Bonifacije napisao:
Hvala ti,Fran,na ovom opsirnom komentraru.
Ako ti ikad platim plata miješanog mesa, onda mi slobodno zahvali. Za ovo mi ne moraš zahvaljivati.
Bonifacije napisao:
Cijenim trud koji ulazes u pisanje svojih postova i nadam se da ce to nekom biti na duhovnu korist.
Nije sad da baš ulažem neki posebni trud, više je to mlaćenje prazne slame. To radim iz čiste dosade. Da imam pametnijeg posla u životu, bi li "visio" ovde već punih 10 godina?!
Bonifacije napisao:
A nasa uvazena gospodicna Belive kaze da joj nitko nije tako dobro kao ti objasnio pitanja o Bozjoj milosti i covjekovoj slobodi.
Uvažena gospođica kaj god naklapa.

Bonifacije napisao:
..ako nisam odgovorio na neke tvoje komentare,to je zato sto nisam stigao i sto sam zelio dobro promislit prije nego sto bilo sto napisem,a ne zato sto izbjegavam odgovor. Ali odgovor ce doci,ako me Bog pozivi.
Imamo sve vrijeme ovog svijeta.
Bonifacije napisao:
Sto se tice citata,svakako je dobro i pohvalno navesti izvor iz kojeg se nesto citira..
Ako hoćeš da te bilo tko shvati imalo ozbiljno, onda je vrlo preporučljivo da se citira: tko, šta i gdje. Možda mi nećeš vjerovati, ali bilo je ovde svakakvih "entuzijasta" bumo rekli: klasa optimist. Jedno jest sigurno- mašte im nije nedostajalo!

Ako me razumiješ.

I gle čuda! Svaki od njih je imao neki svoj nauk. I kako sad ja kao katolik znam kome vjerovati?! Ne kažem da si ti jedan od njih, ali dok se ne dokaže suprotno, ti si samo tip koji piše pod nickom Bonifacije. Ništa više od toga. A vjerujem da ćeš se složiti: to za nauk Katoličke Crkve nema baš neke "težine". Ili ima?!
Bonifacije napisao:
...ali u raspravama na forumu ipak nije nuzno. Ne pisemo uostalom doktorsku dizertaciju.
Naravno da nije nužno. Ne postoji neka "forumska policija" koje će uhitit svakog koji krši pravila citiranja. Ali kao što sam ti napisao: ako ne želiš da to bude rasprava: "što se babi htilo to se babi snilo", onda je vrlo poželjno da se navede: tko, šta i gdje.
Bonifacije napisao:
I ne vjerujem da bi to podiglo raspravu na jednu visu razinu.
Vidiš! Ja sam sasvim suprotnog uvjerenja. Zašto?! Obrazložio sam gore u postu. Zašto ti misliš da to ne bi podiglo raspravu na jednu višu razinu?! Nije valjda da je svejedno jel nešto rekao Eugen Biser, Erich Przywara, Josef Pieper ili forumski N.N.?!
Bonifacije napisao:
Mozes slobodno vjerovat da ni jedan citat nisam izmislio.
A da ti ipak citiraš onako kako se citira pa da je ne moram vjerovati?! Nije li sama bit citiranja upravo to?! Da u svakom trenutku mogu provijeriti šta točno netko piše, gdje on to piše i tko je taj koji to piše.
Bonifacije napisao:
Evo ti samo dva primjera pa se mozes sam uvjerit ako mislis da lazem. Tako sam citirao Tomu Kempenca koji kaze:"Tamo je jedan sat muka gori nego sto godina stroge pokore na zemlji" Sad otvori knjigu Nasljeduj Krista pa ces u onom poglavlju o paklenim mukama pronaci bas taj citat. Citiro sam i sv. Ivana Klimaka koji kaze:"Ako zelis ici uskim Kristovim putem,onda suzavaj zeludac" Mozes slobodno uzet slavno djelo 'Ljestve' pa ces u onom poglavlju koje govori o umjerenosti pronaci bas taj citat. Samo sto ne pise 'Ako zelis ici...' nego 'Ako si obecao Kristu da ces ici uskim putem.."Ali smisao je isti.
Tamo će biti teži jedan sat kazne nego li ovdje sto godina najstrože pokore. Tamo nema nikakva počinka, nikakve utjehe za osuđene; ovdje ipak katkada otpočinemo od rada i uživamo u utjehi prijatelja. Pobrini se sada i oplakuj grijehe svoje da uzmogneš na dan suda biti siguran s blaženima. Toma Kempenac "Nasljeduj Krista"
Ako si obećao Kristu da ćeš ići uskim i tijesnim putem, sužavaj želudac. Jer ako ga hraniš i širiš, nećeš ispuniti obećanje. Obrati pažnju, i čut ćeš riječi: Široka su vrata i širok put želudca, što vodi u propast bluda, i mnogo ih ima koji njime idu. Sv. Ivan Klimak "Ljestve ili trideset stuba do raja"Da. Piše. Slažem se. Zar ne bi bilo jadnostavnije i pristojnije da si ti to odmah tako citirao?!
Bonifacije napisao:
Dakle,svi citati su autenticni,pa i onda kad nisam naveo tocan izvor.
Za ova dva citata smo utvrdili da su autentični, tu nema dvojbe. Jesu li svi autentični, kako ti tvrdiš, to je još veliko pitanje. Ne kužim zašto ti je to takav problem?! Pa citiraj da se vidi: tko, šta, gdje. Ni vrag da je to neka tajna?! Citiraj slobodno. Koga se bojiš?! Možda nekom bude kako kažeš: "na duhovnu korist".
Bonifacije napisao:
Sto se tice pitanja o nepogresivosti pape i Crkve, to su veoma teska i ozbiljna pitanja koja zahtijevaju posebnu temu i o cemu za sada ne bih raspravljao.
Kad budeš imao vremena i volje - ovde sam.
Bonifacije napisao:
Ali ako sam rekao da objave M.Valtorte daju odgovore na SVE teoloske probleme, onda sigurno daju odgovor i na ovaj problem. Nisam to rekao bez veze.
Doista. Rekao si da "objave" M.Valtorte daju odgovore na SVE teološke probleme (još si stavio naglasak na ovo "SVE"). I vjerujem da to nisi rekao bez veze ili iz čiste dosade. Tak, došlo ti je pa si to rekao/napisao. Sigurno ima neki razlog zašto si to rekao. Možeš tu, u najmanju ruku, fascinantnu spoznaju podijeliti sa nama, sa ljudima na ovom forumu. Ili je to tajna?! Evo mene prvog živo zanima. Zašto baš "objave" M.Valtorte daju odgovore na sve teološke probleme?! I kako si ti došao do te spoznaje?!
Bonifacije napisao:
Sto se tice Tome Blizanca i njegovog bloga,moram reci da nemam s njima nikakve veze,ali odem povremeno na taj blog jer bude i dobrih tekstova.
Znam da znaš za njega jer znaš za "Babu Jagu". A one fore kako je papa zabludio i šta sve ne su me nagnale na pomisao da ti je Toma mentor. Moram priznati da sam se prevario. Nauk koji iznosiš, u nekim djelovima bio bi čista sablazan za Tomu Blizanca i njegovog brata Marka.

Bonifacije napisao:
Nije mi poznat njihov stav u vezi M.Valtorte ali iz onoga sto si rekao pretpostavljam da nisu bas skloni njezinim spisima.
Toma bi žile rezao da vidi, citiram;
Bonifacije napisao:
Ali ako sam rekao da objave M.Valtorte daju odgovore na SVE teoloske probleme, onda sigurno daju odgovor i na ovaj problem. Nisam to rekao bez veze.
I na samo na to. Dosta toga si ti "nadrobio" ovde koje se nikako ne poklapa sa Tominim "pravovjerjem".

Bonifacije napisao:
Ne znam sto bih rekao u vezi ovog citata iz enciklike Spe salvi. Tu papa po nekoj cudnoj logici izvodi zakljucak,potpuno pogresan,da se vecina odraslih ljudi spasava.
Papa nigde sa sigurnošću ne tvrdi da se većina odraslih ljudi spašava. Papa govori da bi tako moglo biti, da se većina odraslih ljudi spašava. Kažeš: "papa po nekoj cudnoj logici izvodi zakljucak,potpuno pogresan.." Znači, Joseph Ratzinger je bumo rekli u krivu po tom pitanju?! Istini bliže je tvoja tvrdnja?! citiram;
Bonifacije napisao:
Sigurno je da preko 99% odraslih ljudi odlazi u pakao,a manje od 1% se spasava.
Papa sve ostavlja otvorenim, samo pretpostavlja da bi moglo biti kako se većina ljudi spašava. Ti imaš konkretnu statistiku. Kažem! Nije da ti ne vjerujem. Ali probaj i mene razumit. On je Joseph Ratzinger a ti si tip koji piše pod nickom Bonifacije. Probaj me razumit ako ikako možeš.
Bonifacije napisao:
Netko je njegovo postavljanje za prefekta Kongregacije za nauk vjere ovako komentirao: To je kao kad bi lovokradica bio postavljen za cuvara lovista,aludirajuci pri tom na veoma liberalne stavove tog kardinala. Nitko tada nije ni slutio da ce lovokradica postati ne samo cuvar,nego i upravitelj lovista.
Da samo netko. Ima vas malo više.