www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 21 lip 2025 19:06

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 396 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 40  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Joga
PostPostano: 29 ruj 2014 19:40 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Fran26 napisao:
Teško je izdvojiti nešto od svega šta si ovde napisao Sami. Dobro je poznato da kad si u "elementu" iz tebe izviru brutalne fore. Ako bi baš nešto morao izdvojiti od svega šta si napisao u ova dva dana, onda je to sigurno ovo, citiram;

Samuel napisao:
...eto na šta si potrošio tolike novce, toliko vrijeme i toliki put prešao, da bi bio jednoj budaletini Samuelu na katoličkom forumu samo zamjena za križaljku i sudoku!! :b112:
Hvala kolega, i javi ako treba što!! :wink: :wink:

Brutala, jednostavno brutala. Slika Slika

p.s. Puno puta se pitam: jel te tvoje brutalne fore samo ja primjećujem? Nitko drugi to ne vidi i nema potrebu komentirati ovakve fore? :l30:

Jednostavno mi čovik pomogne opustiti se, izgleda da ta joga pali, i zato se osjećam dužan na neki način!!
Pomogao bi mu a ne znam kako!!
Žao mi da čovik toliko toga potroši i prođe, a onda dođem ja sa kvocjentom inteligencije veličinom noge dvogodišnjaka, i onda se čovik pita ima li to sve smisla.
Znaš ono, misli da sve zna o jogi, pa zbog mene upiše JOGA NA wikipediji i kupi si knjigu Josipa Blaževića "Joga i kršćanstvo", e za taj trenutak živim kada otvori nove spoznaje i izvede ritualno spaljivanje sveg svog joga materijala i kaže Samuele budaletino neizmjerno ti hvala!!
:roll: :roll:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 ruj 2014 19:53 
Odsutan

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
Jogo moćni joguri – jednostavan moćni de-serti

Kad vas uhvati snažna želja za moćnom i laganom poslasticom,
tu je Jogo moćni joguri de-serti

Spravljen od svježeg Mukat joguria i moćnih komadića moća, u trenu će osvježiti i zasladiti i najzahtjevnije UM....om..om--om.

Potražite ukusne Jogo moćne jogurie u podružnicama LGBT PROBIOTIC..udruga--
. Za duže uživanje u slatkim i zdravim trenucima birajte Jogo ždrink okusa kundalina 8)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 ruj 2014 22:15 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
hodocasnik napisao:
Onda ti valjda nije teško navesti tko u akademskim krugovima prihvaća taj budistički tekst kao sistematizaciju yoge. Sličnih i sličnijih tekstova ima u budizmu i u hinduizmu prije Patanjalija, ali se njega navodi kao onog koji je to sistematizirao i skupio u jednoj sutri.

Budisticki tekst koji spominjem je vrlo slican po sistematizaciji, nije samo neki zolirani fragment koji se eto podudara.

U (posebno vajrayana u slucaju hatha joge) budizmu se nece nuzno koristiti ista terminologija. No to je sporedno, rožarij ili krunica ne opisuju razlicite stvari. Ako nesto opisuje slicnu metodologiju, sistematizaciju, stanja itd, dolazi iz slicnog vremenskog perioda i iz istog geografskog podrucja ako je povezati 2 i 2.

Uz to treba definirati na sto mislimo pod jogom. U nekom sirem smislu i katolicanstvo je bhakti (devocijska) joga.

Mi vecinom pod jogom ovdje podrazumjevamo hatha jogu. Ona medjutim je vise u praksi definirana specificnim hatha jogickim spisima nego patanjalijem. No desilo se u moderno vrijeme nesto zanmljivo. A to je da se uzimaju tehnike iz tih tekstova (hatha joga pradipika, siva samita itd) pa ubacuju u kontekst joga sutri kao temelja. medjutim ti tekstov imaju vlastite ponesto drugacije sistematizacije i stupnjeve i sami nisu puki komentar na joga sutru niti joga sutra sama govori o tim praksama.

Zasto kako i gdje je doslo do tog poistovjecivanja je pitanje koje bi zahtjevalo malo istrazivanja da ne kazem nesto pogresno nagadjajuci, no ne bi me zacudilo da je i to proizvod neohindu renesanse i redefiniranja naciionalnog i vjerskog bica tamo negdje od drugog kolonialnog razdoblja (viktorianskog i dalje) pa do danas.

U neku ruku mozes usporediti sa starim zavjetom i krscanstvom. Krscanstvo sebe definira na osnovi starog zavjeta, no upitno je kolko se stari zavjet sam bavi krscanstvom. Isto kao sto mormoni sebe definiraju na krscanskim korjenima, ali ih krscani bas ne smatraju vjerodostojnim.

Odnosno to sto se danas joga poziva na Patanjalia ne znaci da bi se on sam sa time slozio.

Citat:
Zar ćemo se spuštati na tu razinu rasprave da Patanjalija ne smatramo hinduistom, zato što u njegovo vrijeme nije postojao termin hinduizam? Ili zar vede nisu dovoljan temelj da se određene sljedbenike tih tekstova prepozna po zajedničkim karakteristikama, bez obzira na razlike koje između njih postoje?

Nije pitanje samo termina nego i osjecaja hinduizma kao neke univerzalne religije. Joga (i joga sutra i kasnija hata joga) su sustinski sramana i tantrickog podrijetla, nisu vedskog. Utjecaji koji danas sacinjavaju hinduizam su u tim vremenima bili razdvojeniji, nije postojala niti indijska nacija niti jedinstvena religija. U vedski tradiciju su kontemplativne asketske ideje uvedene pod utjecajem lokalnih sramana tradicija koje su se vedskima cesto suprotstavljale, ali je metod odnosa prema tome uvijek kod brahmanista bila asimilacija pa su si oni tako prisvojili jogu i puno toga drugog sto nije njihovog izvora, no isto tako je ona nastavila egzstirati i van hinduizma, Mislim, ti sukobi su isli i do krvavih razmjera, ne mozes upotrebljavati danasnje osjecaje hinduske religije kao nekog jedinstvenog sustava na prijasnja vremena, kao niti indijske nacije uostalom sa svojih masu razlicitih jezika (od kojih mnogi vrlo bitni nisu uopce indoeuropski), etniciteta, kultura itd.

Da, vede se danas smatraju onime sto definira nesto hinduizmom, no opet - to je danas kad hinduizam kao pojam uopce postoji. Takodjer, kako rekoh prakse kakve se opisuju u joga sutri postoje i unutar i van hinduizma, ne mozes jednostavno izbaciti iz prise one izvanjske, posebno kad su starije, da bi se odrzala neka fiktivna slika razvoja dogadjaja.

Kad vec pitas za "akademske krugove" nitko ozbiljan u njima ne misli danas da je joga vedskog porjekla. Pa samim time ako vede smatramo onime sto definira i veze hindusku od nehinduskih zajednica ona ne moze biti hinduska. Moze samo biti hinduizirana i prakticirana i unutar hinduizma, ali ne ponikla iz njega niti prisutna samo u njemu.

Jedini koji danas jos tvrde da su to sustinske vedske prakse i da se radi o jedinstvenoj autohtonoj tradiciji su vjerski fundamentalisti, a kako je u zadnje vrijeme jako ojacala ekstremna desnica u Indiji (koja kao i svaka ima bliske veze sa religijom) to sve vise prodire u javnost i potenciraju se svakakve nesuvisle pseudoznanstvene teorije. No van tog specificnog politicko-fundamentalistickog kruga, kao medju zapadnim indolozima i sekularnim indijskim nitko nema sumnje da se tu radi o razlicitim stvarima.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 ruj 2014 22:23 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

hodocasnik napisao:
Nije prirodno ostajati u asanama jer takve statičke vježbe niti imaju za cilj poboljšanje cirkulacije niti snagu tijela. To mogu biti sporedni efekti ali statika nije način da se potiče cirkulacija nego je to kretanje. Također jačanje tijela yogom se samo uvjetno može shvatiti, budući da je do kraja istegnuto tijelo slabo tijelo. Ako ne vjeruješ probaj nakon yoge raditi iole ozbiljniji fizički posao, samo pazi da ti koji kralježak ne iskoči.. i još se izgubi :lol:

"Kršćanske meditacije na Bibliju" koje spominješ nemaju veze sa pražnjenjem uma kakvo se traži u yogi bez obzira da li se koncentrirali na svijeću ili što već kod ljudi koji vježbaju yogu prolazi. Također povlačenje svojih osjetila unutra kako prakticiraju u yogi, nije uopće prirodna stvar. Kako bi moglo biti prirodno na tim nekim stupnjevima se toliko izoliraju od okoline da nemaju kontakt sa stvarnošću pa ne osjećaju bol prilikom uboda igle i tome slično?

Ne radi se o tome je li ti namjera reklamirati yogu nego da ovakvim jednostranim pristupom kako ti i Goran pišete to postane neistinito, pa se nemoj čuditi što ljudi reagiraju sa averzijom. Nisam stigao pregledati sve što je pisano, ali sam primjetio na jednoj od stranica (potražiću to kad stignem, slabo vodim evidenciju :( sluga piše bitne stvari i niko od vas tada ne odgovara nego nastavljate sa optužbama ili sa ovom pričom što pišeš "nitko vam nista ne namece" i "prosvjećivanjem" bez da stvarno raspravljate.

Mogu biti i staticne i dinamicne pri cemu dinamicne mogu biti i repetitivna ponavljanja istih pokreta i kompleksniji slijedovi.

takodjer nije sito rastezes li se duze vrijeme staticno ili drzis neki fizicki naporan polozaj duze vrijeme poput polu cucnja, ili drugih opterecivanja drugih misicnih skupina.

Sto je jednostrano u Goranovom pristupu? Ne sjecam se da sam uopce pisali o praksi joge niti mislim da je tome ovdje mjesto, samo o nekim pogresnim povijesnim i inim tvrdnjama. takodjer daleko od toga da je sve sto se pod jogom prezentira jako vjerodostojno, iskreno, posteno itd. Samim time sto se radi o podrucju koje je neregulirano prilicno je izvjesno da ce se prodavati i puno magle. recimo vecina toga sto ovdje pisem i sto shvacate kao neki napad na crkvu bi i mnogi jogicari tako shvatili jer i jedni i drugi vole mistifikacije i laziranja povijesti da bi odrzali neku vlastitu mistificiranu sliku svijeta.

No ovo nije joga forum kako su mnogi lijepo primjetili pa to i nije rasprava kakvu ovdje uopce mozemo imati.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 ruj 2014 22:57 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

naggar napisao:
Joga je skupina tjelovježbi i meditacija koje dolaze iz hinduizma.

Ne dolazi, sto puta vec objasnjeno.

Hinduizam kakvog danas definiramo uglavnom definiramo kroz povezanost sa brahmanistickim nasljedjem vedske religije. Joga ne dolazi odatle, nema je u vedama. Ona dolazi djelom iz sramanske, djelom iz tantricke tradicije koje su autohtone indijske, a ne prakse dosle sa arijskim doseljenicima koji su donjeli i dalje razvijali vede. Tek u najkasnijem vedskom razdoblju se vide mjesanja tih tradicija (na podrucju gdje arhelogija potvrdjuje i mjesanje dvije kulture). No isto tako sramana tradicije opstaju kao zasebne i nevezane uz vedske u oblicima poput budizma i jainizma (iako su medjusobni utjecaji prisutni) pa jogcke prakse kako sramanske tako i kasnije tantrizirane postoje i u nuima, a van brahmanistickih odnosno suvremeno govoreci hinduskih okvira.

Takodjer je joga jako sirok pojam. U spominanoj joga sutri nema tjelovjezbi. Hata joga tekstovi nemaju iste pricnipe i sistematizacije kao joga sutra, a u najsirem suvremenom znacenju joga je prakticki svaka duhovna praksa koja uopce postoji i ove o kojima govorimo se smatraju samo njihovim podvrstama (iako je to univerzalno prihvacena podjela mislim da je to bio los razvoj dogadjaja posto dovodi do dodatne terminoloske konfuzije, no sto je tu je, imamo sto danas imamo pa se i krscanstvo moze nazvat jogom).

Citat:
Cilj joge je postići nirvanu - stanje blaženstva, a ono se postiže kroz vježbe, meditacije, post.

Kao i vecina pojmova i nirvana nije nuzno jednoznacna. No danas se rijedje spominje unutar hinduizma i vise je koncept vezan za budizam te ne predstavlja blazenstvo.

Ako jogu promatramo kroz joga sutre mozda bi najbolje bilo reci da je cilj nirvikalpa samadhi, no i to je samo jedan tekst jednog povijesnog trenutka koji opet razlicite skupine razlicito tumace, a hatha joga nije bas nuzno vezana uz joga sutru iako je suvremena neo-hndu tendencija tako prezentirati.

vec sam spomenuo da je jedna od tradicionalnih skupina koje prakticiraju hatha jogu ona Ramanandi sampradaye za koju cisto sumnjam kako je bilo nirvana bilo nirvikalpa cilj, buduci su devocijski orjenitirani vaisnave. Iako ne poznajem dovoljno njihovu teologiju pa uzmi sa rezervom. Uglavnom, previse je tu razlicitih ideja, pravaca, medjuutjecaja, podjela i varijacija da takva odokativna izjava ima smisla.

Citat:
Mnogi učitelji joge određuju svojim učenicima i mantre, a to su riječi (obično na sanskrtu) koje osoba neprestano treba ponavljati za vrijeme meditacije. Najčešći je slučaj da ljudi iz Europe i SAD-a uopće ne znaju što ponavljaju, a ono što su im odredili njihovi duhovni učitelji može biti za njih i vrlo štetno.

To je svakako slucaj kod TM-a (koji bas i nije hatha jogicka tradicija), no u puno vise slucajeva je vrlo jasno sto mantre znace.

Takodjer, mantra nije od presudnog znacenja niti za joga sutru niti na hata jogu. No bez obzira na to u praksi vrlo cesto ova izjava stoji buduci da su matre vrlo popularne u indiji pa ih onda vrlo cesto i nalazimo posvuda.

Citat:
Također imaju i tehnike disanja koje zovu pranajama.

Ovo u osnovi jest sustinsko za jogu (bilo prema joga sutri bilo specificno hatha jogickim tekstovima).

Citat:
Učitelji joge će tumačiti da su te tehnike nešto blagotvorno, ali je upravo suprotno. Jedna tehnika disanja zove se "zmijski dah" i ta tehnika stvarno već prelazi u okultne prakse. Vrlo je opasno baviti se takvim tehnikama.

Ne znam na koju vjezbu tocno mislis. Ako se radi o u zadnje vrijeme popularnom kobrinom dahu nije u pitanju tradicionalna jogicka pranajama nego nesto sto promovira moderna "istocnjacka" skupina pozivajuci se na tajna nasljedja i prenosenja od misticnih materijaliziranih jogija isl... uglavnom, prilicno sumnjivi izvori upitne vjerodostoojnosti kavi su puno cesce izmisljotine kulteva nego nesto sa stvarnim zaledjem.

Inace je li bilo koja vjezba blagotvorna ili ne je jako relativno. Sto nekome koristi drugome steti, ne moze nista samo po sebi biti korisno, to je jos jedna od cestih marketinskih podvala modernih organizacija posto je izolirane i prenapuhane proizvode puno lakse prodavati.

Citat:
Učitelji joge najčešće pripadaju kasti Brahmana,

Kako u kojem slucaju i ovisi koliko je neka skupina (cak i unutar hinduizma koji vede formalno prihvaca) vedizirana i brahmanizirana. Ima ih koje u potpunost odbacuju katinski sustav cak i do mjere da obredne svecenicke funkcije (koje su daleko cvrsce vezane uz brahminsku kastu nego poduka joge) rade nebrahmini. No ipak vecinom su obredi rezervirani za tu kastu. Uloga ucitelja joge pak kako gdje, kada i koliko, tu je stvar malo kompleksnija. Uvijek postji ta neka brba izmedju odbacivanja kastinskog sustava i nametanja istog. pa recimo neke vjerske i posebno asketske skupine odbacuju kaste, kada se zaredi osoba raskida sa svim takvim identifikacijama isl.. ali opet onda vremenom kaste izvrse "rekonkvistu" pa se stovri ipak nekakav utjecaj s obzirom na porjeklo... Ipak kao generalizacija nisam siguran da izjava bas stoji.

Citat:
a oni u hinduizmu sebe smatraju bogovima.

Pa sad mozda je to ipak pretjerivanje, ali svakako na vrhu socialne ljestvice po nekim duhovnim karakteristikama i "ritualnoj cistoci".

Citat:
Mislim da je najbolja knjiga koja opisuje hinduizam "Smrt jednog gurua" od Rabindranatha Maharaja, koji je i sam bio učitelj joge i hinduizma, ali se obratio na Kršćanstvo (možete je nabaviti i u Hrvatskoj).

Ne bih se bas slozio :D

Citat:
Učitelji joge ističu da se vježbanjem joge može postići mir, sreća, blaženstvo što je zapravo nemoguće bez pravog Boga, Isusa Krista. Mir nije moguće postići samo smirenim vježbama i meditacijama. Ako čovjek nema mirnu savjest, samo Bog mu može oprostiti njegove grijehe.

I po joga sutri i po hata joga spisima preduvjeti da bi se uopce bavilo jogom traze prakticki svetacki karakter.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 ruj 2014 22:59 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Fran26 napisao:
Teško je izdvojiti nešto od svega šta si ovde napisao Sami. Dobro je poznato da kad si u "elementu" iz tebe izviru brutalne fore. Ako bi baš nešto morao izdvojiti od svega šta si napisao u ova dva dana, onda je to sigurno ovo, citiram;

Samuel napisao:
...eto na šta si potrošio tolike novce, toliko vrijeme i toliki put prešao, da bi bio jednoj budaletini Samuelu na katoličkom forumu samo zamjena za križaljku i sudoku!! :b112:
Hvala kolega, i javi ako treba što!! :wink: :wink:

Brutala, jednostavno brutala. Slika Slika

p.s. Puno puta se pitam: jel te tvoje brutalne fore samo ja primjećujem? Nitko drugi to ne vidi i nema potrebu komentirati ovakve fore? :l30:

Pa svi primjecujemo trolanje, ali nakon dovoljno vremena po forumima prestanes registrirati i ulaziti u gtakva bespredmetna djetinjatsa natezanja :D

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 ruj 2014 23:04 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Samuel napisao:
Znaš ono, misli da sve zna o jogi, pa zbog mene upiše JOGA NA wikipediji i kupi si knjigu Josipa Blaževića "Joga i kršćanstvo", e za taj trenutak živim kada otvori nove spoznaje i izvede ritualno spaljivanje sveg svog joga materijala i kaže Samuele budaletino neizmjerno ti hvala!!
:roll: :roll:

Dok tu knjigu nisam citao jesam dosta drugih od kojih i Blazevic ocito uzima mnoge ideje poput Verlindea, spomenutog indijca koji se od "gurua" preobratio na krscanstvo (uvijek zaboravim ime), Manjackala itd. Sve treba procitat, daleko od toga.

Ali nisam bas ostao odusevljen i nekako me nisu odvec prosvjetlili izgleda :D U stvari sto sam vise modernih katolickih autora citao vise sam se udaljavao od crkve (za razliku od onih nesto starijih koji su mi bili prilicno inspirativni pa me skoro i navukli).

Ovi zvuce (sa izuzetkom Verlindea koji je gospodin) otprilike kako mi je zvucao recimo krisnijevski Prabhupada. Dosta ograniceno, ogorceno i fanaticno + argumenti cesto suplji, selektivni, van konteksta itd.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 30 ruj 2014 07:27 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 18 zahvala
Zahvaljeno je: 59 zahvala
GoranM napisao:
Dok tu knjigu nisam citao jesam dosta drugih od kojih i Blazevic ocito uzima mnoge ideje poput Verlindea, spomenutog indijca koji se od "gurua" preobratio na krscanstvo (uvijek zaboravim ime), Manjackala itd. Sve treba procitat, daleko od toga.

Ali nisam bas ostao odusevljen i nekako me nisu odvec prosvjetlili izgleda :D U stvari sto sam vise modernih katolickih autora citao vise sam se udaljavao od crkve (za razliku od onih nesto starijih koji su mi bili prilicno inspirativni pa me skoro i navukli).

Ovi zvuce (sa izuzetkom Verlindea koji je gospodin) otprilike kako mi je zvucao recimo krisnijevski Prabhupada. Dosta ograniceno, ogorceno i fanaticno + argumenti cesto suplji, selektivni, van konteksta itd.

Vidim da si svjestan činjenice da si se udaljio od crkve.
Neznam zašto se toliko trudiš prezentirati nam jogu kao nešto super kada to ona nije.
Jedino ako želiš i nas odvući od Crkve. Od Boga.
Podsjećaš me na jednog ženinog rođaka koji je zabrijao u vode gatanja i misli kako je to supe ok i kako to nije grijeh.
Sotona čovijeka zavede pa vidiš u nećemu ispraznom nešto pozitivno. Pritom si sposoban jalovim argumentima napadati neke crkvene pojedince koji su se bavili proučavanjem joge i o njoj napisali ono što joga u stvarnosti i je.
Naši argumenti svakako nisu šuplji.
Da pitaš papu Franju o jogi rakao bi ti na ovaj ili onaj način isto kao i bilo tko od nas vjernika na ovome forumu. Zar bi i njega strpao u isti koš sa modernim crkvenim autorima?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 30 ruj 2014 08:50 
Odsutan

Zahvaljeno je: 18 zahvala
Nakon 1h trcanja i dubokog ujednacenog disanja, osjecam se prilicno haj i sad... da ne znam radi cega dozivim taj efekat - vjerovatno bih sirio pricu da dozivljavam jedinstvo s Bogom, meditiram u pokretu ili sta ti ja znam sta..... Ovako posto znam, to je jednostavno. Naime ritmicno disanje i fizicka aktivnost u mozgu oslobadjaju hormon serotonin i jos neke hormone zaduzene za osjecaj srece i spokoja. Hocu reci da svaki sportas nebitno kojim sportom se bavi - isto dozivljava. Sport je neka vrsta pozitivne droge i lako se covjek navuce na to isto kao i na pravu drogu.

Moje misljenje je da je joga kao vjezba jednaka bilo kojem drugom sportu(ili disciplini) jer zahtijeva duboko disanje i pokrete uskladjene s tim i logicno je da i proizvede efekat kao i svaki drugi sport. E sad, posto Ljiljana vjerovatno nikad nije zaozbiljno trcala, onda je njoj ta senzacija koju dozivi ravna meditaciji u pokretu dok je nekom profesionalnom atleticaru to isto samo efekat proizveden radi gorespomenutih radnji disanja i pokreta.

A J. Blazevic je djir kao i Samuel i Naggar - spek, cvarci i kobaja na prvom mjestu, pa onda sve ostalo, a nakon svega ostalog - sport na tv-u uz cvarke i kobaju :) :D Cudi me da se svecenici inace tako malo bave sportom. U mom kraju je bio svecenik kosarkas kojeg su napala cetvorica i lik ih je prebio. To je pravi svecenik, a ne ovi sto sjede, jedu i filozofiraju. :D

A imam pitanje za Gorana i LJiljanu. Ako vec tvrdite da nemate veze s religijom - zasto na sajtu vinijoga instituta cim kliknes pokraj svijece, iskoci Shiva?? Mislim ako je sve to sto vi radite samo i jedino zdravstvena terapija, zasto se toliko istice kipic jednog indijskog bozanstva kojem je destrukcija jedno od osnovnih djelovanja??

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 30 ruj 2014 09:31 
Odsutan

Podijelio: 18 zahvala
Zahvaljeno je: 59 zahvala
Ga-bri-el napisao:
Nakon 1h trcanja i dubokog ujednacenog disanja, osjecam se prilicno haj i sad... da ne znam radi cega dozivim taj efekat - vjerovatno bih sirio pricu da dozivljavam jedinstvo s Bogom, meditiram u pokretu ili sta ti ja znam sta..... Ovako posto znam, to je jednostavno. Naime ritmicno disanje i fizicka aktivnost u mozgu oslobadjaju hormon serotonin i jos neke hormone zaduzene za osjecaj srece i spokoja. Hocu reci da svaki sportas nebitno kojim sportom se bavi - isto dozivljava. Sport je neka vrsta pozitivne droge i lako se covjek navuce na to isto kao i na pravu drogu.

Moje misljenje je da je joga kao vjezba jednaka bilo kojem drugom sportu(ili disciplini) jer zahtijeva duboko disanje i pokrete uskladjene s tim i logicno je da i proizvede efekat kao i svaki drugi sport. E sad, posto Ljiljana vjerovatno nikad nije zaozbiljno trcala, onda je njoj ta senzacija koju dozivi ravna meditaciji u pokretu dok je nekom profesionalnom atleticaru to isto samo efekat proizveden radi gorespomenutih radnji disanja i pokreta.

A J. Blazevic je djir kao i Samuel i Naggar - spek, cvarci i kobaja na prvom mjestu, pa onda sve ostalo, a nakon svega ostalog - sport na tv-u uz cvarke i kobaju :) :D Cudi me da se svecenici inace tako malo bave sportom. U mom kraju je bio svecenik kosarkas kojeg su napala cetvorica i lik ih je prebio. To je pravi svecenik, a ne ovi sto sjede, jedu i filozofiraju. :D

A imam pitanje za Gorana i LJiljanu. Ako vec tvrdite da nemate veze s religijom - zasto na sajtu vinijoga instituta cim kliknes pokraj svijece, iskoci Shiva?? Mislim ako je sve to sto vi radite samo i jedino zdravstvena terapija, zasto se toliko istice kipic jednog indijskog bozanstva kojem je destrukcija jedno od osnovnih djelovanja??

Veliš da jedan sat u danu trčiš.
Koliko vremena posvetiš Isusu u danu?
Jesi li ikada posvetio Njemu jedan sat molitve? 15 minuta sa Isusom barem?
Kaj fali društvu, pa bili to Samuel i Naggar (istina ne poznajem ih),ali isiguran sam da uz kupicu vina, koju kobasu i pjesmu bi se dobro proveli.
Domaći čvarci....
Te stvari su nisu jelo, nego specijaliteti.
Treba znat uživat u jelu, osim ako nisi biljojed ko krava i imaš 3 želudca i probavni trakt pa da samo paseš travu.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 396 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 40  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]