www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 07 lip 2025 21:10

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 197 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 27 lip 2008 14:40 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 39 zahvala
Moj je stav u vezi umjetne oplodnje jednak službenom stavu Crkve - nisam pristalica umjetne oplodnje i za mene je samo Bog taj koji odlučuje kome će podariti dijete, a kome ne.
Možda je zaista Njegova volja da neki par dobije dijete tek u poodmaklim godinama...
A neki - nikada... To je žrtva koju Bog od njih traži i žrtva kojom oni sudjeluju u izvršenju Božje volje.

Da, lako se meni slagati s tim stavom Crkve jer još ne znam što je to čežnja za djetetom i tko zna što ću govoriti ako i sama jednom neću moći zatrudniti, ali nekako sam se još prije nekoliko godina pomirila s time da o tome hoću li postati majka ili ne - nećemo odlučivati ja ni moj suprug, nego Bog..
A uvijek postoji i jedna plemenita opcija - posvajanje...
Često ljudi kažu: Ali to nije to..Želim da moje dijete bude od moje krvi..Od krvi moje žene..Da nosi naše gene...
Meni to uopće nije važno. Ako to dijete odgajamo kako treba i Isusa proglasimo za gospodara njegovog života - ne moramo se bojati nikakvih nepoznatih gena i svega što oni mogu donijeti. Dijete će sigurno rasti na slavu Božju.

Nakon predavanja koje nam je o umjetnoj oplodnji održao isusovac Ivan Vinkov, nikad neću promijeniti svoj stav o tome, pa makar jednog dana i Crkva dopustila umjetnu oplodnju (iako, mislim da nikad to neće dopustiti).

Svi oni koji već imaju djecu začetu umjetnom oplodnjom - naravno da su i to Božja djeca jednaka u svemu svoj drugoj djeci...
No, ja bih svim roditeljima koji su na taj način dobili dijete preporučila sakrament svete ispovijedi.

Ipak se ne slažem s time da nam je Bog dao liječnike koji su nam omogućili da tako dobivamo djecu pa da onda to smijemo raditi...Tako bismo mogli reći i da onda smijemo klonirati ljude..Jer i to su nam liječnici omogućili... Ili Bog preko njih...
Sve mogu, ali sve mi ne koristi...

No, najljepše u svemu je po meni što i oni roditelji koji su se u svojoj tuzi , očaju i velikoj čežnji za vlastitim djetetom ipak odlučili na umjetnu oplodnju - imaju mogućnost života u Božjoj milosti - nakon sv. ispovijedi.

Isto tako, po meni je posvojeno dijete jednako voljeno i važno kao i dijete naše vlastite krvi. Tako kažu svi koji imaju svoje vlastito dijete i ono koje su posvojili. Vjerujem da je tako.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 lip 2008 14:43 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Nisam mislila ni na šta loše,niti sam stručna da razmatram samo sam iznjela svoje mišljenje ,a kad bi pričali o jajašcima onda su svi muškarci grešni ,ne ulazim u dubioze samo kažem ono što JA MISLIM i to je moje pravo BTB

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 lip 2008 14:57 
Odsutan

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 39 zahvala
:grlim te: He he he, draga Toya, pa svi muškarci i jesu grešni - nisu li??? :wink: :wink:
Za razliku od nas žena... :wink:
Ovo je bila šala, naravno!!!! :D :D :D
Svi smo mi grešnici....

Naravno da svatko ima pravo iznijeti svoje mišljenje i to podržavam svim svojim srcem. Pa svi mi ovdje iznosimo svoja mišljenja. Čini mi se da su u većini slučajeva naša mišljenja sukladna mišljenju Crkve. Hvala Bogu na tome!
No, ovo je tema gdje je itekako potrebno dublje poniranje u temu i problematiku. Ovdje nije dovoljno izreći samo svoje mišljenje da bismo došli do konačnog odgovora...
Jer mi ljudi smo takvi - često smo za sve skloni pronaći neko tumačenje i opravdanje koje nam odgovara... A i tvrdoglavi smo, unatoč tome što se trudimo biti ponizni...

Imali smo nedavno istu temu - možda da ovo prebacimo u tu prvotnu temu? Mislim da se također zvala UMJETNA OPLODNJA.

Po meni tu nema nikakve dvojbe i sve je vrlo jednostavno - poštujmo Božju volju. Jer On je jedini gospodar nad životom i smrću.
Ako On želi da ja rodim u 35. - reći ću - U redu, Isuse, samo neka bude Tvoja volja.

Ako On želi da rodim u 45. - reći ću - Ok, Isuse. Neka bude Tvoja volja.

A ako je odlučio da ja ipak neću imati svoje vlastito dijete, reći ću u svojoj tuzi: U redu, Isuse... To je Tvoja volja i ja je prihvaćam...

I razmislit ću hoću li život provesti bez djeteta ili ću ipak posvojiti jedno predivno djetešce koje je napušteno, a mene je Bog možda stvorio baš da budem majka tom djetetu? :D

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 lip 2008 16:25 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Toya :D , nije za utrpati u isti koš. Znaju za "takvo" ponašanje muškaraca
kazati da je genocidno s obzirom na broj spremija, ali to je neoplođena
jajna stanica bez duše, koja rađa život tek kada dođe u jajnu stanicu.
No svejedno je jako veliki grijeh, bračna, te "vanbračna" moderna onanija.

Ovdje se radi o oplođenoj jajnoj stanici, tj. njih više od kojih se većina
jednostavno baca, a jedna do dvije se odabiru.
Dakle, kad ih oplode recimo 7, to je 7 ljudskih bića u koje je Bog već
udahnuo dušu jer je došlo do začeća, dakle živih ljudi, koji se onda nakon
selekcije ubijaju.
Duša je besmrtna, dakle, to je 5-6 duša koje nisu imale priliku niti
sekunde vidjeti ovaj svijet.

Kada sam spominjao tu djecu, onda sam mislio na teret koji mogu nositi
u srcu ako znaju na koji su točno način rođeni, tj. ako su svjesni da
su im braća i sestre ubijeni i da su pukom srećom ili nekom vrstom
odabira oni preživjeli.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 lip 2008 14:41 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Umjetna oplodnja
Katolička Crkva je 22. II 1987. kroz Zbor za nauk vjere, uz odobrenje Sv. Oca Pape, objavila svemu svijetu dokument "Donum Vitae – dar života",
u kojemu se objašnjava zbog čega se ne smije sudjelovati u umjetnim oplodnjama, gdje do začeća dolazi bez specifičnog čina bračnog odnosa,
kao što su npr. inseminacija, oplodnja u epruveti i kloniranje.
Evo obrazloženja zbog čega je zabranjena oplodnja u epruveti pa makar
se radilo o sjemenu muža. Ispod pitanja "Da li je moralno dopuštena homologna oplodnja u epruveti?" u spomenutom dokumentu, nalazimo
odgovor: "Homologni FIVET obavlja se izvan tijela bračnih drugova uz pomoć radnji trećih osoba, o čijoj upućenosti i tehničkoj djelatnosti ovisi
da li će zahvat uspjeti; život i identitet zametka povjereni su moći liječnika i biologa i uspostavlja se gospodstvo tehnike nad ishodištem i
sudbinom ljudske osobe. Takvo gospodstvo u sebi je u suprotnosti s dostojanstvom i jednakošću, koji su nužno zajednički roditeljima i djeci.
Začeće in vitro rezultat je tehničkog pothvata kojim se dolazi do oplodnje; ono se doista ne postigne niti stvarno želi kao izraz i plod specifičnog čina
bračnog sjedinjenja. ... Iz istih razloga ostaje moralno nedopušten i tzv. "jednostavni slučaj", tj. postupak FIVET u kojem nema ustupaka
abortivnom uništavanju zametaka ni masturbacije, jer lišava ljudsko rađanje njemu svojstvenoga i prirođenoga dostojanstva.... Crkva se i
nadalje, s moralnog stajališta, protivi homolognoj oplodnji in vitro; ona je u sebi nedopuštena i u neskladu je s dostojanstvom rađanja i bračnog
sjedinjenja, pa i tada kad se sve poduzme da ne dođe do smrti ljudskog zametka."

Prema izvješćima onih koji se bave oplodnjama u epruveti, čujemo da se rodi manje od 5% djece koju su tako začeli. Nad nekom od te djece
eksperimentiraju, nekoju bacaju u kanalizaciju, već ih iz nekih zemalja izvoze, nekoju drže živu, ali smrznutu u frižiderima, a nekoju pokušaju
usaditi u maternicu. Čak i od one koju su stavili u maternicu, najčešće se ne prihvati niti jedno, nego umru zbog neprirodnih uvjeta.

Izgleda da je u Hrvatskoj broj ubojstava djece prilikom raznih postupaka vezanih uz oplodnju u epruveti, već premašio broj tzv. “kriruških” pobačaja.

Nije istina da se umjetnim oplodnjama radi u prilog životu. Sve one na razne načine predstavljaju grubo narušavanje Božjeg plana o stvaranju
novih ljudi, zanemaruju dužnost brige za spas duša i predstavljaju narušavanje dostojanstva čovjeka. Osim toga, oplodnje u epruveti su
povezane još i s masovnim ubijanjem tako začete djece.
Čak ako nekoja djeca nakon zečaća u epruveti u Hrvatskoj ipak prežive,
pa se rode, u vremenu poroda, pa i neki broj godina poslije, čujemo da većina njih još uvijek ima svoju živu braću i sestre koja su istovremeno
začeta, ali su ostala u nekom frižideru bolnice.
O kakovoj se to “Lijepoj našoj” može govoriti iz perspektive desetaka
tisuća ove žive, smrznute djece zarobljene u frižiderima bolnica diljem Hrvatske, ili iz persektive one koja su već pobijena? Hrvatska je za
takovu djecu okrutna i opasna država koja se prema njima ponaša onako kako su se ponašali i neki drugi neljudski režimi prema zarobljenicima po
logorima.

Costa Rica je jedno vrijeme imala državni zakon koji je podržavao oplodnje u epruveti, ali ih je 11. X 2000. god Ustavni Sud ipak zabranio,
utvrđujući da oplodnja u epruveti izlaže riziku živote začete djece. U njegovoj odluci piše: “Princip svetosti žiota čovjeka podrazumijeva pravo
koje pripada svakome, bez izuzetka, a svaki izuzetak ili ograničavanje razarali bi bit toga prava”. Pred sudom je svjedočila i dr. Martha Garza,
koja se ranije bavila takovim oplodnjama, ali je potom shvatila svoje pogreške i pokajala se.

"Donum Vitae" objašnjava zbog čega su nedopuštene i heterologne umjetne oplodnje gdje davalac sjemena nije muž, bilo da je riječ o
inseminaciji ili oplodnji u epruveti.
Na pitanje: "Kako s moralnog stajališta ocijeniti homologno umjetno
osjemenjivanje?" (gdje je davatelj sjemena suprug, a ne radi se o epruveti), Donum Vitae pruža jasan odgovor: "Umjetno osjemenjivanje
kao zamjena za bračni čin zabranjeno je stoga što svojevoljno rastavlja dva značenja bračnog čina. Dodatni znak takva razdvajanja je
masturbacija kojom se obično pribavi sjeme; i onda kad se izvodi u svrhu rađanja, čin je lišen svoga sjedinjujućeg značenja: "nedostaje mu...
spolni odnos kao zahtjev moralnog reda, odnos koji u okviru prave ljubavi ostvaruje potpun smisao uzajamnog darivanja i ljudskog
rađanja". "... Crkveno naučavanje o braku i o ljudskom rađanju kaže da postoji "neraskidiva povezanost, koju je Bog htio a čovjek je ne može
svojevoljno ukinuti, između dvostrukog smisla bračnog čina: smisla sjedinjenja i smisla rađanja... Kontracepcija hotimice lišava bračni čin
njegove otvorenosti rađanju i tako samovoljno razdvaja svrhe braka. Objektivno na sličan način, postižući rađanje koje nije plod posebnog čina
bračnog sjedinjenja, homologna umjetna oplodnja također razdvaja dobra i značenja braka...” Među pravima djeteta, Donum Vitae izričito
spominje pravo na život i tjelesnu cjelovitost svakog ljudskog bića od časa njegova začeća do smrti, prava obitelji i braka kao ustanove i u tom
sklopu, prava djeteta da ga začnu, dadu na svijet i odgoje njegovi roditelji. Tako ovdje nalazimo: “Stoga dijete ima pravo, kao što je
spomenuto, biti plod specifičnog čina bračne ljubavi svojih roditelja, a ima također pravo biti poštivano kao osoba od časa svoga začeća”.

Katolička Crkva se kroz “Donum Vitae” toliko zalaže za poštivanje spomenutih prava djeteta, da u svom poglavlju “Moral i građanski zakon”
naglašava: “Kao posljedica poštovanja i zaštite osiguranih nerođenom djetetu, počevši od časa njegova začeća, zakon će morati predvidjeti
kaznene odredbe za svaku promišljenu povredu njegovih prava”.
Dakle, ovdje je jasno da Katolička Crkva od države traži donošenje
takovih zakona koji predviđaju kaznene odredbe ne samo za one koji ubijaju na razne načine nerođenu djecu sve od začeća pa nadalje, nego i
za one koji izvode umjetne oplodnje!

Dr.med. Antun Lisec
preuzeto sa katolici.org

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 lip 2008 19:52 
Odsutan

Zahvaljeno je: 2 zahvala
koliko sam ja skužila, nije samo stvar u tom što se radi selekcija, pa neki dobiju priliku da žive dalje, a neki bivaju usmrćeni
stvar je i u tom kako dolazi do začeća

kad bi sve bilo dobro što od lječnika dolazi, onda bi i pobačaj bio dobar

a o muškarcima :lol: pa halo, nismo djeca. spermij nije čovjek. nit je ženska jajna stanica čovjek. zna se što je čovjek. eh, bome i mi žene bi, tako gledajuć, bile te vrste grešnice...pa svaki mjesec ode po jedna jajna stanica

:P

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 lip 2008 21:13 
Odsutan

Elenora napisao:
baš sam čitala juranji.... napadaju Crkvu šta se mieša u zakone.. tko je ona da određuje tko smije ili nesmije imati dijete...???

i mnogi vjernici kažu da sumnjaju da se Isus ljuti ako netko želi dijete a jedini način je oplodnja u epruveti....

Ja sam svakako za poslušnost Crkvi.... pa bio moj stav i kontra (za umjetnu oplodnju) ali smatram da se napravi i SAMO JEDAN popust javnosti ... da bi sve krenulo nizbrdo.....

Zato poslušnost Crkvi mora biti na prvom mjestu... samo sotona NEMOŽE biti Njoj poslušan...jer je Krist njezina GLAVA :wink:

Crkva se u sve mješa, jer želi samo najbolje čovjeku!! Ona je kao brižna Majka koja čini apsolutno sve samo da joj djeca budu sretna!!
Kad kažem Crkva, mislim na onu koja je Jedna, Sveta i Katolička :D ne bilo koja....
Tko ne želi da ga majka kontrolira?? Dijete, adolescenti?? Zašto??
Možda zato, jer namjeravaju napraviti nešto što pred Majkom ne smiju, pa se zato skrivaju...
Majka koja voli svoje dijete bi ga zaustavila, jer zna što je dobro za njega....
Majčinstvo je sveto i zato se Crkva u sve mješa, jer želi sačuvati ono što je sveto!!!
:D :D

BVB

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 lip 2008 17:11 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Zašto Crkva ne dopušta začeće umjetnom oplodnjom..? pitanje je koje se dugo već postavljai oko kojeg se itekeako lome koplja.... no mi vjernici znademo, da Crkva smatra da se umjetno začeće djeteta u labaratoriju iz temelja protivi Božjem planu o čovjekovu rađanju što se jasno može razabrati u prvom poglavlju Biblije....

Post 1
26I reče Bog: "Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci - svoj zemlji - i svim gmizavcima što puze po zemlji!" 27Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. 28I blagoslovi ih Bog i reče im: "Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite!

Kao prvo, dijete nije i ne može nikada biti nečije vlasništvo kojim će netko gospodariti kako mu se prohtije. Bog je izvor života i svega što postoji, a sa tim činom, konkretno umjetnom oplodnjom, čovjek se želi staviti iznad samoga Boga.... čovjek tim činom postaje objektom trgovine, a nikako ne subjektom, što znači da dijete ne smije biti začeto kao produkt umijeća liječničke i biološke tehnike što je lijepo objasnila Crkva u svom dokumentu Dar životu iz 1987. godine: "Ljudsko rađanje traži odgovornu suradnju supruga s Božjom plodnom ljubavlju, dar života treba da se ostvaruje u braku pomoću specifičnih i isključivih čina supruga, po zakonima upisanim u njihove osobe i u njihovo sjedinjenje“ (uvod, 5). Tako se bračni čin poučen iz Crkve ima smatrati kao jedino dostojno mjesto ljudskog rađanja (II, B, 5), isključivo zakonito sredstvo kojim se dolazi do djeteta."

Mislim da nama vjernicima, bez obzira u kakvoj se tko situaciji našao, da je jasna teološka poruka koju nam Crkva prezentira, a to je, da je čovjek vrijednost Božjeg stvaranja, a nikako objekt nečijeg labaratorijskog pokusa.

S medicinskog stajališta, poznato je jako dobro, da se pri umjetnoj oplodnji ukoliko je dobiveno više od sedam zametaka, uz pristanak roditelja, preporučuje vraćanje tri do pet zametaka, a ostali se zamrzavaju....i sad ono najvažnije, od tih tri do pet zametaka, jedan će se ugnijezditi u majčinskoj utrobi, a drugi ??? Da, dragi moji, drugi će biti ništa drugo nego nažalost pobačeni...... pitam sve pobornike slobodnih stajališta, i znane i neznane, i vjernike i nevjernike, koliko se na taj način i na takav način učini planiranih pobačaja??.... negdje sam pročitao podatak da danas u svijetu ima zamrznutih zametaka negdje čak oko cca 80 milijuna. Pitam i drugo pitanje, postoji li mogućnost manipulacije i trgovanja embrijima???, a vjerujem da ste nedavno čuli i čitali na vijestima, odnosno u medijima, i nešto slično o našoj poznatoj klinici za ženske bolesti i rađanje s poznatim liječničkim protagonistima....

Čovjek je slika Božja, jer je stvoren na sliku Božju, i kao takav nadilazi prirodu i posjeduje svoje osobito i apsolutno dostojanstvo. Činjenica je za koju me nitko ne može živ razuvjeriti, da je umjetna oplodnja i sve što ima s njom veze, i sve što se s njom događa, u apsolutnom suprotstavljanju ljudskog dostojanstva. Tako naučava naša RKC,tako ja gledam s aspekta moje savjesti i moje vjere....

Dakako da ovdje, ne ulazim,ni najmanje u duboke osjećaje mnogih koji su ili nisu,dobili na takav način dijete...niti sudim,niti bi Bože moj osuđivao,ali ono što po savjesti i po nauku svete Crkve moram činiti,to sam i kazao i iza vi toga- stojim! :grlim te:

S poštovanjem,
Ljubi i čini što hoćeš!
:grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 lip 2008 19:26 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Vidim, "strucnjaci" diskutiraju o umjetnoj oplodnji i posvajanju djece. Kolko sam skuzila gotovo svi ste puno mladi od mene i mnogi od vas bi mi mogli biti djeca. Imate cijeli zivot pred sobom i sigurna sam da gotovo svi imaju zivotni plan i sa djecom. Lako je kad si mlad osudivati druge i pozivati se na zakone crkve (crkve, a ne Boga!), i lako je reci, ako Bog ne zeli da imam djecu, onda je to njegova volja. Zelim sa vama razgovarati za jedno, najkasnije 10 godina, a pogotovo sa onima koji zaista nemogu imati djecu.
A i sa onima koji zele djecu usvojiti! Vidim da neki od vas imaju "zivotno iskustvo" manje od moga za 30 godina, al ste strasno pametni i mlatite gluposti i naravno sve u ime Boga.Zelim da me odmah banirate i izbrisete moje ime i eMail-adresu jer vidim da mogu samo sa Bogom komunicirati, jer on nije tako radikalan kao vi. Nadam se da je to dovoljno za baniranje. Ajd bok, "strucnjaci"!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 lip 2008 19:33 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
lolekbolek ako ne možeš imati djecu, tako je Božija volja, i samo molitva i Božija milost će ti podariti djete.

Ne smiješ govoriti protiv Crkve, danas je propovjed bila ako si bila na misi da je Crkva Isus i Isus Crkva, ne možeš u jedno vjerovati u drugo ne.

Nitko te nije želio povrijediti nemoj otići, oni samo govore što ih je Sveta Crkva i Sveti Bog naučio.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 197 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]