www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 20 lip 2025 06:40

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 2530 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152 ... 253  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 08 svi 2008 14:03 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Dragi brate neka Bog blagoslovi tebe i tvoju cijelu obitelj, hvala ti na iskrenosti i na ukazanom povjerenju....
Bog bio uvijek s tobom

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 svi 2008 14:11 
Odsutan

ipehar napisao:
ja sam vam jedan tvrdi hercegovac koji je tvrdoglav ko magare. Ne mislim nikad da sam najpametniji,ali ostajem pri svojim stavovima ,a vaše uvažavam.

Loše je biti tvrdoglav, a još gore time se ponositi...

ipehar napisao:
Ostavimo crkvenim ocima da raspravljaju o tome,da li je ili nije grijeh.

O svim ovim pitanjima Crkva ima posve jasno stajalište, zapisano u Katekizmu:

DAR DJECE

2374 Velika je bol bračnih parova koji otkriju da su neplodni. Abraham pita Boga što će mu dati i dodaje: "Čemu mi tvoji darovi kad ostajem bez djece?" (Post 15,2). Rahela viče svom mužu Jakovu: "Daj mi djecu! Inače ću svisnuti!" (Post 30,1).

2375 Treba ohrabriti istraživanja koja idu za tim da se smanji ljudska neplodnost, pod uvjetom da budu "u službi ljudske osobe, njezinih neotuđivih prava, njezina pravog i cjelovitog dobra u skladu s Božjim naumom i njegovom voljom".

2376 Tehnike koje uzrokuju odvajanje roditelja, zahvatom strane osobe u bračni par (davanje sperme ili ženske gamete, posudba maternice), teško su nemoralne. Te tehnike (inseminacija i heterologna umjetna oplodnja) vrijeđaju pravo djeteta da bude rođeno od oca i majke koje poznaje i koji su među sobom vezani ženidbom. One su izdaja "isključivog prava supružnika da postanu otac i majka samo jedno pomoću drugoga".

2377 Ako se te tehnike (inseminacija i homologna umjetna oplodnja) primjenjuju u krilu bracnog para, možda su manje štetne, ali ostaju moralno neprihvatljive. One odvajaju spolni čin od čina rađanja. Čin zasnivanja djetetova postojanja nije više čin kojim se dvije osobe daju jedna drugoj, već čin koji "život i identitet zametka povjerava vlasti liječnika i biologa uvodeći gospodovanje tehnike nad početkom i sudbinom ljudske osobe. Takav odnos gospodovanja u sebi je suprotan dostojanstvu i jednakosti koja mora biti zajednička roditeljima i djeci". "S moralnog stanovišta rađanje je lišeno svog vlastitog savršenstva kad nije željeno kao plod bračnog čina, to jest specifičnog čina sjedinjenja supružnika (...). Samo poštujući vezu koja postoji između značenja bračnog čina i poštivanja jedinstva ljudskog bića moguće je rađanje u skladu s dostojanstvom ljudske osobe".

2378 Dijete nije neki dug, nego dar. "Najuzvišeniji dar braka" jest ljudska osoba. Dijete se ne može smatrati objektom vlasništva, čemu bi moglo voditi priznavanje nekoga tobožnjeg "prava na dijete". Na tom području samo dijete posjeduje istinska prava, to jest "da bude plod posebnog čina bračne ljubavi svojih roditelja kao i pravo da bude poštivano kao osoba od trenutka svoga začeća".

2379 Evanđelje pokazuje da fizička neplodnost nije apsolutno zlo. Nakon što su iscrpli zakonite utoke zdravstvu, supružnici koji trpe od neplodnosti pridružit će se Gospodinovu Križu, vrelu svake duhovne plodnosti. Oni mogu pokazati svoju velikodušnost usvajajući napuštenu djecu ili vršeći zahtjevne službe u korist bližnjega.

Pozdrav,
T.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 svi 2008 15:27 
Odsutan

Ipehar nek dragi BOg blagoslovi tebe, tvoju ženicu i naravno tvoju dječicu...koja su najveće blago svakoga čovjeka, a u tvome pisanju Ipehar vidim iskrenu, duboku vjeru s toga smatram da Vas je Bog vodio na vašem putu....Grijeh ili ne, ne bih o tome jer nisam baš upućena, ali BOg nije tu da sudi nego da nas primi u svoj topao zagrljaj kada je najteže.....BTB :grlim te: :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 svi 2008 21:56 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Zahvaljeno je: 2 zahvala
sunasce: draga moja, danas si mi posluzila kao mali andjeo da ojacam snagu i vjeru u jednoj prijateljici koja je jedna od vecih vjernica sto sam ikada upoznala,.. sinoc sam procitala tvoje svjedocanstvo, i kao sto sam ti vec rekla u boxu, predivno, predivno, predivno svjedocanstvo,.. odmah sam ga podjelila s mojim muzem, i nisam prestajala misliti na tebe, tvoj dan upoznavanja sa vjerom, i na tvoju blagoslovljenu majcicu,.. tako sam danas imala potrebu da zovnem tu prijateljicu i pricajuci kao uvijek o Isusu, ispricala sam joj mala moja svjedocanstva sa bogatstvom koje prepoznajem ovdje sa vama i ispricam joj tvoje svjedocanstvo, oprosti morala sam, to sam tako osjecala da moram,... i bila je presretna zbog tebe i tvoje mame, a povrh svega je bila sretna jer je danas trebala poceti pripreme za sakramente trima sestrama, koje imaju problema u obitelji, i najmladja ima 13 god. i nisu niti krstene, niti ista,... same su odlucile napraviti korak naprijed i moja prijateljica Teresa ce ih voditi kroz vjeronauk,.... i Teresa je bila sretna zbog te prilike,... ali nesto ju je kocilo, nije osjecala veliko nadahnuce, a obicno je tipicna vjernica koja u svemu vidi Slavu Bozju,.. i kaze da se za danas nije nista posebno osjecala, dok nije cula tvoje svjedocanstvo, to ju je tako privuklo, i ispunilo nadom da ce stvarno uspjeti tim djevojkama pribliziti Isusa, i da ce Bog svime upraviti,... Zahvaljujem ti u njeno ime i u ime tih novih krscanki,... NEK TE BOG BLAGOSLOVI DRAGA SUNASCE

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 svi 2008 22:37 
Odsutan

IPEHAR, nas Bog je silan Bog,... samo On poznaje nasa srca, nase potrebe,... Samo On zna koliko nas Voli, a mi, Njegovi maleni smo tu da primamo tu Ljubav,.... Antonio i Gabrijela su Izvor Njegove Ljubavi,... a mi trebamo nastojati biti kao On, i imati srca djece, da bi nasim bliznjima Dokazali sto je Ljubav,... da bi nase bliznje privukli ka Njemu,.. takve nas On zeli, takvi trebamo biti da bude sto vise brace i sestara na dobrom putu,... trebamo biti odraz Njega,... i iskreno dragi Ipehar u tebi osjecam tu Ljubav,.. BTB

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 svi 2008 22:56 
Odsutan

sunašce napisao:
Maranatha dobra ideja i ja bi u Espaniu.... :wink:

odlicno,... to bi bilo super,.. samo, hocu li morati prevoditi cijelo vrijeme,... sala mala, koliko god bude potrebno,... sad u 7-mom mjesecu ima za cijelu spanjolsku susret u madridu,.. koliko vas dolazi???? he?
Ako Bog da u ovu subotu ovdje u Zaragozi imamo izljev za nove clanove,... a inace svako malo ima nesto,... ljeti se organiziraju kampiranja popracena cjelodnevnim programom,... onda,... tko je za akciju, ili samo cekate na slike???
ah,... prosli tjedan sam bila u Barceloni, turisticki posjet,... i bila sam u crkvi SVETE OBITELJI,... ljudi joss uvijek sam pod utiskom,.... poceta 1882, 1936 bombardirana,.. jos uvijek je grade i obnavljaju,... stvarno je cudo,... pokusati cu staviti koju slicicu u slike forumasa,... za koji dan,,, he,... BVB

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 svi 2008 22:58 
Odsutan

oprostite,... ovaj post je greskom ovdje dosao,... BVB

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 svi 2008 00:09 
Odsutan

Zahvaljeno je: 4 zahvala
ipehar napisao:
Draga Maranatha ,

Bog je blagoslovio umjetnu oplodnju sa dva andjela Antoniom i Gabrielom,tako da ne smatram da je trebam ispovjediti jer mislim da nije grijeh.

Antonio i Gabriela su rođeni u spontanom ciklusu,tj.samo jedna prirodno nastala jajna stanica je oplođena i vraćena u maternicu.Ostalih nije ni bilo,osim onih u drugim pokušajima kad se iz jajnika vadio max.broj 5 jajnih stanica i sve su oplođene i vraćene u maternicu.Nema sumlje u manipulaciju,koja je i za mene grijeh.
Inače za one dvije vanmaternične trudnoće ,i za tu nerođenu djecu sam platio mise na kojima smo bili supruga i ja.

Puno mladih ljudi ne može dobiti djecu prirodnim putem,ili imaju problema sa tim , a pošto sam ja prošao jako težak put ,stojim na raspolaganju svima onima koji trebaju savjet ili pomoć za to.

Nadam se da si zadovoljna odgovorom i puno te pozdravljam.

BTB

Citat:
Duše Sveti, božanski cjelove Oca i Sina, izvore nebeskih milosti i mudrih savjeta,nebeski prijatelju duša, za tobom žudim, zazivam te i tražim. Očisti mi pamet, napuni je svetim mislima,prosvjetli mi razum nebeskim svijetlom.Užezi mi volju da me svega prožme tvoja ljubav. Tebi se sav posvećujem i molim te udijeli mi svoje darove i milosti.

....a što da ti kažem dragi moj...
teško mi je kada pored stajališta naše RKC mi mislimo da umjetna oplodnja nije grijeh....a o tome se jako puno diskutiralo ....te i dalje navodimo svoju slobodnu volju u pravcu našeg ispunjenja...
...znam o kojoj želji za djecom govoriš..i sama sam imala istih problema...dvije vanmaterične trudnoće i pet spontanih.....
samo mi u.oplodnja nije pala na pamet...
...eto imam dva sina .... 10 godin razlike....a želje za djecom imam još.....
pa znam što si htio reći...
...da ne skrenem...nebi da se naljutiš...već ti uistinu govorim iz ljubavi....porazgovaraj o tome sa svećenicima ili barem jednim od njih...i saslušaj šta oni kažu...eto
...nedorečena su mi nekako ta oplođena jajašca...oni uvijek oplode više njih a unesu po 3 kolko mi je poznato radi rizika....
dao Bog da ih nije bilo više kako kažeš.....
...al ako je ...i još su tamo...

BTB

:grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 svi 2008 00:34 
Odsutan

Zahvaljeno je: 4 zahvala
naggar napisao:

.A).možemo pretpostaviti da je to Božja volja..jer
...ste Vi tako odlučili..u svojoj slobodi..

b)..možemo pretpostaviti..da je onda svaki naš potez Božja volja..
...umjetna oplodnja kao i prekid trudnoće..

c)..možemo pretpostaviti...da je Božja volja..
..da " krive crte" iz umjetne oplodnje u tvom slučaju..
..ispravi na Slavu Božju ....izlijevom Beskrajnog Božanskog Milosrđa..

d) možemo pretpostaviti da je recimo u toj umjetnoj oplodnji sve ispalo
korektno..i da nema smrznutih embrija , njegdje pospremljenih..
..recimo...5 jajašaca se ..iskoristi/...a još 5 čeka..druga šansu..
..smrznuti..

..no ONO ŠTO NE MOŽEMO NIKAKO PRETPOSTAVITI JEST..
..DA JE UMJETNA OPLODNJA BOŽJA VOLJA..

..drago mi je da je Bog uslišio vaše molitve..
..kao IZRAZ VAŠE VOLJE..
.jer je to bio GOTOV ČIN...

.da , sve je to ZBOG BESKRAJNOG BOŽANSKOG MILOSRĐA..
..-kooje je Gospodin Isus izlio nad čitav cijeli griješni svijet..

.tako kad se ZAHVALJUJEŠ GOSPODINU ISUSU...
..zahvali mu se UVIJEK ZBOG NJEGOVOG MILOSRĐA..
..i na daru djece...Hvala Bogu

..ali nikako ne na..daru " umjetne oplodnje"

..svako od nas ima pravo da " vrišti" iz čistoće svoga duha...
..radi umjetne oplodnje...

..što ne znači da te manje volimo...i
.da nam je neizmjerno drago..da imate djecu..

[
...Smiluj nam se Bože, u MILOSRĐU SVOME..

..ela bredino i moje vrištanje...u svezi "umjetne oplodnje"
..shvati kao izraz dobrodošlice i ljubavi...

..a posebno ..našoj zozy..s velikim srcem... :lol: ..koja je ..Postavila..stvari na pravo mjesto..
..u svezi umjetne oplodnje...

..i koja ..poklanja Gospodinu Isusu sve..
..i potpuno mu se predaje...
..darivajući mu s velikom vjerom..
..i svoje ..majčinstvo..

..mir s tobom

...mislim da je naggar upravo opisao ono o čemu sam ti htjela reći...
Bog je dopustio...udahnuo život...al volja je naša...

...svejedno ...bilo kako bilo neizmjerno sam radosna što imate dvoje krasne djece....
NEKA TE GOSPODIN BLAGOSLOVI I CIJELU TVOJU OBITELJ

:grlim te: :grlim te: :grlim te: :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 svi 2008 10:52 
Odsutan

Matyjesus :grlim te: :grlim te: kako je velik naš Bog, ma tako sam se kočila bi napisala ne bi ...hoće li tko čitati hoće li koga taknuti....Ma sretna sam oči mi se pune suzama :twisted: od sreće, a Duh radosti nastanio je moje srce....Sretna sam da mogu svjedočiti o silnoj ljubavi i drago mi je da si ispričala prijeteljici...neka se I :grlim te: :grlim te: sus proslavi kroz naša svjedočanstva-ta to su njegovi dokazi ljubavi...ma sretna sam jako jako jer u ovo vrijeme prije Duhova osjećam toliki mir i ljubav i super mi je da sam došla na ovaj forum s puno divnih ljudi i Bogu na tome zahvaljujem svaki dan...a što se tiče Espanie...oleee, već ćemo nešto organizirati.....ljubim te sestrice u Kristu puno puno... :b206:

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 2530 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152 ... 253  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]