www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 03 svi 2025 15:40

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 278 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 28  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 07 lis 2013 14:19 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 2 zahvala
ovo je iz knjige Svijetlo svijeta Benedikta XVI:

Citat:
“Nisam načelno protiv pričesti na ruke, sam sam je dijelio i primao. Time što sada tražim da se pričest prima klečeći i na usta htio sam postaviti znak strahopoštovanja i uskličnik za stvarnu Kristovu prisutnost. Naposljetku zbog toga što je upravo na masovnim okupljanjima, kakva imamo u crkvi i na Trgu sv. Petra, velika opasnost razvodnjavanja. Čuo sam da ljudi gurnu posvećenu hostiju u novčanik, da je uzmu sa sobom kao kakav suvenir. U ovome kontekstu gdje se misli da primiti pričest jednostavno pripada samomu događaju – svi idu naprijed, dakle idem i ja – htio sam postaviti jasan znak. Treba biti jasno: to je nešto posebno! Ovdje je On, Onaj pred kojim se pada na koljena. Pripazite na to! To nije samo društveni obred na kojemu svi možemo sudjelovati ili ne sudjelovati.”

Znači da bi pričest na jezik trebala dati plodove veće poniznosti i ljubavi prema Gospodinu. No ja ne vidim te plodove kod većine vjernika koji se tako pričešćuju jer poprilično sude druge vjernike, pogotovo one koji se ne pričešćuju tako a i usude se kritizirati Papu koji je dopustio pričest na ruku. Jer ne može neko tvrditi da ljubi Gospodina a ne ljubi brata svoga i to je bit priče

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 07 lis 2013 15:41 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Citat:
Znači da bi pričest na jezik trebala dati plodove veće poniznosti i ljubavi prema Gospodinu.

Pitaj pape, ili je Benedikt rekao iz nekog hira!!

Citat:
No ja ne vidim te plodove kod većine vjernika koji se tako pričešćuju jer poprilično sude druge vjernike, pogotovo one koji se ne pričešćuju tako a i usude se kritizirati Papu koji je dopustio pričest na ruku.

To ti kažeš, a što ako ja kažem da to nije tako jer ja vidim nešto skroz drugačije? Što onda??
Kad smo kod suda, zašto ti sudiš nekome tko se pričešćuje na jezik, a po tvome se ne vide plodovi, ti izgleda imaš uvid baš u svaku stvar kod čovjeko od srca, stava pa do duše!!

Citat:
Jer ne može neko tvrditi da ljubi Gospodina a ne ljubi brata svoga i to je bit priče

Ne znam zašto i kome si ovo napisao, valjda viđaš duhove po forumu.
I zašto netko mora ljubiti Gsopodina da bi se pričestio na jezik, možda ima dovoljno strahopoštovanja!!
Možda ne ljubi dovoljno ni Gospodina ni ljude ali je samo poslušao papu.
I nemoj molim te govoriti šta je bit priče, jer to je samo tvoja misao, ništa više, djeluje s visoka i uobraženo, bit priče zadrži za sebe.
I navedi tko gdje koga osuđuje? Ili je odmah osuda ako se postavi neko pitanje?? :wink:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 07 lis 2013 16:26 
Odsutan

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 2 zahvala
Samuel napisao:
To ti kažeš, a što ako ja kažem da to nije tako jer ja vidim nešto skroz drugačije? Što onda??
Kad smo kod suda, zašto ti sudiš nekome tko se pričešćuje na jezik, a po tvome se ne vide plodovi, ti izgleda imaš uvid baš u svaku stvar kod čovjeko od srca, stava pa do duše!!

nemam uvid u srce nego vidim po tome što se piše kad se spomene pričest na ruku, vidim da se mnoge koji zagovaraju stav da je pričest na ruku isto dobra kao i na jezik, takve se poprilično napada

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 07 lis 2013 19:19 
Odsutan

Citat:
nemam uvid u srce nego vidim po tome što se piše kad se spomene pričest na ruku, vidim da se mnoge koji zagovaraju stav da je pričest na ruku isto dobra kao i na jezik, takve se poprilično napada

Tko to napada ,jesam ja koga napao ili netko drugi, zašto umišljaš, jel to zato da odglumiš žrtvu, ili želiš reči vidi Bože kako sam ja pravedan ja nisam kao oni!
Ovdje nitko nikom ne sudi (ne kužim što ti to znači, jer svašta se trpa pod tu izlizanu frazu) niti netko nekog optužuje, nego se postavlja jedno vrlo jednostavno pitanje. Ako je Crkva to dopustila, i ako je kasnije papa preporučio kako da se se pričesti unaoč tome dopuštenju, pa onda vidimo i zabranu u samom Vatikanu gdje ne daju ljudima na ruke, pa onda sama činjenica da se na ruke u biskupijama može ukinuti pokazuje da to nije isto.
Ali ne to tebi nije dovoljno, ti ne želiš vidjeti činjenice, tebi je napad (ovog puta da osuđujemo) najbolja obrana, e sad ili se praviš blesav ili primaš na ruke pa imaš osjećaj da te se napada, ali ako ti je ovo napad što tek misliš za ove u Vatikanu koji vam ne bi dali na ruke!!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 07 lis 2013 20:09 
Odsutan

Sabor je u Trentu dogmatski definirao da je svaka čestica posvećene hostije cijeli Krist. Pod "čestica" se misli na najmanji dio koji zadržava istu supstanciju.
E sad mene zanima jedno logično pitanje, ako je svaka čestica cjeloviti Krist, zašto primiti pričest na ruku i dovesti u mogučnost da će taj toliko ljubljeni cjeloviti Krist od vas koji primate ne ruke završiti na podu, zašto se ne pričestiti i smanjiti tu mogučnost do najmanjih mogućih razmjera!
Sad ti možeš reči da ja osuđujem, ne ja ne osuđujem, tvoja odnosno vaša stvar kako će te primiti, ali ako imate izbor, zašto ne koristiti onaj koji svrsihodniji?? E to me uistinu zanima!!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 10 lis 2013 06:46 
Odsutan

Podijelio: 185 zahvala
Zahvaljeno je: 171 zahvala
Krasan post DD! :grlim te:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 10 lis 2013 08:06 
Odsutan

Šta krasan, prekrasan!!! :b112: :b112: :b112:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 10 lis 2013 12:19 
Odsutan

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
i]Samo svećenicima je dana vlast da posvećuju i posreduju vjernicima Svetu Euharistiju." (Tridentski sabor) To učenje lijepo izražava Sveti Toma Akvinski u svojoj „Summa Theologica“: "Zbog poštovanja prema tom Sakramentu, ne dodirivati ono što je posvećeno: stoga su tjelesnik (korporal) i kalež posvećeni, a tako i svećenikove ruke, da bi mogle dodirivati taj Sakrament.“ [/i]

-Nitko osim svećenika ne može davati Svetu Hostiju..
.niti časne sestre..

..niti se može primati na ruke..

..jer s tim činom prekida Sveti Svećenički niz..posvećenosti i pretvorbe..

.-.sve drugo se moderne improvizacije..
..pa makar one dolazile i iz vrha Crkve i nepogrešivosti ...
8)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 10 lis 2013 18:19 
Odsutan

Podijelio: 22 zahvala
Zahvaljeno je: 19 zahvala
Ma Gita (like za nick :b112: ), nema potrebe gubiti vrijeme na naklapanja kad imas dokument za koji je DD velikodusno :D stavila link http://www.catholictradition.org/Euchar ... oriale.htm lijepo sve pojasnjeno.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 10 lis 2013 21:41 
Odsutan

Podijelio: 6 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
.. nedavno sam bio na sv.misi.. ok, ne nedavno nego ljetos.. ali ne znam gdje, jer sam poprilično putovao.. ali negdje na moru (Novalja ili Poreč) sam vidio da časna dijeli pričest.. ne znam.. možda će me netko prozvati muškim šovinistom, ali sam otišao u duži red, kod svećenika... ali jednako tako je učinila i moja supruga.. ni njoj nije odgovaralo..
Ne donosim nikakav zaključak, samo dajem primjer...

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 278 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 28  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]