www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 07 svi 2025 23:19

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 51 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 08 vel 2008 07:17 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 46 zahvala
Ok...slazem se, neka bude tako kako kazete,uvjerila sam se vise puta,da svato ima svoje misljenje,i bez obzira sto je razlicito ,ispravno je..
Zato postupite, po vlastitoj zelji i razumu...
Bog vas blagoslovio cuvao u miru i ljubavi... :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 vel 2008 08:59 
Odsutan

Korizma je uistinu vrijeme pokore. Liturgija nas na to često podsjeća. Tako nas Prvo korizmeno predslovlje poziva da »pokorom čistimo dušu«. Istina, pokora nije jedini korizmeni čin. Crkva nas, poslušna riječi Kristovoj, također poziva da se »revnije molimo i vršimo djela ljubavi«. Stoga pokoru ne smijemo odvajati od molitve i djela ljubavi.

Međutim, da bi se dobro shvatio smisao pokore, treba dobro razumjeti smisao korizme. Ako se još jednom vratimo Prvom korizmenom predslovlju, naći ćemo ondje ispjevano pravo značenje korizmenog vremena. Korizma nam je dana da »radosno čekamo vazmene blagdane«. A vazmeni blagdani glavni su blagdani u crkvenoj godini, jer su spomen-čin glavnoga događaja, Kristove smrti i uskrsnuća. Stoga je i korizma povlašteno vrijeme u crkvenoj godini, jer je priprava na glavno slavlje našega spasenja. Zato je i pokora, uz molitvu i milostinju, povlašteni čin u pripravi na Kristovu Pashu.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 vel 2008 09:30 
Odsutan

Nije bit samo u odricanju, smisao je u davanju. Potrebno je riskirati kako bismo shvatili koliko uzimajući sebi dajemo drugima. Korizma je vrijeme kad moramo znati slušati kako bismo u sebi otkrili krive stvari i mogli moliti za oproštenje. Kako bismo mogli započeti? Obnavljamo vjeru, nadu i ljubav; iz toga proizlazi stav pokore, potreba za čišćenjem. Što nam sve to znači? Današnji problem već sutra će nam se činiti smiješnim, ali više pažnje posvećujemo tome nego ljudima koji nas okružuju. Za mnoge je odricanje vrijeme kazne i kušnje, a ne bi trebalo biti tako. Ako se odričemo, onda to treba biti jer želimo postati bolje osobe, a ne se kažnjavati. Korizmeno vrijeme daje nam priliku da shvatimo da biti kršćanin ne znači biti površan koliko god bio zaokupljen svakodnevnim brigama, zadaćama i stalnim napetostima.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 vel 2008 09:43 
Odsutan

KROZ KORIZMU POSTIMO OVAKO ...

UMOM
"Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom pameti svojom" (Mt 22,37)
NJEGUJ
...Božju misao i njegovu dobrotu... Neka Gospodin bude u tvojim mislima i u tvojim svagdanjim planovima... uvijek sve planiraj i radi u društvu s Njim...
ODBACUJ
... ružne misli prema događajima svoga života i svome bližnjemu...

OČIMA
"Ako je tvoje oko zdravo, cijelo tijelo će ti biti u svjetlu." (Mt 6,22)
GLEDAJ
... svijet, stvari i osobe dobrim i čistim okom... sa zahvalnošću Bogu što su stvorene i Njegovom krvlju otkupljene...
IZBJEGAVAJ
... nedobronamjerne poglede i filmove koji ne izgrađuju...

UŠIMA
"O kad bi me poslušao Izraele!" (Pl. 81,9)
SLUŠAJ
... riječ Božju i saslušaj brata koji te nešto traži ili se želi samo rasteretiti...
NE SLUŠAJ
... isprazne govore, ogovaranja i zlonamjerne insinuacije...

USTIMA
"Effata, otvori se..." (Mk 7,34)
OTVORI SE
... slavljenju Boga u osobnoj molitvi, zajedničkoj molitvi u obitelji i župnoj zajednici
ODBACI
... govoriti zlo o onome tko ti je priuštio patnju... pokušaj moliti za takvu osobu, ali oslanjajući se na Boga da će ti On pomoći da možeš za nju moliti...

GRLOM
"Kako su slatke riječi Tvoje, o Gospodine!" (Ps 118)
GUSTIRAJ
...Božju riječ, uzimaj hranu sa zahvalnošću Bogu i onome tko ju je pripravio
SVLADAVAJ SE
... u pušenju, piću, nekonstruktivnim filmovima ... u televiziji...

RUKAMA
"Ne ljubimo riječju i jezikom, nego djelom i iskreno" (1 Iv 3,1
POMOZI
...kada te tko traži neku uslugu, ozbiljno vrši svoje dužnosti, prema svojim mogućnostima pomozi siromašnima, bolesnima, osamljenima...
ODBACI
... ljenčarenje, gubljenje vremena na beskorisna brbljanja...

SRCEM
"Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem, a bližnjega kao samoga sebe." (Mt 22,37)
POKAŽI
... ljubav prema bližnjemu, započinjući od svoje obitelji... najprije voli i pokazuj ljubav osobi koja je pokraj tebe...

priredila: s. K. Miljak

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 vel 2008 10:06 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 0 zahvala
rebeka napisao:
Nije bit samo u odricanju, smisao je u davanju. Potrebno je riskirati kako bismo shvatili koliko uzimajući sebi dajemo drugima. Korizma je vrijeme kad moramo znati slušati kako bismo u sebi otkrili krive stvari i mogli moliti za oproštenje. Kako bismo mogli započeti? Obnavljamo vjeru, nadu i ljubav; iz toga proizlazi stav pokore, potreba za čišćenjem. Što nam sve to znači? Današnji problem već sutra će nam se činiti smiješnim, ali više pažnje posvećujemo tome nego ljudima koji nas okružuju. Za mnoge je odricanje vrijeme kazne i kušnje, a ne bi trebalo biti tako. Ako se odričemo, onda to treba biti jer želimo postati bolje osobe, a ne se kažnjavati. Korizmeno vrijeme daje nam priliku da shvatimo da biti kršćanin ne znači biti površan koliko god bio zaokupljen svakodnevnim brigama, zadaćama i stalnim napetostima.

Draga Rebeka, hvala ti na ovom upisu....slučajno sam došla jutros na forum i pročitala ovaj upis koji mi je dao odgovore na pitanja koja sam jučer imala u glavi i s kojima sam se mučila...
Naime, jedno sam vrijeme mislila da sam se očistila i da sam sada sasvim ok....grdno sam se prevarila.,,,,Gospodin mi je jučer pokazao koliko sam još daleko od Njega, a tvoje riječi danas su mi dale smjernice.
Hvala ti što si otvorena za Božje djelovanje u svom životu i što svoja usta držiš otvorena za Njegovu riječ... :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 vel 2008 10:49 
Odsutan

Draga Ivana Mo..bas tako, covjek zivi uvjek nekako misleci...
da je promjenio svoj zivot,da je dao sve od sebe, a ipak nakon nekoga vremena,shvati kako je bio u zabludi..
To se desava i meni, cesto puta citati iz Biblije, i neki poucan tekst vrate me na pravi put..
Cesto kroz rijec mog bliznjega, Gospodin govori meni, a ja se ne obazirem..zasto?
Cesto mi i ovdje na TT, poselje poruku..i to bas od onih od kojih sam najmanje ocekivala....
Gospodine kazi mi,sto mi je ciniti..!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 vel 2008 10:56 
Odsutan

Slika

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 vel 2008 22:14 
Odsutan

KAKAV MORA BITI PRAVI POST?
Petak, 8. veljače - bl. Josipa Bakhita

Čitanja:

Iz 58, 1-9a

«Podijeliti kruh svoj s gladnima» - temeljni motiv, koji ne vrijedi samo za korizmu. Kako se on ostvaruje? U vrijeme proroka Izaije, praksa posta postala je formom. Postilo se jer se tako priličilo. Postilo se kako bi se, suvremenicima i Bogu, pokazalo da se nešto može. Takav je post motiviran izvana i njime se ništa ne postiže. Post koji Bog kao čovjekov prijatelj ljubi, nije svrha sebi samome. Uvijek kod posta valja imati u vidu čovjeka koji me treba. Taj čovjek možda živi u mojoj neposrednoj blizini. Moj život neće zadobiti ravnotežu ako okrećem lice i ruke od ljudi kojima je potrebna moja pomoć. Mogu ispunjavati određene standarde, a ipak biti slijep za činjenicu da je moj život možda negdje i na neki način povezan s tlačenjem drugih i s nepravdom. Postiti znači odmaknuti se od svakodnevnih tokova, gdje se jednostavno uvijek srlja korak dalje, a da se pri tom možda uopće ne vidi nepravda, ili se od nje odvraća pogled. Postiti znači preuzeti odgovornost za druge i ne zatvarati oči pred bijedom drugih ljudi. Tada će «pred tobom ići tvoja pravda».

Mt 9, 14-15

Sve ima svoje vrijeme, post i žalost, slavlje i radost. S Isusom je započelo vrijeme radosti. To što ona tako malo obasjava naš svijet, nije li to zato što upravo mi previše jadikujemo umjesto da se radujemo? A imali bismo se čemu radovati..

Molitva

Vječni Bože, s Isusom je započelo novo računanje vremena i novi svjetski poredak. Daj da prepoznamo znakove te novine i ojačaj naše korake prema tvojoj budućnosti. To te molimo po Isusu Kristu, koji je bio prorok nove sutrašnjice. Amen.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 vel 2008 23:09 
Odsutan

Moj cilj ove Korizme je da mi ova molitva dolazi direktno iz srca...
Gospodine, daj da budem blag prema onima koji su tvrdoglavi ili nepodnošljivi. Isuse blaga i ponizna Srca, učini srce moje po Srcu svome.

- Nauči me da šutim na upućene prigovore. Nauči me da slušam sa smirenim zadovoljstvom nezaslužene grube riječi. Daj mi novo srce, jer se moje tako često ponaša grubo i prije nego što ga uspijem smiriti.

- Isuse blaga i ponizna Srca, sačuvaj me od oholosti: bilo bi to najgore zlo koje bi me moglo zadesiti. Volim biti od svih zaboravljen, nepriznat, prezren, ponižen do dna - nego li se vidjeti, punog samozadovoljstva, uzdignutog iznad drugih. Daj da želim ostati malen, slab i nemoćan.

- Isuse, daj da moje uši tako rado ne slušaju upućena mi priznanja; da moje srce ostane zatvoreno uživanjima u mojim osobnim poslovima; da se moja misao ne vraća neprestano na ostvarene uspjehe, učinjena dobra djela, primljene pohvale. Neka mi nepravedni sudovi, kojih sam žrtva, postanu slatkost, kao i upućene mi ponižavajuće riječi, gorke kritike mojih djela, omalovažavajući postupci koje imam podnijeti. Daj da ljubim da budem nepriznat.

- Kada će ipak doći čas kad ću biti sretan da sam zaboravljen od sviju, da vidim da nitko ne sanja o meni, osim da me prezire kao zadnji otpadak? Vjerujem da će doći taj čas kada ću po Tvojoj milosti spoznati da je istina samo ova: da sam ništa i da ne zaslužujem ništa.

Edouard Poppe

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 vel 2008 23:52 
Odsutan

Evo ja sam se danas odrekao odlaska na jedan tulum.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 51 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]