www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 02 svi 2025 22:29

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 103 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 21 vel 2008 09:45 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
magdalena1 napisao:
Naprotiv, Gospodin - Krist neka vam bude svet, u srcima vašim, te budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama" (1 Petrova 3, 15)

...u nedelju navečer...jedan dragi .čovjek...popravljajući mi laptop...dotakne se ove teme...i govori...kako neće u našu crkvu...jer naš župnik skuplja materijalno blago....a tolika sirotinja prepuštena je pomoći..pojedinaca...i pita se...gdje je tu crkva...
...a pitam ga ja...a tko je crkva...jeli crkva samo svećenik...ili svi mi zajedno...što sam ja...ili ti ...učinio-la....

elice,...ne mogu se oteti dojmu da je ovo vrijeme u kom sotona sa svih strana nemilosrdno napada SVETU KATOLIČKU I APOSTOLSKU CRKVU, širi razne laži i hereze! Naša je dužnost stati u obranu Katoličke Crkve, [b]jedine Kristove Crkve.
...sjeti se afera...koje podižu prašinu...i udaljavaju one...u kojima još nije zaživio Krist...a došli su do vrata...i na njima osjetili prašinu izazvanu riječima...i pobjegli...
...budimo makar mi...oni koji razgrču tu prašinu....i pokazuju svjetlost na vratima...a svjetlosti ima...mila moja...kad priđeš bliže...zasja te...
....jer svjetlost nije vanjština...svjetlost je u onom...tko razgrče tminu....u osmijehu....i promjeni života...u svjedočenju...koje danas ovdje tako lijepo posvjedoči naša zozy....pođimo od sebe...mijenjajmo sebe...prvu ...najmanju česticu tog Kristovog hrama....i po nama...mijenjat će se svijet....

>>>A dali je svećenik taj stvarno takav?
To je pitanje najbitnije u svemu ovome!Jer taj čovjek nije zlobnik ako reče istinu!
Jer to možda je a možda nije istina!
Umjesto da branite loše ponašanje (ako je ono takvo) trebalo bi nekoliko od vas aktivnih vjernika reći svećeniku da to nije u rebu!Pa ako ne promjeni način ponašanja ići Biskupu i reći mu kakav je taj svećenik!I tako ćete imati,,,ako se on promjeni-bolju crkvu u koju će neki ljudi radije doći!

Vrh

Naslov:
PostPostano: 21 vel 2008 10:20 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

ja sam bila velika grešnica a nazivala sam se katolkinjom i da si me tada upoznao TI bi sudio cijelu KATOLIČKU CRKVU po meni i mojim grijesima???
Ti bi mene osudio na propast takvim razmišljanjem, za vječnu smrt, jelda?!?! kao i one što nabrojiš jednom: Seve, Gorana...

ali vidiš ti LJUBAV ŽIVOG OCA i ISUSA PRISUTNOG U SV: EUHARISTIJI ?!?!

vidiš li gdje sam sad?! ŽIVIM i DIŠEM punim "plučima"

samo zahvaljujući Božjoj MILOSTi što me pozvao da pristupim ispovjedi i sv.Pričesti ON me OŽIVIO !

a ti bi mene osudio na propas ha?!?

e dragi brate, ne budi srca tako tvrda, utječi se milosti Božjoj i Duhu Svetom da ne živiš u tolkom grču s obzirom na "katolike" oko sebe... !!!

I znaš li još nešto...???

Ovi ljudi na forumu su meni na početku obračenja bili veeelika pomoć samom činjenicom da su ovdje svjedočili svoju vjeru.....

vjeruj, mnogo ljudi čita ovo a da se niti ne logira... ovo je svjedočenje VJERE i Božje ljubavi!!!

I pitaš kako još to mi svjedočimo VJERU i EVANĐELJE?

brate, to ti ide kao domino efekt...
na post i hodočašće me "potaknuo" prijateljičin tata, pa ja jednu prijateljicu, pa ona drugu i tako unedogled.. samo Bog zna di je tome kraj!

Ma shvati da nas sve Bog ljubi i da neželi SMRT nijednom grešniku već obračenje i ŽIVOT !

Bog te Blagoslovio brate dragi ! :P

Vrh

Naslov:
PostPostano: 21 vel 2008 10:30 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Neki od vas mi se čine kao pristrani roditelji!"Moje djete je uvjek u pravu,,,nemoj slučajno nešto reći protiv njega,ono je idealno!"
Odgojio sam dvoje djece i kad bi (dok su rasli) bila neka frka,,,ispitao bih dobro tko je što napravio i ako je moje djete bilo krivo,,,nisam mu dao za pravo!Bilo je sankcija!ISTINA je najbitnija.Ne MOJA nego istina - kakva ona je!A ne kakvom je ja vidim !
Bilo me je tijekom 30g. vjerničkog života svagdje!Ja vičem pritiv grijeha u Katoličkoj Crkvi,,protiv one dvoličnosti kakvu neki Katolici žive,,,krše sve Božje zapovjedi a galame"Ja sam Katolik"
"Nisi,,,ti si nespašen čovjek,tebi treba obraćenje!"-moj je odgovor!
Zbog tih licemjerja sam napustio vjeru i crkvu jer sam,gledajući iste pomislio da Bog ne postoji!Ti ljudi su rak rana crkve,oni je izjedaju iznutra!Oni su oni o kojima Gospodin govori kad reče"Ako netko sablazni nekog...bolje mu je da sveže mlinski kamen oko vrata i baci se u more!"
Vas ovdje vidim kao iskrene i dobre vjernike,,,pa vas pikam namjerno,,,dajte se borite za svetost crkve,,,djelujte,vičite,recite onima koji nisu toliko duboko u vjeri,,,"Trgnite se,naš Bogf je svet,,nemojte griješiti!"
Ne uvlači se grijeh samo u KC nego u sve!
Bio sam i u Protestantskoj crkvi.Jedan mlad čovjek koji je čak studirao njihovu Teologiju za svećenika i imao dvoje djece,,,glumio je!Načuo sam,,,provjerio i saznao da ima ljubavnicu!I na jednom sastanku starješinstva crkve ili župnog vjeća ja sam mu se u lice suprostavio,,"Kako ti možeš govoriti o pravom Kršćanskom životu a imaš ženu,,,dvoje krasne dječice i ljubavnicu,,,prijatelju,,,pokaj se i prestani glumit,,,Bog zna sve!"
Bio sam neshvaćen u župnom vjeću i osuđen od drugih jer kao ,,kritiziram bez osnove."Nemam pravo suditi,Bog samo sudi!"
No,,,uskoro je isti ostavio ženu i otišao sa ljubavnicom!I samo jedan od 7 članova vjeća dođe mi i sa suzama kaže"Mi smo tebe napali a ti si bio u pravu,oprosti mi,,neka si rekao ono onda tomu,on je osramotio nas i Boga i dao mjesto đavlu!"
Njegova žena je litre suza prolila!
Hoćemo li , braćo kršćani šutiti kad vidimo grijeh i zlo ili ćemo mu se u ime Božje suprostaviti?
Tebi Rebeka dugujem ispriku,,,
govoreći o nekim teološkim pitanjma rekoh naglo"Ti nemaš teološko znanje!"
Oprosti!
Znanje nije bitno,,bitno je iskreno srce pred Bogom.Većina(velika većina) u prvoj crkvi nisu bili teološki potkovani ali su bili PRAVI!Pravi sluge Božje!
Rekoh i to da mi je Profesor na Katoličkoj Bogosloviji bio jedan koji (kasnije se pokazalo) bio homosexualac!Nisam znao,nitko nije!Crkva je saznala i poslali ga u neki samostan u Italiju gdje se objesio!Da sam znao , nebih išao na njegova predavanja!Smatrao bih ga grešnikom koji nije dostojan Bogu služiti!On je ,,po meni služio vragu!Jadan!
Dakle,,,u svakom žitu ima kukolja!I molim Boga da meni pokaže gdje ja griješim!
A ima toga!Nažalost!Svi smo samo ljudi!
Pozdrav i Bog vas blagoslovio!
Neću se opet neko vrijeme javljati jer vidim da sam povrijedio mnoge!
Nije mi bila namjera!Borim se za svetost Božje djece!A Katolici su (oni pravi) Božja djeca i moja braća i sestre!
U nebu ćemo biti jedna obitelj!
"Oče,molim te da svi jedno budu!"

Vrh

Naslov:
PostPostano: 21 vel 2008 11:04 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Elenora napisao:
ja sam bila velika grešnica a nazivala sam se katolkinjom i da si me tada upoznao TI bi sudio cijelu KATOLIČKU CRKVU po meni i mojim grijesima???
>>>Ne bih,,,rekao bih tebi da nisi u redu!Ali ako takvih,,,kao ti tada,,,ima 50% u toj crkvi,,,ja u nju nabih više išao!
Ti bi mene osudio na propast takvim razmišljanjem, za vječnu smrt, jelda?!?! kao i one što nabrojiš jednom: Seve, Gorana...
>>>Nebih ja,,,Bog bi te osudio da si ostala takva!A ja bih ti tad u lice rekao da ćeš...ako se ne promjeniš,ići u pakao!Dali bi ti bio neprijatelj ili PRIJATELJ u tom slučaju?
ali vidiš ti LJUBAV ŽIVOG OCA i ISUSA PRISUTNOG U SV: EUHARISTIJI ?!?!

vidiš li gdje sam sad?! ŽIVIM i DIŠEM punim "plučima"
>>>Hvala Bogu za tebe!I ja sam bio nekad neprijatelj Božji!I sretan sam radi tebe!Ništa ti ne fali,,,,nastavi...ŽIVI!
samo zahvaljujući Božjoj MILOSTi što me pozvao da pristupim ispovjedi i sv.Pričesti ON me OŽIVIO !
>>Amen,,,HVALA Bogu za tebe i sve takve koje je on prihvatio kao onog izgubljenog sina u Isusovoj priči!
a ti bi mene osudio na propas ha?!?
>>>Nebi dušo!Jer takvi kao ti su sol,,,ono Božje,,,ono dobro u Katoličkoj crkvi!
e dragi brate, ne budi srca tako tvrda, utječi se milosti Božjoj i Duhu Svetom da ne živiš u tolkom grču s obzirom na "katolike" oko sebe... !!!
>>>Ma ne,,,nisi me shvatila!Ajmo svi mi biti sol!Ajmo reći onima koji iz neznanja ili neopreznosti čine grijeh"Probudite se iz duhovnog mrtvila!Bog vas voli i čeka raširenih ruku!"

I znaš li još nešto...???

Ovi ljudi na forumu su meni na početku obračenja bili veeelika pomoć samom činjenicom da su ovdje svjedočili svoju vjeru.....
>>>Ovi ljudi na forumu su PRAVI vjernici!I to manjina!Ja govorim o onima oko mene,,,ma gdje bio!U Lici na početku,,,u Primorju godinama i sad u Dubrovniku!Dajte,,,iskru vjere zapalite oko sebe!Ali nećete moći ako ih ne vidite.Ako i one koji kao Severina i Goran i masu anonimaca idu putem kojim idu a vi ih smatrate Katolicima i spašenima!Tko Severinu može spasiti nakon onog?Ako poput one bludnice ne dođe pred Isusa!Jer ona je bludnica a ne Katolkinja!
vjeruj, mnogo ljudi čita ovo a da se niti ne logira... ovo je svjedočenje VJERE i Božje ljubavi!!!
U vjeri moramo biti otvoreni i iskreni!Misliš li da ljudi oko nas ne vide našu stvarnost?Netreba ih farbati,,,tako ćemo napraviti još veće zlo!Triba se distancirati od grijeha i griješnika!A ne reći"Oni su naši,,pripadaju našoj crkvi!"Pa i Ananija i Safira su pripadali crkvi pa ih je Bog,,,u sred crkve ubio!
I pitaš kako još to mi svjedočimo VJERU i EVANĐELJE?
>>ne pitam.Znam da svjedočite!Samo naprijed!No ne svjedoče je oni koji čine grijeh!
brate, to ti ide kao domino efekt...
na post i hodočašće me "potaknuo" prijateljičin tata, pa ja jednu prijateljicu, pa ona drugu i tako unedogled.. samo Bog zna di je tome kraj!
Ma molim se godinama da u našoj Katoličkoj Crkvi ima takvih sve više!Molim se godinama da u moj kraj oko Plitvica dođe dobar svećenik!Još nisam siguran da je došao ali u zadnjih 5 g. tri mlada čovjeka su otišla za svećenike.Što je čudo!Jer nisu iz nekih vjerničkih obitelji!Hvala Bogu!Možda će biti pravi!A (tu se nećemo složoti) nije svaki svećenik PRAVI!
Ma shvati da nas sve Bog ljubi i da neželi SMRT nijednom grešniku već obračenje i ŽIVOT !
>>>Shvaćam,,,no u Bibliji piše da je širok put koji vodi u propast i da ih više njime ide!
Bog te Blagoslovio brate dragi ! :P

I tebe,,,
Uvjeren sam da već i je jer si se kao i ja od svijete okrenula Bogu!

Vrh

Naslov:
PostPostano: 21 vel 2008 11:05 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Ekumenista bolje ce biti da sve te brige prepustis Gospodinu,Njemu su svi ti ljudi u grijehu poznati , rade se pomoli za njh. Gospodin tocno zna zasto zive u grijehu , On ce ih sam upozoriti kad za to dode vrijeme . Svi smo mi zivjeli u velikome grijehu pa je i nas pozvao na pravi put vjere i otvorio nam oci , ali nam je dopustio izvjesno vrijeme da zivimo u grijehu i na svoj nacin na koji On zna nam je dao spoznaju da grijesimo i da se obratimo. Pisi rade o sebi , svjedoci nesto ljepo , nemoj stalno tim komentarima uznemiravati sve na forumu . Ako nisi zadovoljan snama pomoli se za nas ,a mi cemo za tebe.
Nista se nemoze preko noci promjeniti,Bog zna zasto je sve tako kako je i prepusti sve u Bozje ruke.B.B.

ISUSE UZDAM SE U TEBE

Vrh

Naslov:
PostPostano: 21 vel 2008 11:24 
Odsutan

Zahvaljeno je: 4 zahvala
"Mjerom kojom sudiš, bit će ti suđeno" - evo dragi moji meni se ova rečenica iz NZ dobro urezala u srce i od osobe koja je bila sklona kritiziranju svega i svačega, misleći da bi ona bolje (oholost na djelu), polako sam prestala osuđivati i počela moliti za one koji ne postupaju u skladu s Božijim zapovjedima.
Naravno ne zatvaram oči pred grijehom, ali ne kritiziram one koji griješe nego njihov grijeh.
Ne želim suditi nikog i ništa jer se iskrena da budem bojim osude.
Upitajmo se braćo i sestre tko je to od nas pravednik, tko je ispravan, a tko u krivu?!
Ta nismo li svi mi "leglo gujinje" jer naša sklonost grijehu u nama je od rođenja.
Svi griješimo i nema potpuno čistih i pravednih, takvih je smao dvoje hodilo ovom zemljom (Isus i Marija).
Umjesto da sudimo pomozimo ako možemo, upozorimo, al ne osuđujmo.
Služimo, a ne kritizirajmo.
Jer kako je naš Gospodin Isus Krist rekao:
"Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj. I tko god hoće da među vama bude prvi, neka vam bude sluga."

BVB :grlim te: :grlim te: :grlim te:

Vrh

Naslov:
PostPostano: 21 vel 2008 11:31 
Odsutan

ekmenista :P
i tebe je Bog blagoslovio kad ti je podario DAR vjere.. jer to je dar, koji nismo nićim zaslužili (tako sam shvatila od braće ovdje na TT-u)

i tako, protiv grijeha nevalja ici glasno i oštro jer nema efekata, samo kontraefekata... nažalost ali tako je!

jel ti poznato da Bog više voli grešnike nego pravednike?!

Isus kaže nisam došao radi pravednika nego NEPRAVEDNIKA
kao što sam je nekoć bila nepravednik On je došao i radi MENE i eto spasio me od moga bezakonja...

Dragi brate, eto sve što možemo i moramo je MOLITI i svjedočiti, najviše ŽIVOTOM a onda i riječima (da imamo potkrijepiti primjerom te izgovorene riječi) . . .

mislim da sam negdje pročitala ili piše čak, da će Isusov drugi dolazak biti kad se " NAVRŠI ŠAČICA IZABRANIH ", eto molim samo da ta "ŠAČICA" bude što veća :wink:

mislim da je gotovo nemoguće da ta ŠAČICA bude cijelo čovječanstvo a zato mi molimo za svoje oko sebe da onda oni jednog dana mognu moliti za svoje oko sebe i tako .....unedogled do kristova dolaska...

A ti nemoj ići brate nego ostani ovdje i svojim primjerom svjedoći svoju vjeru....

BTB! :P

Vrh

Naslov:
PostPostano: 21 vel 2008 13:43 
Odsutan

Zahvaljeno je: 46 zahvala
Citat:
42) Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama. (43) Strahopoštovanje obuzimaše svaku dušu: apostoli su činili mnoga čudesa i znamenja..

2)Zajedništvo = družili su se,zajedno molili,pomagali,razgovarali o Bogu Stvoritelju i Isusu Spasitelju,izmjenjivali iskustva o djelovanju Duha Svetog među njima!

3)Lomili su običan kruh i djelili ga međusobno (nije to bila oblikovana euharistija kao danas) i sjećali se da je on onaj kruh(Isus) koji je za njih lomljen i koji im život daje!

4)Molili su se stalno,,,nisu to bile naučene molitve nego su pred Bogom otvarali dušu!

5)Događala su se čudesna ozdravljenja bolesnih po njihovim molitvama!Z

6)Nisu materijalna dobra smatrali svojima nego su ih djelili mdjusobno...
Što mislite o takvoj crkvi?

Kazimo Isus je imao 12 Apostola,i kako citamo u Bibliji...
(vec izmedju njih bili su dobri ,i manje dobri apostili)
Pa tako i danas Svecenici,i vjernici,imaju dobri i manje dobri..

Molili su se zajedno i pomagali, to radimo i mi...makar ja radim to cijeli moj zivot..(tako je bilo cak i za vrijeme komunizma..njih nije bilo medju nama)A pomaze se uvjek osobno,i preko Caritasa..

Od najranijih poetaka katolici su u Isusovoj muci i smrti glodali zrtvu, koja se u euharistijskom slavlju ponavlja "Imamo zrtvenik s kojega nemaju pravo jesti sluzitelji satora." "Na dan Gospodnji se skupljajte, lomite kruh i iznosite hvalu, posto ste prethodno priznali vase prijestupe, kako bi vasa zrtva bila cista. Svako koji je u svadji s bratom svojim neka ne dodje prije no sto se pomiri sa bratom svojim, kako vasa zrtva ne bi bila oskvrnjena."Ova zrtva je prava zrtva pomirna" (nigdje se ne navodi da smo duzni voditi brigu o grijesima drugih.."nego po POMIRENJU"

Prema katolickoj teologiji za vrijeme mise zrtvu prinosi sam Isus Krist, koji se sluzi osobom svesenika i zato svecenik namjesto Isusa izgovara rijeci: "Ovo je moje tijelo" i "Ovo je moja krv".
dakle, misna zrtva odgovara zrtvi na krizu, koju je Isus podnio za ljude, za oprostenje grijeha. (zanci za one oke osudjujemo i za one u ke prstom pokazujemo, nemaju drugi nista vise privelegije..jer ON ne bira, i ne klasira) Isus u misnoj zrtvi dijeli iste milosti: euharistija uvecava ljubav Bozju, cuva covjeka od ropstva grijeha i prianjanja uz zlo i uzrokuje oprostenje grijeha. Tako ostaje Kristova zrtva na krizu u Crkvi kroz cijelu povijest ziva i djelotvorna..i to je za nas Kruh....
Tijelo i krv Kristova u euharistiji "istinski, bitno i stvarni prisutn". Po euharistijskoj molitvi koju izgovara svecenik, a posebno po i rijecima pretvorbe dogadja se misterij pretvorbe kruha i vina u tijelo i krv Kristovu. Buduci da je Kristova zapovijed"ovo cinite meni na spomen" bila upucen apostolima danas samo zaredjeni svecenici mogu valjano slaviti euharistiju i vrsiti pretvorbu, jer su samo oni nasljednici apostoli..Danas svecenici.. Katolicka teologiju ne vidi nikakvu oprecnost izmedju cinjenice da i nakon pretvorbe kruh i vino ostaju oblikom kruh i vino i vjere da je u euharistijskom kruhu i vinu Kristova prisutnost prava i stvarna

Prema katolickoj vjeri je Isus Krist pod prilikom kruha kao i po d prilikom vina potpuno i zivo, tijelom i krvlju, dusom i bozanstvom potpuno prisutan, za razliku od nekih drugih uvjerenja koja kazu da je u kruhu HOSTIJI prisutno samo tijelo a u vinu samo krv. Tako za potpunu i pravu pricest nije nuzno da bude pod obje prilike, teoloski promatrano dovoljna je pricest pod samo jednom prilikom.

Vrh

Naslov:
PostPostano: 21 vel 2008 14:45 
Odsutan

Ovo je zozy dobro napisala. Iz poslanice Rimljanima:
1Slaboga u vjeri prigrlite, ali ne da se prepirete o mišljenjima. 2Netko vjeruje da smije sve jesti, slabi opet jede samo povrće. 3Tko jede, neka ne prezire onoga tko ne jede; tko pak ne jede, neka ne sudi onoga tko jede. Ta Bog ga je prigrlio. 4Tko si ti da sudiš tuđega slugu? Svojemu Gospodaru i stoji i pada! A stajat će jer moćan je Gospodin da ga podrži. 5Netko razlikuje dan od dana, nekomu je opet svaki dan jednak. Samo nek je svatko posve uvjeren u svoje mišljenje. 6Tko na dan misli, poradi Gospodina misli; i tko jede, poradi Gospodina jede: zahvaljuje Bogu. I tko ne jede, poradi Gospodina ne jede i - zahvaljuje Bogu. 7Jer nitko od nas sebi ne živi, nitko sebi ne umire. 8Doista, ako živimo, Gospodinu živimo, i ako umiremo, Gospodinu umiremo. Živimo li dakle ili umiremo - Gospodinovi smo. 9Ta Krist zato umrije i oživje da gospodar bude i mrtvima i živima. 10A ti, što sudiš brata svoga? Ili ti, što prezireš brata svoga? Ta svi ćemo stati pred sudište Božje. 11Jer pisano je: Života mi moga, govori Gospodin, prignut će se preda mnom svako koljeno i svaki će jezik priznati Boga. 12Svaki će dakle od nas za sebe Bogu dati račun. 13Dakle, ne sudimo više jedan drugoga, nego radije sudite o tome da ne valja postavljati bratu stupice ili spoticala. 14Znam i uvjeren sam u Gospodinu: ništa samo od sebe nije nečisto. Samo je onomu nečisto tko to smatra nečistim. 15Doista, ako je poradi hrane tvoj brat ražalošćen, već nisi na putu ljubavi. Ne upropašćuj tom svojom hranom onoga za koga je Krist umro! 16Nemojte da se pogrđuje vaše dobro! 17Ta kraljevstvo Božje nije jelo ili piće, nego pravednost, mir i radost u Duhu Svetome. 18Da, tko tako Kristu služi, mio je Bogu i cijene ga ljudi. 19Nastojmo stoga promicati mir i uzajamno izgrađivanje! 20Ne razaraj djela Božjega poradi hrane! Sve je, istina, čisto, ali je zlo za onoga tko na sablazan jede. 21Dobro je ne jesti mesa i ne piti vina i ne uzimati ništa o što se tvoj brat spotiče. 22Ti imaš uvjerenje. Za sebe ga imaj pred Bogom. Blago onomu tko samoga sebe ne osuđuje u onom na što se odlučuje! 23Jede li tko dvoumeći, osudio se jer ne radi iz uvjerenja. A sve što nije iz uvjerenja, grijeh je.

Vrh

Naslov:
PostPostano: 21 vel 2008 15:20 
Odsutan

Zahvaljeno je: 46 zahvala
Katolici Katekizam Crkve..

Ceznja za Bogom

27 Ceznja za Bogom upisana je covjeku u srce, jer je od Boga i za Boga stvoren. Bog nikad ne prestaje covjeka privlaciti sebi. Samo ce u Bogu covjek pronaci istinu i blazenstvo za cime neprekidno traga:

"Posebno bitna crta ljudskog dostojanstva jest ta sto je covjek pozvan u zajednistvo s Bogom. Vec od samog svog postanka covjek je pozvan da stupi u dijalog s Bogom, jer samo stoga postoji sto ga je Bog iz ljubavi stvorio i sto ga iz ljubavi stalno uzdrzava. Covjek ne moze punim zivotom po istini zivjeti ako tu ljubav slobodno ne prizna i ako se svome Stvoritelju ne povjeri".1

28 Odvajkada, pa sve do nasih dana, ljudi su na mnogo nacina izrazili svoje trazenje Boga kroz svoje vjerske nazore i religiozna ponasanja (molitve, zrtve, obrede, razmatranja, itd.). I pored toga sto ovi izrazajni oblici mogu biti viseznacni, oni su toliko opceniti da se covjeka moze obiljeziti kao religiozno bice:

Bog "od jednoga sazda cijeli ljudski rod da prebiva po svem licu zemlje; ustanovi odredjena vremena i medje prebivanja njihova da traze Boga, ne bi li ga kako napipali i nasli. Ta nije daleko ni od koga od nas. U njemu, doista, zivimo, micemo se i jesmo" (Dj 17,26-28).

29 Ali tu "intimnu i zivotnu povezanost s Bogom"2 moze covjek zaboraviti, ne priznati i cak izricito odbaciti. Takvi stavovi mogu imati najrazlicitije uzroke: 3 pobunu protiv prisutnosti zla u svijetu, neznanje ili vjerski nehaj, brige za svjetovno i za bogatstvo, 4 los primjer vjernika, misaone struje protivne vjeri i naposljetku teznju covjeka gresnika da se, iz straha pred Bogom, sakrije5 te izmakne njegovu pozivu. 6

30 "Neka se raduje srce onih sto traze Gospodina" (Ps 105,3). Iako covjek moze zaboraviti ili odbaciti Boga, Bog ipak neumorno svakoga covjeka zove, da ga trazi, da zivi i nadje srecu. No to trazenje zahtijeva od covjeka puni napor uma i ispravnost volje, "srce iskreno" kao i svjedocanstvo drugih koji ce ga nauciti traziti Boga.

"Velik si, Gospodine, i hvale dostojan veoma; velika je tvoja snaga, i mudrosti tvojoj nema mjere. I hvaliti te zeli covjek, sicusan djelic tvoga stvorenja, covjek koji svuda sa sobom nosi svoju smrtnost, koji nosi sa sobom svjedocanstvo svoga grijeha i svjedocanstvo da se oholima protivis. Pa ipak te zeli hvaliti covjek, sicusan djelic tvoga stvorenja. Ti ga potices da trazi radost hvaleci tebe, jer si nas stvorio za sebe, i nemirno je srce nase dok se ne smiri u tebi".7

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 103 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]