www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 10 svi 2025 19:14

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 41 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 06 tra 2006 02:09 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
U današnje vrijeme brojne crkve,sekte i svakojaki religiozni pokreti,toliko su izobličili sliku o Katoličkoj Crkvi,tako da i danas mnogi neupućeni mogu povjerovati da se njezin nauk ne temelji na Bibliji.No da stvar bude još gora ti isti i takovi tvrde da su samo oni autentični kršćani,da samo oni jedini ispravno tumače SP.Da li je to baš tako,ostavljam sud svakome ponaosobno.Eco i ovdje na ovom forumu poštovana gospoda koja pripadaju drugoj denominaciji,i mi koji pripadamo krilu RC,manje više znademo što nam Pisma kažu,čitamo istu Bibliju(vi malo kraću za sedam knjiga :D ).Sada ću postaviti jedno pitanje-kako možete biti sigurni da je vaše tumačenje Biblije potpuno točno?Kako možete biti sigurni da je vaša interpretacije dotičnih rečenica iz Pisma jedino točna i ispravno tumačena?Jeste li se ikada upitali da li ja doista razumijem to što je napisano u Pismu i d a li ja to ispravno tumačim drugima i da li je to tumačenje doista u skladu s onim što je nadahnuti pisac želio kazati?Da bih to potkrijepio na konkretnom primjeru,evo kako na temelju jedne rečenice se može izvući različita tumačenja.Npr.uzmimo da je netko prije kojih 150 godina izrekao rečenicu slijedećg sadržaja:"Ja nisam nikada rekao da si ti ukrao novac".Složiti ćemo s e svi da razumijemo što znači ta rečenica?!No da li smo baš sigurni da je upotpunosti razumijemo,odnosno njezino značenje?
A što ako je čovjek koji ju je napisao želio reći:"JA nisam nikada rekao da si ti ukrao novac",što bi u biti značilo da je to rekao netko drugi.

A možda je želio kazati:"Ja nisam nikada REKAO da si ti ukrao novac",možda je pomislio,posumnjao da sam ja ukrao novac,ali to nije nikada izgovorio.

A možda je želio kazati:Ja nisam nikada rekao da si TI ukrao novac",možda je mislio da je to učinio moj susjed.

Ili je možda želio kazati"Ja nisam nikada rekao da si ti UKRAO novac",možda je mislioda sam ga prokockao,izgubio ili tko zna što-ali daje na znanje da ga nisam ukrao.

Ili je želio reći"Ja nisam nikada rekao d a si t i ukrao NOVAC",možda je pisac želio reći da sam mu ukrao psa ili bicikl ili romobil,ali novac nikako.

Ima toga poštovani još,ali d a vas ne zamaram sa predugačkim postovima,iz ovoga maloga primjera možemo vidjeti kako iz jedne kratke rečenice koja s e sastoji od 9 riječi,možemo izvući nekoliko opravdanih i vrlo različitih značenja.Stoga vas poštovane kolegice i kolege,Aby,Feba,Dominiče i ostali pitam-što mislite je li lakše krivo protumačiti ovih 9 riječi ili cijelu Bibliju(sa ili bez onih 7)?Sigurno se pitate zašto sam u gluho doba noći ovo napisao?Da,reći ću vam iskreno,možete s e pitati i dalje-jer odgovor već i sami unaprijed znadete-ali to drage kolege onda nije dijalog,to nije pokušaj zajedničkog proučavanja SP za naš rast u vjeri i upoznavanju Boga,već je to polemika(povuci-potegni iščupati ne mogu)koja nažalost nikada ne svrši na dobro.A ovaj mali noćni trud,posvećujem prije svega jednoj iskrenoj dušici koja iscrpljena od svojih svakodnevnih obveza,još mora trpjeti i slobodno vrijeme(šefice-čekam te :cry: ),a i zbog nemira koji neki od vas uniješe(da je bilo konstruktivnog dijaloga do toga vjerujem ne bi nikada došlo) među ove drage i plemenite ljude kojima je jedino cilj, u ljubavi prema Bogu i ljudima,biti bolji kršćanin i živjeti po Zakonima svoje Svete Rimokatoličke Crkve,a koji na koncu zbog raznih odapinjanih strelica prema njima mogu se zapitati-a čija je kokoš ili jaje bilo prvo,a odgovora nema-jer svaki pametuje na svoj način-a ja pitam s pravom-svi se Kriste busaju u Tvoje Ime-a gdje si Ti u svemu tome?!Iskreno se ispričavam na poduljem monologu,hvala svakome tko je pročitao do kraja,vjerujem da će zapuhati neki bolji i noviji vjetrovi,nadam se da nisam nikoga uvrijedio i povrijedio i zato svima vam za to od srca dajem veliku :arrow:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 tra 2006 10:28 
Odsutan
Admin

Podijelio: 17 zahvala
Zahvaljeno je: 19 zahvala
Ja sam uvjerenja da nam jedino Pisac Biblije može protumačiti ono što je napisano. Pa čak i das smo završili teologiju, nemožemo doći do Istine, kako nam on može otkriti. Ako nam otkrije samo jednu riječ i ona nam doprije do srca, sigurno će ga promijeniti.
Prava je šteta što neki ljudi idu svjesno i grčevito da pobiju nešto što netko iznosi, neke isitine (a nemaju od toga nikakve koristi), a uopće se ne trude da podrže ono što bi trebali podržati, najveću Istinu (samo neki - znaš i ti sam).
Hvala ti Joakime na tvom divnom razmišljanju. Duh Sveti će snažno zapuhati na forumu, uvjeren sam u to.

Tko nam što može, kad je Bog s nama?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 06 tra 2006 10:34 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 0 zahvala
joakim napisao:
1. Eco i ovdje na ovom forumu poštovana gospoda koja pripadaju drugoj denominaciji,i mi koji pripadamo krilu RC,manje više znademo što nam Pisma kažu,čitamo istu Bibliju(vi malo kraću za sedam knjiga :D ).

2. Sada ću postaviti jedno pitanje-kako možete biti sigurni da je vaše tumačenje Biblije potpuno točno?Kako možete biti sigurni da je vaša interpretacije dotičnih rečenica iz Pisma jedino točna i ispravno tumačena?Jeste li se ikada upitali da li ja doista razumijem to što je napisano u Pismu i d a li ja to ispravno tumačim drugima i da li je to tumačenje doista u skladu s onim što je nadahnuti pisac želio kazati?

3. Npr.uzmimo da je netko prije kojih 150 godina izrekao rečenicu slijedećg sadržaja:"Ja nisam nikada rekao da si ti ukrao novac".Složiti ćemo s e svi da razumijemo što znači ta rečenica?!No da li smo baš sigurni da je upotpunosti razumijemo,odnosno njezino značenje?

1. Pogledaj pravoslavni i hebrejski kanon pa onda piši samo o protestatima jer oni isto te knjige nemaju i pogledaj zašto se te knjige kod katolika zovu deuterokanonske-jer su drugorazrednog stupnja-sama kat. crkva ih tako naziva!!!

2. Tko želi znati istinu Bog će mu objavit pa će biti siguran. I tko želi vršit volju Božju znat će koja je volja-bez obzira kojoj kršćanskoj crkvi pripadao!

3. NEMA TEKSTA BEZ KONTEKSTA!!! - dobro staro teološko pravilo! (pa u kontekstu bi se znalo što znači ta rečenica)

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 tra 2006 14:05 
Odsutan
Počivao u miru Božjem
Počivao u miru Božjem

da joakime...da...

već i meme duže vrijeme muči to pitanje...

svi se nešto busamo Imenom Isusa i On nam dođe ko alibi za naša umna nedjela...
a kad treba poštivati osnovne Njegove zakone, onda nam se malo neda, ili malo lošije čujemo, ili malo lošije razumijemo...

ajde ovako bih ja rekla ....ako već možemo raditi nauku iz tolikih textova Biblije...
ali ajmo skratiti naš put samo na evo ovaj tjedan koji dolazi..(simbolički)..
uspinjanje, razapinjanje i NJEGOVE ZADNJE REČENICE...

On je BOG koji je sigurno znao zašto šta govori i kako je sve svoje posvetio za naš spas duše tako je i svaku riječ i svaki pokret posvetio tome da se prepoznamo i da u svom životu vidimo iste događaje..pa prema tome imamo ŽIVO uputstvo što treba činiti...

7 rečenica.....
i dva zakona prije rečena...
mogu nam spasiti život....

a što je rekao i vjeko...žalosno je da netko SILOM uništava nešto što mu uopće ne smeta nanjegovom putu...

tko je u pravu tko nije...nije bitno...bitnoje koliko ljubavi imamo za brata koji drugačije misli od nas...
a sad o onome da ljubimo svog neprijatelja ja osobno ne bih...jer taj dio nisam još savladala, tek im oprostiti mogu i ne mrziti ih...ali ljubiti još ne mogu...

pa neka mi Bog oprosti..kad osjetim neprijatleja riječi mi nisu na slavu Isusa

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 06 tra 2006 14:59 
Odsutan

1. Pogledaj pravoslavni i hebrejski kanon pa onda piši samo o protestatima jer oni isto te knjige nemaju i pogledaj zašto se te knjige kod katolika zovu deuterokanonske-jer su drugorazrednog stupnja-sama kat. crkva ih tako naziva!!!

1.Kao što nam je svima znano mnoge protestantske crkve nikad se nisu službeno izjasnile o broju knjiga Staroga zavjeta. Pravoslavna i druge istočne crkve povremeno su prihvaćale veći kanon, kakav imamo mi RK , ili su predlagale čak još veći,ali s njima nisam diskutirao ni vršio monolog na ovom forumu......
Ali ako ćemo govoriti o stajalištu vas koji "pripadate"protenstatizmu i nas RK, sedam knjiga koje sadrži katolički Stari zavjet, a nedostaju u protestantskom Starom zavjetu, mi nazivamo kao što i sama kažeš deuterokanonskim knjigama(ovdje s e ne radi o prvorazrednom i drugorazrednom vrednovanju,već je to drugo pitanje Objave i Predaje,ali vi to ne priznajete,stoga možda kojom drugom prigodom o tome). Vi ih često nazivate apokrifima. To su Tobija, Judita, Prva i Druga knjiga o Makabejcima, Knjiga mudrosti (Salomonova), Sirah (Ecclesiasticus, Crkvenica) i Baruh (uključujući i Jeremijino pismo), tome treba dodati i dijelove Estere i Daniela.No vjerujem d a znadeš da su mnoge knjige izdane pod pokroviteljstvom protestanata i sada sadrže sedam knjiga (uz dijelove Estere i Daniela) pod nazivom Apokrifi; na primjer The Revised Standard Version i The New English Bible objavljene su kao "cjelovite biblije" koje sadrže i te knjige. Općenito uzevši, one nisu zajedno s knjigama koje se smatraju kanonskim, kao što su to u našim katoličkim biblijama, nego se nalaze kao umetak između dva Zavjeta ili na kraju, većinom nakon Novoga zavjeta.
Takvo uključivanje ne znači i njihovo priznavanje za kanonsko Pismo, nego priznavanje dviju ekumenskih činjenica. Prva je da protestantske biblije sada čitaju i katolici koji žele ono što smatraju cjelovitom Biblijom. Druga je da katolici i protestanti zajedno proučavaju Bibliju, a te su knjige izvanredno važne za razumijevanje ranoga judaizma (judaizma koji počinje nakon izgnanstva u Babilon od 587–539 p. Kr.) i Novoga zavjeta. Nastale su u vrijeme bliže Isusovu dobu nego mnoge općenito druge prihvaćene knjige Staroga zavjeta te sadrže ideje i primjere koje je on prihvaćao.Evo npr. (obje Knjige o Makabejcima i Knjiga mudrosti svjedoče o vjerovanju u život poslije smrti.) Stoga su te knjige itekako potrebne za proučavanje Svetoga pisma. Na taj se način vi protestanti bolje upoznajete s deuterokanonskim spisima.

2. Tko želi znati istinu Bog će mu objavit pa će biti siguran. I tko želi vršit volju Božju znat će koja je volja-bez obzira kojoj kršćanskoj crkvi pripadao!

2.Kod nas RK "preuzetnost" znači previše se ufati samo u Boga a ništa ne činiti,i mi to smatramo grijehom.Osim toga odakle tebi tolika sigurnost da baš ti vršiš volju Božju i da ti znadeš da je baš tebi to što ti je dano volja Božja?Mi se ravnamo i po našoj savjesti,i koliko god mislim da činim dobro uvijek se moram preispitivati i sam sa sobom tako i sa braćom svojom-jer ako nisi znala i savjest može biti deformirana a da toga nisi svjesna i misliš kako ispunjavaš volju Božju,a svi oko tebe klone t e se,jer s e ne obazireš na njihove opomene.

3. NEMA TEKSTA BEZ KONTEKSTA!!! - dobro staro teološko pravilo! (pa u kontekstu bi se znalo što znači ta rečenica)

3.Možda je to bila izjava potpisana na sudu ili policiji-pa je bila dovoljna ta i takova jedna rečenica uz potpis autora,stoga nije bilo potrebno pisati stranice i stranice-čovjek je samo potpisao što je izjavio,a na sudu je da utvrdi što je doista tom rečenicom želio kazati.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 08 tra 2006 23:36 
Odsutan

[quote="joakim
1.Kao što nam je svima znano mnoge protestantske crkve nikad se nisu službeno izjasnile o broju knjiga Staroga zavjeta. [/quote]

Poštovani,

otkuda ti taj podatak?

Poslušaj ovo:
a) Lutherovo izdanje SP god. 1534. odvojeno donosi drugokanonske knjige od prvokanonskih i stavlja ih na kraj kao korisne ali ne i kanonske. To je mišljenje usvojeno na protestantskoj sinodi u Dortrechtu (god. 1618); b) calvininisti u poznatom Galikanskom simbolu (god.1559) smatraju drugokanonske korisnim, ali se ne mogu iz njih vaditi dokazi za utvrđivanje vjere; c) Belgijska vjeroispovijest (god. 15619 isključuje drugokanonske knjige iz SP; d) Zwinglijeva ciriška Biblija (1527-1529) donosi drugokanonske knjige ali samo kao korisne a ne i nadahnute; e) u povodu utemeljenja Biblijskog društva za širenje Biblije raspravljalo se o drugokanonskim knjigama. U Londonu 1. ozujka 1804. zaključeno je da se izbace drugokanonske knjige iz njihovih izdanja.

Pozdrav iz Paradisa :!:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 09 tra 2006 00:14 
Odsutan

Citat:
U Londonu 1. ozujka 1804. zaključeno je da se izbace drugokanonske knjige iz njihovih izdanja

Poštovani,onda vas molim lijepo da mi pojasnite "na primjer The Revised Standard Version i The New English Bible objavljene su kao "cjelovite biblije" koje sadrže i te knjige.Ja se slažem i napisao sam da " one nisu zajedno s knjigama koje se smatraju kanonskim, kao što su to u našim katoličkim biblijama, nego se nalaze kao umetak između dva Zavjeta"I molio bih da mi pojasnite ukoliko želite,da li je stajalište Engleske ili Episkopalne crkve istovjetno ostalim korpusima protestanskih tabora,i da li Anglikanska crkva pripada tom istom taboru?

Hvala i s poštovanjem! :!:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 09 tra 2006 09:55 
Odsutan

joakim napisao:

3.Možda je to bila izjava potpisana na sudu ili policiji-pa je bila dovoljna ta i takova jedna rečenica uz potpis autora,stoga nije bilo potrebno pisati stranice i stranice-čovjek je samo potpisao što je izjavio,a na sudu je da utvrdi što je doista tom rečenicom želio kazati.

Joakime, protestanti nemaju ništa protiv deuterokanonskih knjiga, samo ne smatraju da su na istoj razini nadahnuća s ostalima. Daj, budi realan - nisu jedini koji tako misle!!!

3. ''izjava potpisana na sudu...'' - ma što pričaš ti? To priča iz tebe mržnja, ironija, sarkazam ili?

Da, tko želi vršit Božju volju znat će ju jer će ju tražiti i naći - to je Isus obećao!!! To se odnosi i na nas protestante. Svaki protestant koji umišlja da zna sve i da je on u svemu u pravu je jednako u zabludi kao i svaki katolik koji misli da je on u svemu u pravu. Ja ne spadam među takve, sorry. Stoga ne generaliziraj! Niti su svi katolici isti niti su svi protestanti isti.

P.S. na slične provokacije više neću odgovarati jer znam da nisu tu da bismo nešto pitali što nam nije jasno, već da bismo se svađali i ponižavali međusobno. Joakime, vjerujem da imaš pristup mnogovrsnoj teološkoj literaturi (jer ju čini mi se i citiraš) pa stoga kad te nešto zanima pronađi u njoj odgovor, a ovdje bolje da slavimo Boga!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 09 tra 2006 12:04 
Odsutan

Aby napisao:

Joakime, protestanti nemaju ništa protiv deuterokanonskih knjiga, samo ne smatraju da su na istoj razini nadahnuća s ostalima. Daj, budi realan - nisu jedini koji tako misle!!!

3. ''izjava potpisana na sudu...'' - ma što pričaš ti? To priča iz tebe mržnja, ironija, sarkazam ili?

Da, tko želi vršit Božju volju znat će ju jer će ju tražiti i naći - to je Isus obećao!!! To se odnosi i na nas protestante. Svaki protestant koji umišlja da zna sve i da je on u svemu u pravu je jednako u zabludi kao i svaki katolik koji misli da je on u svemu u pravu. Ja ne spadam među takve, sorry. Stoga ne generaliziraj! Niti su svi katolici isti niti su svi protestanti isti.

P.S. na slične provokacije više neću odgovarati jer znam da nisu tu da bismo nešto pitali što nam nije jasno, već da bismo se svađali i ponižavali međusobno. Joakime, vjerujem da imaš pristup mnogovrsnoj teološkoj literaturi (jer ju čini mi se i citiraš) pa stoga kad te nešto zanima pronađi u njoj odgovor, a ovdje bolje da slavimo Boga!

Poštovana Aby,ja sam vrlo realan i kazao sam da one nisu s vašim ostalim knjigama koje smatrate kanonskim,pa se stoga mogu složiti o razini nadahnuća,ali ne i o kategorizaciji istih.
Nemoj molim te ubuduće skakati pred rudo i retorički meni implicirati mržnju,ironiju,sarkazam ili što ja znam što.Pročitaj cijeli moj post,zatim svoje odgovore i zaključi sama što je pisac želio reći...dajući svoj odgovor kroz tvoje "polupitanje" može s e protumačiti dvosmisleno.Inače moja rečenica je bila samo primjer,te stoga tekst bez teksta se odnosio na razna tumačenja,s raznih izvora ,na razne načine.
Što se tiče drugih navoda uvelike s e slažem s tobom dapače ne smatram da sam u svemu pravu(odnosi se na moje vlastite promisli)ali kada se radi o Zakonu i propisima moje RC tvoji stavovi(vaši)i moji(naši)se razlikuju,stoga nemamo što o tome diskutirati,barem na ovoj razini!

P.S.Kao prvo dopuštaš si mogućnost da svaka argumentacija s naše strane ispada kao svađa ili ponižavanje...da li je to tako?Ili ako se i desi neko žustrije reagiranje-tko ili što je uzrok tome?Molim t e nađi u mojem ijednom postu te atribute koje mi prišivaš.Ja samo iz razloga što u svojoj osobnoj biblioteci imam raznovrsnu literaturu,a tu se nađe i neke vaše(upoznavati Boga nije zabranjeno kao ni učiti što drugi vjeruju i na koji način)i priznajem da baš nisam u nekim stvarima po pitanju nekih dubljih stvari u protenstatizmu dovoljno poučen,pa pokušavam ne polemizirati(vidi moj pitanje upućeno pt.ćubeli)već kulturno pitam ono što ne znam d a mi se razjasni,no po pitanju kada je s degradacijom i ironijom upućeno na moju Svetu Rimokatioličku Crkvu,tada kolegice draga dopuštam svom žestokom karakteru d a odreagiram na način,da li je to drago ili ne nekome,taj drugi neka gleda kako želi,na slobodi mu birati.I citirati volim pogotovo ono što se tiče vas jer na koncu topic je i baziran na temi "sola Scriptura",pa mislim da vas citati ne smiju smetati.Prihvaćam poziv za slavljenje Boga,a i ove naše diskusije bi trebale to biti,pa eto pozivam i tebe da kao i ja sebe malo više preispitamo,da li se možemo ljubiti slaveći Boga ili je to samo tanko slovo na ovom ekranu koje ima za cilj nešto drugo!
S poštovanjem,želim mir i dobro! :!:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 09 tra 2006 13:09 
Odsutan
Počivao u miru Božjem
Počivao u miru Božjem

joakim napisao:
2.Kod nas RK "preuzetnost" znači previše se ufati samo u Boga a ništa ne činiti,i mi to smatramo grijehom.Osim toga odakle tebi tolika sigurnost da baš ti vršiš volju Božju i da ti znadeš da je baš tebi to što ti je dano volja Božja?Mi se ravnamo i po našoj savjesti,i koliko god mislim da činim dobro uvijek se moram preispitivati i sam sa sobom tako i sa braćom svojom-jer ako nisi znala i savjest može biti deformirana a da toga nisi svjesna i misliš kako ispunjavaš volju Božju,a svi oko tebe klone t e se,jer s e ne obazireš na njihove opomene.

potpisujem kao vrlo bitno.....

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 41 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]