www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 26 lip 2025 17:48

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1228 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 123  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 11 pro 2014 17:26 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
NE MOŽEMO NAĆI MOMKA

Rođakinja i ja smo studentice. U Zagrebu smo na stanu. Sve nam dobro ide, osim što imamo problema po "ženskom pitanju". Jako nam je teško, jer nikako ne možemo naći momka, onakvog kavkog mi tražimo. Uvijek se razočaramo, uvijek nešto zamjerimo na toj osobi. Nikako da naiđemo na onog "pravog!", kako se kaže.

Zašto bismo krali Božje darove, kad nam ih Bog već sam od sebe u obilju daje? Takav Božji dar se prima sa zahvalnošću i odgovornošću, jer je živ kao što smo i mi živi. Mi ne smijemo prigovarati Božjim darovima i kao oholice suditi - ovaj je dobar, ovaj bolji, a ovaj ne valja. Tko smo mi da smijemo tako i pomisliti?/ Bog je savršeni Stvoritelj svakoga svoga stvorenja, i nije ni jedno svoje stvorenje odjednom opteretio sveukupnim darom za sav život, nego svakoj potrebi u pravo vrijeme udovoljava. On nosi sav teret ovdašnjih naših života - svu hranu i piće, zrak, zdravlje, sigurnost, radosti, ali i našu blaženu vječnost, lako na to i ne mislimo, upravo tako živimo; nadajući se postići sve u svoje vrijeme. To postizanje nije plod naše moći, nego dar Boga koji nas ljubi, koji ne skida svoje oko s nas. On je vrelo života i izvor j ljubavi u svakom čistom srcu. Ako na nekome ne vidimo nešto od onoga što nam za trajno zajedništvo s njime treba, ne znači da on to nema. Ima ga u sebi možda kao u sjemenki – u nerazvijenu Božjemu daru. Čak i ako ga nema u sebi, ima u dobrostivome Bogu, te mu, ako nam baš to treba, možemo izmoliti. Kolikim li su bezvjercima svete duše izmolile obraćenje. A to je neusporedivo više, negoli bilo što od onoga što sitničavost kao manu nalazi na čovjeku. S druge strane, koliki I i su se razočarali u mladiće i djevojke koji su im na prvi pogled bili idealni Zna Vrag dotjerati izgled kad lakovjerne zavodi. Zna nakratko odglumiti sve vrline, ali ne zna u njima ustrajati. A u brak se ne ulazi živjeti s idealnim tijelom, nego s duhovima izabranog srca. Svako tijelo se raspada. Čime li se u grobu može podičiti? Prolazi i sve ono što tijelu pripada. Samo Bog ostaje. Njegova ljepota ne prolazi. Samo nam On duši za vijeke vjekova svako blažensvo može dati. Tko za svoj brak Izabere njegove svete kreposti, radostan će biti svega vijeka svoga. A tko ih ne traži, naći će Đavla u ljudskoj koži koji će mu 50, i više godina, suze prolijevati i ostaviti zauvijek pakleni ožiljak na duši. Zato ne prigovarajmo nikakvoj vanjštini niti se obzirimo na nju, već čeznimo svi svetim krepostima. Tijelo svoje istrošimo da ih postignemo jer za to ga imamo. Bog će nam nadoknaditi svaki manjak i dati još više nego što smo znali poželjeti. Koliki li su već ljepotani poružnjeli, a nezgrapni se proljepšali?! Svako obličje vara, a Krepost nikada.
Tko može u sjemenu vidjeti klicu, stabljiku, cvijet, miris i obilje novih plodova? Sjeme je tajna koju samo Bog poznaje. Tako je i svaki čovjek pred nama skriveno Božje sjeme, kao što smo i sami. Samo Bog zna tko smo i koliki smo. Oholost se uzvisuje ne bi H se izravnala s Bogom. Ona je đavolska i s njom je uvijek Davao.
i dok su vaša ohola srca počela suditi i osuđivati sve odreda "momke", jednog po jednog odbacivati, niste bile ni svjesne da vas je to Đavao nadahnuo na takvu nezahvalnost Bogu za tolika njegova čudesna stvorenja te vas, u zamku oholosti, obzidao svojom demonskom samoćom. On je tužitelj naše braće, i, jasno, kao tužitelj čovjeku samo manu traži. A nalazi onu koju mu je sam podmetnuo, e da bi ga osudio i uništio. U zabludi ste velikoj i u grijehu pred Bogom zbog svih mladića koje ste zavele pa ostavile, kojima ste dale nadu pa ih potom odbacile. Ne smije se tako činiti. Nitko od nas ne vrijedi za dvojicu, trojicu, desetoricu drugih, nego smo u Bogu, kao njegova stvorenja, svi jednako vrijedni. On je naš Otac. A koji otac veli svome djetetu: "Sine, ti više vrijediš od moje kćeri!", ili "Ti više vrijediš od ostalih mojih sinova!"? Pravi otac obrnuto čini; štiti onoga koji je zlostavljan, podupire onoga koji je slab, uzvisuje onoga koji je ponižen, opravdava onoga koji je oklevetan, brani onoga koji je napadnut, prihvaća onoga koji je odbačen, obogaćuje onoga koji je siromašan. A prekorava i kažnjava svakoga koji prema njegovu djetetu zlo postupa.
Ako mi ne povjeruješ na riječ, uskoro ćeš na vlastitoj koži vidjeti da istinu govorim. Očeva nam je Istina objavila zapovijed o nerazrješivosti ženidbe. Tko bi se usudio pomisliti da Bog neistinu govori? Za sav život, svakoj je ženi dovoljan jedan muž i svakome mužu jedna žena. Zašto? Zato što Bog stoji uz svaki ljudski život da mu trajno dopunjava ono što mu za radost nedostaje. Bog je Ljubav. Od Njega se u braku živi. Tko Ga odbaci, brak mu je pakao. Onima koji su u Ljubavi, koji žive zato da se jedno drugome žrtvuju, čitav život premalo biva biti skupa, te nad grobom svoje, bračnom ljubavlju ljubljene duše, vrlo bolno plaču. Na kraju su ovoga vijeka, a nisu još ni naslutili kraj blažene tajne Božjega dara u ljubljenoj osobi. Jer Ljubav nema kraja u sebi da bi se mogla iscrpsti. Njima su se samo tijela rastala, a vječne im duše u vječnoj Ljubavi ostaju.
Nezahvalnik nije dostojan nikakvoga, a kamoli novoga dara. Oduzima mu se i ono što misli da ima. Tko ne moli Boga, njegovo blaženo djetinjstvo biva kraj svih blaženstava. A ono je tek kaplja na početku rijeke vječnoga života. U nezahvalnosti se sve utapa u sivilo tjeskobe. Radost i ljepota ne izviru iz samih darova, ma kako oni bogati bili, nego su odraz slave Božje u koju zahvalna duša prodire.
Bog postoji. Da ne postoji, otkuda Zemlja i nebo u svojoj raskoši, otkuda mi na Zemlji, i to tako čudesni? Zar je ništavi/o moglo stvoriti osobe? Zar je kaos mogao uspostaviti red prirodnih zakona? Zar je bezumlje moglo darovati um čovjeku, a okrutni princip stvaranja nježnu ljubav njegovu srcu? Zar je svako dobro ,nad svime i prema svemu, unutar svega nastalo? Ne, ono je izvanjski dar onome koji ga je uvijek jedva dočekao. Onaj koji ima, može dati onome koji nema. Onaj koji Jest, može dati postojanje onomu koga nije bilo. Darovatelj je veći od svakoga svoga dara. I odražava se u svakome svome daru. A mi smo darovani svemu i obdareni svime. Sve što jesmo, sve što nas okružuje, sve što nas ispunja - ima svoj početak u Tajni koja nas i/ svemu svojom dobrotom nadvisuje, koja treperi u postojanju svega i koja je svemu Život. Ta Tajna koja prebiva u nedostupnu svjetlu jest Gospodar daha čovječjeg; Gospod, kako velimo mi koji smo Ga upoznali, čuli i poslušati njegovu riječ, koji je na našu riječ u molitvi odgovorio kao što mi jedni drugima odgovaramo, koji smo ga sreli u tajni Osobe i Trojstvu svetih Osoba. To je Gospodin Bog naš.
Ako postoji Bog, ne možemo živjeti kao da Ga nema. Živimo li pak tako, mora se na nama vidjeti glupost naša. Pokraj svakog preobilja, život nam mora biti bijedan; u osunčanu bezdanu ljepote, moramo biti ružna i beznadna mrva; usred Svesmisla što ga zovemo svemir, moramo biti besmislena rugoba u sebi.
Duh Sveti ovu spasonosnu pomisao šalje srcu grešnice: "Toliko Mudrosti po kojoj je sve stvoreno, a ja u besmislu. Toliko muškaraca na svijetu, a ja nikako da muža svoga nađem. Toliko bogatstva na sve strane što ga je Bog razasuo, a ja jedva vežem kraj s krajem. Toliko djece se rađa na svijetu svaki dan, a ja do svoga djeteta nikako doći...." O, kad bi, kao svoju, htjela prihvatiti ovu pomisao, brzo bi prozrela vlastitu glupost i poklonila se Gospodinu da je iz nje izbavi.
Izmiri se s Bogom. Raskaj se za sav svoj dosadašnji život. Podloži Mu se kao svome Ocu, kao svome raspetome Bratu, kao svome posvećenom Mužu - u ocu, bratu i mužu što ih imaš, i ugledat ćeš sve na svijetu drukčije; sve u sjaju slave njegove, a ne kao dosad - u bijedi i tjeskobi svoga bezumlja.
Moli Ga: "Oče, koji sve možeš i sve imaš za mene što mi nedostaje za blažen život, daj mi sve bez čega ne mogu. Daj mi srce krotko i zahvalno, da Ti vjerna ostanem. Daj mi muža, drugu polovicu moga srca, odsječenog još u snu prvotnoga Adama. Daj mi novi dom, onaj u koji blagoslovljenom udajom trebam ući proslaviti Tebe poniznom službom žene i majke. Ti me, darom svojim, uvedi u blagoslovljeni naš bračni život i sačuvaj nas u njemu. Ti znadeš tko je taj muž kojega si meni namijenio. Blagoslovi ga već sada po mome srcu. I mojim ga očima otkrij da ga nađem i ne griješim protiv njega. Iz tvoje ga ruke prihvaćam sa svim darovima kojima ćeš me radovati i svakom njegovom manom po kojoj ćeš me ljubavi učiti i u poniznosti vječni život moje duše čuvati. Neka je blagoslovljen muž moj u Tebi. Molit ću za njega svaki dan. Čekam ga iz tvoje ruke, Oče naš. Neka je blagoslovljen bračni križ naš pod kojim ćeš nas oboje posvetiti i davati nam mudrost da od propasti sačuvamo naše zajedničko potomstvo. Na tvoju slavu, u dajem se i, po volji tvojoj, pristajem biti žena. Tako neka bude. Aleluja"
Evo ni ja nemam vječnu ljubav za svoju ženu, ali je ima Bog, kao što ima prepunu atmosferu zraka što mi treba i što ću ga disati kroz sav svoj život, dok me ne pozove k'sebi gdje se ne živi od zraka nego od Duha. Svakim se danom u Bogu moja ljubav za nju obnavlja, jer živim sakrament Svete Ženidbe.
Od Onoga koji je tebe stvorio i sve što ti treba, koji je već stvorio tvoga budućega muža, jer je on tvoj suvremenik, potrebno je tražiti da vas oboje oslobodi i dovede u zajedništva, ne kako vi u grijehu i neznanju želite, već u sveto zajedništvo po njegovoj volji. A njegova je volja - ljubav; savršena, sveta, prečista i vjerna ljubav. Njegova je volja onaj poredak života, pravednosti i dobrote, što ni jednim svojim djelom neće povrijediti nikoga, što svojim blagim savršenstvom slavi Njega, Oca svih ljudi i Tvorca svega svemira. Da bi mogla primati darove njegove ljubavi, on hoće moral, kao obranu života svih njegovih stvorenja, i živu vjeru, kao jedino moguće zajedništvo s Njime, koji je Duh. (iv 4,24) Nagrađujući moral i vjeru, daje nam sve; i više nego što znamo, i više nego što želimo. Njegovo blaženstvo nadvisuje sve naše predodžbe o sreći i svaku našu želju.
Moralna stega je poslušnost Božanskom poretku istine i pravednosti, ljubavi i života. Krotkost i poniznost su život u njoj; život na izvoru života. Mimo moralne stege, ne može duša doći do ispunjenja svojih iskonskih čežnji što stoje u nama kao Bogom udahnuti zov naravi za svetim blagoslovom.
Vječni Otac je, kao prve darove za ovaj život, već pri rođenju, svakome dao savjest i stid. Savjest je živi žig zakona Božjega u nama; štiti sve stvorenje od nas. Stid je djevičanska utvrda života; štiti nas od svačije zloće. Moralna stega je Božanska vlast. U njoj nije moguće nikakvo zlo, a ima moć izvršiti svako dobro.
Iskreno priznaj: "Gospodine, Oče sveti, kao što trebam zrak, hranu, danje svjetlo, put do cilja i predah do odmora, tako trebam i svoga muža, drugu polovicu svoje naravi i svoga srca prema kojoj si me čežnjom spola usmjerio. Sve što trebam, nemam, ne mogu, pa i kad bih imala i mogla, ne znam sebi dati, ne znam u svijetu tvojih stvorenja prepoznati i naći. Pa i kad bih našla, ne znam sačuvati. Ti mi daruj, a ja ću čekati s vjerom. Evo, čas tit ću te vjerom, jer te nemam čime drugim častiti, i u njoj ću Ti srce svoje predati kao najveći dar. Obraduj me, Oče, svojom velikom očinskom ljubavlju. Smiluj mi se i oprosti mi grijehe i slabosti kojima sam te kroz sav život vrijeđala. I daj mi dar da te više nikada i ni u čemu ne uvrijedim."
Ispovijedi se u raskajanju za sve svoje grijehe pa ćeš se Ocu svidjeti i prići će ti u svome milosrđu. Zamoli Ga neka te i od zla tvojih predaka otkupi Krv Kristova koja je prolivena za sve ljude na otpuštenje grijeha.
i grijesi protiv braka i obitelji mogu biti nasljedni. Ako su se preci u svojim brakovima rastavljali, uništavali tuđe brakove i gazili svoje, ubijali u grijehu začetu, a zbog bludnostl neželjenu djecu, onda njihovi potomci ne ulaze u blagoslovljeni bračni život, jer su u bludu njihovu rođeni. A taj zloduh, kao što rastavlja brakove, ne da ni da se brakovi potomaka njihovih zasnivaju. Djeca bludnika, od začeća nisu slobodna, već su roblje tih zloduha. Moli Boga da te oslobodi od svakoga ropstva po takvom naslijeđu (ako ga ima), a Krv Kristova neka dužnicima tvoga roda namiri štetu.
Ljubav Božja uvijek ostavlja mir u biću i mir okolo njega. / kada čovjek ljubavlju Božjom ljubi, ne skriva pogled ni od koga; niti se stidi, niti ga savjest uznemiruje. Time se ravnaj. Ne traži s rođakinjom, i ni s kim momka po svijetu, nego moli od Boga muža svoga i intimu srca ne povjeravaj ljudima, nego jedinom prijatelju koji te neće povrijediti – Bogu.

Rajko Bundalo - Pogleda u krajeve srca, str. 134 - 140.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 11 pro 2014 17:38 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 60 zahvala
Zahvaljeno je: 14 zahvala
Ana L. napisao:
I mene zanima i nek se stariji forumasi jave koja je tajna sretnih veza? Neka slobodno podijele s nama.:P :wink:

1. ŠTO znači sretan brak?
2. ŠTO bi trebale biti tajne...tobože sretnoga braka?
.
Sreća je relativna. Da ne pada kiša, tko bio se veselio suncu? :)
Želim reći da, ako u braku sve uvijek ide sve glatko, tu ne štima ništa: ili je brak iz čiste računice, obostrano, ili oboje imaju svatkoga svoga novog ljubavnika...Trečega nema! :)
Brak je gomila problema, kojih, možda ili sigurno ne bismo ni imali da nismo u braku. :) Ali pošto su tu, onda se rješavaju ZAJEDNIČKI. A svako rješenje, svaki dobar rezultat je zajednička radost...I to bi bilo to. :)
Dakle, tajne nema, ili je tajna u TAJNI? :)
Svaki brak je unikat. Kao i svaka osoba. Da, jer nema šablona. Samo trud razumjeti jedno drugo...i bla-bla...I biti ono što jesi, kakvim te supružnik/ga upoznao/la. Mnogi se naknadno trude biti tobože bolji. I?
"Ja svog muža više ne poznajem" - čuje se. Da, udala se onakvog kakvim ga je upoznala prije nego je odlučio "postati boljim", ajmeee. A on zapravo počeo glumiti? I obrnuto.
Brak je kao i celibat: muž ili žena, svećenik ili redovnica - žive sukladno savjesti, prilikama, potrebama "instituta", :) tj. braka ili svećeništva/redovništva. Pravila, ona globalna su poznata i jasna svima. Detalji, tj. TAJNE su u srcima i glavama pojedinaca.
A KAKO to sve poslagati u sklad - e, to je jedina tajna koji supružnici tek u braku otkrivaju. I za mene ima još tajni, za mene koji sam preklane "proslavio" 35. godišnjicu braka.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 11 pro 2014 18:02 
Odsutan

Podijelio: 10 zahvala
Zahvaljeno je: 38 zahvala
Citat:
stvarno ne bih ove savjete koje smo pokušali dati od srca, svatko sa svojom vjerom i svojim životnim iskustvom usporedila sa savjetima Žuži Jelinek....

To si ti pročitala? :roll:

A napisala sam:

Citat:
Ova pitanja - kako privući frajera na svoj ručnik, kako zadržati vezu, kako mu se svidjeti i te fore - mislim, ta pitanja može uputiti i Vogue - u i Žuži Jelinek. Slika

Jel čitamo ista slova?

Koliko vidim - to je upravo ono što Anu zanima, a ne Nebo, Isus Krist, ovo ono...

Citat:
I mene zanima i nek se stariji forumasi jave koja je tajna sretnih veza? Neka slobodno podijele s nama.

Pošto ja, dakle, nemam tih iskustava s tim prekrasnim katoličkim mladićima i muževima koji u mističnom zanosu prema Kristu smjerno čekaju prvu bračnu noć, onda stvarno nemam nikakvih savjeta, a čak i da imam takvih iskustava - prebalava sam da ih dajem, pa onda predlažem da otvorimo temu "Veze i vezice", "Kako uhvatit frajera/žensku" ili tako nešto i vi koji imate takva iskustva, a ima vas, pišite lijepo o tome. Samuela ćemo odredit kao uvodničara, moderatora i glavnog recenzenta. I uopće se ne zezam - čovjek je vidim sretan u braku - nek dijeli znanje.
Doduše, nije mi to za ovog foruma, al ajde de.

Citat:
To zna svaki početnik u vjeri - da neke molitve ostanu neuslišane

Ne, ne zna to svaki početnik u vjeri, ne hodaju ovim svijetom samo intelektualci i pronicljivci. Ako me razumiješ.

Citat:
Tvrde riječi, jel, meni izgledaju kao realistične riječi, al to je razlika karaktera. Baš me zanima da slučajno Timotej još piše na ovom forumu kak bi on to komentirao. Al nekak mislim da znam kak bi reagirao.

Živo me zanimima taj frajer, on dođe ovdje ko neki fantom, religijski genije, duh koji se na žalost negdje zagubio. Stvarno mi je žao što čovjek više ne piše. :twisted:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 11 pro 2014 18:24 
Odsutan

perokvrzica napisao:
Živo me zanimima taj frajer, on dođe ovdje ko neki fantom, religijski genije, duh koji se na žalost negdje zagubio. Stvarno mi je žao što čovjek više ne piše. :twisted:

Please...Kad citiraš, zašto je tako teško navesti koga? ne ljuti se, ali... Ja sad samo nagađam...Koji frajer? :)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 11 pro 2014 18:31 
Odsutan

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
zdrave napisao:
perokvrzica napisao:

Please...Kad citiraš, zašto je tako teško navesti koga? ne ljuti se, ali... Ja sad samo nagađam...Koji frajer? :)

pera kvrga.sigurno misli na mene..
ona je moj velik obožavatelj..
-ima moju sliku u novčaniku..
..s njom plaši djecu..
:a1490: :a1490: :a1490: :b101: :b101:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 11 pro 2014 18:33 
Odsutan

zdrave napisao:
perokvrzica napisao:

Aman jer sam retardirana, jer svaki put kad ostavim to - quote - ela bredi ili kako - sve mi se nešto poremeti. Fakat - šta krivo radim?
Ajmo.
Kratki tečaj za glupe. Slika

Kakav frajer? Ha? Ne kužim pitanje?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 11 pro 2014 18:41 
Odsutan

Perokvržica...pa...je li to tvoj post?
viewtopic.php?f=91&t=6287&start=290#p222923
Pogledaj na samome dnu tvoga posta - o frajeru! :)
A tečaj? Može, ali za pametne, tj. tebe... Imaš PP :)
.
Naggar...Šala ti je dobra...misliš li? :)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 11 pro 2014 18:47 
Odsutan

zdrave napisao:
Perokvržica...pa...je li to tvoj post?
viewtopic.php?f=91&t=6287&start=290#p222923
Pogledaj na samome dnu tvoga posta - o frajeru! :)
A tečaj? Može, ali za pametne, tj. tebe... Imaš PP :)

I dalje ne kužim. :roll: Je, moj je post, al pitanje i dalje ne razumijem. :roll: O kakvom frajeru pričamo? O tom Aninom frajeru? Kaj?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 pro 2014 13:36 
Odsutan

Podijelio: 22 zahvala
Zahvaljeno je: 34 zahvala
Draga Ana L.sto ti mislis da ti odes u casne sestre...ionako Bogu nedostaje misijski, svecenickih zvanja, kao I casnih sestara....ela bredi sto mislis da odes I ti....??????Nemorate se uvjeravat da to nije za vas....sto nebi bilo....bile bi vi divne canse.
Bvb :D

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 pro 2014 13:55 
Odsutan

Podijelio: 22 zahvala
Zahvaljeno je: 34 zahvala
Sto mislis Ana da ti odes u casne, I da molis se Bogu za bivseg o kojem si ovjde pisala, da on bude jako sretan, da uziva y zgaraljajima svoje buduce zene, djece, da on putuje sa njima po svijetu, uziva u visokom fianancijskom blagoslovu, ima neprestani osmjeh na licu, da se njima nikad nedesi nikakvo zlo, samo dobro, jos da ti preuzmes na sebe svu krivicu za njegove grijehe, grijehe njegove zene, djece, molis se neprestano za njih, da njima bude dobro I da oni budud sreti, .sto mislis Ana.....imaj tolisno malo ljubavi za bivseg, pa Bogu na slavu, a bivsem n spasenje duse odes u casne........Bogu nedostaje casnih,......zamisli samo koliko ces Bog obradovat I usrecit. :a1163: Btb

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1228 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 123  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]