www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 04 svi 2025 20:20

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 320 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 32  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 03 sij 2009 21:39 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 72 zahvala
berno napisao:
Na još jednom mjestu se spominje ta borba
Hošea 12, 3-7

Hoš 12, 3-7 Izraelom ima Jahve parnicu, kaznit će Jakova prema postupcima, vratit će mu po djelima njegovim. Već u krilu materinu brata je potisnuo, u snazi muževnoj s Bogom se borio. S Anđelom se borio i nadvladao ga, plakao je i zaklinjao ga. Našao ga je u Betelu i ondje mu je govorio. Da, Jahve, Bog nad Vojskama, Jahve je ime njegovo. Ti se dakle Bogu svojem vrati, čuvaj ljubav i pravednost i u Boga se svoga uzdaj svagda!

Ovaj nam odlomak to čak i bolje otkriva.

Hoš 12,5 S Anđelom se borio i nadvladao ga.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 sij 2009 21:43 
Odsutan

Svi su preskočili ovo prvo pitanje to me muči šta to znači smajlic24

Ps 62,12 Bog rekao jedno, a ja dvoje čuo:
U Boga je snaga! U tebe je, Gospode, dobrota!

Šta to znači:Bog rekao jedno, a ja dvoje čuo :?: smajlic24

:t4:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 sij 2009 09:07 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Citat:
Fran26 napisao:
Svi su preskočili ovo prvo pitanje to me muči šta to znači smajlic24

Ps 62,12 Bog rekao jedno, a ja dvoje čuo:
U Boga je snaga! U tebe je, Gospode, dobrota!

Šta to znači:Bog rekao jedno, a ja dvoje čuo :?: smajlic24

:t4:

:lol: Da bi se moglo dokučiti ovo što tebe muči treba pročitati cijeli psalam i iz konteksta shvatiti o čemu se radi.
Psalam pjeva o veličini Božjoj i o čovjekovoj slabosti, grješnosti i nesavršenosti. Čak i on (psalmist), koji se pouzdaje u Gospodina i kojemu je Gospodin ''pećina i utvrda'', ''hridina i spasenje''; u svojoj ljudskoj slabosti poruku Gospodnji ne može jasno razabrati: ''Bog rekao jedno, a ja dvoje čuo''.
Jer, kada god u Bibliji imamo tekstove u kojima Bog govori čovjeku ili razgovara s njime, ne treba odmah pomisliti da je taj razgovor iste naravi kao kada ti se netko iznenada javi i čuješ njegov glas.....
Vrlo često je taj Božji govor opisan: ''I dođe mi riječ Gospodnja....'' Nije to tek tako, palo mi napamet. Božji čovjek koji samuje da bi ''sreo'' Gospodina jasno razabire što je pravi govor i on ga na taj način i shvaća....
Dobro je imati na umu narav čovjeka koji je živio u sasvom drugačijim uvjetima. Vijesti, informacije, umna aktivnost bila je tako ''razrijeđena'' da se pratila i ocjenjivala svaka misal: njezina nakana, uzrok, porijeklo....
Nama, koji smo zaglušeni informacijama to zvuči kao znanstvena fantastika.
Posebna priča je život u pustinji... imaš osjećaj da si zrnce pijeska i moru prostora i tišine. Kad se izsprazne naši umni majmunizmi, svaka misao postaje mala objava....

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 sij 2009 19:13 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
dragi moj prijatelju,evo naš amadeus lijepo je objasnio kako bi trebalo "gledati"na svaku riječ i rečenicu napisanu...ovo što je tebe zaintregriralo,je dio književnosti kod Židova u ono vrijeme,a koje bibličari nazivaju "brojačnim izrekama"koje s e pak pojavljuju u cijeloj mudrosnoj književnosti...ne znam koliko će ti sada koristiti da ti dadem nekoliko odlomaka koji s enalaze u Bibliji,kako bi mogao usporediti s ovim redkom u Ps 62...ali evo...

Job 40
5Riječ rekoh - neću više započeti; rekoh dvije - al' neću nastaviti."

Izr 6
16Šest je stvari koje Gospod mrzi, a sedam ih je gnusoba njegovu biću:

Izr 30
15Pijavica ima dvije kćeri: "Daj! Daj!" Postoje tri stvari nezasitne i četiri koje ne kažu: "Dosta!"

Am 1
3Ovako govori Jahve: "Za tri zločina Damaska, za četiri zločina, odluka je neopoziva: jer su vrhli Gilead cijepom željeznim, 6Ovako govori Jahve: "Za tri zločina Gaze, za četiri zločina, odluka je neopoziva: jer odvedoše sve u izgnanstvo i Edomu predadoše, 9Ovako govori Jahve: "Za tri zločina Tira, za četiri zločina, odluka je neopoziva: jer predade sve izgnanike Edomu i nisu se sjetili bratskog saveza,

Iz 17
6ostat će samo pabirci; ili kao kad se otresa maslina: dvije-tri uljike sasvim na vrhu, četiri ili pet na granama drveta - riječ je Jahve, Boga Izraelova.

Mih 5
4On - on je mir! Ako Asirci provale u našu zemlju, ako stupe u naše dvore, podići ćemo na njih sedam pastira, osam narodnih knezova.

Job 5
19Iz šest će nevolja tebe izbaviti, ni u sedmoj zlo te dotaknuti neće.

Prop 11
2Podijeli sedmorici ili osmorici, jer ne znaš kakvo će zlo zadesiti zemlju.

Sir 23
16Dvije vrste ljudi umnažaju grijehe, a treća navlači na se srdžbu:

znači,kao što vjerojatno primjećuješ,te brojčane izreke,mogu biti načelo,mogu biti kao zagonetke,a vrlo često i kao usporedbe...stoga u tim tumačenjima,treba se prilogađavati vremenu u kojem su pisane riječi,povijesnim okolnoistima,književnim rodovima i naravno treenutnom nadahnuću pisca...imamo mnogo stvari koje nikada nećemo moći dokučiti i dokraja razumjeti,ali važno je da uvijek po milosti i Božjem naduhnuću,uspijemo donekle razumjeti i shvatiti,te u život primjeniti,ono što je važno za naše spasenje...a tu smo itekako važni mi,osobno s pomoćnim djelovanjem Duha Svetoga...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 sij 2009 20:59 
Odsutan

Hvala brat Amadeus :D i brat Joakim :D

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 sij 2009 17:47 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

U katoličkoj crkvi nema rastave braka nego dokazivanje da brak nije pravilno sklopljen jer nisu ispunjeni svi uvjeti.
Tako su razlozi za proglašenje braka nevaljanim: prisila, otmica, spolna nemoć,... posljednji i najčešći uzrok je emotivna nezrelost. U brak se ide bez razmišljanja i svijesti o preuzetim obavezama.
Pišem napamet pa sam izostavio podosta toga.
Postupak za utvrđivanje nevaljanosti braka podnosi se ženidbenom sudu one biskupije kojoj pripadaš.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 sij 2009 18:12 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Citat:
Fran26 napisao:
Draga braćo i sestre jedan odlomak iz biblije mi nije jasan već poduže vremena;

Ovo prvo je iz biblije koju imam doma piše ovako:
Post 6,4 Onda kada su se sinovi Božji ženili s kćerima čovječim,pa još i kasnije,i ove ime rađale djecu,živjeli su divovi na zemlji,gorostasi davnine preslavni junaci.

Biblija koja je na netu:www.katolici.org
Evo tu je prijevod te rečenice dosta drugačiji:
Post 6,4 U ona su vremena - a i kasnije - na zemlji bili Nefili, kad su Božji sinovi općili s ljudskim kćerima pa im one rađale djecu. To su oni od starine po snazi glasoviti ljudi.

Problem je što ja ne razumijem šta to znači niti iz prve rečenice a ni iz druge smajlic24 :t4:

:idea: Biblija je zbir knjiga (73) koje su nastajale u povijesno različitim vremenima, ali i neke pod utjecajem drugih kultura. Premda se cijela Biblija smatra nadahnutom, mi ju ipak čitamo u svjetlu objave Isusa Krista.
Tekstovi kao ovaj jasno ukazuju na porijeklo iz višebožačke kulture. Redaktor je samo božanstva spustio na pojam ''sinovi božji''
Takvih tekstova ima još, a oni su uz one koje je po moralnim načelima nadraslo Evanđelje i Novi Zavjet tek svjedoci vremena i kulture u kojoj su nastali.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 30 sij 2009 15:43 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Stvarno mi nije jasna ova rečenica iz evandjelja!!

Isus kaže:

45 Ne mislite, da ću vas ja tužiti Ocu! Vaš je tužitelj Mojsije, u koga se vi uzdate.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 30 sij 2009 15:53 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

10 Božjih zapovijedi...

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 30 sij 2009 17:13 
Odsutan

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
kretanje i mir napisao:
Stvarno mi nije jasna ova rečenica iz evandjelja!!

Isus kaže:

45 Ne mislite, da ću vas ja tužiti Ocu! Vaš je tužitelj Mojsije, u koga se vi uzdate.

.pa nije Isus moj dragi Gospodin cinkaroš..
..jer je baštinik Svetog Trojstva.. u kojem su Otac i SIN..jedno..
..i nalaze se U Duhu svetom,..
..ne dijele samo Jedno..a to je Očevo "..Ja jesam"

..dobro ja napisala agapi 10 zapovijedi..obuhvaćaju sve odnose svijeta..
..i to je to ..drž se toga ko smjernica..i to je put ka svetosti..

..ako zgriješiš..trk na ispovijed i Sv. pričest...da opet u Tijelu Kristovu..
..obnoviš..stanje duše,,..

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 320 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 32  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]