www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 07 svi 2025 00:39

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 152 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 05 sij 2008 20:11 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
dugi napisao:
hvala sto ste uz mene, cvrsto sam odlucio vise ne grijesiti i zivjeti cisto... no, danas sam kao u nekom bed raspolozenju... neka krivnja, zalost... tezina i sl. cak mi i sve pomalo ide na zivce... :grlim te:

Slika

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 sij 2008 20:35 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

kak je dobro... :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 sij 2008 21:39 
Odsutan

dugi napisao:
hvala sto ste uz mene, cvrsto sam odlucio vise ne grijesiti i zivjeti cisto... no, danas sam kao u nekom bed raspolozenju... neka krivnja, zalost... tezina i sl. cak mi i sve pomalo ide na zivce... :grlim te:

Nitko ne može živjeti bez zanosa, i to je razlog zašto se čovjek lišen duhovne radosti predaje tjelesnim užicima. (Sv. Toma Akvinski)

Slika

Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre. Oprite mu se stameni u vjeri znajući da takve iste patnje podnose vaša braća po svijetu. A Bog svake milosti, koji vas pozva na vječnu slavu u Kristu, on će vas, pošto malo potrpite, usavršiti, učvrstiti, ojačati, utvrditi. (1 Pt 5, 8-10)

Evo još nekoliko savjeta svetih:

123 Ako si čvrsto odlučio živjeti čisto, čistoća za tebe nije teret već pobjednička kruna.

126 Proždrljivost je predhodnica nečistoći.

128 Stidljivost i pristojnost mlađe su sestre čistoće.

132 Nemoj biti kukavica pa se praviti hrabrim. Bježi!

133 Sveci nisu bili nakazna bića, niti slučajevi za istraživanje modernističkih liječnika. Bili su i jesu normalni ljudi, od krvi i mesa, kao i ti. I pobijedili su.

("Put", Sv. Josemaria Escriva)

Čistoća je ljiljan među krijepostima i čini ljude gotovo jednake anđelima. (Sv. Franjo Saleški)

Onaj tko se odlučio boriti sa svojim tijelom i sam ga pobijediti uzalud se trudi. Jer ukoliko Gospodin ne uništi kuću tijela i izgradi kuću duše, čovjek je bdio i postio uzalud. (Sv. Ivan Klimaks)

Ne možemo živjeti u čistoći ako nam Bog ne da snage za tu vrlinu, a daje je onome tko moli za nju. (Sv. Alfonz Liguori)

Molitva je bedem čistoće. (Sv. Grgur Veliki)

Onaj tko je čist u tijelu neće biti ohol, jer zna da dar uzdržljivosti duguje Drugome. (Sv. Klement Aleksandrijski)

Zato i mi, okruženi tolikim oblakom svjedoka, odložimo svaki teret i grijeh koji nas sapinje te postojano trčimo u borbu koja je pred nama! (Heb 12, 1)

Slika

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 sij 2008 23:16 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
dugi napisao:
no, danas sam kao u nekom bed raspolozenju... neka krivnja, zalost... tezina i sl. cak mi i sve pomalo ide na zivce... :grlim te:

Glava 6
O neurednim sklonostima

1. Kad god čovjek za nečim neuredno teži, odmah je u sebi nemiran. Oholica i lakomac nikada ne miruju; siromah i ponizan duhom živi u velikom miru. Čovjek, koji nije još posve upokorio sebe, brzo pada u napast, te ga sitne i bezvrijedne stvari svladaju. Slab duhom i na neki način još puten je sklon sjetilnim stvarima, teško se može posve oteti zemaljskim željama. I zato se često žalosti kad si što uskrati; rado se također srdi, ako mu se tko opire.

2. Ako pak slijedi ono za čim žudi, odmah ga tišti grižnja savjesti; jer je slijedio svoju strast koja ništa ne pomaže da dođe do mira što ga je tražio. Pravi se dakle mir srca nalazi u opiranju strastima, a ne služenju strastima. Nema dakle mira u srcu putena čovjeka, niti u srcu čovjeka odana izvanjskim stvarima, nego u revnom i duhovnom.

(Nasljeduj Krista-T.Kempenac)

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 sij 2008 23:53 
Odsutan

[
Citat:
cvrsto sam odlucio vise ne grijesiti i zivjeti cisto... no, danas sam kao u nekom bed raspolozenju... neka krivnja, zalost... tezina i sl. cak mi i sve pomalo ide na zivce...

dugi, niš se ti ne brini, to će te proći, to stanje beda, krivnje, samo ti budi ustrajan u svojoj odluci. Moli se!
Ja ću te u molitvi imati. :D

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 sij 2008 15:46 
Odsutan

vikice, hvala ti. ja isto molim i osjecam veliku zahvalnost Bogu za svakog pojedinog na ovom forumu. :grlim te: :P

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 sij 2008 16:58 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Dugi, vidi Bog tvoj napor za postizanjem cistoce, nije ta tvoja borba uzalud, ako je prikazes Bogu kao izraz tvoje teznje za Njim...
Mozda ce ti biti na korist ova molitvica (ne samo tebi, nije da te prozivam):
Za svetu cistocu
"Sveti Josipe, cuvaj me od svih napasti i ne dopusti da padnem u bilo kakav sramotni grijeh. Cuvaj me od svake gresne misli, pogleda, zelje i djela. Daj da i u mojoj dusi uvijek cvate bijeli ljiljan cistoce. Amen"
Korisna je i litanija sv. Josipa i razmatranje (meditacija) o njegovom zivotu i njegovoj ulozi u Svetoj Obitelji, jer je on Stidljivi Cuvar Djevice, sama cistoca i muzevnost.
Eto, mozda je nekome na korist...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 sij 2008 19:05 
Odsutan

Kako se tema zactala na topicu "Što je obećanje čistoće do braka"..., http://www.tebe-trazim.com/foru/viewtop ... 4635#44635 ovdje ću dati svoj komentar o spolnosti u braku,odnosno o bračnoj ljubavi,barem onaj mali dio,ukoliko je to moguće...

Dragi moji dobri prijatelji…čitajući ponaosob svakoga od Vas,bit ću sasvim iskren,zaigra mi srce od radosti,osjećajući kako Vi svaki na svoj način, a svu u cilju dobroga i najboljega, interpretirate svoje znanje i svoja iskustva i želite ih ovdje podijeliti…iako sam podosta o tome pisao,zbog dragosti prema Vama,dopustite mi d a kažem par riječi..

Čitam ovdje Vas i manje-više svaki od vas spominje i govori o ljubavi, kao osnovici i temelju svega.No,da ne bude zabune ipak s e ovdje postavlja pitanje-kakva je ljubaV i kakova ona doista mora biti?I što bi ljubav doista bila?Koliko god sam pročitao,slušao i čuo,na koncu mogu zaključiti,da u biti da ne postoji definicija ljubavi,ali zato vjerujem d a svaki od Vas može reći što se podrazumijeva pod ljubavlju…da sada tu ne nabrajamo sve ono izrečeno o ljubavi,ali bih s e ipak želi zadržati na onome što bi s e sve moglo upakirati pod ljubav,a ona to nikako nije…

Možda nekome čudno ovdje zvuči ali i u spolnom odnosu supružnika,potrebna je čistoća…zar nam to lijepo ne kaže i pripovijest o Tobiji i njegovoj ženi u SZ…"Mi smo djeca Svetoga i ne možemo biti zajedno kao pogani koji Boga ne poznaju"…daklem,jer u nama u svakom čovjeku postoji usađena ljubav s požudom,stoga i u braku postoje grijesi protiv čistoće…ovdje vidim da se govori o slobodnoj datosti žene i muža i do kuda odnosno do koje bi granice to međusobno darivanje išlo?Da odmah kažem,svaki od nas po svojoj savjesti(ukoliko nije jer ako niste znali i savjest može biti krivo formirana) može povući crtu…

Neki kažu d a u Bibliji nigdje ne piše što i kako po pitanju spolnosti,no ja kažem da puno toga ne piše u Bibliji a Crkva je uvela kao način da bi se po onome što nam je objavljneno i ispravno shvatilo i tako činilo…ovdje dosta nedoumica izazivaju i naši pastoralci,svećenici koji na mnoge načine,svaki u svojoj slobodi i shvaćanju spolnosti i braka upućuju one koji im s e obrate za savjet…ne želim ulaziti sada u bit –za ili protiv,no ipak neke stvari treba jasno kazati i razjasniti,jer tako ih naučava Crkva i njezin nauk…

Odmah da sada i jasno kažem,da svaka spolna stimulacija,bilo ona oralnog,analnog ili manuelnog tipa je "ljubav",kao i glasno mumljanje koje bi htjelo biti izraz jezika…daklem svaka i druga čudna i nastrana spolna podražavanja iliti stimuliranja ne mogu me uvjeriti da je tu poosrijedi ljubav,a još manje može me neko uvjeriti,da radi mira u kući činiti ću sve što od mene traži muž ili žena,a pod kapom-ja tebe volim i sve sam u stanju činiti zbog te ljubavi-malo brus…

Dragi moji prijatelji,takav vid traženja i upražnjavanja se svrstava u kategoriju bolesnog i abnormalnog i zato je Crkvena praksa u većini slučajeva rigorozna,da se sveti sakrament braka i spolnost supružnika ne svede na konzumaciju zadovoljena vlastitosti i užitaka i tako na neki način degradira vrijednosti same otvorenosti u pravoj ljubavi između supružnika…

Odmah ću otvoreno kazati,mnogi naši dragi svećenici,su isto ograničeni ljudi kao i mi sami,i mnogi od njih s e ne mogu u svemu nositi sa vlastitom spolnošću,pa u mnogim slučajevima s e i daju "kriva pojašnjenja",odnosno proizvoljna po vlastitom pogledu na isto…da se odmah razjasnimo,da me se ne shvati kao neku konzervu koji zastupa ograničenja užitka u braku,ne dapače,svaka osjetilnost i radost koja proizlazi iz toga je itekako s voljenim drugom dopuštena i na koncu konca,kao što neki od Vas kazaše,ono je i dio ljudske ljubavi,no znade se,odnosno trebalo bi s e znati gdje granica ljudske ljubavi,a gdje započinje ono drugo,što svakao nije…

Ja samo želim reći,da sebična,izolirana,vulgarna i ona do kraja loša u sebi pohotna požuda, niti su, niti smiju biti sredstva vlastitog osobnog zadovoljenja na uštrb moje žene ili moga muža…jer ako ja nešto ne želim, jer mi savjest ne dozvoljava,jer se osjećam vrlo nelagodno pa i neugodno,a sve radi "mira" u kući-postavljam pitanje o kojoj vrsti ljubavi mi onda pričamo ili pak živimo?…

No na kraju ću samo kazati,nešto predivno mi je bilo pročitati kako nekome jedan iskren zagrljaj znači više od svega,pa i onaj poljubac koji ne mora u konačnici dovesti do sjetilnog vrhunca,rekao bih,takove osobe sigurno su na pravom putu,one prave bračne ljubavi,gdje im nikada na pameti ne bi bilo ,činiti nešto u suprotnosti prema Bogu,jer u sebi osjećaju da posjeduju i žude za većom ljubavi od samog udovoljavanju prohtjeva i želja svojih voljenih,pa mnogo puta i stavljajući na kocku opstojnost istoga…

Jer da ne ulazim sada u svakojake negativnosti koje određene radnje i čini s vremnom mogu dovesti,potrebno je uvijek u skladu s Božjim zakonom(kojega nećemo proizvoljno tumačiti kako kome paše u datom trenutku) i pravoj nesebičnoj ljubavi,znati tu granicu u zajedničkom dogovoru s puno ljubavi i razumijevanja i postaviti…kako vidim neki od Vas u tome itekako uspijevaju,znači moguće je,e sada je samo pitanje kako to izrealizirati…

Zato nam je najmeritornija naša osobna savjest,naš korektiv u svemu,propisi Crkve i iskustva mnogih koji su se kao i svi mi borili s mnogim nejasnoćama i tražili prave odgovore-koje su na koncu ipak dobili u krilu svoje Crkve i našega Gospodina,koji nam je ipak u svoj slobodi dao mogućnost čina i djela po svojoj savjesti…i još bih rekao kako je dobro imati na umu našega sv.Pavla koji kaže…"Sve je dopušteno. Ali sve ne koristi." (1 Kor 10,23)

Da se razumijemo,ovo je tema o kojoj možemo jako puno razgovarati,bilo sa teološkog pristupa,bilo sa obično ljudskog i ona je vrlo zahtjevna i može u sebi nositi mnogo nedoumica ili nejasnoća,ali samo onda kada se želi dati više slobode u zadovoljavanju sebičnih ciljeva na uštrb drugoga,stoga treba polagano i razborito pristupati svakom dijalogu,kako se ne bi razvodnili u nekorektnom polemiziranju,a tada nismo ništa time postigli...važno je da svi zajedno stavimo na stol mnoge probleme i onda u zajedništvu pod regulama Crkvenih zakona i propisa,zauzmemo određeni stav i buduće ponašanje..u toj želji i htjenju

S poštovanjem,
Ljubi i čini što hoćeš!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 sij 2008 00:30 
Odsutan

E ovakoc... Već sam par puta krenula ovo pisati ali bi na kraju svaki puta odustala... S dečkom sam već više od 5 godina... i stvarno nam je predivno... moram priznati da se stvarno nikada ne svađamo... ponekad imam osjećaj kao da mi ga je sam Bog poslao :mrgreen:
Oduvijek sam govorila kako ću u spolne odnose stupiti tek u braku... ali moj odnos prema tome se promijenio u vezi... Nisam u potpunosti bila sigurna da to želim učiniti, ali sam nakon dvije godine veze to sam ipak učinila... Moram priznati da je dečko uvijek imao razumijevanja za mene i da me nikada ni na što nije prisiljavao... Jednostavno sam odlučila da ću to napraviti... Od okoline sam stalno slušala njihova iskustva i mislila sam kako je to ok, iako baš, negdje duboko u sebi nisam tako osjećala... Nakon svakog odnosa osjećala bih grižnju savjesti... stalno bih mislila na Boga i o tome što on misli o tome... nikada se nisam mogla u potpunosti opustiti... često puta sam znala netom poslije toga plakati... I tako je bilo sve do nedavno... Do mog posjeta Međugorju... Nakon ispovijedi sam se isplakala kao mala beba... i jedino čega me je bilo strah nakon ispovijedi su bili spolni odnosi... znala sam da se svega mogu odreći u životu... ali nisam znala kako da se i ovoga odreknem... bilo mi je žao dečka... nisam znala kako d amu kažem što želim... molila sam dragoga Boga da mi pomogne... da me on vodi... i je... sada, evo već 8 mjeseci nisam imala nikakve spolne odnose sa svojim dečkom...

Osjećam da smo si sada još bliskiji, da smo si još više draži, da se još više volimo... I sada dok vam ovo pišem pucam od sreće... Napokon imama mir u srcu... :mrgreen:

Hvala ti dragi Bogo za sve što si učinio u mome životu... Molim te, čuvaj mog dečka i mene da zauvijek budemo skupa...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 sij 2008 00:44 
Odsutan

Gle-neću nikakve komentare davati o sexualnom odnosu prije braka,
jer je to već ovdje na ovom forumu netko jako lijepo napisao i opisao...
Ono što ja želim,a to je, pohvaliti tu "tvoju-vašu" odluku po tom pitanju...
To je uistinu prekrasno-i dao Bog da bude što više takvih veza...
Bog Blagoslovio vas i vašu vezu...

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 152 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]