave sa prijateljem.
Cvito

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 01 vel 2013 06:00 
Odsutan

Gdje naći sretne ljude?

Među optimistima.
Optimisti se smatraju sretnima
jer umiju vidjeti dobre strane života.

Nisam još nikad susreo ni jednog
sretnog pesimista.

Pesimisti čame u magli.

A magla priječi vidik,
gasi boje, zatvara sve obzore.

Optimisti otvaraju svoje prozore svjetlu, suncu. Oni znaju da medu ljudima ima puno patnje, puno bijede i mraka. Ali oni otkrivaju zvijezde i u najmrklijim noćima. Optimisti vjeruju u dobro. Vjeruju u smisao života. U prijateljstvo medu ljudima. Optimisti dokazuju da je moguće živjeti. Oni posvuda oko sebe šire ozračje povjerenja i klimu radosti. Optimisti potvrđuju da čovjek nije broj u sivoj monotoniji velike mase, ni bezdušni kotačić nekog divovskoga stroja.
izvor www.savezbezimena.com

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 vel 2013 16:03 
Odsutan

Slika

izvor http://www.zajednica-emanuel.com

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 210 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 21  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]