www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 04 svi 2025 07:47

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 167 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 29 ruj 2008 23:49 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Kleofa je napisao:
Citat:
Citat:
Citat: mislim da je rastegnut pojam ponosa. Ponositi se, tj. javno isticati križ, ljubiti ga, hvaliti ga, slaviti ga, to je ponos na Križ Kristov, na vjeru i to je čak i poželjno. Da se hvalimo sa svojim djetetom, sa svojim radom ili vjerom kao što bi se trebali hvaliti sa križem, to je negativno.

Ma tako je Anči. Htio sam naglasiti da mi para uši kad se ista riječ 'ponos' kojom bi se trebala izražavati zahvalnost Bogu što mi je dao dijete, domovinu, slobodu...koristi kao i kad se oholim istim tim. Ne mogu, niti želim, ući u tuđe srce i vidjeti radi li se u pojedinom slučaju o zahvalnosti Bogu za darovano ili o uvjerenju da je ono na što sam ponosan moja zasluga. Nekad se iz konteksta može razumjeti o čemu se radi, a nekad i ne. Ja se zato radije trudim izbjegavati riječ ponos kad već jasno i nedvosmisleno pozitivan ponos mogu nazvati njegovim pravim imenom, tako da je odgovor na Rebekino pitanje:

Citat:
Citat: s kojom bi ti rijeci zamjenio rijec "Ponosna"..u privatnom zivotu,kada bi ju htjeo upotrijebiti..

Umjesto 'ponosan sam na svoje sinove' mislim da je ljepše reći 'hvala Bogu koji mi je dao ove i ovakve sinove', 'hvala Bogu na hrvatskoj domovini'... Tada je formalno sve u redu. Jasno je, naravno, da ja ili bilo tko drugi može formalno farizejski dovesti riječi u red a da u srcu ništa ne bude u redu. Najbitnije je hoće li u srcu biti ljubav ili oholost, a to je između nas i Boga ma koliko se mi trudili objasniti jedni drugima tko ljubavi ima a tko nema, tko ju dijeli okolo a tko je nema u srcu. Smatram vrijednim truda očistiti i vanjštinu posude
.

E moj dobri i dragi Kleofa ,sad smo došli do onoga o cemu sam ti ja govorio,a to je smisao te riječi kad je čovjek izgovara.Normalno je da kad se može iz konteksta razumjeti o čemu se radi (a i sam potvrđuješ ovdje da je to moguće) da ta riječ ne znači oholost,a razumjet će te ljudi
koji te poznaju,ali ako misliš da će ta riječ ostaviti dvosmislen trag tada prihvaćam tvoju sugestiju da ju izbjegnemo ako možemo iako smo je izgovorili u dobroj i iskrenoj namjeri,iako gledajući ljudski,teško je paziti na svaku izgovorenu riječ,preispitujući se kako je ona odjeknula.
BTB

Vrh

Naslov:
PostPostano: 30 ruj 2008 07:06 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Citat:
ti nikako da mi odgovoris, kako pi ti tvojoj djeci "izjavio zahvalnost,ako si zadovoljan s onim sto su ucinili"?

Rebeka, ja većinom dijete pogladim po glavi ili mu kažem "Bravo!". Često se kucnemo šakama i tome slično. Šta ću ditetu zahvaljivat, ujmisusovo tebi. O tome i jest tema.

Citat:
ako misliš da će ta riječ ostaviti dvosmislen trag tada prihvaćam tvoju sugestiju da ju izbjegnemo ako možemo iako smo je izgovorili u dobroj i iskrenoj namjeri,iako gledajući ljudski,teško je paziti na svaku izgovorenu riječ,preispitujući se kako je ona odjeknula.

Dolče, pozvani smo činiti ono teško. Bog zna naše namjere, ali drugi to ne zna. On čuje što mu kažemo. Zato ja mislim da se je potrebno iz dana u dan učiti preciznosti u izražavanju, a unatoč tome mi se svaki dan događaju nesporazumi jer riječi i kad paziš nisu dovoljno dobre da izraze što čovjek misli i osjeća. Jasna stvar, nekad me drugi i vrlo dobro shvati kad mu nešto ružno kažem a namjere su mi bile pokvarene.

Vrh

Naslov:
PostPostano: 30 ruj 2008 07:09 
Odsutan

Citat:
E moj dobri i dragi Kleofa

Drag ti mogu biti. Dobar je Bog jedini.

Vrh

Naslov:
PostPostano: 30 ruj 2008 18:14 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Zahvaljeno je: 46 zahvala
Kleofa napisao:
Citat:
ti nikako da mi odgovoris, kako pi ti tvojoj djeci "izjavio zahvalnost,ako si zadovoljan s onim sto su ucinili"?

Rebeka, ja većinom dijete pogladim po glavi ili mu kažem "Bravo!". Često se kucnemo šakama i tome slično. Šta ću ditetu zahvaljivat, ujmisusovo tebi. O tome i jest tema.

Dragi Kleofa...sve vise mi postajes interesantniji...
Kao prvo,kazes da imas malu djecu..i ja sam moju djecu milovala po glavi,poljubila..i smjeskala se...
Ja imam 3 kcerke, sve preko 30 godina....
Ti svojima kazes.."bravo",a sta je rijecec toliko razlicita od rijeci "ponos"
Razlika je ovdje,sto ti si izneo da direktno djeci govoris,a ja o ponosu pricam ,kda sam s mojim najblizima,gdje cesto dijeli nase svakidasnje zivote,kroz prepricavanje nasih dogadja...
Ja i danas poljubim moje djete,pogotovo kada me s necim iznenadi,ili mi nesto posebno ucini...!

Ah...da ...jos i ovo,kada sam se ja rodila,u mojem kraju nije postojala rijec "bravo",pa tako je nisam ni cula u mojoj obitelji...
Nekako nemam bas naviku da ju koristim,iako sam ju naucila...

Znala sam dragi Kleofa...da roditeljsko srce mora da nesto osjeca...iako je to samo "Bravo"..to je takodjer jedna vrsta PONOSA..

Vrh

Naslov:
PostPostano: 01 lis 2008 07:18 
Odsutan

Citat:
Dragi Kleofa...sve vise mi postajes interesantniji...

Drago mi je. Slika

Citat:
Ja imam 3 kcerke, sve preko 30 godina....

Bog im da zdravlja. Draga moja Rebeka, izgleda da bi mi skoro mogla biti majka po godinama. Lijepo je vidjeti da se služiš internetom i pišeš na forumu. To mogu samo pohvaliti i reći ti "Bravo! Svaka čast!" jer si više iznimka nego pravilo u svojim godinama.

Citat:
Znala sam dragi Kleofa...da roditeljsko srce mora da nesto osjeca...iako je to samo "Bravo"..to je takodjer jedna vrsta PONOSA..

Dijete valja učiti što je dobro a što loše. Kako ga naučiti ako ga ne pohvališ kad učini nešto dobro ili ako ga ne pokudiš kad pogriješi? Kao što nije dobro pretjerivati s hvalama da ne odgojimo narcisoidno dijete koje misli da je savršeno, tako treba biti umjeren i u pokudama da dijete ne demoraliziramo.
Ne vidim svezu između toga i ponosa o kome govorim. Vjerujem da se iz svega što sam napisao može razumjeti da podržavam ono što ću nazvati 'pozitivan ponos' koji bih nazvao zahvaljivanjem Bogu za sve dobro koje mi daje (u djeci, u domovini,...). Istovremeno odbacujem 'negativan ponos' (npr. hvaljenje svoje djece pred gostima a sve zbog toga da bih u osnovi pohvalio sebe i činjenicu kako sam ih dobro odgojio, a ne ko susjed Janko: "Njegovi su propalice i niškoristi!").
Svi griješimo u ovome, Rebeka. Svaki dan. Nije mi namjera sebe izuzeti od pogrješaka ili tvrditi da nisam ohol (kad jesam!). Ovo je samo mala forumska rasprava na temi "Teologija" da bismo razmjenili mišljenja i zajedno razmišljali što bi moglo stajati iza riječi "ponos".

Vrh

Naslov:
PostPostano: 01 lis 2008 15:28 
Odsutan

Zahvaljeno je: 46 zahvala
[quote="Kleofa
Bog im da zdravlja. Draga moja Rebeka, izgleda da bi mi skoro mogla biti majka po godinama. Lijepo je vidjeti da se služiš internetom i pišeš na forumu. To mogu samo pohvaliti i reći ti "Bravo! Svaka čast!" jer si više iznimka nego pravilo u svojim godinama.".[/quote]
(nemam vremena da popravljam,ali ovo je trebao biti citat..

Mozda ce zvuciti cudno,ali upavo zahvaljujuci Tebe -Trazim, sam savladala neke stvari..Jer kada sam se prijavila na TT,prije 2 i po godine,bilo je drugacije...Tek sam se "pocela da ucim na internetu"
A i danas sam slaba s gramatikom,i novim rijecima...Ja obicno naucim to iz medija,a ovdje je pokazalo da je to bio TT...Hvala nasem sefu,nasem "Administratoru",koji me je podrzao od prvoga dana...
Prije mi nije bilo lako..ali clanovi s TT,naucise me mnoge stvari...i koristenjem s netom...Danas kada neki vide moj broj postova, svi misle da sam ovisnik o netu...A ja bi rekla ovako...Od kada sam ovdje ne gledam T.V...i manje citam knjige..iako jos uvjek citam,duhovne knjige...
Za mene je ovo u prvom redu "Molitvena zajednica" gdje ja svakodnevno molim,i tako dajem makar malo ,dobrovoljno s molitvom...za bracu i sestre ,koji ma je potrebno..A i sama primih "Mnoge Milosti od BDM,i njezinog Sina"..Tako ,da kada netko kaze,uh koliko ima postova...ona je ovisnik...Zato ,neka svatko odlucuje..i zakljuci sam...

Citat:
Ne vidim svezu između toga i ponosa o kome govorim. Vjerujem da se iz svega što sam napisao može razumjeti da podržavam ono što ću nazvati 'pozitivan ponos' koji bih nazvao zahvaljivanjem Bogu za sve dobro koje mi daje (u djeci, u domovini,...).
"ponos

Tako je...pa bilo koja god druga rijec,neka uvjek bude "zahvaljivanje,Dragom Bogu..za dobro i dobra djela"
Ja sam otisla u tudjinu,jer u ono vrijeme,kada sam se udala...Moj muz je zivio u kuci 4m.sa 10m...Kuhinja i ,jedna spavaca soba od 16 kvadratnih metara..On nije imao posao ja nisam imala posla,mislim na "drzavni posao".A snama u kuci je zivio "Svekar,muz i brat i sestra,i onda mi dobismo prvu kceru.."Njiva nisu imali,tako od poljoprivrede nismo mogli zivjet..." Kod mojeg oca sam isto bila samo seljanka...To je za mene uredu...Neimastina me natjerala da odemo u tudjinu...
Ja moju rodnu grudu i Domovinu volim..."ali ona me nije podrzala,onda kada mi je bilo najpotrebnije,nisu imali razumjevanja,jer smo bili vjernici,koji su nosili posljedice od II Svjetskog rata.."
Nisam ponosna,sto sam napustila svoju Domovinu, ali nemam griznju savjesti...

Citat:
Istovremeno odbacujem 'negativan ponos' (npr. hvaljenje svoje djece pred gostima a sve zbog toga da bih u osnovi pohvalio sebe i činjenicu kako sam ih dobro odgojio, a ne ko susjed Janko: "Njegovi su propalice i niškoristi!").

Nismo se dobro razumjeli..Ja ne osudjujem nikoga drugoga tko je zapao u probleme...To je njegova stvar...Ali ja imam par prijatelja s kojima se cujem cesto,i s kojima idemo zajedno na godisnji ,po tjedan dana, dva tjedna ..i isli smo zajedno s obitelji,i boravili u Apartmanima,kada idemo kuci stalno smo s njima,oni dolaze kod nas ovdje i kod nas su u gostima...
Ne vidim razloga zasto ja ne bih s njima djelila i cinila jedno zajednistvo...
Isto tako i na TT,ovo je moj "Duhovni DOM"..Mala "Kapelica"
Koja me ispunjava,i podpomaze me u mnogo cega...
Od svih clanova koji god su ovdje registrirani,ja sam jedina koja nikada nije napustala TT..A nije mi uvjek bilo jednako..Bilo je tu dosta toga, "Oluja,i vjetrova,koji su i mene zahvatili"
Citat:
Svi griješimo u ovome, Rebeka. Svaki dan. Nije mi namjera sebe izuzeti od pogrješaka ili tvrditi da nisam ohol (kad jesam!). Ovo je samo mala forumska rasprava na temi "Teologija" da bismo razmjenili mišljenja i zajedno razmišljali što bi moglo stajati iza riječi

Oholost je danas najveca greska u covjeka...Pa i ovdje na TT,cesto se vidi kako smo "Oholi" Nismo sveci, grijesimo...Trudimo se da svaki dan postanemo bolje,ali eto tesko uspjevamo...

Za mene je TT...i cijeli forum zavisan od "ZDRAVOG DIJALOGA"
danas je dusznost,da raspravljamo "..Bog ovdje cesto govori preko drugih clanova meni i drugima"Monoga sam interesnatnih momenata dozivjela, a bome mnogo i tuznih.."Jer imase sansu da ga cuju,a oni i ne primjetise"
Ovo je danas sirenje "Evandjelja"koje je potrebno Ineternetu..,mladima koji Boga traze...i onima kiji traze odgovore na neka pitanja...

Vrh

Naslov:
PostPostano: 02 lis 2008 07:46 
Odsutan

Citat:
Tako ,da kada netko kaze,uh koliko ima postova...ona je ovisnik...Zato ,neka svatko odlucuje..i zakljuci sam...

Ma daj Rebeka, nemaš još ni 5000 postova u ovom trenutku. Nisam ni išao za tim pišući. Forum je zgodno mjesto za vidjeti koliko svi imamo predrasuda. Pokušajte pisati na nekom forumu a ne otkriti ništa o sebi pa ćete vidjeti.
Zašto bi uopće trebalo biti bitno koliko forumaš ima postova, odakle piše, koje je godine rođen, čime se bavi, je li oženjen, koliko ima djece i tome slično. Bitno je jedino ono što forumaš piše. Ali ne...da bismo svakoga strpali u ladicu pokušavamo doznati što više podataka o njemu i ubaciti ga u određenu ladicu.

Citat:
Neimastina me natjerala da odemo u tudjinu...
Ja moju rodnu grudu i Domovinu volim..."ali ona me nije podrzala,onda kada mi je bilo najpotrebnije,nisu imali razumjevanja,jer smo bili vjernici,koji su nosili posljedice od II Svjetskog rata.."
Nisam ponosna,sto sam napustila svoju Domovinu, ali nemam griznju savjesti...

To je bio Božji plan za tvoj život. Nemaš zašto ni imati grižnju savjesti. Koliko vidim, sve si učinila u skladu sa svojom savješću. Da ti je savjest naložila umrijeti od gladi u domovini, tada bi to učinila. Vjerujem da si ispravno postupila u svojoj konkretnoj situaciji.

Citat:
Nismo se dobro razumjeli..Ja ne osudjujem nikoga drugoga tko je zapao u probleme...To je njegova stvar...

Nisam mislio na tebe tim riječima nego općenito. Svi mi osuđujemo svakoga samo treba dublje po sebi pročeprkati. Problem je što nam je to teško priznati jer ljudskim snagama s tim ne možemo živjeti. Mi kršćani (katolici) trebali bismo moći priznati istinu o sebi jer možemo gledati na križ Gospodina Isusa Krista.

Citat:
Isto tako i na TT,ovo je moj "Duhovni DOM"..Mala "Kapelica"
Koja me ispunjava,i podpomaze me u mnogo cega...
Od svih clanova koji god su ovdje registrirani,ja sam jedina koja nikada nije napustala TT..A nije mi uvjek bilo jednako..Bilo je tu dosta toga, "Oluja,i vjetrova,koji su i mene zahvatili"

Ja bih ti iz vlastitog iskustva preporučio da se s vremena na vrijeme povučeš s foruma da bi se uvjerila koliko si navezana na forum i forumaše, a navezanosti nisu dobre.

Vrh

Naslov:
PostPostano: 02 lis 2008 08:30 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Dragi nas brate Kleofa...Mozda neke stvari sebi krivo predocavas...Ako se ovdje svaki dan sastajemo,molimo i komentiramo nase postove...to ne znaci da smo ovisnici Foruma ili da zbrajamo nase postove...kako ti to sebi tumacis...Zelimo biti Bozja djeca-sto i jesmo,a ovaj Forum TTa nam daje snagu i vjeru kada se dogada nas pad,nase nevolje,nase posrtanje,nase boli...tada se vidi koliko tko koga razumije,voli i zeli...Nas cilj je ljubav-to jest ljubiti jedni druge,pomagati jedni drugima i moliti zajednicki da se ublaze nasi problemi...vjerujem da shvacas sto ti zelim reci...Naravno da ima sto ljudi sto cudi,ali bit svega je VJERA i LJUBAV dragi Kleofa...
Bog te blagoslovio i bez uvrede... :grlim te:

Vrh

Naslov:
PostPostano: 02 lis 2008 08:58 
Odsutan

Draga Višnja, ja razumijem ljudsku usamljenost, ali mi se čini da je bijeg u virtualni svijet još jedan od načina otuđenja. Zato pišem da se je dobro od foruma odmaknuti s vremena na vrijeme. Kako ćeš na forumu vidjeti tko te voli? Lijepih riječi možemo svi napisati koliko hoćemo. A copy/paste molitava i više od toga.
Citat:
bit svega je VJERA i LJUBAV dragi Kleofa...

Prvi put čujem. :roll:
Bog te blagoslovio.

Vrh

Naslov:
PostPostano: 02 lis 2008 09:18 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Kleofa

Kako ćeš na forumu vidjeti tko te voli?

Dragi moj brate u Kristu...ja vjerujem da se to i tekako vidi,odnosno primjeti.
Ja sam srela ove godine u Medugorju mnoge od njih-Lea,Zozy,Marujancicu i druge.Sve predivni ljudi ,puni postovanja i ljubvi.
A bila u sobi sa Ela-bredi i Elenorom,nemogu ti rjecima izraziti te osjecaje dobrote i ljubavi...U Zagrebu kod patera Smiljana Kozula su bili Ivan Pehar,Magdalena,Aleluja i da ne nabrajam jos njih,ali u biti tu ih osjetis tko su i kakovi,a bas takovi su i na Forumu...Ja vjerujem da se to i tekako osjeti
tko je kakav...a ti provjeri ako ne vjerujes sa jednim susretom tebe i ponekih od njih...

Zelim ti cvrscu vjeru i Bog te blagoslovio.. :grlim te:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 167 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]