www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 03 svi 2025 15:41

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 278 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 28  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 10 lis 2013 22:02 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Citat:
Ugl..ja jednostavno nemrem verovat, :shock: ..cek malo..ne..nemogu skuzit..zasto bi uopce netko i htio primiti pricest na ruke, ja gledam u crkvi kak mecu ruke pred svecenika i ne vjerujem..zakaj?. Pa zbog cega ljudi to zele :?

Moje mjesto je podijeljeno između dvije župe, pa je tako i pol mog razreda pripadao jednoj, a pol drugoj. Prevedeno - 2 različita vjeronauka, 2 različite pričesti. Kada smo imali prvu pričest, naš je župnik rekao da primamo hostiju tako da otvorimo usta. S druge strane, u drugoj župi su mi prijatelje naučili da primaju na ruku.
Kada sam jednom otišao na misu sa prijateljem u tu susjednu župu, svi su mahom primali hostiju na ruke. Možda netko od starijih je primio na usta, ali od moje generacije svi do zadnjeg - na ruke. Kada sam se približavao svećeniku da primim hostiju, nećkao sam se kako da primim. Bio sam još osnovnoškolac i bilo me je, u jednu ruku i sram da ne "odskačem" od svojih vršnjaka... i tako ja odlučim primiti, po prvi puta, hostiju na ruke. No, pošto nisam dešnjak, već škrabam lijevom rukom, pogrešno sam postavio ruke (obrnuto...ne znam ni danas kako se pravilno stavlja jer cijeli svijet mi je naopačke) i kada je to svećenik vidio, ugurao mi je hostiju svom silom u usta.
Onda sam se tek propisno osramotio :b101:
Od tada, primam hostiju onako kako mi je župnik prvi puta i objasnio... Što je sigurno je sigurno :b101:

Tako da...nekada nisu ni ljudi krivi za to. Pitanje je kako ih se nauči, a onda to rade automatizmom. Dolazimo, u biti, do onoga - da ne shvaćamo što radimo.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 10 lis 2013 22:28 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
FRANC-JOSEF napisao:
.. nedavno sam bio na sv.misi.. ok, ne nedavno nego ljetos.. ali ne znam gdje, jer sam poprilično putovao.. ali negdje na moru (Novalja ili Poreč) sam vidio da časna dijeli pričest.. ne znam.. možda će me netko prozvati muškim šovinistom, ali sam otišao u duži red, kod svećenika... ali jednako tako je učinila i moja supruga.. ni njoj nije odgovaralo..
Ne donosim nikakav zaključak, samo dajem primjer...

..Nikad Svetu Hostiju nisam primio na ruke..
..niti iz ruke ...bilo koga drugog osim svećenika
..kad časna sestra pomaže..ne stojim u tom redu..

..razine...podilaženja....puku..zbog modernizacije...
.mogle bi dovesti do toga ...da se Sveta Hostija.
..prima preko automata, pred monitorom..i slikom svećenika..

..red se mora znati...
..nema IZNIMKE...
..nitko to ne može IZMIJENITI..
..NITKO...niti nepogrešivost ...pape...
..niti bilo koji sabor...

.. 8)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 11 lis 2013 18:33 
Odsutan

Podijelio: 22 zahvala
Zahvaljeno je: 19 zahvala
Ma jeste vi sigurni da se na tim slikama radi o KC?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 12 lis 2013 18:37 
Odsutan

Podijelio: 48 zahvala
Zahvaljeno je: 31 zahvala
https://www.youtube.com/watch?v=782GriaAvbg

....evo još gore,
em, pevaju a i deluju mi neozbiljno,
ne znaju latinski, niko kravatu,
a, kažu i da tako znaju slavit sv. misu
pa, duže neg smo mi navikli..
a, da,.... na ruku se pričešćuju,
hm, a higijena,
a i na povratku doma ih možda, smaže neka zverka,
i još bosi,
ne idu lijepo autom ,
ko mi,
pa kuda to ide ovaj svijet,
još sam u šoku..... :oops:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 12 lis 2013 19:19 
Odsutan

Podijelio: 22 zahvala
Zahvaljeno je: 19 zahvala
Da, ja se slazem s Gitom ovdje. To je vise kulturoloski uvjetovano. Sad bi mogli ici u krajnosti, iako, imho :) usporedivati europsku i africku kulturu jeste krajnost samo po sebi.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 12 lis 2013 20:18 
Odsutan

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Evo forumski druže, imaš ovdje sve u kravatama, obuveni svi i obučeni bolje nego u nas.
I šta ćemo sad!!

A vidi ovdje , nitko ne cupka niti ne plješće, nego se klečeći i na usta prima Hostija, pa to je šokantno.
A pogled još frizura i odjeće, a skoro bosi i to u centru Europe, sramota za jednu tako razvijenu regiju.
Ili je bitna regija i kultura!?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 12 lis 2013 20:20 
Odsutan

Pia napisao:
Da, ja se slazem s Gitom ovdje. To je vise kulturoloski uvjetovano. Sad bi mogli ici u krajnosti, iako, imho :) usporedivati europsku i africku kulturu jeste krajnost samo po sebi.

Cirenac valjda želi reči da su Afrikanci nama uvodili kršćanstvo a ne mi njima, jer sad mi plešemo i cupkamo kao i oni, valjda prihvaćamo njihovu kulturu, jer ipak su oni nama donijeli kšćanstvo preko misionara pa moramo onako kako nam pokazuju!! :roll:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 12 lis 2013 20:27 
Odsutan

Ili je najbolje kad to sam Afrikanac objasni. A Pia može i malo prevesti, ako uhvati vremena, ja sam nešt skužio!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 12 lis 2013 21:18 
Odsutan

pomalo smo "farizeji",
suština je ista , samo je mi dekadentno,
formulišemo,
Ivančić bi to nazvao tzv. "salonsko kršćanstvo"
http://sh.wikipedia.org/wiki/Kr%C5%A1%C ... o_u_Africi
Kršćani u Africi postali brojniji od muslimana
Slika

U Africi je kršćanstvo zamijenilo islam na vodećoj poziciji među vjerskim zajednicama s najvećim brojem pripadnika. Ti podaci izneseni su na konferenciji za novinare u marokanskom gradu El Jadida. Kršćani sada čine 46,53 posto stanovništva kontinenta, muslimani 40,64 posto a sljedbenici afričkih religija 11,8 posto, ističe vatikanski novinar Andrea Tornielli na svom blogu, pišući 21. rujna o kongresu Instituta CESNUR.

U 31 od 59 afričkih država prevladava kršćansko stanovništvo. Većinski je islamska 21 zemlja, a u 6 država dominiraju tradicionalne religije.

Dok su Afrikanci godine 1900. činili samo 2 posto ukupnog broja svih kršćana u svijetu, sada predstavljaju oko 20 posto. Za deset godina zajednice svih krštenih Afrikanaca postati će najveća kontinentalna skupina kršćana u svijetu, veća i od europske, kao i od obiju polovica američkih kontinenata.

Već i sada je broj praktičnih vjernika u Africi veći nego u Europi, piše Tornielli, citirajući sociologa Massima Introvignea, osnivača Instituta CESNUR. Dugoročno gledano te činjenice neće samo utjecati na promjene u Africi, nego će promijeniti i kršćanstvo. Toga je već bio svjestan papa Ivan Pavao II., a zna to i papa Benedikt XVI., istaknuo je Introvigne.

Zasjedanje o temi "Vjera u globaliziranom kontekstu: Mediteransko područje i svijet" organizirao je Institut CESNUR sa sjedištem u Torinu, kao i marokanske i međunarodne istraživačke ustanove. Održan je od 20. do 22. rujna na Sveučilištu El Jadida u Maroku. (kathpress / ika / gk)
23.9.2012.

nema zlata, ukrasa, ali je katolicizam u ekspanziji,
o, kako se moli kad je stomak prazan,
ali su im srca otvorenija i ispunjenija Bogom nego naša,
važnije su im duše vjernika, nego vitraji....
bit je ista,
perspektiva iz kog ugla posmatramo, uglavnom
(komocije i udobnosti)
se razlikuje,
to sam htio reć...

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 12 lis 2013 21:53 
Odsutan

Pia napisao:

O.K.
pa zar nismo svi mi
mistično tijelo Kristovo,
vjerujem da Isus ne pravi razlike, na kulturološkom nivou, geografskom, ili bilo kom drugom,
njegova su mjerila ipak drukčija.
i komparacija poređenja, ne postoji.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 278 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 28  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]