vjeko napisao:
Misliš li da Otkrivenje Božjih Riječi u Bibliji dolazi često
uvijek....mislim da uvijek dolazi...ali je kontradiktorno što ne možemo kao prije OSJETITI onu duhovnu slast u tim porukama....
čitamo ih kao činjenicu a ne kao poruku nama upućenu
(oprosti na stavu....opet naglašavam da je to samo moje viđenje stvri koje uopće na mora biti točno....no nekako u skladuu sa svojim razmišljnjima/mukama i s ivanovim tumačenjima mi se čini da je to...to)
vjeko napisao:
i da ga možeš izmoliti molitvom ili ti ga Bog daje samo jedno vrijeme (u trenutku obraćenja) i to kad On želi i na način koji želi?
prije sam mislila da ti ga daje uvijek samo da trebamio biti u dobrom stanju duše i normalno čisti koliko je moguće....a sve što mi se nije dalo sam pripisivala svojoj pogrešci u nečemu (koju nisam mogla prepoznati točno...no osjećam iznutra da nešto ne valja....a ne znam što)....
no sad mislim da znači On u početku daje velike milosti i netko ostane na tome....ne ide dalje....
a nekoga povuče negdje drugdje....i pokazuje mu kakva mu je duša....
a i uništava mu njegovu volju....
jer da bi moglo biti ...NEKA BUDE VOLJA TVOJA...mora se uništiti naša....
a naša volja ima mali milon fora i forica kojima se pokušava služiti da ispliva prva na površinu ...prije Božije....
ono što smatram bitnim u ivanovoj knjizi je informacija ova:
prvo Bog od nas traži svu svoju preuzetost da bi Mu se predali....
dakle stoji ono: traži i naći ćeš....
kasnije viš ene traži tood nas...nego traži da se smrimo i opustimo Njemu na volju....
traži od nas da više ništa ne tražimo nego samo Njegovu volju....
tako da smatram(ali to vrlo oprezno govorim jer mi je misao u povojima) da čak i molitva za spoznaju otkrivenja Božijih Riječi je uplitanje naše volje....jer čini mi se da treba Njemu prepustiti da on odlučuje o tome kad ćemo spoznati nešto a kad nećemo....
(naglašavam da nisam sigurna u tome i da to ne bi čini mi se, bilo dobro za one koji su počeli tek tražiti....mislim da je za njih jako bitno moliti za sve....
a tko je prošao prve milosti mislim da bi se trebao moliti samo Njemu, zahvaljivati iz srca za sve, ne buniti se ,ne tražiti,ne inzistirati...( i ne znam to baš objsniti što mislim))
vjeko napisao:
Kako postići da ti te Riječi opet dolaze u dubine tvoga Bića i da budu žive u tebi? Nastaviti silom čitati iako ne ide ili malo usporiti ritam?
ne znam....
ne znam što reći i kako....
čini mi se da dolazi samo posebi....da ne trebamo inzistirati...tj što više prihvaćamo da je i to vrijeme u kojem ne uživamo u čitanju Riječi isto Njegova volja....da ćemo prije doći do vraćenih milosti ali puno većih i jačih nego prije....
btw....sad sam počela čitati uspon na goru karmel....
isto od ivana...samo tu u toj knjizi se više osvrće na naše stanje kad se suočavamo svjesno sa svojim nesavršenostima....
i sad veli on ovako:
Naći će se,također, koji će joj reći neka se vrati natrag
(op.moja...tu govori o situacijama u kojim je duša mukama jer ne zna kud i kako pa joj neki savjetuju nešto a neki nešto drugo i time unazađuju dušu),
jer nema užitka ni utjehe kao prije u božijim stvarima, i tako bijednoj duši podvostručuje muku.
Događa se, naime, da je najveća muka, koju osjeća, to što spoznaje svoju bijedu, te joj se čini da je jasnije od podnevvnog dana da je puna zala i grijeha, jer joj Bog daje to svjetlo spoznaje u ovoj noći motrenja,pa kad se duša namjeri na nekog koji pogoduje njenom mišljenju pripisujući sve to njezinom grijehu, muka i tjeskoba poraste bez mjere i postane teža od same smrti.
Ne zadovoljavajući se time, jer takvi ispovjednici misle da to potječe od grijeha,čine da spomenute duše istražuju svoj život i obavljaju mnoge veće ispovijedi, te ih tako opetovano razapinju,a ne razumiju da nije vrijeme ni za jedno ni zadrugo, nego da ih puste, te da ih tješe i bodre da prihvate to čišćenje dok se Bogu ne svidi drukčije, jer tada, što god one redile i ispovjednici govorili, tu nema drugog ljeka.
( pa bi tu možda ležao odgovor na tvoja pitanja....
a kako ja volim puno pisati....pa možda uopće neće biti jasno što sam htjela reći...
sažet ću u jedno....
ja sam u svom slučaju shvatila samo da se trebam mirno moliti bez obzira prema osjećajima koje imam...suhoće,nevoljkosti,opiranja,zadovoljstva ili bilo čega....
mirno,staloženo bez očekivanja ičega moliti...pa iako mislimo da nas ne čuje....samo polako moliti i to je to....)
ovim putem želim Bogu reći veliko hvala na milosti divnog svećenika kod kojeg sam bila u nedjelju na ispovijedi.....
shvatio je veći dio onoga što mu govorim i smirio me je
nije mu baš bilo jasno zašto se osjećam kako se osjećam....no pomogao mi je da prihvatim sebe takvu kakva jesam....
molim neka mu dragi Bog podari veliku milost radosti u obdržavanju njegove službe i milost zahvale Bogu iz sve svoje duše....
svećenik je iz franjevačke crkve u dubravi....
predivan čovjek....malo stariji s naočalama....
ako ovo ikad čita....želim mu reći veliko hvala