www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 28 lip 2025 20:09

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 396 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 40  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Joga
PostPostano: 14 ruj 2014 02:05 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Fran26 napisao:
GoranM napisao:
Blazevic u stvari vrlo cesto ne zna sto govori i nije nikakav strucnjak.

Kaže tko? Ti? :lol:

Kazu cinjenice.

Blazevic ponekad ili ne zna ili laze, a ponekad izvlaci iz konteksta i selektivno prezentira sto pase apologetskim ciljevima i to je lako dokazivo. Npr. vrlo cesto spominje kako je joga na zapadu lazno predstavljana kao zdravstvena praksa sto u Indiji, kaze, nikada nije slucaj. Medjutim zdravstveno usmjerena sekularna upotreba joge razvijenija je, formaliziranija (do visokog drzavnog nivoa) i starija u Indiji nego na zapadu. Takvih primjera je podosta, ne poznaje materiju niti na razini wikipedije.

P.S. kako tolki antijogicar ima na avataru mozgoispranog sektasa od cijih oda pseudoguruizmu se i meni okrece zeludac? :D

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 ruj 2014 09:24 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Zahvaljeno je: 72 zahvala
GoranM napisao:
Kazu cinjenice.

Koje? Možeš ih ovde navesti ako ti nije problem.

GoranM napisao:
Blazevic ponekad ili ne zna ili laze, a ponekad izvlaci iz konteksta i selektivno prezentira sto pase apologetskim ciljevima i to je lako dokazivo. Npr. vrlo cesto spominje kako je joga na zapadu lazno predstavljana kao zdravstvena praksa sto u Indiji, kaze, nikada nije slucaj. Medjutim zdravstveno usmjerena sekularna upotreba joge razvijenija je, formaliziranija (do visokog drzavnog nivoa) i starija u Indiji nego na zapadu. Takvih primjera je podosta, ne poznaje materiju niti na razini wikipedije.

I ja bi sad to sve trebao povjerovati samo zato jer si ti napisao da je tako? Ti meni točno citiraj: šta i gdje je Josip Blažević rekao. Ovako je to samo tvoje pisanje i ništa više. Nazovi me skeptičnim, ali tvoje pisanje ne uzimam kao činjenice. Slika

GoranM napisao:
P.S. kako tolki antijogicar ima na avataru mozgoispranog sektasa od cijih oda pseudoguruizmu se i meni okrece zeludac? :D

Tko je rekao da sam ja kako kažeš "antijogicar"? Joga je previše plitka za moj um, tako da se takvim bezvezarijama ni ne zamaram. A što se tiče ovog gospodina kojeg imam na avataru, recimo samo da mi izgleda kao netko tko ima zanimljive crte lice. Slika Zato se i pronašao ovde gde je sada. :lol:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 ruj 2014 12:21 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Fran26 napisao:
I ja bi sad to sve trebao povjerovati samo zato jer si ti napisao da je tako? Ti meni točno citiraj: šta i gdje je Josip Blažević rekao. Ovako je to samo tvoje pisanje i ništa više. Nazovi me skeptičnim, ali tvoje pisanje ne uzimam kao činjenice. Slika

Ne bi nikome nikada u nicemu trebao vjerovati na rijec bez dokaza i argumenata, no s druge strane vjerujes Blazevicu i drugim crkvenim izvorima samo zato sto nesto kaze bez ikakvih dokaza iako kao doktor teologije, a ne indologije, nije za to kvalificiran strucno, a kao fundamentalisticki (s obzirom na stavove) vjernik a ne jogicar niti prakticno.

Mozes slobodno naci bilo koji tekst ili video gdje govori o jogi, sudeci po onih par koje sam procitao vrlo cesto tu tvrdnju spominje. Al ne budi lijen izguglao sam ti clanak odmah na njegovoj stranici (tj stranici crkvenog tijela kojemu je na celu), a gdje prenose intervju iz Vecernjeg:

http://www.areopag.hr/intervju-za-vecernji-list-2/

Citiram:
Citat:
U tom smislu u Indiji ne postoji zdravstvena ili medicinska joga. Joga za postizanje zdravlja postoji jedino na Zapadu, kojim je ovladala kultura zdravizma.

S druge strane:

- odjel ministarstva zdravlja Indije koje se bavi jogom: http://en.wikipedia.org/wiki/Department ... omoeopathy

- centralni nacionalni institut joge pod kontrolom drzavne vlasti ima odjel terapije: http://en.wikipedia.org/wiki/Morarji_De ... te_of_Yoga

- Najstariji institut joge modernog tipa, negdje iz dvadesetih ili tridesetih godina proslog stoljeca, koji je prilicno usmjeren zdravstvenoj jogi: http://theyogainstitute.org/

- Centar za proucavanje joga terapije u jednom od najvecih medicinskih sveucilisnih i istrazivackih institucija Indije: http://jipmer.edu.in/departments/advanc ... eral-info/

Itd, more toga.

Slicnih situacija i netocnih tvrdnji u njega (ali i drugih popularno-narodskih propovjednika poput vecine karizmatika) ima poprilicno.

Nisam se doso prepucavat i nekog uvjeravat da joga nije sotonsko maslo, uostalom oni za vas najvazniji argumenti su vjerojatno cisto teoloske prirode pa se tu nema puno sto raspravljati ili osporavati niti mi pada na pamet nekome pokusati mjenjati vjerska uvjerenja pa da ovdje nesto u djuture propagiram. Buduci da nisam nekakav joga apologet kao sto je Blazevic anti-joga te da necu nikad lupat bezveze iz marketinskih razloga ako tvrdim za nesto da je cinjenica znaci da vrlo vjeroatno to mogu i dokazati ili barem predociti neke smislene argumente u raspravi. Svakako na argumente i dokaze treba uvijek pozivati, ali bi bilo dobro kada bi tako skeptican stav bio prema svemu, a ne samo vrlo selektivno i kada nam odgovara :wink:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 ruj 2014 14:26 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 1 zahvala
Zahvaljeno je: 6 zahvala
Spada li joga u područje New Agea? Znamo da je na Zapadu jako raširena. Smiju li se kršćani baviti jogom?

Fra Ivo Pavić: Joga je danas jako popularna. Dolazi iz hinduizma. Zapravo, to je srce hinduizma. Nema joge bez hinduizma niti hinduizma bez joge. Kad hindus prakticira jogu on ne misli na fitnes, zdravlje, i dobru liniju, on misli na spasenje. A spasenje dolazi kroz osobu samu, kroz vježbanje joge. Učitelji joge na zapadu tvrde da vježbanje joge nema nikakve veze s religijom, da je to samo vježba opuštanja. Ali to je velika laž. Joga je povezana s religijom i za nas kršćane je neprihvatljivo bilo kakvo bavljenje jogom. Joga otvara put utjecaju sotone na ljudski duh, a krajnji cilj je opsjednuće osobe, njeno dovođenje pod vlast zloduha. Čak neki pokreti joge prizivaju zle duhove. Dakle, baviti se jogom znači prakticirati hinduizam i pasti pod njegov utjecaj.

http://blog.vecernji.hr/don-kacunko/nit ... alost-4260

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 ruj 2014 14:28 
Odsutan

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Fran jel to ješ jedna mušterija?? :b101:

Slika

NE VJERUJTE JOGI NI KAD KRAVATU NOSI!!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 ruj 2014 16:03 
Odsutan

Zahvaljeno je: 72 zahvala
Znači, prema dosad viđenom, ti si link-jogaš. Bilo je ovde link-ateista, link-katolika, link-provokatora, link-neženja, link-poljoprivrednika itd. Evo nam i link-jogaša. Slika

GoranM napisao:

Jel to tako ide? Ti meni staviš ovde 27 linka gdje piše da je joga zdrava, da to prakticira Obama i Sanader, da briše grijehe, da je dobra za liniju i onda ti ja povjerujem. Ako sam skeptičan kao što jesam, onda mi staviš još 18 dodatnih linka i ja konačno povjerujem. De budimo ozbiljni. Nisam pet godina slušao filozofiju da bi se bavio ovakvim bezvezarijama. Večernji list, wikipedija i theyogainstitute.org, zar nemereš bolje od toga? Pa nemamo devet godinica da tako raspravljamo. :l30:

GoranM napisao:
Ne bi nikome nikada u nicemu trebao vjerovati na rijec bez dokaza i argumenata, no s druge strane vjerujes Blazevicu i drugim crkvenim izvorima samo zato sto nesto kaze bez ikakvih dokaza iako kao doktor teologije, a ne indologije, nije za to kvalificiran strucno, a kao fundamentalisticki (s obzirom na stavove) vjernik a ne jogicar niti prakticno.

Ke ti misliš da sam ja Katoličku vjeru prihvatio na temelju 389 različitih linka? Da sam to prihvatio samo tak, jer mi je bilo dosadno, i sutra kad mi Katolička Crkva i vjera dosadi pređem na pilates a prekosutra kad mi i to dosadi na branje lavande? Vjerujem Katoličkoj Crkvi nakon što sam vidio da je to ono šta mojoj tikvanji izgleda najvjerovatnije od svaga šta sam upoznao.

GoranM napisao:
Mozes slobodno naci bilo koji tekst ili video gdje govori o jogi...

Sa nepunih sedam godina sam čitao Peter van Inwagena i Søren Kierkegaarda, viruj mi, nije mi do čitanja i gledanja šta bi to bila neka bezvezarija poput joge. Za katolika vrijedi ovo: ono šta Katolička Crkva kaže za jogu, to i joga jest. Kraj priče. Virovao ili ne, stav Katoličke Crkve jest;

Some of the traditions which flow into New Age are: ancient Egyptian occult practices, Cabbalism, early Christian gnosticism, Sufism, the lore of the Druids, Celtic Christianity, mediaeval alchemy, Renaissance hermeticism, Zen Buddhism, Yoga and so on. Pontifical Council for Interreligious Dialogue "Jesus Christ the Bearer of the Water of Life"

Yoga, zen, transcendental meditation and tantric exercises lead to an experience of self-fulfilment or enlightenment. Peak-experiences (reliving one's birth, travelling to the gates of death, biofeedback, dance and even drugs – anything which can provoke an altered state of consciousness) are believed to lead to unity and enlightenment. Since there is only one Mind, some people can be channels for higher beings. Every part of this single universal being has contact with every other part. The classic approach in New Age is transpersonal psychology, whose main concepts are the Universal Mind, the Higher Self, the collective and personal unconscious and the individual ego. Pontifical Council for Interreligious Dialogue "Jesus Christ the Bearer of the Water of Life"

Meni kao katoliku nema dalje, nema wikipedija.hr ili večernjilist.hr. Ako Crkva kaže da je joga budalaština, onda je joga za mene budalaština.

GoranM napisao:
Nisam se doso prepucavat i nekog uvjeravat da joga nije sotonsko maslo, uostalom oni za vas najvazniji argumenti su vjerojatno cisto teoloske prirode pa se tu nema puno sto raspravljati ili osporavati niti mi pada na pamet nekome pokusati mjenjati vjerska uvjerenja pa da ovdje nesto u djuture propagiram. Buduci da nisam nekakav joga apologet kao sto je Blazevic anti-joga te da necu nikad lupat bezveze iz marketinskih razloga ako tvrdim za nesto da je cinjenica znaci da vrlo vjeroatno to mogu i dokazati ili barem predociti neke smislene argumente u raspravi.

Ajde pustimo bezvezarije Gorane, ta odrasli smo ljudi, nismo djeca. Vjerujem da se slažeš kako je joga za curice, šta kažeš da pređemo na neku mušku temu? Evo ima ovde na forumu tema "Uvod u filozofiju", pa predlažem da na toj temi probamo razmijenit dvi-tri.

GoranM napisao:
Svakako na argumente i dokaze treba uvijek pozivati, ali bi bilo dobro kada bi tako skeptican stav bio prema svemu, a ne samo vrlo selektivno i kada nam odgovara

Slažem se. Samo, postavlja se pitanje: šta je to argument i šta je to dokaz?

Samuel napisao:

:)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 ruj 2014 16:22 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Medolino napisao:
[b]
Fra Ivo Pavić: Joga je danas jako popularna. Dolazi iz hinduizma. Zapravo, to je srce hinduizma. Nema joge bez hinduizma niti hinduizma bez joge.

Opet fakticki netocno. Joga ima izvore u shramana i tantrickim tradicijama (stoga postoji i u vajrayana budizmu npr) te u modernim oblicima fizickog ili psihofizickog vjezbanja i kojecemu drugom.

Hinduizam se definira prije svega kroz okvirno formalno prihvacanje vedske/brahmanisticke tradicije cime se razlikuju astika (ortodoksne, de facto hinduizam) i nastika (neortodoksne indijske religije poput budizma). Buduci joga ne dolazi iz veda to joj nije neophodno stoga nije niti neophodno da bude povezana sa Hinduizmom.

Naravno uz cinjenicu da je Hinduizam moderan termin koji nije uvijek bas precizan.

Citat:
Kad hindus prakticira jogu on ne misli na fitnes, zdravlje, i dobru liniju, on misli na spasenje.

Ako ju prakticira iz duhovnih razloga onda misli na to. Ako ju prakticira radi zdravlja onda misli na zdravlje. Ako ju prakticira jer zeli duze biti spolno aktivan onda misli na seks, ako ju prakticira iz nekog petog razloga misli na neki peti razlog, sve ovakve generalizacije bi trebale odmah zvoniti na uzbunu jer je svaki redukcionizam sa ciljem stvaranja crno-bijele slike svijeta u pravilu tendenciozan i netocan.

Citat:
A spasenje dolazi kroz osobu samu, kroz vježbanje joge.

To nije nuzno slucaj cak niti medju tradicijama koje vjezbaju jogu u sklopu svoje ortodoksne hindu prakse (a koje se usput rijetke, puno ih je vise koje ne vjezbaju jogu ili juj se cak aktivno opiru, makar danas vise i ne bas cesto kako je ona poprimila sekularniji karakter i tamo). Postoje sljedbe koje su religijskog karaktera i svoje nade polazu u milost i osobnog Boga, a svedulj prakticiraju jogu. Sto pokazuje da se tako nesto ne moze reci cak niti za sve koji tradicionalno prakticiraju jogu, kamoli za sve koji u modernim uvjetima to rade, a kada se isto, sto nije rijetkost, govori za citav hinduizam ili cak neki zamisljeni opci "istok" dolazimo do upravo nakaradnih razina zavaravanja i iskrivljavanja stvarnosti.

Zadnja izmjena: GoranM; 14 ruj 2014 16:49; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 ruj 2014 16:34 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Fran26 napisao:
Znači, prema dosad viđenom, ti si link-jogaš. Bilo je ovde link-ateista, link-katolika, link-provokatora, link-neženja, link-poljoprivrednika itd. Evo nam i link-jogaša. Slika

Prema dosad vidjenom ti si adhomeinas i forumo-zvrk koji se izvrdava iz argumentirane rasprave kada bez argumenata ostane.

Linkove sam stavio na tvoj izriciti zahtjev da podkrijepim sto sam rekao. Nisam ih stavio tvrdeci da bilo sto na njima predstavlja nekakvu znanstvenu ili vjersku istinu.

Ali dokazuju da je Blazevic nesto rekao (i cesto govori), a s druge strane da samo postojanje institucija na koje linkah to prilicno cvrsto demantira. Ne mozes reci da ne postoji zdravstvena joga u zemlji koja se njome bavi duze nego je joga uopce popularna na zapadu, koja ima sluzbene drzavne agencije, odjele u ministarsvu i istrazivacke drzavne projekte tome posvecene sto nema niti jedna zapadna zemlja. Ocigledno je da je potpuno promasio sa tom tvrdnjom.

Citat:
Jel to tako ide? Ti meni staviš ovde 27 linka gdje piše da je joga zdrava, da to prakticira Obama i Sanader, da briše grijehe, da je dobra za liniju i onda ti ja povjerujem. Ako sam skeptičan kao što jesam, onda mi staviš još 18 dodatnih linka i ja konačno povjerujem. De budimo ozbiljni. Nisam pet godina slušao filozofiju da bi se bavio ovakvim bezvezarijama. Večernji list, wikipedija i theyogainstitute.org, zar nemereš bolje od toga? Pa nemamo devet godinica da tako raspravljamo. :l30:

Nisam nigdje tvrdio da je joga zdrava niti da itko prakticira ili ne prakticira ili da bi itko trebao prakticirati. Zadnje mjesto gdje bih to isao raditi je katolicki forum, iskren da ti budem kada mi ljudi sa takvim opterecenjima i unutarnjim uvjerenjima dodju na jogu obicno ih odgovaram i preporucam da odu u neke crkvene aktivnosti, nemam se bas volje natezati sa toliko ideoloskog tereta na ledjima niti je joga (ili bilo sto drugo) bas toliko posebna da ce covjek time nesto igubiti, moze se sa hiljadu druhih stvari baviti koje ga nece dovoditi u unutarnje sukobe.

Ovo nije linkano kao dokaz da je joga bilo sta nego kao dokaz da Blazevic ili laze ili ne poznaje tematiku. kako god okrenes za osobu koju predstavljaju velikim strucnjakom nije dobro.

Sad kada si ostao bez argumenata u toj raspravi pokusavas temu ispinirati na nesto potpuno drugo, sto uopce nije tema, nisam nikada tvrdio, ne zelim tvrditi ili uvjeravati i potpuno mi je sve jedno sto o tome mislis ili, da ti pravo kazem, sto bilo koja religija misli (ukljucujuci hinduizam).

Citat:
Slažem se. Samo, postavlja se pitanje: šta je to argument i šta je to dokaz?

kada osoba A kaze: dokazi mi da je Blazevic to izrekao i da je pri tome bio u krivu te da ocito ne poznaje materiju o kojoj govori

a osoba B prilozi citate Blazevica gdje izricito tvrdi sto je i receno te linkove koji nedvosmisleno dokazuju da je u krivu i to ne u nekim filozofsko-teoloskim domenama nego nepoznavaju najobicnije fakticne povijesti i stanja na terenu...

To je argument i dokaz koje je prilicno egzaktan, jasan, jednoznacan, nedvosmislen i rekao bih neoboriv.

Spinanje, skretanje teme i izvlacenje pseudofilozofskim isprikama (prilicno kontraproduktivno jer pokazuje elementarnu dialosku i logicku nekonzistentnost/nediscipliniranost neprihvatljivu za bilo koga tko se na filozofiju pokusava pozivati) tu nista ne znaci ;)

Zadnja izmjena: GoranM; 14 ruj 2014 16:52; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 ruj 2014 16:41 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Samuel napisao:

Na ovakvoj temi moze bit samo obratno :P

Citat:
NE VJERUJTE JOGI NI KAD KRAVATU NOSI!!

Ne znam za jogu, ali jogicarima svakako :lol:

Ali ni bilo kome drugom - zato postoji zdrav razum i danas srecom dovoljno dostupnih informacija da se svata provjeri ako se zeli uloziti dovoljno truda i vremena. 8)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 ruj 2014 17:13 
Odsutan

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Ipak ćemo m vjerovati Blaževiću koji eto piše knjige, tekstove za časopise, koji se bavi cijeli život tim temama, nego nekom koji lamanja po forumima i umišlja da je veći od Blaževića i pametniji!!
Ako te to pati, odi kod njega pa neka te pouči, a ne odeš na wikipediju pa se prosipaš!!
I za čega ta joga uopće služi! Kome to uopće treba!!

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 396 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 40  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]