www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 26 lip 2025 17:27

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 12 pro 2008 07:19 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Božja riječ po sv. Pismu dolazi k nama.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj um i moje srce kako bih odgovorio na poticaje evanđelja.
Da volim bližnje kao sama sebe.
Da se brinem za svoju braću i sestre u Kristu.

Mt 11,16-19

Reče Isus okupljenima: "A komu da prispodobim ovaj naraštaj? Nalik je djeci što sjede na trgovima pa jedni drugima dovikuju: 'Zasvirasmo vam i ne zaigraste, zakukasmo i ne zaplakaste.' Doista, dođe Ivan. Nije jeo ni pio, a govori se: 'Đavla ima.' Dođe Sin Čovječji koji jede i pije, a govori se: 'Gle, izjelice i vinopije, prijatelja carinika i grešnika!' Ali opravda se Mudrost djelima svojim."
Što mi želiš reći, Gospodine?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 12 pro 2008 07:21 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Od osuđivanja nas oslobodi Gospodine.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 12 pro 2008 07:22 
Odsutan

Kada nam nešto ne ide u prilog ili ne volimo što se događa, zar onda ne prosuđujemo ljude krivo? Ili im pripisujemo ono što ne volimo na sebi ili je dio naše naravi. Isus gleda više na to što ljudi čine jedni drugima nego što kažu. Ovo nije lagan dio evanđelja nad kojim trebamo moliti. No, ako se usredotočimo na Isusa i Ivana, možemo se izdići iznad onoga što ljudi o njima govore, a bolje razumjeti što njihova djela govore o njima: slijepi progledaju, hromi hodaju, a sloboda je dar ljudskomu srcu.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 pro 2008 08:33 
Odsutan

Gospodine, postao si čovjekom da bi razgovarao sa mnom;
hodao si ovom zemljom i radio; podnosio si vrućinu i hladnoću.
Vrijeme koje si proveo na zemlji bilo je ispunjeno brigom za ljude.
Liječio si bolesne, uskrisivao mrtve; a ono najvažnije - spasio si me od smrti.

Mt 17,10-13

Upitaše učenici Isusa: "Što dakle pismoznanci govore da prije treba da dođe Ilija?" On im odgovori: "Ilija će doduše doći i sve obnoviti. No velim vam: Ilija je već došao, ali ga ne upoznaše, već učiniše s njim što im se prohtjelo. Tako je i Sinu Čovječjemu trpjeti od njih." Tada razumješe učenici da im to reče o Ivanu Krstitelju.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 pro 2008 08:36 
Odsutan

Dijete koje ima doći ubrzo će započeti svoju patnju. Ikone na Istoku prikazuju jasle u obliku mrtvačkoga kovčega. Kolijevka je to realnija kada se križ nalazi u pozadini. Čitava života Isus je bio svjestan da će morati trpjeti, ali ne i sam; tu je Ivan Krstitelj i mnogi drugi koji ga budu slijedili. Nasljedovanje Isusa jest izazov za sva naša područja života - kako ljubimo, kako se odnosimo prema siromašnima i ljudima u potrebi, dajemo li svoje vrijeme Bogu i za Božje stvari.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 pro 2008 07:40 
Odsutan

Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Marijin »Veliča« (Lk 1,46) molitva je nad kojojm se zadržava i razmišlja. Ona je odjek Anine pjesme iz 1 Sam 2,1. Smješta nas na granicu Staroga i Novoga zavjeta: ispunjena čežnjom za Starim i kušajući ispunjenje Novoga. U čitavoj povijesti spasenja ovo je trenutak nepomućene radosti. Marija nije trudna samo s djetetom, nego nosi u sebi i snove o slavnoj budućnosti. Mlada je majka pleplavljena zahvalnošću što je postala kanal Božje milosti prema čovječanstvu.

Ipak, molitva je ispunjena eksplozivnošću. Smjera na društvo u kojemu nitko ne želi imati previše dok drugi imaju premalo. Gladni su siti, a maleni su uzdignuti. Gospodine, neka nikada ne budem zadovoljan samo slatkom pobožnošću dok god ja imam više, a drugi imaju malo.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 pro 2008 07:42 
Odsutan

Sada čitam odlomak sv. Pisma koji je predviđen za danas.
Čitam polako
i zapažam rečenicu ili izraz koji mi nešto govori.

Iv 1,6-8.19-28

Bi čovjek poslan od Boga, ime mu Ivan. On dođe kao svjedok da posvjedoči za Svjetlo da svi vjeruju po njemu. Ne bijaše on Svjetlo, nego - da posvjedoči za Svjetlo.
A evo svjedočanstva Ivanova. Kad su Židovi iz Jeruzalema poslali k njemu svećenike i levite da ga upitaju: "Tko si ti?", on prizna; ne zanijeka, nego prizna: "Ja nisam Krist." Upitaše ga nato: "Što dakle? Jesi li Ilija?" Odgovori: "Nisam." "Jesi li Prorok?" Odgovori: "Ne." Tada mu rekoše: "Pa tko si da dadnemo odgovor onima koji su nas poslali? Što kažeš sam o sebi?" On odgovori:
"Ja sam glas koji viče u pustinji:
Poravnite put Gospodnji!
- kako reče prorok Izaija."
A neki izaslanici bijahu farizeji. Oni prihvatiše riječ i upitaše ga: "Zašto onda krstiš kad nisi Krist, ni Ilija, ni Prorok?" Ivan im odgovori: "Ja krstim vodom. Među vama stoji koga vi ne poznate - onaj koji za mnom dolazi, komu ja nisam dostojan odriješiti remenje na obući." To se dogodilo u Betaniji s onu stranu Jordana, gdje je Ivan krstio.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 pro 2008 07:45 
Odsutan

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog Pisma:

* U iščekivanju smo jednoga događaja. Kao na nogometnoj utakmici: kada se izvodi slobodan udarac ili kada se izvodi jedanaesterac - cijeli stadion je u iščekivanju nadajući se pogotku koji može odlučiti pobjednika. Ivan Krstitelj još je uvijek na sceni, usmjeravajući nas kamo trebamo gledati, gdje čekati i kako dočekati onoga koji dolazi. Toliko smo već navikli na Božić i dolazak Kristov da jedva imamo osjećaj napetosti i iščekivanja.
* Božić će doći i proći kao svake godine, a poslije će ljudi reći: Hvala Bogu, imali smo tihi Božić. Ali, Božić ne bi trebao biti tih. On treba eksplodirati radošću, kao kada voljeni tim postigne gol. On treba odjekivai smijehom i radošću roditelja čije je dijete rođeno. Božić treba biti glas brige, blagosti i ljubavi, glas dobra u pustinji ovoga svijeta.
* Ovo može biti tjedan iščekivanja - učiniti nešto da se što bolje pripraviš za Gospodinov dolazak. Učini nešto svakoga dana za siromahe, zahvali nekome iskreno što je ta osoba dio tvoga života, pristupi sakramentu pomirenja, pođi na misu dva ili tri puta tjedno, zamoli za oproštenje nekoga koga si povrijedio i oprosti onome tko je tebe povrijedio.
* Pripravi put Gospodinu, put iščekivanja pred nadolazećim Božićem. Onda nas Gospodin neće iznenaditi; tada Onaj koji dolazi neće biti nepoznat, tada ćemo imati ispunjen Božić i zbog svakoga pojedinog od nas netko će drugi imati sretniji Božić

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 pro 2008 07:08 
Odsutan

U trenutačnom stanju duha usredotoči se na današnji tekst s pouzdanjem.
Vjeruj da je Duh Sveti prisutan
i da te on može nadahnuti da otkriješ što ti ovaj današnji tekst govori.
Čitaj pažljivo i s razumijevanjem; osluškuj što se događa u tvome srcu.

Mt 21,23-27

I uđe Isus u Hram. Dok je naučavao, pristupiše mu glavari svećenički i starješine narodne te ga upitaše: "Kojom vlašću to činiš? Tko ti dade tu vlast?"
Isus im odgovori: "I ja ću vas jedno upitati. Ako mi na to odgovorite, ja ću vama kazati kojom vlašću ovo činim. Krst Ivanov odakle li bijaše? Od Neba ili od ljudi?" A oni umovahu među sobom: "Reknemo li 'Od Neba', odvratit će nam: 'Zašto mu, dakle, ne povjerovaste?' A reknemo li 'Od ljudi', strah nas je mnoštva. Ta svi Ivana smatraju prorokom." Zato odgovore Isusu: "Ne znamo." I on njima reče: "Ni ja vama neću kazati kojom vlašću ovo činim."

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 pro 2008 07:22 
Odsutan

Velika tajna obavija Isusa: odakle dolazi, zašto čini to što čini. Sve u vezi s njim potaknulo je ljude na razmišljanje, sumnju, ljudi su bili zbunjeni ili su pronašli vjeru. On hoće da prebiremo po njegovu životu i uživamo, čak i da ozbiljno odstranimo svaku sumnju. Molitva je naše dnevno uvrštenje - osobno ili zajedničko - u otajstvo i smisao Isusova života ovdje na zemlji. U njemu su nebo i zemlja povezani. U molitvi se nebo povezuje sa zemljom. Slava Bogu!

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]