Brate, imaš ti pojma itekako

al evo da malo komentiram, filozofiram

nisam dugo...
Citat:
Treba znati da sklonost i privrženost, što ih duša ima prema stvorenjima, izjednjacuje dusu sa stvorenjem i koliko je jaca sklonost toliko je vise izjednacuje i cini slicnim stvorenju jer ljubav cini da su slicni oni koji se ljube. Koji ljubi stvorenje spušta se nisko kako je i ono i na neki nacin, jos niže, jer ljubav ne samo da izjednacuje nego i podreduje zaljubljenog onomu koga ljubi.
Bog nam je dao taj osjećaj zaljubljenosti baš zato da bismo u tom stanju postali spontaniji, pa i smotaniji
..zaljubljen čovjek spreman je sve učiniti za osobu koju voli, samo da joj udovolji

često je spreman učiniti i ono što
sa zdravim razumom nikad ne bi
U današnje, moderno vrijeme se to iskorištava, zloupotrebljava, iznakažuje

nažalost...
Kad nekog toliko voliš, postaješ mu sličan...laički rečeno...pokupiš njegove geste, poštapalice, pa i način razmišljanja...postaješ mu sličan
Što ti je srce više ispunjeno onom čistom ljubavlju, više postaješ podložan onomu koga voliš, predaješ mu se da tobom raspolaže, da na neki način manipulira, predaješ mu povjerenje i življenje
Tako možeš ljubiti samo onoga u koga si zaljubljen istinski, kome se želiš predati
Bližnjega ljubi kao sebe samoga, a još savršenije što možeš

je slijediti Isusovu zapovijed:
Iv 15,12 napisao:
Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!
Dati život svoj za prijatelja, najviše je što možemo dati
Ne ljubiš na isti način brata rođenoga, bližnjega (brata u Kristu) i ženu (s kojom u braku postaješ jedno)
Citat:
... jer se ljubav prema Bogu i ljubav prema stvorenju protive jedna drugoj i te dvije protivnosti ne mogu stajati skupa u istom subjektu.
Da, te dvije ljubavi su različite, jer Bog te ljubi savršeno i potpuno, a čovjek te ljubi nesavršeno i ograničeno...
Isto tako i ti, Bogu jedinome možeš dati sve svoje osjećaje, nesavršene kakvi jesu, a prema čovjeku ipak moraš biti oprezniji, jer Bog razumije i ono što ti sam ne, a čovjek se
boji onoga što ne poznaje, ljubavi koja nije onakva kakvom si ju on predstavlja...
Mogla bi o tom filozofirat, al ima i drugih, pa eto...nadam se da sam bar malo pomogla
BTB