www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 26 lip 2025 22:47

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 18 pro 2008 16:46 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 46 zahvala
Bog se poslužio suradnjom nas ljudi. Bog je – što je našem umu neshvatljivo – postao tako malen, da je trebao pomoć ljudi: trebao je Mariju, ženu iz naših redova, koja je bila spremna surađivati s Njime, Njemu se staviti na raspolaganje, trebao je Josipa: trebao je njihove ruke, njihovu zaštitu, njihovu vjernost i hrabrost. Oni su omogućili da Bog dođe k nama i bude s nama – Emanuel. Davno je to prorekao Izaija prorok, čusmo tu misao danas dvaput u misnim čitanjima: u prvom proročkom čitanju i u Matejevu evanđelju: «Evo djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel – što znači: S nama Bog!» (Iz 7,14b; Mt 1,23). Crkva to danas ponavlja kao svojevrsni refren, da to što bolje uočimo i upamtimo.
Bog ne čini suvišna čudesa, ali ona koja je učinio, tolika su da pred njima ostajemo zapanjeni. Zar možemo razumjeti kako to veliki Bog postaje običnim malim čovjekom? Kako se povezuje božansko i ljudsko u njemu? Ne shvaćamo to, ali možemo razumjeti nešto drugo, što je za nas još važnije, zašto se to događa, zašto Bog to čini. Zato jer nas toliko voli, da ne može gledati kako tonemo pod teretom grijeha i krivnje, kako lutamo ne pogađajući puta prema cilju. On želi skinuti s nas taj nesnosni teret, ali u suradnji s nama. To za nas nije mučna zadaća, nego radost što Bog ima toliko povjerenja u nas. Jer to znači da mi nismo nepopravljivo pokvareni, nego samo ranjeni. Bog se saginje nad nas da bi izliječio naše rane. I nađe među nama jednu koja odmah spremno reče: «Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po Tvojoj riječi». Stavila se Bogu na raspolaganje bez ikakvih uvjeta i bez oklijevanja, bez «ali» i «ako». A nije joj, kao ni zaručniku joj sv. Josipu, bilo sve jasno. Čusmo o tome danas u evanđeoskom odlomku. Ali Marija je znala da će Bog naći načina da izvrši što je zamislio. Iako Boga često ne možemo razumjeti, vjernik može biti siguran da ne će učiniti ništa loše, niti će nas ostaviti same kad se nađemo u nevoljama. Ali, za to treba jaka i čvrsta vjera. Marija i Josip su je imali. Oni su nam stavljeni za uzor u ovo radosno predbožićno vrijeme.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 19 pro 2008 07:22 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Bog govori svakome od nas osobno.
Trebam slušati kako bih čuo što mi želi reći.
Pročitat ću tekst nekoliko puta, a zatim ću slušati...

Lk 1,5-25

U dane Heroda, kralja judejskoga, bijaše neki svećenik imenom Zaharija iz razreda Abijina. Žena mu bijaše od kćeri Aronovih, a ime joj Elizabeta. Oboje bijahu pravedni pred Bogom: živjeli su besprijekorno po svim zapovijedima i odredbama Gospodnjim. No nisu imali djeteta jer Elizabeta bijaše nerotkinja, a oboje već poodmakle dobi. Dok je Zaharija jednom po redu svoga razreda obavljao svećeničku službu pred Bogom, ždrijebom ga zapade po bogoslužnom običaju da uđe u Svetište Gospodnje i prinese kad. Za vrijeme kađenice sve je ono mnoštvo naroda vani molilo. A njemu se ukaza anđeo Gospodnji. Stajao je s desne strane kadionoga žrtvenika. Ugledavši ga, Zaharija se prepade i strah ga spopade. No anđeo mu reče: "Ne boj se, Zaharija! Uslišana ti je molitva: žena će ti Elizabeta roditi sina. Nadjenut ćeš mu ime Ivan. Bit će ti radost i veselje i rođenje će njegovo mnoge obradovati. Bit će doista velik pred Gospodinom. Ni vina ni drugoga opojnog pića neće piti. Duha Svetoga bit će pun već od majčine utrobe. Mnoge će sinove Izraelove obratiti Gospodinu, Bogu njihovu. Ići će pred njim u duhu i sili Ilijinoj da obrati srce otaca k sinovima i nepokorne k razumnosti pravednih te spremi Gospodinu narod pripravan." Nato Zaharija reče anđelu: "Po čemu ću ja to razaznati. Ta star sam i žena mi poodmakle dobi." Anđeo mu odgovori: "Ja sam Gabriel koji stojim pred Bogom. Poslan sam da govorim s tobom i da ti donesem ovu radosnu poruku. I evo, budući da nisi povjerovao mojim riječima, koje će se ispuniti u svoje vrijeme, zanijemjet ćeš i nećeš moći govoriti do dana dok se to ne zbude." Narod je iščekivao Zahariju i čudio se što se toliko zadržao u Svetištu. Kad je napokon izašao, nije im mogao ništa reći pa zaključiše da je u Svetištu imao viđenje. Nastojao im se doduše izraziti znakovima, ali osta nijem. Kad se navršiše dani njegove službe, otiđe kući. Nakon tih dana zatrudnje Elizabeta, njegova žena. Krila se pet mjeseci govoreći: "Evo, to mi je učinio Gospodin u dane kad mu se svidje skinuti s mene sramotu među ljudima."
Što mi želiš reći, Gospodine?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 19 pro 2008 07:28 
Odsutan

Zaharija je zanijemio zbog pomanjkanja vjere. Izostanak vjere izolirao ga je poput otoka među rodbinom i kolegama svećenicima. Vjera nas povezuje u zajedništvo s mnogim drugim ljudima, drugih vjera i crkava. Bog nije nikada napustio Zahariju; rođenjem Ivanovim vjera mu se učvrstila i Bog ga je milostivo pogledao. Dijete nam često vraća vjeru tamo gdje ona nedostaje. Promatraj danas dijete, sjeti se djetinjstva i budi blizak životu, tajni, Bogu!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 pro 2008 08:23 
Odsutan

Sada čitam odlomak sv. Pisma koji je predviđen za danas.
Čitam polako
i zapažam rečenicu ili izraz koji mi nešto govori.

Iz 7,10-14

Gospod opet progovori Ahazu i reče mu: "Zaišti od Gospoda, Boga svoga, jedan znak za sebe iz dubine Podzemlja ili gore iz visina." Ali Ahaz odgovori: "Ne, neću iskati i neću iskušavati Gospoda." Tada reče Izaija: "Čujte, dome Davidov. Zar vam je malo dodijavati ljudima, pa i Bogu mom dodijavate! Zato, sam će vam Gospodin dati znak: Evo, začet će djevica i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel!"
Što mi želiš reći, Gospodine?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 pro 2008 08:30 
Odsutan

"Emanuel" - ime koje možemo ponavljati u molitvi u vremenu Došašća i Božića. Ako ga izgovaramo iz srca, u dodiru smo s Bogom koji je blizu. Bog nam je blizu poput zraka koji udišemo, prisutan u našim srcima. Sa svakim udahom u molitvi samo reci: "Emanuel". To je naša božićna dobrodošlica djetetu koji je Bog.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 pro 2008 17:29 
Odsutan

Bog dolazi čovjeku i postaje jedan od nas, a nas slabe i grešne učini Božjom djecom. Kao što je onda Bog došao nama po Mariji, tako i sada i uvijek dolazi svakome od nas, po vjeri.
Ni čime sami ne možemo zaslužiti to da nam Bog dolazi, baš nama se objavljuje i baš nas da traži - to je dar Božje milosti.
Marija je najbolja učiteljica vjere. Ona nas uči kako se otvoriti Duhu, kako biti pozoran i čuti glasnika kojeg nam Bog šalje da nam objavi što Gospodin ima za nas. Bio to neki čovjek koji nas potiče na dobra i gotovo neizvediva djela, bila to riječ Božja ili nenadana misao s kojom se jedno jutro probudimo - sve su to glasnici preko kojih nam se Bog objavljuje, preko kojih nam želi prići i utjeloviti se u nama.
Gotovo da ne možemo razumjeti što se to događa, iako jasno osjećamo Božju intervenciju u našemu životu. Pitamo se kako je to moguće da se Gospodin baš nama objavljuje, a ne nekome drugom koji nama izgleda bolji, vrijedniji i pametniji. Pitamo se, isto kao što je i Marija pitala kako je moguće da zaćme sina kada muža ne poznaje. Spoznaja Božjega nauma čini se nemogućom. No, trebamo biti poput Marije koje nije razumjela kako će se sve dogoditi, ali je spremno, u velikoj vjeri rekla: neka mi bude po Tvojoj riječi!
Upravo to Gospodin i od nas očekuje, ne da Ga razumijemo, ne da čekamo neko vrijeme kada ćemo biti spremni da Ga primimo u svoje živote, nego sada, upravo danas, ovoga Božića, da otvorimo svoja srca Duhu po kojemu će se On nastaniti u svetom hramu našega tijela. Želi da se otvorimo Duhu po kojemu ćemo poput Marije u ljubavi začeti Isusa u našim srcima.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 pro 2008 07:42 
Odsutan

Slika

U one dane usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu.Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iz svega glasa: "Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi. Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!" (Lk 1,39-45)

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 pro 2008 07:51 
Odsutan

Susrele se dvije rođakinje, dvije žene, dvije vjernice, dvije trudnice... Marija i Elizabeta. Kako se danas mi susrećemo? Kao vjernici, kao ljudi, kao braća i sestre u Isusu Kristu? Ako hoćemo dublje razmišljati, koliko se u nama prepoznaje da smo u Duhu Svetome, da nosimo i mi Isusa u svojem životu? Ili, ako hoćete, možemo razmišljati, kako se i zbog čega radujemo u našim susretima?

Marija je trudna i najvjerojatnije želi to priopćiti svojoj rođakinji. Želi joj i pomoći, budući da je Elizabeta u visokoj trudnoći. i
Elizabeta je zanijela u starosti. Marija, po Duhu Svetome. Znamo na koji način su te dvije žene došle do spoznaje o vlastitoj trudnoći. I kod jedne i kod druge je bila prisutna vjera. Po vjeri su i prihvatile volju Božju. Osobito Marijin odgovor, Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj Riječi, jest odgovor vjere i nade da od Boga možemo primiti samo dobro. Ta istina vjere trebala bi vrijediti za svakog čovjeka, a osobito za svakog vjernika kršćanina. A vrijedi li zaista? Koliko se puta u našem životu znade čuti kako nam je teško, kako nas je Bog ostavio i slično?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 pro 2008 08:14 
Odsutan

Božić ističe vjerovanje da je Bog u svakome od nas. Tu činjenicu možemo zanemariti ili Boga stvarno možemo pronaći u svima nama. Bog je često duboko skriven i djelotvoran je u svakome od nas za drugoga. U Marijinu posjetu Bog se približio Elizabeti u svakodnevnim kućnim trenutcima. Dani Došašća i Božića daruju nam prostor u koji trebamo dopustiti da uđe velika i vječna tajna te da postane dio našega života.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 22 pro 2008 07:42 
Odsutan

Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Evanđelja govore o Isusovoj sućuti, blagosti - riječ koja ima svoju težinu. To je daleko više nego puki osjećaj; ta je riječ označavala i djelotvornost, ljubav u praksi. Kada si nahranio mnoštvo, Gospodine, nisi poput mađioničara zamahnuo čarobnim štapićem i da je hrana pala s neba. Započeo si s onim što su učenici imali u svojim rukama: sedam kruhova i dvije male ribe. Gospodine, nauči me da se služim svime što mi je dano. Oslobodi me ugodnih osjećaja koji su nadomjestak za manjak učinkovita djelovanja. Neka nikada ne zaboravim da se ljubav iskazuje u djelima, a ne u riječima ili osjećajima. Odlukama mogu ispisati čitavu bilježnicu, a u isto vrijeme biti daleko od tebe.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]