www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 06 svi 2025 12:44

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 213 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 22  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 18 lip 2006 11:49 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 3 zahvala
Aby kao protestanticu mi katolici trebamo gledati s ljubavlju, jer Aby uistinu ljubi Isusa! Jedini ispravan nacin je, sve sto se ne slaze s nasim tumacenjem, gledati blago i ponizno i ne usudit se izgovarati nista sto andjeli ne bi. To je tesko nama ovakvima, al pise kako se moze... Pa zato moja podrska Aby, jer ona jako dobro prepozna istinu kad se istina izgovara kako je to Isus izgovarao. Uz to, Aby jako dobro zna da svi placaju svoje odluke. Zato braco i sestre, s ljubavlju u sebi ne mozemo pogrijesiti, nikako i nikada.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 lip 2006 14:57 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Nisam ja protiv Aby. Nije Gospa protiv nikoga čovjeka, pa nisam ni ja.
Samo sam bio zbunjen njenom sličicom i nisam ni na kraj pameti pomislio da je protestant.
Samo mi je čudno da baš toliko insistirate na tome da uvijek neko nekoga napada a o temi malo tko govori. Onda sam pogledao temu o nezachatavanju kad i ona zachatana i to od administratora. Koji bi trebao vratiti raspravu u okvire teme. Jako je mudro postupio kad je ušutkavao onog Izraila a sad ga nema.
Dakle o temi Isus dolazi.
I Gospa uvijek poziva na budnost i post i molitvu, znači da odista Isus dolazi i On će zajedno s Majkom suditi ljudskom rodu. Mi njeni štovatelji možemo biti sigurni jer ona nas pozna i budući je posrednica svih milosti nama je sklona više nego drugima.
Nitko tko nema Majku nema ni Sina, to je sigurno i trebao bi se protivnik zamislit nad time što će kad Isus dođe. A znamo da dolazi, jer i Majka nam to svjedoči i obećava da kad bi znali koliko nas ljubi plakali bi od sreće. Evo ja plačem i divim se Majci što nas toliko ljubi i zagovara a Sin kao sin kako može odbiti Majku i kad dođe kako da nam ne bude milostiv sudac.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 lip 2006 18:17 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
[quote="Aby"]Sad sam tek pročitala zadnji Vikicin tekst ovdje i ostala :shock: :shock: :shock:
Vikice, pa zar ti ne znaš da ovo što pišeš - da ako netko ne doživljava Mariju za svoju nebesku majku da nije kršćanin - da to uopće nije niti stav katoličke crkve?! Službeni stav je totalno suprotan!

Daj Aby, ne piši gluposti, posebno ne na ovom forumu. To što si protestant, tvoja stvar, tko kaže da sam protiv tebe, ja sam na početku svog teksta napisala da je istina o Mariji za nas kršćane pripadnike RKC nedjeljiva...

To što ti kao protestantica ne priznaješ, tvoj problem,
ali ovdje si napisala niz neistina, što je za mene čista hereza.
Ne možeš meni maslati o Crkvenim stavovima, dogmama i Vatikanskim koncilima, kad sam tu materiju sažvakala u tančine. Da si bolje čitala moje postove, vidjela bi da je moja profesija- rimokatolička vjera.

ti kao protestantica možeš se držati svog stava i to nitko ne spočitava, ali te molim da ne pišeš neistine i laži o RKC i Mariji, posebno bez ikakve argumentacije.

Ako želiš znati istinu o Mariji u RKC Crkvi, koja je za nas Majka Crkve, prvo uzmi Katekizam katoličke Crkve, koja je za nas odmah iza Svetog pisma; izdan 11. listopada 1992. god. na tridesetu obljetnicu otvorenja Drugog vatikanskog općeg sabora, koji je potpisao i blagoslovio sam papa Ivan Pavao II.;koji usput rečeno Mariju u samom predgovoru naziva Majkom Crkve.
A u katekizmu je čitav stavak 2 posvećen Blaženoj Djevici Mariji, str. 135-141.
Dakle, o Mariji u Crkvi ističemo prije svega:
Krist je jedini učitelj i jedini posrednik, od njega primamo milost da budemo njegovi učenici i suradnici njegovoga života i njegovoga poslanja, sveti i posvetitelji.

Marija je najsavršenija Kristova sljedbenica, prva učenica i suradnica spasenja. Stoga je njezin osobni hod vjere model i vodstvo za svakog vjernika, pozvanog da je nasljeduje u svetosti i u vjeri.
Marija – Majka Kristova i Majka Crkve .
Marija pored značajnog mjesta u Kristovom otajstvu i otajstvu Duha Svetoga ima svoju ulogu i u otajstvu Crkve.

Marija cijelim svojim bićem sudjeluje u oblikovanju Crkve i njezinom životu. Marija je s Isusom najtješnje povezana od trenutka njegova začeća. Ona sudjeluje u najvažnijim trenucima Isusova života svojom blizinom, supatnjom, zagovorom ili posredništvom.
Marija je kao vjerna žena uzor Crkve koja putuje prema vječnoj domovini.
Vjernici rado časte Blaženu Djevicu Mariju i njoj se mole za posredništvo. U Crkvi su mnoge pobožnosti posvećene Majci Božjoj.
Pobožnost prema Mariji nije identična sa štovanjem Boga. Njoj su posvećene značajne svetkovine i pobožnosti kao što su: Sveta krunica, litanije, pjesme...
Marija je slika konačne, proslavljene Crkve. Zato ona svijetli svim vjernicima kao najdivniji uzor svetosti i dobrote.

Marijino materinstvo u ekonomiji milosti traje neprekidno od časa pristanka, što ga je u vjeri dala kod navještenja i nepokolebljivo održala pod križem, sve do trajnog proslavljenja svih odabranih. Jer, nakon uznesenja na nebo nije napustila tu spasonosnu ulogu, nego nam mnogostrukim svojim zagovorom i dalje pribavlja milosti vječnog spasenja. Majčinskom ljubavlju brine se za braću i sestre svoga Sina koji još putuju i nalaze se u pogiblima i tjeskobama, dok ne budu dovedeni u sretnu domovinu.
Zato se Blažena Djevica Marija u Crkvi naziva imenima: Odvjetnica, Pomoćnica, Pomagačica, Posrednica. Ipak se to tako shvaća, da ništa ne oduzima niti dodaje dostojanstvu i moći Krista, jedinog Posrednika.” (LG,62) .
O Mariji ili Bogorodici, odnosno Gospi govori se ne samo o blagdanima njoj posvećenima.
U Crkvi se, dakako, ona spominje svakodnevno, a i molitve vjernika upućuju joj se gotovo istim intenzitetom kao i Bogu Ocu, Isusu i Duhu Svetomu.
Njoj su posvećene brojne crkve, velik broj baš onih katedralnih, čak i kad nose druge titulare. O njenim se ukazanjima često diskutira. Čak i onda kada ih se želi dovesti u pitanje, kada su ona predmetom prijepora i unutar Crkve, kao što je to slučaj s Međugorjem, marijanska svetišta uvijek se pohode, pogotovo o blagdanu kao što je Velika Gospa.

– Na blagdan Velike Gospe, 15.kolovoza, Katolička crkva slavi uznesenje Blažene Djevice Marije u nebo.

Riječ je o dogmi, dakle obvezatnoj istini vjere, koja je zapravo novijeg datuma. Naime, Apostolskom konstitucijom »Predarežljivi Bog« papa Pio XII., 1. studenoga 1950. proglašava dogmu da je Marija nakon smrti dušom i tijelom bila uznesena u nebo. Dakle, želi se istaknuti da je Bogorodica završetkom svoga zemaljskoga puta »pobijedila smrt« i ušla u uskrsnu slavu.

Na Veliku Gospu se s jedne strane spominjemo svršetka Marijina ovozemaljskoga života, a nekoliko tjedana poslije, 8. rujna, na blagdan Male Gospe slavimo rođendan blažene Djevice Marije Bogorodice, dan radosnog ushita roditelja Ane i Joakima, dan Male Marije.

Otud i naziv Mala Gospa – zbog početka života Mirjam. Sličan naziv u hrvatskom jeziku ima dan odnosno blagdan Isusova početka ovozemaljskoga života, kada govorimo o Danu malog Boga, Božiću.

Tom dogmom se posebno ističe Marijina suradnička uloga u spasenjskom planu skupa sa svojim sinom Isusom Kristom. Time se naučava i slavi kako je Marija (slično poput Isusa) također i tjelesno uskrsnula, kako bi i na taj način bila što potpunije u skladu zajedništva sa svojim sinom.

Službeni naziv svetkovine je Uznesenje Marijino, a budući da je riječ, po naučavanju (ne samo!) Katoličke crkve, o najznačajnijem blagdanu Djevice Marije, kod nekih naroda u srednjoj Europi pa tako i kod nas Hrvata uvriježio se pučki naziv Magna Domina, Velika Gospa.

Dočim mi katolici dakle tim blagdanom naglašavamo da je Marija sačuvana netaknuta od raspadanja u grobu, Istočne, pravoslavne Crkve časte svetu smrt Bogorodice, nazivajući blagdan »Usnuće Bogorodičino«. I jedni i drugi ne niječu prirodnu smrt Bogorodice, nego s jedne strane pravoslavni žele istaknuti kako smrt, kao posljedica istočnog grijeha, Mariju nije zahvatila, nego je usnula svetom smrću, odnosno Katolička crkva tu svetu smrt još specificira govoreći o tjelesnom uskrsnuću Marijinu.

Znači li to da taj blagdan nema biblijskog uporišta?

Ovaj blagdan zapravo nema izričitog utemeljenja u Svetom pismu ili u svjedočanstvima otaca, nego je riječ o kasnijem govoru, često potkrijepljenu apokrifnim spisima o Marijinu ovozemaljskom svršetku, prije svega na Istoku već u 3. stoljeću, a na Zapadu negdje tijekom 5. stoljeća. Najveći utjecaj oko govora o Marijinu Uznesenju, usnuću, smrti odnosno uskrsnuću je izgleda učinio apokrif iz sredine prvoga milenija Transitus Mariae (Marijin prijelaz).

Tako je od pobožnog mišljenja iz navedenih vremena izrasla i dogma o Marijinu Uznesenju.

Istočne crkve i danas govore samo o pobožnom i drevnom vjerovanju u Marijino tjelesno uznesenje, a Katolička crkva govori pak o obvezatnoj istini vjere.

Da je uopće došlo do te dogme, razlog leži u inicijativi brojnih pobožnih vjernika, kako običnog puka, tako i teologa, koji su uputili pismene molbe papi Piju XII. za definiranje vjerske istine o Marijinu uznesenju.
On te iste šalje katoličkom episkopatu 1946. godine, te dobivši pozitivno mišljenje, pristupa proglašenju dogme 1950. godine. Glavna primjedba kritičara je, zapravo, bila i jest kako jedna takva dogma nema biblijsko utemeljenje.

S druge pak strane sama dogma ne naglašava da je subjekt uznesenja tijelo ili duša, nego zapravo osoba Djevice Marije kao Bogorodice. Tu nije riječ o nekom »priznanju« Mariji, nego se, kao što Drugi vatikanski koncil ističe, radi o punini ontološke i moralne suobličenosti Blažene Djevice Marije s Kristom uskrslim.

Dakle, smrt ne kao kraj, nego ostvarenje punine svoga života u vjeri. Dakle, život od rođenja Djevice Marije, kojega se Crkva prisjeća na blagdan Male Gospe, do slavnog okrunjenja Marijina svršetka ovozemaljskog putovanja, koji se slavi blagdanom njena Uznesenja na nebo – Velika Gospa.

Prva crkva, odnosno svetište na našim prostorima koje je posvećeno blagdanu Uznesenja Marijina jest Dioklecijanov mauzolej u Splitu, današnja katedrala.

Uz Veliku i Malu Gospu, tu je i Gospa Karmelska, Gospa Sinjska, Trsatska, Lurdska, Fatimska, Majka Božja od Kamenitih vrata, Majka Božja Bistrička, Majka Boja Snježna, Gospa od Milosrđa, Majka Boga, Kraljica mira i druge.

Od proglašenja dogme na Efeškom koncilu 431. godine po kojoj se svečano naučava da je Marija Majka Boga (ili kako u Istočnim Crkvama običavaju govoriti Theotokos, Bogorodica), što je utemeljeno u činjenici da je dijete Isus druga osoba Presvetog Trojstva, te kasnijih drugih proglašenja istina vjere, razvilo se ne samo teološko naučavanje o Djevici Mariji, tj. mariologija, nego i s posebnim intenzitetom čašćenje Marije (hiperdylia) koje nadilazi čašćenje ostalih svetaca, odnosno uspjelih ljudskih i vjerničkih biografija (dylia).

Više je razloga da je došlo do posebnog čašćenja pa tako i naziva koji se pridaju Djevici Mariji. S jedne strane željelo se naglasiti jedinstvenost uloge Marije u povijesti spasenja, Marija kao uzor, tip suradnje s Bogom.

To čašćenje u Crkvi konkretno se s vremenom očitovalo preko određenih marijanskih blagdana, kojima se spominju i slave pojedini događaji i otajstva Marijine osobe i života ili se pak Marijini naslovi odnose na crkveno-povijesne događaje, koji prema shvaćanju pučke pobožnosti stoje u svezi s Marijom.

Isto tako već samo ime Marija, Mirijam, koje ima sedamdesetak poznatijih stručnih tumačenja (od voljena od Jahve, tj. od Boga, pa sve do značenja zvijezde, kapljice mora ili Gospođe) bilo je povodom za mnoge blagdane ili Marijine naslove.

Razlog istom leži u činjenici da se posebice u zadnja dva stoljeća, koja se još nazivaju i »marijanskim dobom«, čašćenje Djevice Marije usredotočilo na čudesnost uslišanja, odnosno svođenje vjerničkog odnosa prema Mariji na »čudotvorne ikone« (Trsatske, Olovske, Bistričke ili Sinjske Gospe) ili Marijina ukazanja (od Lurda, Fatime pa sve do novijih govora o ukazanjima u Međugorju ili drugdje).

Također znam da mnogi protestanti drže da molitva Mariji, Zdravomarija nije utemeljena na Bibliji, što nije točno- o tome u sljedećem postu, također protestanti smatraju da je Marija bila grešnica kao i drugi ljudi, prigovaraju što ju nazivamo Majkom Božjom, molitvi Salve Regina (Zdravo Kraljice)- zbog riječi kojima mi Mariju zovemo našim životom, našom slašću i ufanjem,... o tome drugi put.
Dakle, draga Abi, ti si došla na ovaj forum i dobro došla, imaš drugačije stavove-ok, ali molim te, kao sestru kršćanku budi malo tolerantnija i pažljivije čitaj i molim te bez tih frikova u šoku. :arrow:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 lip 2006 18:46 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
[ne treba pljuvati sve one koji ne misle tako,jer recimo aby nikad nije popljuvala niti jednu od naših katoličkih vrijednosti,pa inda budimo tolerantni i ne dirajmo u vjeru drugihšto se tiče ekumenizma sve više i

mam osjećaj da je ponegdje totalno zakazao,a ponegdje prešao svaku granicu zdravoga razuma....
nebulozne stvari se čine u to ime...[/quote]

Draga Jelena ja sam pisala svoj stav o Mariji, a to sam kao pripadnik RKC i naglasila.
A ona je za nas kršćane i pripadnike RKC nedjeljiva jer:

Ja ne vrijeđam nikoga, nisam ja tu prozvala ni protestante, niti bilo koju drugu kršćanku denominaciju, jednostavno imam svoj stav - ne priznavanje Marije kao Majke Božje ili Majke Crkve- što je stav Katoličke crkve- za mene je to krivovjerje. I gotovo.
Isto što je za Aby krivovjerje što je Marija za mene moja nebeska Majka.
To ne znači da se trebamo mrziti.
Meni može samo biti žao što Aby nije svjesna milosti koje se zadobivaju štovanjem Blažene Djevice Marije, koja zasigurno može biti pravi most između katolika i protestanata.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 lip 2006 22:14 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

vikica napisao:
1. Daj Aby, ne piši gluposti, posebno ne na ovom forumu.
2. To što si protestant, tvoja stvar, tko kaže da sam protiv tebe, ja sam na početku svog teksta napisala da je istina o Mariji za nas kršćane pripadnike RKC nedjeljiva... ali te molim da ne pišeš neistine i laži o RKC i Mariji, posebno bez ikakve argumentacije

1. vrlo, vrlo, vrlo drsko. Nisam pisala gluposti jer si to ne bih dozvolila da govorim da je nešto stav ako nisam 100% sigurna!

2. Ja nisam pisala o Mariji niti što je ona za mene niti što je za tebe, već da NIJE katolički stav da protestanti nisu kršćani samim time što ne štuju Mariju na način na koji štuju katolici!!! To je točno što sam napisala i iza toga stojim! A to da li je ispravan ovaj ili onaj način štovanja to nisam niti spomenula pa stoga nema nikakvog smisla da se obraćaš tako drsko meni! P.S. to (drskost) nije kršćanski! BB

Zadnja izmjena: Aby; 18 lip 2006 22:50; ukupno mijenjano 3 put/a.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 lip 2006 22:45 
Odsutan

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
Citat:
2. Ja nisam pisala o Mariji niti što je ona za mene niti što je za tebe, već da NIJE katolički stav da protestanti nisu kršćani samim time što ne štuju Mariju na način na koji štuju katolici!!! To je točno što sam napisala i iza toga stojim! A to da li je ispravan ovaj ili onaj način štovanja to nisam niti spomenula pa stoga nema nikakvog smisla da se obraćaš tako drsko meni! P.S. to nije kršćanski! BB
[/quote]

.aby, kad dođeš nekome u goste, onda se treba poštovati to što je
.domaćica skuhala i ponudila za ručak, s kojim te je počastila..

.a ne prigovarati..u stilu "da , dobro je, ali nije slano"

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 lip 2006 22:57 
Odsutan

naggar napisao:
.aby, kad dođeš nekome u goste, onda se treba poštovati to što je
.domaćica skuhala i ponudila za ručak, s kojim te je počastila..

.a ne prigovarati..u stilu "da , dobro je, ali nije slano"

Rekla sam što je stav katoličke crkve, a ako je nečiji stav ovdje različit od službenog onda ja to mogu reći! Tako da me na te fore nekakvog nepoštivanja ne možeš hvatat, sorry! Jer ako je ovo forum katolički onda je valjda u skladu s vjerovanjem katoličke crkve, a ako je Vikicin (što nije) to je već nešto drugo. No i da je Vikicin mogla bih napisati svoje mišljenje, a pogotovo ako njime nikoga ne bih vrijeđala kao što i nisam tako da tvoju osudu ne prihvaćam!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 lip 2006 22:58 
Odsutan

Vase svjetlo neka tako zasja pred ljudima da vide vasa djela ljubavi te slave vaseg Oca nebeskog
Mt 5,16

:D Iz nase ljubavi prema Sinu svi mi bi trebali svojom ljubavlju i znanjem, odavati pocast i kititi nasu Kraljicu Neba, Majku nasu , majku Kristovu

:D Raduj se milosti puna

Ali to je svakome od nas po svom srcu da odluci.
Ja nemogu proci pored huljenja a da ne uzdignem svoj glas da sa time nisam suglasna !!!

Ukoliko pa netko po svojoj vjeroispovesti, svom osjecaju ne osjeca tu potrebu da zaziva Majku Sina, sam sebi oduzima jednog bitnog zagovornika. Reci pak da to nije moj brat -moja sestra ( Pozzzz. Aby) ne bih se mirne savjesti obratila u molitvi ni Sinu ni Majci , jer sa time bih bila sudac i odbacila mog bliznjega! To je moje vjerovanje, to je moja ljubav prema Stvoritelju , Njegovoj (i mojoj Majci )Nebeskoj, kao i mom bliznjemu !

Kao sto i svaka majka voli svu svoju djecu i zeli im samo dobro, tako i nasa NEBESKA MAJKA, se rastuzi kad se mi Njena djeca , a u Njeno ime tako medjusobno zalostimo.

Osobito bih zamolila nove clanove, kojima zelim i ja kao i drugi ovdje dobrodoslicu, za blagost da bi se bolje upoznali.
Ova molba je osobito upucena Sodaru, kojega citam i na drugim forumima( :oops: ) a jako me zalosti sa primjedbom za koju jos nema pregleda protu nasega brata Izraila
Citat:
Jako je mudro postupio kad je ušutkavao onog Izraila a sad ga nema.

Pozdrav brate Izraile :arrow:
Strpljenja , jer nitko nitkog nije usutkivao nego su svi svoja misljenja pisali. Buduci da je ovo RK forum, negiramo zlonamjerene postove koji se krse sa nasom Svetom Crkvom ali osobno vjerovanje , mogu svi na svoj nacin svjedociti.

Tu slobodu uzimam i ja sad za sebe i kazem ( vicem)
ZDRAVO MARIJO MILOSTI PUNA, GOSPODIN S TOBOM i pjeva mi cjelo srce pri tom zazivu, i
kao sto Izrail uvjek pise : SVETA JE CRKVA KATOLICKA

Mir ljudima dobre volje !!! :arrow:
Marte

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 lip 2006 23:11 
Odsutan

..Nisam htio napisati nekakvu glupost pa vam evo dvije točke i koja riječ.
Ako netko ne želi štovati bilo što ili ima kakvo svoje ili sektaško stajalište neka se suzdrži tog izražavanja osim ukoliko imate kakvo pametno(čitaj neprovokativno) pitanje i stvarno te zanima nešto o tome.
Za ostale, što znate o duhovnom mrtvljenju?
Predlažem da se pozabavite sa time

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 lip 2006 23:14 
Odsutan

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
Citat:
napisati svoje mišljenje, a pogotovo ako njime nikoga ne bih vrijeđala kao što i nisam tako da tvoju osudu ne prihvaćam!
[/quote]

.bez osude
.ja te samo upućujem, za ovo zadnje..
.pošto nisam ni više čitao tvoje postove...

.a za prosudu..treba više..materijala..

mir s tobom

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 213 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 22  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]