www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 02 svi 2025 18:53

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 76 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 15 svi 2006 15:52 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
pax napisao:
Poštujem to new skin...

Moran priznati da mi je taj redak iz evanđelja gdje Isus govori Ivanu evo ti majke a svojoj Majci evo ti sina oduvijek bio interesantan i mislim često na njega. Samo nikad nisam mogao dokučiti dali Isus govoreći svojoj Majci "Evo ti Sina" dali je sa tim i rekao : "Majko, Evo ti sve apostole za djecu, evo ti sve vjernike za djecu" ili je samo mislio na apostola Ivana. To za mene ostaje tajna...:

Ja volim misliti da sam Ivan, što naravno nisam, ali volim misliti. Zato jer je Ivan Isusov ljubljeni učenik, onaj koji se odmarao na Njegovim grudima i jedini smio pitati tko je izdajica. Pa iako ne znamo je li Ivan zaista taj ljubljeni učenik i bi li on zaista u svojoj poniznosti sebe tako nazvao, eto, dobro je znati da je tom ljubljenom učeniku umirući Isus ostavio svoju Majku kao tješiteljicu.
Recimo da zamišljam Ivana kao simbol vjernog učenika, vjernog, ali ipak grešnog.
I Isus zna da će mu biti potrebna utjeha, uza sve duhovne milosti koje je primio od Njega i koje će primiti po obećanju Duha Svetoga.
Pa po tome razmišljam da je i meni, koja Isusa ni vidjela ni čula nisam, potrebna utjeha i zagovor Bogorodice, Majke.

pax napisao:
A razmišljam ponekada i ovako: Ako je Marija rodila tijelo Isusovo, a vjernici su Tijelo Kristovo onda je mogu shvatiti kao majku Tijela Kristova=Majke vjernika. To mojim očima izgleda jasnije jer ide po ravnoj logici koju mogu iščitati iz Evanđelja i Novog Zavjeta.

Ali to su samo neka moja hrvanja za Riječju Božijom, nemogu očekivati ni od sebe da sve moram znati...samo je jedan sveznajući jel tako :!:

Ne možemo sve znati, zato se i služimo literaturom od koje su Pierre i Joakim citirali.
Ako se ne oslonimo na Učiteljstvo, ostaju nam naša siromašna ljudska razmišljanja koja nas mogu odvesti točno onamo gdje će nama biti lagodnije.
Osim toga, Isus je i Pravda i Milosrđe. Majka Marija je samo milosrđe i ljubav. A Njezine molitve Isus ne može odbiti. Stoga se tako rado Njoj utječem, Njoj koja je zaista sama milosrdna ljubav.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 svi 2006 17:18 
Odsutan
Počivao u miru Božjem
Počivao u miru Božjem

aby..da te ne citiram..slažem se s tobom...no vidiš i sama što se provlači kroz tvoje riječi....
viš e,manje
prije,kasnije
jače,slabije

dakle ja bih to ovako nekako formulirala....

definitivno da se možemo i trebamo obraćati Bogu

no čovjeku svojoj slabosti i rastu nije uvijek jak u vjeri onako kako bi trebao bit...(sumnje,itd.....)...stoga se i veli da je Marija ta koja će zlu stati na kraj...jer će ta moguća slabost naše nevjere da nas Bog prihvaća i ljubi ..biti pobijeđena Njome i Njenim molitvama za nas

new skin...točno tako i ja razmišljam....
Ivan smo mi i ona je naša Majka, i Isus ju nam je dao u zadnjim trenucima, i u zadnjih svojih sedam rečenica, koje su po meni bit i ključ našeg spasenja i razumijevanja postupaka koje trebamo činiti

definitvno sam u uvjerenju da nema toga, i te molitve, i tog problema s kojim se ne možemo zaufano obratiti Njoj, i da nam neće ublažiti nevolje i riješiti problem....
(opet ostaje opcija automata za želje...no o tome uopće ne pričam niti pomišljam...tko da nije bit rasprave)

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 svi 2006 20:26 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

new skin napisao:
Ja volim misliti da sam Ivan, što naravno nisam, ali volim misliti.
¨

Poštujem.

new skin napisao:
Ne možemo sve znati, zato se i služimo literaturom od koje su Pierre i Joakim citirali.

Upravo razmišljam koji je zapravo moj stav o tome dali autor literature kojeg je Jakov naveo zna ili samo misli da zna i iskreno govoreći pitam se dali sve što je napisao drži vodu. No, to je tako kako ja za sebe mislim, no ako netko drži da je taj autor odličan to svakako respektiram.

new skin napisao:
Ako se ne oslonimo na Učiteljstvo, ostaju nam naca siromacna ljudska razmišljanja koja nas mogu odvesti točno onamo gdje će nama biti lagodnije.

Svako Učiteljstvo koje uči Istinu i koje Duh Sveti vodi svojom rukom ima moju naklonost i u tom smislu ja vjerujem svakom takvom Učiteljstvu. Ujedno se osjećam dužan biti poslušan prema Isusovim riječima kad govori: "Razlikujte duhove" pa stoga svaki čovjek koji bilo što uči prvo prolazi kroz SITO ISTINE u mojoj duši koje u Ime Isusovih riječi sam dužan koristiti. Sve u ime ljubavi prema Kristu.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 svi 2006 20:52 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Nakon molitve da mi Duh Pomogne otvoriti oči srca kako bih mogao potom vidjeti dali je cijeli tekst Stefana Marie Manellija u duhu Istine stale su mi oči na ovo:

Kod Suotkupljenja Marija je surađivala sa Kristom u našoj obnovi, kao Majka svih živih (Post 3:20).

Govori u toj recenici da je Marijina uloga Majka svih živih navodeći citat iz knjige postanka kako bih imao podršku za svoj stav.

E, pa ja sam pročitao taj redak iz Starog zavjeta a tamo piše:

20 Svojoj ženi čovjek nadjene ime Eva, jer je majka svima živima.

Iz petnih žila pokušavah skužiti kako to da se ime Marija piše s tri slova: E + V + A al nikako shvatiti.

Ne, ironiju na stranu, to je zezancija ne zamjerite, ali stvarno, tvrdim da mi Bog daje to pravo da razlikujem duhove u ime Ljubavi prema Isusu a vjerujem da na zemlji čovjeka nema koji nemože pogriješiti.

Zato sam i tog stava da je bolje da govorimo sa svojim vlastitim riječima jer uvijek tu i tamo se zna pojaviti gdjekoji upitnik a kome da postavimo pitanje ako autor nije u forumu prisutan npr. Stefano Maria Manelli nije ovdje i nemože razgovarati s nama.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 svi 2006 21:27 
Odsutan
Novoregistrirani korisnik

pax napisao:
Govori u toj recenici da je Marijina uloga Majka svih živih navodeći citat iz knjige postanka kako bih imao podršku za svoj stav.

Ipak samo ona fizička majka svim živima.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 svi 2006 22:28 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

pax napisao:

Eva je majka svim živima po kojoj je grijeh došao na svijet.
Marija, prema riječima Gabrijelovim "milosti puna", duhovna je majka Crkve i Majka svakog čovjeka koji traži spasenje, jer je po njoj na svijet došao Spasitelj svijeta.

"Najblagoslovljenija si ti među ženama! I blagoslovljen plod utrobe tvoje" - kliče Elizabeta.

A Marija odgovara, nadahnuta Duhom Svetim, jer u svojoj poniznosti ne bi mogla izreći riječi samohvale:

"Gle, odsad će me 'blaženom zvati' svi naraštaji, jer mi velike stvari učini Silni, čije je ime sveto..."

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 svi 2006 23:32 
Odsutan
Počivao u miru Božjem
Počivao u miru Božjem

slažem se sa paxom potpuno...
divno je čitati...ali poslje svega bi nam trebalo ostati naš osobni stav..i osjećaj o pisanome

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 16 svi 2006 06:36 
Odsutan
Novoregistrirani korisnik

new skin napisao:
Eva je majka svim živima po kojoj je grijeh došao na svijet.
Marija, prema riječima Gabrijelovim "milosti puna", duhovna je majka Crkve i Majka svakog čovjeka koji traži spasenje, jer je po njoj na svijet došao Spasitelj svijeta.

"Najblagoslovljenija si ti među ženama! I blagoslovljen plod utrobe tvoje" - kliče Elizabeta.

A Marija odgovara, nadahnuta Duhom Svetim, jer u svojoj poniznosti ne bi mogla izreći riječi samohvale:

"Gle, odsad će me 'blaženom zvati' svi naraštaji, jer mi velike stvari učini Silni, čije je ime sveto..."

"Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iz svega glasa: "Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi. Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!"

Tada Marija reče:
"Veliča duša moja Gospodina,
klikće duh moj u Bogu,
mome Spasitelju,
što pogleda na neznatnost službenice svoje:
odsad će me, evo, svi naraštaji
zvati blaženom.

Jer velika mi djela učini Svesilni,
sveto je ime njegovo!"

Luka 1, 39-50

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 16 svi 2006 07:40 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

pax napisao:
Nakon molitve da mi Duh Pomogne otvoriti oči srca kako bih mogao potom vidjeti dali je cijeli tekst Stefana Marie Manellija u duhu Istine ...

Zato sam i tog stava da je bolje da govorimo sa svojim vlastitim riječima jer uvijek tu i tamo se zna pojaviti gdjekoji upitnik a kome da postavimo pitanje ako autor nije u forumu prisutan npr. Stefano Maria Manelli nije ovdje i nemože razgovarati s nama.

Slažem se da je dobro govoriti svojim riječima. Ali ako ćemo pri svakoj Učiteljskoj riječi tražiti 'obrazloženje' autora, onda bismo morali pod veliki upitnik najprije staviti Evanđelja, jer njihovi autori sigurno neće biti na forumu i ne mogu razgovarati s nama.

Ostaje nam dakle slijediti tisućgodišnja promišljanja naučitelja Crkve, znajući da su se ona iskalila kroz sve nedaće vremena.

Svakako ne možemo Ivana Pavla II pozvati da nam na forumu obrazloži riječi iz svoje enciklike "Redemptoris Mater":

"Nalazimo se tako u samom središtu ispunjenja obećanja sadržanog u protoevanđelju: 'Ženin rod će satirati glavu zmiji (usp. Post 3,15). Doista, Isus Krist svojom otkupiteljskom smrću pobjeđuje zlo grijeha i smrti i to u samom korijenju. Značajno je i to što se s križa obraća svojoj majci i naziva je "žena" te joj veli "Ženo, evo ti sina!" S istim se izrazom njoj obratio i u Kani Galilejskoj (usp. Iv,2,4).
Kako bismo mogli sumnjati da ova izreka osobito sada, na Golgoti, ne dosiže u svojoj dubini otajstvo Marije, ističući posebno mjesto koje ona ima u svekolikoj ekonomiji spasenja? Kao što naučava Sabor, s Marijom, uzvišenom kćeri sionskom, poslije dugog čekanja obećanja, ispunjaju se vremena i ustanovljuje se nova ekonomija, kad je Sin Božji od nje uzeo ljudsku narav, da misterijima svoga tijela oslobodi čovjeka od grijeha."

Slažem se s andjelinom1 kad kaže da pročitane riječi stvaraju odjek u našoj duši. Osluškujemo taj odjek, uspoređujući duhove, tražeći istinu, odbacujući laž. No, tko nam sa sigurnošću može reći kojem smo duhu otvoreni?

U mojoj duši odjek ovih riječi govori da se vjekovno neprijateljstvo Zmije u ovim našim vremenima sikćući obrušava na Mariju kao uzor duhovnog puta prema Kristu. A Marija je svojim "Fiat!" povjerovala i prihvatila da je Bogu moguće i ono što se čovjeku čini sasvim nemogućim.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 16 svi 2006 08:22 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Zahvaljeno je: 1 zahvala
pax napisao:

Poštovani pax,kao prvo doista hvalevrijedna tema koju si otvorio,a moram kazati i primjedba je na mjestu,nema autora da nam pojasni malo dublje značenje,no isto tako moram ti kazati da treba biti oprezan u osobnim promislima pogotovo kada se radi o dogmatsko-teološkim sferama.No ipak u načelu se slažem da bi trebalo barem pokušati nekako svojim riječima i o svojim razmišljanjima nešto i kazati.Iako nemam baš puno vremena pokušati ću ja nešto napisati.
Ne znam d a li ste i jeste li pokušali doživjeti Mariju,kako je ona u biti kroz SZ zamišljena unaprijed u obliku različitih "pralikova"?Ili čak i nagovještena u tim pralikovima.Nabrojati ću samo neke,Judita,Estera,Suzana,majka Makebejka,Rebeka,a da ne govorim o Evi ,koja je doista pravi pralik Marije.Nekoliko mi se asocijacija navlači,ali jedna mi je jako upečatljiva,Škrinja zavjetna je nosila Riječ Božju u Svetom pismu,zar nije Marija u svojoj utrobi nosila Riječ Božju u tijelu?No da se ne odmičem puno od teme,eto ja bih kazao da je autor možda u onom dijelu gdje ti ne možeš dokučiti kako se "ime Marija piše s tri slova: E + V + A"možda mislio na 3,15 u Knjizi Postanka, gdje ta žena o kojoj s e tu govori ne može biti Eva,jer ona kao takova nije bila neprijatelj Sotone,već je bila direktna sudionica u grijehu,dok je Marija sve to ispravila ono što je Eva uništila.Zato je Marija,koja je jedina i istinska neprijateljica sotone,nosila oduvije u promislu Stvoritelja,Krista, koji je svojom smrću na križu donio otkupljenje čitavome ljudskom rodu,a onda logično tome Crkveni Sabori i oci su stoljećima Mariju nazivali i zovu i Suotkupiteljicom.Ne zaboravimo da je Marija, kako teolozi tumače(neki)prva nosila Duha Svetoga,ona je "hram Duha Svetoga"par excellence.No dragi moj pax,kako sada moram ići,vjerujem da će biti prilike da razgovaramo o ovoj prelijepoj temi i da će mnogi drugi dati svoje viđenje,ne zamjeri mi ovako na brzinu sročene redke,ali to je ono prvo što mi je sada na srcu,ali se nadam da će biti više vremena i da ćemo podrobnije porazgovarati,do tada svima veliki :grlim te: i :!:

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 76 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]