www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 15 svi 2025 23:58

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 133 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 17 ožu 2008 01:25 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
Čezneš li za mnom
puče moj, ljubljeni

Govorit ću u tišini
da se ne uplašite
buke svojih nevjernih srdaca
govorit ću vam tiho
da se ne uplašite
čistoće mog glasa
govorit ću vam rijetko
jer me se i rijetko
sijetite

sakrit ću se
pred vama
kad na oltar
miraze svoje slađašne nosite
da mi se u koroti
dodvorite
s riječima..čežnje..

čeznete za mnom
žeđate za mnom
a danas ste pokraj mene prošli
puno puta
neprimjetivši me
danas sam te zazvao
puno puta
a nijednom se nisi
okrenuo..

kad za mnom idete
što se više penjem
to vas je sve manje
i uvijek na vrh
dođem sam
kad bdite u molitvima
čeznući za mnom.
brzo usnite
jer umorni ste
od zazivanja i čežnje

Blagoslove moje zlorabite
a mira u srca
nemate
pa kako onda
u moje ime
blagoslivljate..sve i svašta.
Ko da ja nisam blagoslovio
sve što je moje i što je čisto.

Kad po vodi hodim,
a vi za mnom..
svi se davite
potopljeni i izgubljeni
a kažete da me
LJUBITE
da mi
VJERUJTE
da sam vam
SVE

a što sad ljubav ima s tim ?

ljudotine moje nevjerne
ta poput mene ste
pozvani na svetost
ta poput mene
i vas je OTAC moj
pozvao..
a vi cvikere tamne
na oči navukli
i uši voskom ega
začepili
da me
NE ČUJETE
NE VIDITE
..sve dok vam..
..ne zatrebam..
..a ja sam svama svaki čas..!!!

Onda se vaša srca
.slamaju i otvaraju..
.poput maslačka na vjetru..
a onda samo šutite ..
..šutite..
i samo jecaj vaš čujem iskren
..u tišini...
a on mi je tako sladak
jer u njemu nema
NI JEDNE RIJEČI ČEŽNJE ZA MNOM
..samo ČISTA VJERA..
..glasna poput olujnog groma..
..što do mog srca dopre..
..trenutačno...

..ljubljeni moj ..
..puče zemaljski..
..Vjera će vas..vaša
..spasiti...
.ljubljeni moji..
..ljudotine drage..
..ljubljeni moji..
..ta ljubim vas..
..oduvijek
..i onda..
..kad ste..
..slabi..
..ali molim vas..
..i kad ste..slabi..
..i kad ste nemoćni..
..budite..
..JAKE VJERE

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 ožu 2008 01:27 
Odsutan

Citat:
ISUS; RIJEČ VJEČNA

.dok po zemlji hodiš..
..i zemaljske dane brojiš..
..ne zaboravi da te samo «Riječ» ..
..za vječnost veže..
..i zato je ; ljubi..ljubi..ljubi..
..ljubi neizmjerno..
..i neka se tvoje riječi ..
..po njoj tvore..
..da te u vječnosti..
..zbog njih..
..ne bude sram

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 ožu 2008 01:28 
Odsutan

..ISUS NAZAREĆANIN

..Najslavniji..
..a naj skromniji..

..nijedne piramide sebi ne sagradi..
..niti jedne palače..

..niti jednu velebnu proslavu
..za se ne napravi..
..da se na zemlji proslavi
..Veličanstveno

..niti jednu razuzdanu pijanku..
..niti jednu Svečanu igranku..

..niti jedan svečani mimohod..
..niti crvenog tepiha za svog maggarca..
..ne naruči..

..niti Jednom..
..MOĆ..svoju ne upotrebi..
..da pokaže tko je..
..da je ON, NAJVIŠI I NAJSLAVNIJI..
..DA JE ON SIN LJUBLJENI..

..već...skromno i ponizno..
..govoraše...
..ali TOČNO I SAVRŠENO..
..ni RIJEČ MANJKA ni riječ VIŠKA..
..govoraše ...Nebeski..
...a opet zemaljski
..i u prispodobama
..da ga i priprosti puk..
..shvati..

..Slava njegova jest..
..u našim srcima..
..u našim dušama..
..nevjernim...
..naše ustrojstvo..spasonosno..
.. vezivom nebeskim..
..hranjeno..i otplaćeno..

.pa čak i u njima
...NAS ..
..strpljivo...moli..
.."Dopustite da uđem u vaša srca..
..da ..vas milinom ispunim..
..da se mane nebeske nahranite..
..da mi za zemaljskim čarima
..ne žudite"

..svi slavni hramovi..
..sve piramide...
..svi zaglavni kamenovi..
..njemo strše...u slavu..prošlu..
..ko da je je..
..uopće bilo..

..ludi sanak...ludom moćniku..
..kralju okrtunom..silniku..
..drzinku..se zbio nije...

..već samo...praha...
...praha se zemaljskog..
..zasitiše..

..a kraljevstva njihova Izgledaše..ko
..sjajni safiri..
..dijamanti blještavi..
..zlaćane postakve..
..srebrom okovane...
..ali i
..suzom ljudskom plaćene..
..kožom robovskom obložene..
..i kostima njihove nejačadi..
..obzidani...
..da se Sjaj uveća..i moć ..umnoži..

..moć krvi i moć duha prokletog..
..od davnina..
..koji se ko crna noćna psina..
..ljudima u srž...uvlači....
..u i vječni ponor..
..ih sjajem svojim lažnim..
..navlači..

..tiho ..šapčući,
..puku nevjernom..
..podaj mi se..podaj mi se..
..i sva kraljevstva su tvoja..
..i dušu ću ti neizmjernim blagom
..nahraniti..
..da ni odmora ..
..od ugoda ..neće ..
.imati...danima i godinama..

..ko da ti dani nikad
..neće proći..
..i da se jednom..
..sa blagom svojim..zemaljskim..
..na sud..Nebeski mora..doć..
..a kraljevstva zemaljska u oganj..
..proć.

..a Isus NAZAREĆANIN..
..Svoje kraljevstvo razotkri..
..tek na križu..na Golgoti...
..kad se nebesa zatamniše..
..zemlja se uzdrmaše..
..zavjese hramske podrapaše..
..u jecaju njegovom..
.."Oprosti im Oče jer ne znaju što čine"
..bijaše beskrajno više Slavne moći..
..doli svih kraljeva zemaljski
..od svih iskona..i pravijeka..

..da ISUS NAZAREĆANIN..
..ON JE MOJ KRALJ..
..i GOSPODIN..
..i SILA NA SILAMA..
..PUT I ISTINA I ŽIVOT..
..JEDINA..
..da on ISUS NAZAREĆANIN..
..moje SVE..

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 ožu 2008 01:48 
Odsutan

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
SVETI PONEDJELJAK

Mk 11
12Sutradan su izlazili iz Betanije, a on ogladnje. 13Ugleda izdaleka lisnatu smokvu i priđe ne bi li na njoj što našao. Ali došavši bliže, ne nađe ništa osim lišća jer ne bijaše vrijeme smokvama. 14Tada reče smokvi: "Nitko nikada više ne jeo s tebe!" Čuli su to njegovi učenici.

Mk 11
15Stignu tako u Jeruzalem. On uđe u Hram i stane izgoniti one koji su prodavali i kupovali u Hramu. Mjenjačima isprevrta stolove i prodavačima golubova klupe. 16I ne dopusti da itko išta pronese kroz Hram. 17Učio ih je i govorio: "Nije li pisano: Dom će se moj zvati Dom molitve za sve narode? A vi od njega načinili pećinu razbojničku!" 18Kada su za to dočuli glavari svećenički i pismoznanci, tražili su kako da ga pogube. Uistinu, bojahu ga se jer je sav narod bio očaran njegovim naukom. 19A kad se uvečerilo, izlazili su iz grada
.

Iv 12
20A među onima koji su se došli klanjati na Blagdan bijahu i neki Grci. 21Oni pristupe Filipu iz Betsaide galilejske pa ga zamole: "Gospodine, htjeli bismo vidjeti Isusa." 22Filip ode i kaže to Andriji pa Andrija i Filip odu i kažu Isusu. 23Isus im odgovori: "Došao je čas da se proslavi Sin Čovječji. 24Zaista, zaista, kažem vam: ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod.

25Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni. 26Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom. I gdje sam ja, ondje će biti i moj služitelj. Ako mi tko hoće služiti, počastit će ga moj Otac." 27"Duša mi je sada potresena i što da kažem? Oče, izbavi me iz ovoga časa? No, zato dođoh u ovaj čas! 28Oče, proslavi ime svoje!"

Uto dođe glas s neba: "Proslavio sam i opet ću proslaviti!" 29Mnoštvo koje je ondje stajalo i slušalo govoraše: "Zagrmjelo je!" Drugi govorahu: "Anđeo mu je zborio." 30Isus na to reče: "Ovaj glas nije bio poradi mene, nego poradi vas." 31"Sada je sud ovomu svijetu, sada će knez ovoga svijeta biti izbačen. 32A ja kad budem uzdignut sa zemlje, sve ću privući k sebi." 33To reče da označi kakvom će smrću umrijeti.

34Nato mu mnoštvo odgovori: "Mi smo iz Zakona čuli da Krist ostaje zauvijek. Kako onda ti govoriš da Sin Čovječji treba da bude uzdignut? Tko je taj Sin Čovječji?" 35Isus im nato reče: "Još je malo vremena svjetlost među vama. Hodite dok imate svjetlost da vas ne obuzme tama. Tko hodi u tami, ne zna kamo ide. 36Dok imate svjetlost, vjerujte u svjetlost da budete sinovi svjetlosti!" To Isus doreče, a onda ode i sakri se od njih.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 ožu 2008 09:53 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

prenosim jednu divnu misao pok.biskupa don Tonina Bella:

CIRENCI RADOSTI

Crkva s pregačom, Crkva koja služi poziva nas da krenemo putem obraćenja. Za vrijeme korizme, umjesto da napišemo pastoralno pismo koje puk teško čita, ove godine napisao sam kratku misao za svaki tjedan pod nazivom: «Od glave do pete». Činilo mi se da je pogođen taj naslov jer Korizma počinje posipanjem pepela po glavi, a završava pranjem nogu.

Od glave do pete moglo bi se činiti kao put skraćen na metar i pol, eventualno na dva metra za one koji su sretniji, ali ipak to je dug put, jer se radi o tom da krenemo od svoje glave do pete, to jest nogu, drugih. To je proces obraćenja i služenja. «Šampon» Čiste srijede označuje unutarnje obraćenje koje moramo ostvariti, da bismo se na dan Velikog četvrtka spustili na koljena pred noge siromašnih kojima moramo služiti.

Od glave do pete, to jest do nogu, eto to je Crkva s pregačom, Crkva koja služi. Evanđelje kaže da je Isus «ustao i ponovno se obukao», ali nije odložio ručnik. Taj nam znak Uskrsa ostavlja jasan putokaz djelovanja.

don Tonino Bello

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 ožu 2008 09:53 
Odsutan

POD KRIŽEM

Slika

Isuse mili, radosti i tugo,
Ti Očevo desno si krilo,
Jesu li teške bile ti muke,
Je li ti teško na križu bilo?

Znam, najdraže moje, strašno ti je bilo...
Ti tražiš hladne vode,
ali ne, umjesto toga
dugim ti kopljem krvnik
srce sveto probode.

Potekla krv je crvena s umornih ti grudi -
ta krv za mene teče,
na pokoru me budi...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 ožu 2008 14:19 
Odsutan

Zahvaljeno je: 46 zahvala
Kako je tesko meni Isuse,kada me netko povrijedi, kako je tesko kada me osude... kada me izdaju, kada se otudje od mene,
jednostavno ih prekrizim,, dok ne shvatim...da ne znaju sta cine..
.I cesto se pitam, mozem li to sve oprostiti?
"Oprastam!"Cesto to je lako rereceno a nije tako,uvjek jednostavno...
Koristimo se izrekom – Oprostiti, ali ne zaboraviti, oh koje li zablude..
Sto li sve stavljamo pod to ne zaboraviti?
O moj predobri Isuse,kako osjesm kod malih bolova kako je teko,
a kako je tek bilo Tebi, neduznom..moj Isuse .izdase Te, osudise Te,razapese Te..Tvoji najblizi, i Tvoj narod...
A ti danas ljubis svakoga vise od nas...

Kako je tesko oprostiti kada boli! Kako je tesko vjerovati kada boli! A boli nas svaki dan, tesko je svaki dan.
A Ti si oprostio svima onima,koji su Ti toliku bol nanijeli...
Ti Isuse dosao Si medju nas, dao nam sebe potpuno i tako se izlozio nasem preziranju i odbacivanju,pravimo se da Te i ne primjecujemo...
Sto bismo sve mogli staviti na popis Tvojih boli,
da ne govorimo o proslosti i buducnosti,
nego o boli koju su Tebi prouzrocili Tvoji najblizi.
A mi najcesce svi, dajemo Ti zahvalu , izdaju, predajemo Te,
zatajimo Te, osudimo Te, preziremo te, rugamo se , ponizujemo te.osudjujemo ponovno na smrt, smrt koja kao da nije bila dovoljna..
I Ti, Isus, ostaje bez rijeci za vrijeme patnje.
Sve je receno, jos samo jednom, da se potvrdi citav Tvoj zivot, govori rijeci oprastanja, ljubavi, boli, ali i pouzdanja.
Ti nikoga ne prezires, nikoga ne odbacujes.
Cesto mislim , kao da gubim, ali tek poslje shvatim da sam dobitnik, pobjednik.Jer kroz Tvoju patnju,pokazao si mi koliko me ljubis...

Slika

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 ožu 2008 16:24 
Odsutan

Velika,najveća hvala i zasluga ide našoj predragoj zozy,koja mi na moju zamolbu prevela ove vrlo poučne i korisne tekstove...nadam se da će nam svima biti na korist i da ćemo dublje i sadržajnije uroniti u sam smisao,muke,smrti i uskrsnuće našega Gospodina!

Karta Jerualema u doba Krista

Slika

Isus je napustio Gornju Sobu i otišao sa svojim učenicima na Maslinsku goru i Getsemanski vrt, gdje je uhićen i odveden prvo kod Anne, a onda kod Kaife (2). Nakon prvog suđenja pred politički orjentiranim Židovima u Kaifinoj rezidenciji, Isusu je suđeno ponovno, al ovaj put pred religioznim Židovima, najvjerojatnije u Hramu (3). Nakon tog je odveden Ponciju Pilatu (4), koji ga je poslao Herodu Antipi (5). Herod je vratio Isusa k Pilatu(6), i Pilat je napokon osudio na bičevanje u Antonijevoj/inoj utvrdi, te na razapinjanje na Golgoti (7)

Getsemani

Ovdje je Isus proveo svoju agoniju...

Slika

Nakon što je Isus sa svojim učenicima blagovao Pashalnu večeru u gornjoj sobi kuće u jugozapadnom Jeruzalemu, uputili su se na Maslinsku goru, sjeveroistočno od grada. (Zbog različitih uskladbi u kalendarima, godina Isusova rođenja i smrti ostaju predmet polemika). Međutim, najvjerojatnije je da je Isus rođen 4. ili 6. godine prije Krista, a da je umro 30. godine poslije Krista. Vezano za Pashalne obrede u 30. godini prije Krista, Posljednja Večera je obavljena u četvrtak.

svjedoci-masline...

Slika

Ovo je doista rijedak fenomen, krvavi znoj moglo je izazvati jako emotivno stanje ili pak osoba koja bi se znojila krvavim znojem imala je poremećaj krvarenja. Kao rezultat krvarenja u znojnim žljezdama, koža postaje nježna i krhka. Lukin opis podupire dijagnozu hematidroze više nego kromidrozu (smeđ i žut znoj) ili stigmatizam (krv koja curi iz dlanova il od nekud drugo). Također kod nekih autora smatra se da je hematidroza nastala kao posljedica hipovolemije, mi se slažemo s Bucklinom da je stvarni gubitak krvi kod Isusa u ovom slučaju bio minimalan. Međutim, na hladnom noćnom zraku, možda je prouzrokovao smrzotine.

Slika

Nastavljamo... :D

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 ožu 2008 20:22 
Odsutan

Suđenje

Židovsko suđenje

Slika

Malo poslije ponoći, Isus je uhićen u Getsemanskom vrtu od hramskih službenika i odveden je kod Anne a onda kod Kaife, najvećeg židovskog svećenika te godine . Između 1 poslije ponoći i zore Isusu je suđeno pred Kaifom i židovima koji su bili uključeni u tadašnju politiku i proglašen je krivim za bogohulu. Vojnici su po tom svezali oči Isusu, pljuvali ga i udarali šakalma po licu. Nedugo po svitanju Isus je u Hramu suđen od religioznih židova (farizeja i svećenika) i opet optužen za bogohulu, a osuda je bila SMRT.

Rimsko suđenje

Slika

S obzirom da je odobrenje za smaknuće moralo biti odobreno od strane Rimljana, Isus je rano ujutro odveden od strane predstavnika Hrama pretoriju utvrde Antonia, sjedišta Poncija Pilata, protektora Judeje (Fig 1). No Isus Pilatu nije predstavljen kao bogohulitelj nego kao samoproglašeni kralj koji će umanjiti Rimski autoritet. Pilat nije pronašao nikakve krivice na Isusu , te ga je poslao Herodu Antipi, tetrarhu Judeje.

Herod također nije pronašao nikakve krivice na Isusu i vratio ga je Pilatu. (Fig1). Ponovno, Pilat nije mogao pronaći osnova i dokaza za optužbe na Isusa, ali narod je bio dosljedan u zahtjevu da ga se razapne. Pilat je napokon udovoljio njihovu zahtjevu i predao Isusa da se bičuje i razapne. (Mc Dowell pregledavao je tadašnje političke, religijske, ekonomske uvjete u Jeruzalemu u vrijeme Isusove smrti, a Bucklin je opisao različite ilegalnosti u židovskom i rimskom suđenju).

Isusovo zdravlje

Težina Isusovog služenja (to je, putovanje pješice po cijeloj Palestini) isključivalo je postojanje svake veće fizičke bolesti ili slabosti. Prema tome, razumno je pretpostaviti da je Isus bio u dobroj fizičkoj kondiciji prije njegova dolaska u Getsemani. No međutim, tijekom 12 sati (između 9 poslije podne u četvrtak i 9 prije podne u petak propatio je veliki emocionalni stres (evidentan u znojenju krvavim znojem), ostavljenošću od svoji najbližih prijatelja (učenici), i fizičkih udaraca (nakon židovskog suđenja). Također tijekom traumatične i neprospavane noći morao je pješačiti preko 4 km na i sa različitih suđenja (Fig 1). Ovi fizički i emocionalni učinci možda su doveli do djelomične ranjivosti suprotno hemodinamičnim učincima bičevanja.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 ožu 2008 23:22 
Odsutan

Bičevanje

Slika

Lijevo kratki bič (flagrum) sa olovnim kuglama i ovčijim kostima svezanim na kožnim kaišima. U sredini lijevo, razodjenuta žrtva vezana za gredu za bičevanje. Duboke raskomadane brazgotine su vjerojatno povezane sa značajnim gubitkom krvi. Sredina desno, pogled odozgor, pokazuje položaj onog koji bičuje. Desno, prikazuje smijer rana.

Praksa bičevanja

Bičevanje je bio legalan uvod u svaku rimsku egzekuciju i samo žene, rimski senatori i vojnici (osim u slučaju dezertiranja) su bili izuzeti. Najčešće korišteni instrument za bičevanje bio je kratki bič (flagellum) sa nekoliko samostalnih povezanih kožnih kaiša, na koje su male metalne kugle ili oštri djelovi ovčijih kostiju bili vezani u razmacima. (Fig 2). Povremeno su korišteni i duži bičevi.

Za bičevanje, čovjek je bio razodjeven i njegove ruke bile su vezane za gredu u okomitom položaju. Leđa, stražnjica i noge bili su bičevani od 1 ili 2 vojnika (lictors) odjednom ili od jednog po jednog (izmjenični položaj). Surovost bičevanja ovisila je o rasporedu liktora i bila je usmjerena da oslabi žrtvu i dovede u stanje blizu kolapsa i smrti. Nakon bičevanja, vojnici su obično ismijavali svoju žrtvu.

Medicinski aspekt bičevanja

Nakon što su rimski vojnici naizmjenično udarali po žrtvinim leđima punom snagom, metalne kugle uzrokovale su duboke ozljede, a njihovi kožni kaiši i ovčije kosti zabijali bi se u kožu i otkidali tkivo. Onda kad bi se nastavilo bičevanje, daljnje komadanje dovelo bi do rastrganosti donjih skeletnih mišića što bi dovelo do treperenja remenja biča po krvavom mesu. Bol i gubitak krvi dovodili su do šoka krvotok. Razina gubitka krvi određivala je koliko dugo će žrtva preživjeti na križu.

Bičevanje Isusovo

Kod Pretorija, Isus je bio nekoliko puta bičevan (Iako o tom da je nekoliko puta bio bičevan nije diskutirano u 4 evanđelja, uključeno je u jednu od poslanica (1 Pet 2,24). Detaljna studija riječi jednog drevnog grčkog teksta o ovomu upućuje da je bičevanje Isusa bilo jako grubo. Nije poznato da li je broj udaraca bio limitiran na 39, kako je definirano židovskim zakonom. Rimski vojnici, zabavljali su se tim da je ovaj slabi čovjek tvrdio za sebe da je kralj, počeli su ga ismijavati stavljajući mu o ogrtač preko ramena, kruneći ga trnovom krunom i stavljajući mu trsku u desnu ruku umjsto žezla. Zatim su Ga pljuvali, i po glavi ga udarali trskama. Štoviše kad su mu skidali ogrtač vjerojatno su ponovno otvorili Njegove rane od bičevanja.

Grubo bičevanje, s intenzivnom boli i popriličnim gubitkom krvi vjerojatno su doveli Isusa do stanja šoka. Također hemadidroza je učinila njegovu kožu poprilično nježnom i osjetljivom. Fizička u mentalna zlostavljanja od Židova i Rimljana, kao i nedostatak hrane, vode i sna također su doprinjeli njegovom slabom stanju. Zato je i prije razapinjanja Isusovo fizičko stanje bilo u najmanju ruku ozbiljno, a vjerojatnije kritično.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 133 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]