Marijancica napisao:
vi isto takvo trgovanje pokusavate oprostiti
ne pokušavamo reći da je u redu trgovanje, ali ne slažemo se sa osudom trgovca. Konkretno osuđujem njen čin, ali daleko od toga da sam bez grijeha i ne usuđujem se osuditi ju, jer ona će odgovarati za svoja djela, a ja za svoja.
Marijancica napisao:
Kao mladoj djevojci se je meni svidjao jedan decko, ministrant u crkvi. Ja sam odlucila stajati po strani, ako me i bude pitao van, ja mu necu odgovoriti, jer ce mozda razmisljati o sveceniku, pa bi bilo bolje da on razmislja o svetim stvarima, nego da razmislja o meni.
Možda je jedan od problema i to što su neki bogoslovi bili na neki način odvojeni od djevojaka pa umjesto da na vrijeme shvate da nisu spremni na celibat to su otkrili nakon polaganja zavjeta.
Koliko mi je poznato to je jedan od razloga zašto se po novom u nadbiskupsku klasičnu gimnaziju primaju i djevojke.
Nije ideja da se netko odluči za svećeništvo (a time i celibat) zato jer nisu našli djevojku (dapače to bi bilo posve pogrešno i još povećalo opasnost od mogućnosti da ode sa nekom ženom u slučaju da mu pokaže naklonost).Ideja je da se on svjesno odluči za to. A da bi to mogao itekako treba biti svjestan što je to sklonost prema djevojci. Jer jednog dana kad izađe iz bogoslovije i krene živjeti svoj svećenički poziv neće moći biti na takvoj distanci.
Marijancica napisao:
Nitko ni ne spominje ljude koji su mirno zivjeli, a bili bi zrtve vjestica da nije bilo Inkvizicije. Nakon sto je crkva ukinula svetu Inkviziciju, vjestice su se osilile, specijalno za vrijeme komunizma, i organizirano mucile neduzne ljude, neki od njih zbog njihovog vjerovanja da ce se njima dogoditi nesto dobro, ako oni cine lose. Takve je Inkvizicija spaljivala, a sada zrtve vjestica jece, policija ne moze pomoci, jer ne znaju sve pokvarenosti vjestica.
Ma o čemu ti pričaš Marijančice? Vještice za vrijeme komunizma organizirano mučile nedužne ljude?
Mislim da je daleko, daleko veći problem bio sam komunizam koji je organizirano pobio milijune nedužnih ljudi.
Ljude ćeš daleko bolje spasiti tako da ih poučiš nego da spališ njihove neprijatelje. Jer uvijek će se javljati Antikristi, pa i u našim redovima i onda ćeš imati nove Ivane Arške koja je stradala od ruke iskvarenih svećenika. A kako bi ti kontrolirala rad Inkvizicije, ili je ona kao takva nepogrešiva? A ako je samo jedna nedužna osoba stradala zbog toga onda je Inkvizicija pogrešna.
Pročitaj si Isusovu prispodobu o pšenici i kukolju: Hoćeš li dakle dakle, da odemo pa da ga pokupimo? A on reče:Ne! Da ne biste sabirući kukolj iščupali zajedno s njim i pšenicu. (Mk 13, 28,29)
Marijancica napisao:
Nije nemoguce biti svecenik, i nije u pitanju velika patnja,
Nisam rekao da je nemoguće, jer to bi značilo da ne bi ni bilo svećenika. A ovo što sam opisivao nije išlo za tim da pokaže da je u pitanju velika patnja (iako može biti dosta teško posebno u nekim trenutcima) nego da pokažem da se celibat ne svodi samo na seks nego je puno više toga tu u pitanju.
Marijancica napisao:
Ne zato da mu nadomjeste zensku, nego da mu olaksaju samocu.
olakšaju, ne uklone, a napad samoće može biti vrlo nezgodna stvar. I sad ako ti se poklope neke stvari: osjećaj samoće radi nekih trenutaka u životu, druženje sa prijateljicom (koja uopće ne mora zavađati) nije ništa čudno ako se javi osjećaji. A sad je samo pitanje hrpe drugih stvari da li će se oduprijeti osjećajima ili ne.
Ali nije rješenje da se ne druže sa ženama. Pa da je tako sigurno ni tebi taj svećenik o kojemu si pisala ne bi tolio značio jer bi te držao na takvoj distanci da ti vjerojatno ni blizu ne bi mogao toliko pomoći koliko ti je pomagao.
Marijancica napisao:
kad bi bio ozenjen, onda bi si on i zena grijali noge u krevetu.
Meni ovo zvuči kao šala jednog svećenika na temu celibata.
Marijancica napisao:
oni se mole za nas, oni ce biti uz Krista na nebu.
Kao što i mi molimo jedni za druge i kao što ćemo i mi biti uz njega na nebu (nadam se).
Marijancica napisao:
Kao ljudi, oni su odlucili na zivot samoce, povucenosti, svetosti, sluzenja drugima.
samoće da.
Povučenosti nikako (osim ako su se odlučili za klauzurni samostan - kartuzijanci recimo).
Na svetost i služenje drugima smo pozvani svi mi koji vjerujemo u Krista.
Marijancica napisao:
On nije planirao prekinuti svoj celibat. On je bio zaveden, nevoljko, svecenik je drzao seminar, da pravi ljude boljima, da im kaze o Bozjoj ljubavi...
Teško mi je vjerovati da se to desilo onako odjednom, a onda je tu pitanje što si recimo ti napravila u tome. Da li si joj rekla što o tome kako nije u redu da se tako odijeva, da li si njemu nešto rekla da se ne druži sa njom i slično, jer iz ovoga što si napisala mi djeluje da si sve to vidjela i prepoznala i prije nego se sam krajnji čin desio.
A tu je i pitanje molitve. Konkretno znam da je onaj svećenik kojeg znam da je izašao iz svećeničkog staleža dulje vremena bio bez molitve (mnogo se dao u pastoral i zaboravio na molitvu, a to je jako bitno).
Marijancica napisao:
mogla se je moliti da bude s njim poslije smrti, ako je Bozja volja, a ne ga odvlaciti od svecensta.
Kao što sam već spomenuo Isus je rekao: Djeca se ovog svijeta žene i udaju. No oni koji se nađoše dostoji onog svijeta i uskrsnuća od mrtvih niti se žene niti udaju.
Marijancica napisao:
Moram ovdje priznati, i ja sam vidjela svecenike, zgodne, koji su mi se itekako svidjali. Ali, ja nisam ni pomisljala da dodjem blizu njih, niti da razgovaram s njima, niti da im se nasmijesim, nista.
Kao prvo radi čega bi bila veća vjerojatnost da posustane svećenik ako je zgodan?
Ovdje na neki način i sama priznaješ da nije potrebna izazovna odjeća da bi se nešto razvilo.
Marijancica napisao:
cak sam se i molila, i to puno puta za zgodne svecenike da se nikakva zenska ne uhvati njih, tako da mogu mirno dalje sluzbovati svoju svetu profesiju .
Svaka čast.
To je ono najviše što možemo napraviti i naravno ako smo dosta bliski s njima upozoriti ih na neke situacije i ponašanja koja nisu u redu.
A sad još vezano za ono što nisi odgovorila iz mog zadnje posta, a zanima me.
1. Zaražena žena ???
2. Što ako Bog oprosti toj ženi i pusti ju u Raj? Da li ćeš odbiti ući u Raj i Bogu reći da je nepošten?