www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 25 lip 2025 00:38

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 396 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 40  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Joga
PostPostano: 28 lip 2014 06:59 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 5 zahvala
Samo bi dodao sto je rekao Zlatko Sudac,mislim
da je dobra smjernica za katolika,mada inace ne bi trebala
ali zna zasto je rekao.

Ja volim cuti,tj skoro sve preslusao od pokojnog Zvjezdana
Linica,Suca,Stoica malo sad Ivancica poceo...Pavic mislim,nekako
mi se ponavlja,stalno molitve otklinjanja...druge bas ne znam koji
imaju na youtubeu a da su katolicki svecenici,pa ako netko
zna nekoga ili nesto poucno,zanimljivo.
Volim nagovore,objasnjenja NZ propovjedi,o vjeri...
Mada zaboravim brzo 90%.kao knjige il neke tekstive.

Ono sto sam poceo.
Katolicka vjera stoji na tri stupa
Euharistija-znaci ispovjed,pricest,misa,Isus prisutan pod prilikama kruha i vina.,
Marija-Isus bez Marije je iracijonalni Isus,ona ga je rodila i vodi nas njemu.
Papa-poslusnost Papi,znaci i onome sto predstavlja crkvi.

Ako fali jedno vise nije katolicka vjera,znaci ako i odvlaci
nesto od ovoga troje,nije dobro jer odvlaci od vjere.

Ja bih dodao i NZ citati da je pozeljno radi Bozje rijeci.
Naravno i druge vjerske knjige ali ja sam skuzio po sebi da
ih brzo zaboravim,dok neku obicnu dugo pamtim,al to sam ja.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 lip 2014 17:13 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 48 zahvala
Zahvaljeno je: 31 zahvala
lilijana napisao:
Isti je redovnik napisao i knjigu Christian yoga u kojoj obrazlaze da su neke vrste joge komplementarne sa krscanstvom i donose veliku dobrobit. Ako vas zanima mozete i to potraziti. U svojem prvom postu sam napisala da postoje "istocnjackije" vrste joge i drugih metoda koja meni osobno nekad izgledaju kao zabrijavanja i one druge koje se vise podudaraju s nasom kulturom. Ja npr. Ne vjerujem u reinkarnaciju i nitko me nikad na satu joge nije navodio da u nju vjerujem. Dapace, nije ni bila spominjana. Naravno da unutar svoje religije imamo predivnih nacina da dodjemo do meditacije i mira,kao i u vecini drugih religija.samo ja se u tim nacinima nisam pronasla dok nisam upoznala jogu-ona mi je bila kao nekakav precac. Ovima koji ne citaju moje postove a zele raspravu ponavljam - ne postoje bogovi psa ili macke i ne klanja im se kroz jogu cak ni najortodoksniju-to je velika glupost. Uglavnom, ja sam svoje vidjenje o ovoj temi iznjela i ako ga je netko uvazio zahvalna sam na tome te bi se tu zaustavila.

na 8 -oj stranici se povukla iz rasprave..
al, ovo nije prvi put da mi još nekih 7 -8 str. "potrošimo" na međusobne rasprave,
a, osoba koja je započela temu, nit nas sluša niti odgovara,
đe to vodi.......
P.S.
Samuele , tekst za pohvalu (nema psovki, i svaka rič tamo di triba da bude.) jedino oprosti što ti se ja javljam, al, kad je štogod dobro....dobro je, evo neću više))

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 ruj 2014 22:55 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
dujam napisao:
Citat:

Znam ja masu katoličkih familija u kojima nema ni mira ni ljubavi ni harmonije ni natruhe ičega toga.
I šta ćemo sad?
:l30:

onda se predstavljaju kao katolici,a to zapravo nisu.sta cemo sad?

Vecina ljudi koja se "trazi" to radi jer im nesto u zivotu ne stima i traze izlaz. Ima veliki broj problematicnih pojedinaca u vecini novijih netradicionalnih vjerskih skupina bilo da se radilo o nekom generalnom new-ageu, o isticnjackim skupinama, o novijim krscanskim skupinama ili o unutar crkvenim skupinama (neokatekumeni, neke molitvene skupine i slicno). Vidio sam svega i svacega po istocnim sektama, ali nije nista bolje bilo kada me pozvase poznanici iz te preice u goste kod neokatekumena dok sam cuo od vrlo aktivnih (dakle ne cisto pro forma) tradicionalnih obiteljskih katolika kako ih je slicno odbilo kada su se dolaskom u veci grad pokusali ukljuciti u rad nekakvih crkvenih zajednica - previse neuravnotezenih, problematicnih, narkomana i koje cega sa kojima nisu mogli nac zajednicki jezik.

Cini mi se da to nije pitanje uopce profila zajenice vec profila ljudi koji imaju najvecu potrebu za sigurnoscu i osloncem u grupama takvog tipa.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 ruj 2014 23:03 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Samuel napisao:
tako i da se neke vježbe ne zovu baš slučajno yoga, ma kako bezazleno izgledale i trpale se pod gimnastiku ili tjelovježbu.

S jedne strane neke vjezbe se zaista slucajno zovu joga. Ili namjerno iz marketinskih, a ne duhovnih razloga.

Neke stvari koje se vjezbaju u jogi danas, iako se reklamiraju kao drevne, su ili gotovo sasvim sigurno ili dosta vjerojatno uvezene sa zapada tokom zadnjeg stoljeca sto iz fizickih oblika vjezbanja, sto iz psihoterapije ili drugog.

S druge strane joga je tako opsirnan termin u danasnjoj upotrebi da bi se i krscanske prakse da su nastale i zive u indiji vjerojatno danas nazivale oblikom joge buduci je ona u sirem smislu postala naziv za prakticki svaku duhovnu/vjersku praksu, a sa druge strane se hata joga (na koju se odnose ove fizicke vjezbe) u nekim krugovim distancirala od duhovne prakse pa istovremeno joga nekima znaci i fizicku, rekreativnu ili zdravstvenu praksu.

Nemoguce je jednosnacno odrediti vise i znaci ono sto znaci pojedincu ili skupini koji se njome bavi i tom terminu daje neko specificnije znacenje.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 ruj 2014 23:13 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

naggar napisao:
ra Josip Blažević: Na Zapadu se jogom obmanjuje javnost
(2) Fra Josip Blažević: Od JNA proučava magiju

Fra Josip Blažević o iscjeliteljskim pokretima i New Ageu - jedan od najboljih poznavatelja istočnjačke duhovnosti i novih religioznih pokreta u Hrvatskoj, održao ...

Da je on zaista jedan od najboljih poznavatelja istocnjacke duhovnosti u crkvi znacilo bi da je crkva u intelektualnim kapacitetima i vise nego smo mislili kroz krize svanja i sekularizaciju skolstva.

Srecom nije bas tako jer i jedan Jezic ( http://info.hazu.hr/mislav_jezic_biografija ) aktivno djeluje u srkvi.

Na zalost kao i obicno kvaliteta je svima dosadna. Sjecam se kada je Jezic kostovao u emisiji Na rubu znanosti pa su gledatelji komenitirali kako je gost bio neki dosadan profesor, drazi im je bio muljator Miklec koji je bio drugi pozvani gost, a nije jezicu do koljena po znanju (iako je praksa naravno drugo pitanje) i intelektualnom postenju.

Slicno je medjutim i unutar crkve dgje su takodjer oni koji prave buku i cirkus u pravilu medju masom popularniji.

Blazevic u stvari vrlo cesto ne zna sto govori i nije nikakav strucnjak.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 ruj 2014 23:28 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Rora napisao:
Na zapadu je joga možda čak jednim dijelom odijeljena od njezine istočnjačke duhovnosti isključivo da bude primamljiva zapadnom čovjeku.

Pa i na istoku moze biti. Ljudi vjezbaju iz razlicitih razloga. Isto kao sto je tai chi izvorno borilacka vjestina, ali ga neki vjezbaju iz zdravstvenih razloga, neki iz nekakvih misticnih ili sto sve ne, cak je u procesu gubljenja borilackog apskta i vecina uopce ne radi na tako upotrebljiv nacin.

Tako i u indiji kao i na zapadu ima ljudi koji poducavaju ili vjezbaju jogu iz cisto zdravstvenih razloga. Radio sam na primjer jednom sa instruktorom u indiji koji je doktor medicine i radi na sveucilisnoj instituciji koja znanstveno prucava i poducava jogu. Nikakvu duhovnost nije spominjao, mantre davao, a kad sam se raspitivao (trik pitanje u stvari jer znam o cemu se radi, zelio sam vidjet reakciju) o nekim vjerskim simbolima u njegovim prostorijama na institutu rekao je da je to njegova privatna vjerska stvar nevezana za posao.

Ne moze se citirati Mahshwarananda kao dokaz kako joga ne moze biti ne-vjerska s obzirom da se radi o vjerskoj organizaciji, o hindu monahu i to ne obicnom vec mahamandaleshwaru, sto je otprilike analogno poglavaru nekog monaskog reda u katolicanstvu. Normalno da on ima religijske stavove u svemu tome, ali nemaju svi.

Citat:
Uvijek ću ponavljati da joga nije samo vježbanje jer se nju nikako ne može odijeljeti od njezine duhovnosti. Te poze koje se tamo rade (ne znam više imena) neka vrsta su klanjanja tim bogovima bio pas ili mačka.

Indijci nisu egipcani. Dok neke zivotinje imaju religijsku simboliku macka i nije previse prisutna, dok se psa dosta negativno percipira. Imena poza osim sto su na sanskritu su u stvari dosta banalna.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 ruj 2014 23:37 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Rora napisao:
, a ako želiš biti kršćanin katolik moraš se maknuti od svega što nije odobreno od strane Crkve i što nije dopušteno za katolika.

Pročitaj ovaj link od oca Jamesa Manjackala:

Crkva je prevelika da bi bila u necemu sasvim uniformirana osim u dogmama (a vec se u interpretacijama vide vjerojatno razlike).

Pa nije niti Manjackal crkva. Crkva je i desni ekstrem koji je blizi radikalnom protestantizmu i nekakav racionalni konzervativni centar pa cak i nekakva "lijeva" strana poput one casne koja je nedavno kod nas zagovarala homoseksualne brakove ili sto je ono bilo, ili u nasoj prici svecenika koji su promovirali jogu ili zen ili nesto trece.

Kako se kroz povijest i inace te stvari krecu u ciklusima trenutno se zamjecuje odredjena radikalizacija i okretanje konzervativnijem. Vjerujem da je osim same prirode ljudske teznje za novim rjesenjima i promjenama (koje su cesto samo vrtnja u krug) dio toga u jacanju karizmatskih pokreta, jacanju teznje ka povratku korjenima i sigurnosti koju nose u rekaciji na izazove sekularnog drustva sa kojima se nije lako nositi, u ekonomskoj situaciji posto egzistencijalna nesigurnost potice vecu potrebu za tradicionalnim drustvenim vezama i osloncima, ukljucujuci religijsku tradicionalnost i tome slicno.

No daleko od toga da se ijedan primjer ili osobni intervju moze smatrati crkvom u globalu, cini mi se.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 ruj 2014 23:40 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

naggar napisao:
Hitler je bio i slikar,
nacizam je imao i dobrih stvari, red rad disciplina itd.

Zar se onda može uzeti iz cjelokupnog užasnog Opusa nacizma i Hitlerovog djela
neki dio i reći da , ima dobrih dijelova koji se , slažu s kršćanstvom
ili koristiti Hitlerove slike kao ilustraciju za turiste u logorima smrti.

Yoga je nespojiva s kršćanstvo..
kao i da kažemo da se nacistički način red, rad i displina koristi i u kršćanskim samostanima..

a u samostanima ima reda, rada i dicipliine...no to nije isto..

ako se u yogu...hoda...u sklopu neke vježbe..to je onda yoga hodanje..

a kod nas je to..obično hodanje..
i ne možemo ga nazvati.....yoga hodanje koje je pozitvno.. 8)

Ah, spominjanje hiltera u nevezanoj raspravi.. kako se ono zvase taj zakon? :)

Krscanstvo nema problema sa bozicnim drvcima, uskrsnim jajcima, preuzimanjima carske i paganske ikonografije (tipa, iako neformalnog naziva pontifexa maximusa za papu) i gromnom gomilom drugih paganskih elemenata.

Sve su to sano opravdanja i racionalizacije neke puno osnovnije motivacije u ideoloskim borbama.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 ruj 2014 23:54 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

sluga napisao:
Ako se dobro sjecam yoga je iz neke religije

Joga je u svojim izvorima starija od religija sa kojima ju mozemo povezati u njihovom danasnjem formaliziranom obliku pa bi preciznije bilo reci da je jedan od elemenata koji su prisutni u nekim religjama nego da su te religije njen izvor.

sluga napisao:
i svaki udisaj zraka i poza
je nesto,ne nesto nego molitva.

Ma nije. Moze bit ako im netko oce pridat takvo znacenje, nece bit ako se ne pridaje, ne postoji neka nuznost takvog pristupa cak niti u tradiciji, kamoli necemu modernom. Buduci niti religije u kojima egzistira nisu jako homogene vec i u tradicijama ima svega i svacega. Mozes u tantrickom budizmu koji koristi joga prakse imati istovremeno i nasljedje koje smatra da je neohodno zazivanje bozanstava da bi se bavilo jogom i ono koje smatra da su sva bozanstva suvisne mentalne izmisljotine i uopce ih ne koristite, a da se obije smatraju autohtonima.

Velika je greska krscanskih apologeta kada istocne religije prezentiraju u svijetlu dozivljaja religioznosti tipicnom za abrahamske religije koje su puno iskljucivije i ujednacenije, pa se onda izvlace samo oni elementi kojima mozemo potvrditi tezu koja nam odgovara, a ostali se ignoriraju da nam ne naruse pragmaticno slozenu pricu.

Gotovo da nista vezano uz bilo sto iz tih religija ne moze biti predstavljeno kao univerzano ili nuzno, pa tako niti kada je vezano za jogu.

Da ne govorimo naravno o modernijim transformacijama prakse koje su se ponegdje vec jako udaljile od bilo koje tradicionalne price kao i konstantnim promjenama koje se u njoj dogadjaju sa utjecajima koji doalze odasvud mimo te ranije tradicije.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 ruj 2014 00:37 
Odsutan

Zahvaljeno je: 72 zahvala
GoranM napisao:
Blazevic u stvari vrlo cesto ne zna sto govori i nije nikakav strucnjak.

Kaže tko? Ti? :lol:

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 396 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 40  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]