www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 04 svi 2025 22:52

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 167 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 14 lis 2008 14:36 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Kleofa napisao:
ali mi je pomalo muka od Linićeve ili Ivančićeve patetike.

Što je gore, reći nekome da je hladan i racionalan, ili da je patetičan? Vidiš, dragi moj Kleofa, ti stalno procjenjuješ kakav je tko, mogao bih ti ovdje citirati cijelo mnoštvo takvih primjera. I slobodno to radi i dalje, što se mene tiče, jer to NIJE osuđivanje. :wink:

Danas sam bio u gužvi i nisam imao vremena za forum. A zauzet sam i dalje. Na pp ti odgovorim čim uhvatim vremena. Pozdrav tebi, a i ovoj lepršasto-površnoj Eli (hehe), koju je nemoguće izbjeći na ovom forumu, koliko se god čovjek trudio. :D

Vrh

Naslov:
PostPostano: 14 lis 2008 14:50 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 39 zahvala
Jel me netko tražio?? :wink:
Nije??? :shock:

Nema veze, evo mene ipak!!! :D :D :lol: :lol: :lol: :lol:

Čuj ti, Timoteju, :grlim te: ja sam svakakva, ali površna nisam!!! Pa kako me to prosuđuješ??

Površna sam samo kad su papiri u pitanju! Bilo kakva vrsta papira!!! :D :D :D :D

Vrh

Naslov:
PostPostano: 14 lis 2008 14:56 
Odsutan

ela bredi napisao:
Čuj ti, Timoteju, :grlim te: ja sam svakakva, ali površna nisam!!! Pa kako me to prosuđuješ??

Pa čuj, možda i nisi, prema nekim univerzalnim standardima... Ali za mene, pedantnog perfekcionistu, gotovo svi ljudi ovog svijeta su površni. :D

Zadnja izmjena: Timotej; 14 lis 2008 14:57; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov:
PostPostano: 14 lis 2008 14:57 
Odsutan

Kleofa, ponos je ono što trebamo nositi u sebi. Trebamo se ponositi svojom poviješću, svojim krajem, svojim nacionalnim vrednotama i starinama, svojom katoličkom vjerom, svojim svecima, svojim herojima, svojim junacima. Ja sam ponosan!
"Ljubi svoju zemlju, ljubi blagoslovljen plod
I ponosno po njoj hodaj svoj zemaljski hod"

«Ne poznam je takvu i tužna mi se čini,
u snovima je mojim ponosna i lijepa,
a gdje su joj junaci i sinovi vrli,
a gdje vrednote za koje smo mrili!?»

"Sve bi' dao da je vidim,
ponosnu i lijepu k'o u snovima,
sve bi' dao da je vidim,
i opet bi' spreman stao,
svoj bi' život dao!"

Čovjek koji ne osjeća pripadnost prema tim vrednotama ne osjeća ni ponos.
Čovjek koji se time ne ponosi meni je stranac.

Vrh

Naslov: Re: Ponos
PostPostano: 14 lis 2008 15:11 
Odsutan

Kleofa napisao:
Neprestano smo bombardirani izjavama poput: ponosan sam na svoje dijete, ponosan sam na našu Janicu, ponosan sam na svoj kraj, ponosan sam što sam Hrvat i slično. Riječ ponos je, čini mi se, jedna od najviše ponavljanih u Thompsonovim tekstovima, prštala je iz svake reklame za pivo u vrijeme EURA a moram priznati da sam primjetio da ni našim biskupima nije mrska u propovijedima.

U poslanici Galaćanima piše:
Svi koji se hoće praviti važni tijelom, sile vas na obrezanje, samo da zbog križa Kristova ne bi trpjeli progonstvo. Ta ni sami obrezani ne opslužuju Zakona, ali hoće da se vi obrežete da bi se mogli ponositi vašim tijelom. A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu. (Gal 6,12-14)

Mislim da nesporazum u mnogome stvara činjenica da u hrvatskom jeziku ponos označava kako i negativne pojmove poput gizdavosti, oholosti, uznositosti, tako i pozitivne poput dostojanstva i samosvijesti.
U osnovi smatram da ove pojmove koje sam nabrojio kao pozitivne ne bismo trebali nazivati ponosom, ne samo formalno zbog riječi iz Poslanice Galaćanima, nego zato što one suštinski znače da nam je sve dano od Boga i da svojim izražavanjem ponosa bilo na dijete, zavičaj, domovinu itd. zapravo otkrivamo svoje male bogove kojima se klanjamo kršeći prvu zapovijed.
Jeste li ponosni?

ma bravo
sve shvaćaš doslovno
fali ti mudrosti
ta poslanica je naravno upravu, ali ona se ne krši sa onime što sam ja naveo da se trebamo ponositi, tko se ponosi Hrvatskim vrednotama ponosi se i Bogom i vjerom i herojima palima za njenu slobodu iz ljubavi, a mi nesmijemo zaboraviti njihovu žrtvu kao što nesmijemo ni Isusovu žrtvu. Netko da život poradi drugoga, a nema veće ljubavi od te, a mi to kao trebamo zaboraviti i nemamo se čime ponositi. Pa Bog je ljubav i naš ponos! Svatko tko čini njegova djela je naš ponos!
hahaha
nasmijao si me fakat

Vrh

Naslov:
PostPostano: 14 lis 2008 15:15 
Odsutan

Kardinal Bozanić:
,U domovini Hrvatskoj treba stvoriti prostor za očitovanje ponosa koji je izgrađen na ljubavi. Vidimo da nam upravo to toliko puta nedostaje i da nam je to danas posebno potrebno. Ne smijemo popustiti nasrtaju lažnih proroka koji govore da će nam biti lakše u životu, ako se odričemo svoga, ako svoje zanemarujemo, ako istinu o sebi prepustimo drugima. Ne smijemo sebe obescijeniti niti dopustiti da govor ljudi koji su više desetljeća trovali dobro stablo istine guši oduševljenje hrvatskoga naroda. Plodovi njihovoga stabla bili su razdor i neprijateljstvo, nesloga u nacionalnome tkivu i namjerno izazivanje napetosti, kako se ne bi od njih tražila odgovornost za trulež i nevolje. Zato su nam važni blagdani, jer oni nas vraćaju na izvornu snagu zajedništva iz koje je nastalo plemenito djelo, dobar plod. Na nama je poziv i obveza da radimo za dobro naše domovine Hrvatske, koje želimo da bude utemeljeno na Božjoj ljubavi", zaključio je kardinal Bozanić.

Vrh

Naslov:
PostPostano: 15 lis 2008 07:52 
Odsutan

Citat:
Što je gore, reći nekome da je hladan i racionalan, ili da je patetičan? Vidiš, dragi moj Kleofa, ti stalno procjenjuješ kakav je tko, mogao bih ti ovdje citirati cijelo mnoštvo takvih primjera. I slobodno to radi i dalje, što se mene tiče, jer to NIJE osuđivanje.

Timi, kad nekome kažeš da ima hladno srce rekao si mu da nema ljubavi; drugim riječima da nema Boga u sebi.
Bog će presuditi čije je srce hladno.
Kad napišem da mi je "muka od Linićeve i Ivančićeve patetike" potpuno je jasno da komentiram njihov gretagarbovski pristup a ne to imaju li oni vjere i ljubavi za druge. Ja svakako smatram da su to dva dobra svećenika, ali jednostavno "nisu moj tip". Mise koje je Linić predvodio na Kaptolu sam pohađao svake nedjelje dok sam bio študentom devedesetih. Vremena se mijenjaju i mi u njima.

Vrh

Naslov:
PostPostano: 15 lis 2008 07:59 
Odsutan

Citat:
tko se ponosi Hrvatskim vrednotama ponosi se i Bogom i vjerom i herojima palima za njenu slobodu iz ljubavi, a mi nesmijemo zaboraviti njihovu žrtvu kao što nesmijemo ni Isusovu žrtvu. Netko da život poradi drugoga, a nema veće ljubavi od te, a mi to kao trebamo zaboraviti i nemamo se čime ponositi. Pa Bog je ljubav i naš ponos! Svatko tko čini njegova djela je naš ponos!

Thompsonovče, mislim da ti uopće nisi shvatio o čemu sam ja pisao i koji je moj stav. Ovdje si stvari postavio potpuno naopako baš iz tog nerazumijevanja. Dakle, nije točno ovo:
tko se ponosi Hrvatskim vrednotama ponosi se i Bogom i vjerom i herojima palima za njenu slobodu iz ljubavi

nego ovo:
tko se ponosi Bogom ponosi se i hrvatskim vrednotama i herojima palima za njenu slobodu iz ljubavi
(ako je Hrvat, naravno).
Uvijek lako razlikujem velike Hrvate od nas malih. Veliki pridjev hrvatski pišu velikim početnim slovom dokazujući da nemaju pojma o jeziku - najvažnijoj komponenti nacionalne samobitnosti.
Živio mi Thompsonovče.

Vrh

Naslov:
PostPostano: 15 lis 2008 08:07 
Odsutan

Kleofa napisao:
Timi, kad nekome kažeš da ima hladno srce rekao si mu da nema ljubavi; drugim riječima da nema Boga u sebi.
Bog će presuditi čije je srce hladno.

Nije baš tako. Ljubav nije toliko osjećaj koliko služenje. (Laurence Sterne)

Moguće je biti po naravi hladan i racionalan, pa ipak vršiti djela ljubavi. A moguće je biti nježnog i toplog srca, pun lijepih osjećaja, pa ipak griješiti protiv ljubavi. Primjer koji sam već nekoliko puta spominjao jest tzv. "majčinska ljubav" - naravni osjećaj kojeg itekako treba držati pod kontrolom da se ne bi griješilo protiv one istinske ljubavi.

Naravno, tko je po prirodi hladniji trebao bi raditi na tome da postane topliji; i vice versa - žene, koje su po naravi nježnije, trebale bi svjesno raditi na tome da ne budu previše nježne i osjetljive.

Vrh

Naslov:
PostPostano: 15 lis 2008 08:12 
Odsutan

Prijatelju, slažem se sa Sterneovim riječima. Zato sam ti u osobnoj poruci i objasnio da razumijem da me u svom srcu nisi ni sudio, ali promisli malo kako zvuči kad ti netko kaže da imaš hladno srce. Srce je u pitanju, ej. Centar čovjeka o kome Isus stalno govori.

Citat:
Naravno, tko je po prirodi hladniji trebao bi raditi na tome da postane topliji; i vice versa - žene, koje su po naravi nježnije, trebale bi svjesno raditi na tome da ne budu previše nježne i osjetljive.

Prijatelju, samo nas Bog može promijeniti. Ako pak tebi ili kome drugome na forumu smetam ovakav kakav jesam, to nije moj problem nego toga tko me želi mijenjati. Ako nekoga želimo mijenjati i ne prihvaćamo ga kakav jest, jedno je sigurno - sudimo ga!
Kako ti napisah: nemam se potrebe nikome na forumu ispričavati zbog toga što sam i kakav sam.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 167 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]