www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 16 svi 2025 22:37

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 501 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 51  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 16 kol 2013 20:04 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 72 zahvala
cirenac napisao:
O.K.
Ajd sad mi navedi, bilo kakav "dokumenat", ili encikliku, bilo što od strane Crkvenih otaca, ili
naučitelja, kojim se potvrđuje da Crkva takvo što ne prihvaća.
Oprosti, ali ovo sam od tebe naučio, svaki crkveni argument, potkrijepi dokumentirano,
taj i taj je napisao to i to....
zato sam i naveo da nije definirano, ali ni distancirano,
ostalo je kao slobodno tumačenje....
ne zameri, na školovanju..... :b112:

Lol.Slika Dobro san te naučio. Slika To šta si spomenuo, to se uvik traži. Privatne mudrolije, mlaćenje prazne slame i te fore, to ne prolazi. Tu se moram potpuno složiti s tobon. I budi sigurn da bi drage volje naveo nešto službeno od strane Crkve po tom pitanju, kad bi postojao neki dokument o tome. Možda i postoji, ali meni nije poznat. :l30: No možemo pogledati nešto drugo, ono šta san citirao;

Ez 18,20-20 Onaj koji zgriješi, taj će i umrijeti. Sin neće snositi grijeha očeva, ni otac grijeha sinovljega. Na pravedniku će biti pravda njegova, a na bezbožniku bezbožnost njegova.

To je nauk koji je Crkva prihvatila. A upravo se taj nauk protivi onome;

Pnz 5,9-10 Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.

Nešto od ovde navedenog je nužno istina. Prva rečenica ili druga. Ja san prepoznao da prva odgovara nauku Crkve. Zake? Iz nekoliko razloga;

KKC 1868 Grijeh je osoban čin.

KKC 1731 Sloboda je u razumu i volji ukorijenjena moć djelovati ili ne djelovati, činiti ovo ili ono, i tako izvršavati samostalno namjeravane čine. Po slobodnoj volji svatko raspolaže samim sobom. Sloboda je u čovjeku moć rasta i sazrijevanja u istini i dobroti. Sloboda postiže savršenstvo kad je usmjerena prema Bogu, našem blaženstvu.

Ako je grijeh osobni čin, i ako svaki čovik ima slobodu, a Crkva kaže da jest tako, onda mene uopće ne mora zamarati to šta je moja pokojna babica radila pobačaje, jer to nema nikakvog utjecaja na mene. Babica svoja, ja svoje. :)

Zanimljivo da kod ispovijedi ispovijedamo samo vlastite grijehe, a ne grijehe pokojne babice.

685. P. U čemu se sastoji ispovijed grijeha?
O. Ispovijed grijeha sastoji se u potankom optuživanju naših grijeha pred ispovjednikom da bismo od njega dobili odrješenje i pokoru. Katekizam Sv. Pia X.

694. P. Što je sve potrebno da bi se čovjek dobro ispovjedio?
O. Za dobru ispovijed potrebno je pet stvari: 1. ispitivanje savjesti, 2. bol zbog toga što smo uvrijedili Boga, 3. čvrsta odluka da nećemo više griješiti, 4. priznanje vlastitih grijeha, 5. zadovoljština ili pokora. Katekizam Sv. Pia X.

Što će opet reći;

2 Kor 9,6 ...tko sije oskudno, oskudno će i žeti; a tko sije obilato, obilato će i žeti.

Gal 6,7 Što tko sije, to će i žeti!

Jr 31,29-30 U one dane neće se više govoriti: 'Oci jedoše kiselo grožđe, a sinovima zubi trnu.' Nego će svatko umrijeti zbog vlastite krivice. I onomu koji bude jeo kiselo grožđe zubi će trnuti."

Pia napisao:
S ovom si me pogodio. Ima vec neko vrijeme, ne dugo, 1 mjeseca najvise, kako sam spoznala da je ovo upravo ovako. Istini za volju, u mojoj glavi nije bila ovako lijepo uoblicena, zato cu je ukrasti :D

Jest. I to je ona stvarnost, to je ona istina od koje čovik bježi. Pa nisan ja bitanga zbog svoje pokojne bakice koja je gatala sa šalicom kave ili čitala horoskop, ja san bitnaga jer san si sam kriv. Naravno da ako je u obitelji deset generacija alkoholičara, da samim time i mi imamo veći rizik od toga da sami postanemo alkoholičari, budući da odrastamo u užasnom okruženju. To se razumije, to nitko ne spori. Ali da bi ja bio alkoholičar jer je moja babica iglom prizivala duhove, ili proricala budućnost pomoću mrkve i luka? Svašta. :lol:

Pia napisao:
Sto se tice tvog potpisa, Yes, I do think of you :D :D

Lol. Lipo od tebe. Slika Potpis san stavija danas. Pitaš zake? Danas san je sreo u gradu, kako izgleda! Zake san morao naletiti na nju? Zake? Minuta je bila dovoljna da san ponovno sav uznemiren, a tjedni mi tribaju da je barem malo zaboravim. Kako netko može tako izgledati? Objasni! A tek njezina osobnost! Bolje bi bilo da je nikad nisan upozna.

Solovjev kaže;

Osobito snažna ljubav u većini je slučajeva nesretna, a nesretna ljubav obično vodi u samoubojstvo na ovaj ili onaj način... Vladimir Solovjev "Smisao ljubavi"

To će me pokapati, iako ja prema njoj ne gajim pravu ljubav, to je čisti egoizam. Ali nemoj me osuđivati, nemerem si pomoći. :l30: Mislio san da mogu protiv toga, ali nemerem.

p.s. Pa znaš odakle je potpis? Skunk Anansie- Hedonism

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 kol 2013 21:39 
Odsutan

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Opet se gadno fula ceo fudbal, jer nitko ne naslijeđuje grijehe, niti će itko odgovarati za tuđe grijehe!
Stvar je u tome da nas tlači isti duh koji po našim grijesima dolazi od naših očeva, i naravno da se to sve lako promjeni ako se čovijek obrati i živi po Božjim pravilima. Prosto ko pasulj!!
A čujte ako ne živimo vjeru, nešto neki će se nakačit na nas, a najprije dođe onaj koji dođe po krvnom srodstvu!!
Uostalom ova tema je već raspravita, mislim da nema smisla opet započinjati vrtiti u krug. Koga zanima nek krene ispočetka!!
:roll: :roll:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 kol 2013 06:05 
Odsutan
Novoregistrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
To, da nitko neće odgovarati za tuđe grijehe, nije točno. Jer je pojedinac itekako odgovoran za grijehe drugih, i to u sljedećim slučajevima:
-ako sudjelujemo u grijehu drugih,
-ako naređujemo,potičemo ili odobravamo tuđe grijehe,
-ako ne sprječavamo tuđe grijehe,
-ako ne opominjemo grješnika,
-ako štitimo one koji griješe i čine zlo.
Ovo stoji u udžbeniku za 7.r.osnovne škole.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 kol 2013 06:09 
Odsutan
Novoregistrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
A što se tiče pak grijeha pokojne babice i njezinih abortusa, ako je netko kršćanin, tada i treba moliti za dušu te babice, te za tu dječicu koja su ubijena. Zašto se moli za duše u čistilištu? Pokojni više ne mogu moliti za sebe. Neke duše mrtvih možda žele popraviti svoje postupke i obratiti se u vječnosti, a to im mi možemo omogućiti svojim molitvama.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 kol 2013 07:45 
Odsutan

cilika napisao:
To, da nitko neće odgovarati za tuđe grijehe, nije točno. Jer je pojedinac itekako odgovoran za grijehe drugih, i to u sljedećim slučajevima:
-ako sudjelujemo u grijehu drugih,
-ako naređujemo,potičemo ili odobravamo tuđe grijehe,
-ako ne sprječavamo tuđe grijehe,
-ako ne opominjemo grješnika,
-ako štitimo one koji griješe i čine zlo.
Ovo stoji u udžbeniku za 7.r.osnovne škole.

Viruj Cilika da nitko neće odgovarati za tuđe grijehe. Kakva bi to vjera bila, i kakav bi to Bog bio koji bi nas teretio za tuđe grijehe? Ti ovde navodiš sudjelovanje u tuđim grijesima, što opet nije ništa drugo nego naš osobni grijeh. I baš zbog toga osobnog grijeha kojim smo druge oštetili na ovaj ili onaj način mi moram odgovarati. Dakle, i u ovom slučaju mi odgovaramo samo za ono šta smo sami učinili.

cilika napisao:
A što se tiče pak grijeha pokojne babice i njezinih abortusa, ako je netko kršćanin, tada i treba moliti za dušu te babice, te za tu dječicu koja su ubijena. Zašto se moli za duše u čistilištu? Pokojni više ne mogu moliti za sebe. Neke duše mrtvih možda žele popraviti svoje postupke i obratiti se u vječnosti, a to im mi možemo omogućiti svojim molitvama.

Pa moli Cilika, nitko ti ne brani. Naprotiv, moliti za druge spada u duhovna djela milosrđa;

944. P. Koja su duhovna djela milosrđa?
O. Duhovna djela milosrđa su:
1. savjetovati dvoumne,
2. poučiti neuke,
3. pokarati grešnike,
4. utješiti nevoljne,
5. oprostiti uvrede,
6. strpljivo podnositi nasilnike,
7. moliti Boga ža žive i za mrtve. Katekizam Sv. Pia X.

Crkva preporuča molitve za pokojne (usp. KKC 1032; KKC 1055).

Ništa ne može bolje dokazati našu ljubav pre­ma Isusu Kristu, nego revnost kojom molimo za svoju braću. Sv. Ivan Zlatousti (cit. prema: Sv. Alfonz de Liguori "Vježbanje u savršenosti")

Ono što ja tvrdim jest da se ne moram zamarati grijesima pokojne babice, nikakvi grijesi drugih meni ne mogu ništa. I nemere pobačaj pokojne babice biti uzrok moje razvratnosti. Ne. Nikada! Babica svoje, ja svoje.

Zadnja izmjena: Fran26; 17 kol 2013 07:47; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 kol 2013 07:47 
Odsutan

Podijelio: 48 zahvala
Zahvaljeno je: 31 zahvala
Eto što ti je TKI, "Ivan Antunović", jest da ga je biskup Matiša Zvekanović osnovo, ali je
to Kopilovićeva škola :b112:
čitaj ranije postove, možda je Samuel i u pravu..
Francek, ovo je božji sinkronicitet, baš sam pomislio evo sad će on utrčat
na teren, :D

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 kol 2013 08:22 
Odsutan

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Citat:
Ono što ja tvrdim jest da se ne moram zamarati grijesima pokojne babice, nikakvi grijesi drugih meni ne mogu ništa. I nemere pobačaj pokojne babice biti uzrok moje razvratnosti. Ne. Nikada! Babica svoje, ja svoje.

Tako je Fran!!
Samo češ morati objasniti meni kad moj otac nije plačao kredit (trošio na sve i svašta) na imanje gdje ja živim i gdje sam i ja ulagao, i došla je ovrha da svi selimo odatle, gdje sam se našao na cesti!
Što sam ja to posijao?? :wink:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 kol 2013 08:46 
Odsutan

Podijelio: 48 zahvala
Zahvaljeno je: 31 zahvala
Djecu.... :b112:
otplaćivat će oni...
ma, neće, valjda će propast svit dotada,
Bio je jedan film , Fadila Hadžića,
1984. god. na plakatu je pisalo:
"Ako se drvo, grane, suše,
znači da sa korenjem nešto nije u redu"
E, ta rečenica mi se žeestoko urezala
i, mislin da jema istine u tom...

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 kol 2013 09:02 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 22 zahvala
Zahvaljeno je: 19 zahvala
Samuel napisao:
Samo češ morati objasniti meni kad moj otac nije plačao kredit (trošio na sve i svašta) na imanje gdje ja živim i gdje sam i ja ulagao, i došla je ovrha da svi selimo odatle, gdje sam se našao na cesti!

Ok, nije mi skroz jasno, pa ti evo dva odgovora: ak si i ti ulagao, to znaci da si odrasla osoba, koja se, ocito, nije brinula dovoljno o stanju imanja, pa pravo ti i budi sto si ga izgubio, kad se nisi dovoljno brinuo.

Drugo, u slucaju da si malodobna osoba (sto ne bi trebao biti slucaj buduci da si i ti ulagao u imanje, al eto..), tu se nema sto objasnjavati, jel tako?

Ak nemas na ovo sto dodati, imala bih ja realan slucaj da te pitam.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 kol 2013 09:46 
Odsutan

Samuel napisao:

Čovjek je slobodan zloupotrijebiti skupocjenu stvar, da se oda opačini, razvratu, ne umjerenosti, alkoholizmu... ili ne. Ali, ako se oda, stići će ga posljedice, koje će morati snositi ranije ili kasnije, koje će nanijeti štetu i njegovim potomcima, koji će biti nevine žrtve. Eugen Autexier "Tajna zla"

Jel zlo koje te zadesilo posljedica Božje kazne ili nepromišljenost tvog oca koji je slobodu koristio na način kakav ju je koristio?

Samuel napisao:

Što si posijao to ćeš tek vidit. :) Pavlove riči;

Se očito odnose na eshatologiju a ne na ovaj svit.

2 Kor 5,10 Jer svima nam se pojaviti pred sudištem Kristovim da svaki dobije što je kroz tijelo zaradio, bilo dobro, bilo zlo.

Mal 3,18-21 I tada ćete opet razlikovati pravednika od grešnika, onoga koji služi Bogu od onoga koji mu ne služi. Jer evo dan dolazi poput peći užaren; oholi i zlikovci bit će kao strnjika: dan koji se bliži spalit će ih - govori Jahve nad Vojskama - da im neće ostati ni korijena ni grančice. A vama koji se Imena moga bojite sunce pravde će ogranuti sa zdravljem u zrakama, i vi ćete izlaziti poskakujući kao telad na pašu. I gazit ćete bezbožnike kao prah pod nogama u dan koji spremam" - govori Jahve nad Vojskama.

Naravno da se ti ne moraš bojati grijeha tvog oca. To je njegovo, ti imaš svoje. Svaki od nas ima previše vlastitog, ali mi bi si još natovarili tuđe. Lol. Ali samo da opravdamo sebe, nismo u biti tako loši, loši smo zato jer nas Bog kažnjava zbog naših pretka, koji su doista bili zli. Sad mi plaćamo njihove grijehe. :roll: Pobačaji pokoje babice tvog oca nisu uzrok njegove razvratnosti, kriv si je sam. Kao, pokojna babica je bila zla žena, sada će sadistički Bog ne samo kazniti nju, nego i tvog oca. Pa je on jadan morao biti takav, budući da ga je Bog kaznio za nešto šta uopće nije kriv. Za vlastitu razvratnost kriv je sam. U kojoj mjeri? To Bog zna, koji jedini sudi.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 501 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 51  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]