www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 28 lip 2025 17:18

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 25 vel 2009 14:06 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 46 zahvala
Kao čin dobrote čovjeka prema bližnjemu, milostinja je za svu Bibliju prvenstveno nasljedovanje Božjih gesta – jer Bog je prvi pružio dokaze dobrote prema čovjeku. U SZ-u postoje vrlo stari propisani oblici milostinje: obveza da se jedan dio uroda ostavi za pabirčenje i paljetkovanje (Lev 19,9; 23,22), zatim, trogodišnja desetina u korist onih koji nemaju vlastite zemlje - levit, tuđinac, sirota, udovica (Pnz 14,28).
Milostinja ne smije biti puko čovjekoljublje, nego čin vjere – zato je često povezana s izuzetnim bogoslužnim svetkovanjima (2 Sam 6,19; Neh 8,10sl). Zato ona dopire do samoga Boga (Izr 19,17).
S Kristovim dolaskom milostinja je zadržala svoju vrijednost, ali je uvrštena u novu ekonomiju koja joj je dala novi smisao. Isus traži da se ona dijeli u potpunoj nesebičnosti (Mt 6,2-4), da se ništa ne očekuje natrag (Lk 6,35; 14,14), bez ikakva računanja (Lk 6,30).
Ne postoji nikakva “tarifa”: Ivan Krstitelj je, čini se, desetinu zamijenio polovinom (Lk 3,11), a Zakej to stvarno i provodi (Lk 19,8).
Isus smatra da je milostinja izvor nebeske nagrade (Mt 6,4), i tu nije posrijedi nikakvo računanje ni stvaranje kapitala nagrade (usp. Mt 25,31-46). Učenik je pozvan da dade milostinju i to prvenstveno da bi mogao slijediti Isusa (Mt 19,21//).
U praksi prve Crkve milostinja postaje znak jedinstva Crkve, to postaje diakonía = služenje (v. 2 Kor 8,4; 9,1.12sl) i leiturgîa = bogoslužje (2 Kor 9,12).

Slika

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 vel 2009 07:29 
Odsutan

(Mt 16,24-28; Mk 8,34-9,1; Iv 12,25-26)

23A govoraše svima: "Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. 24Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti. 25Ta što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije, a sebe samoga izgubi ili sebi naudi?"

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 vel 2009 07:56 
Odsutan

Zahvaljeno je: 3 zahvala
Tada pristupe k Isusu Ivanovi učenici govoreći: "Zašto mi i farizeji postimo, a učenici tvoji ne poste?"
Nato im Isus reče: "Mogu li svatovi tugovati dok je s njima zaručnik?
Doći će već dani kad će im se ugrabiti zaručnik, i tada će postiti!"

Mt 9,14-15

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 vel 2009 18:36 
Odsutan

Tada pristupe k njemu Ivanovi učenici govoreći: "Zašto mi i farizeji postimo, a učenici tvoji ne poste?" Nato im Isus reče: "Mogu li svatovi tugovati dok je s njima zaručnik? Doći će već dani kad će im se ugrabiti zaručnik, i tada će postiti!"
Mt 9, 14 - 15

Formalizam! Koliko ima u meni, oko mene formalizma. Tijelo bez duše, bez srca, bez života. I u mom vjerničkom životu koliko ima formalizma. Zato je i sve tako neefikasno. Iskreno stani pred sebe - kakova je molitva, euharistija....? Formalizam je najopasniji za život, onemogućava nam da doživimo svoju osobnost.

Gospodine, otvori moje srce u ovo korizmeno vrijeme da me zahvati duh korizme a ne samo forma.
Gospodine, otvori nase srce u ovo korizmeno vrijeme svakom članu foruma TT da ga zahvati duh korizme a ne samo forma.

Slika

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 vel 2009 21:44 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Zaista ,kao sto se patnje Kristove preobilno izlijevaju na nas,tako preobilna biva i nasa utjeha po Kristu.
2 Korincanima 1,5[/b][/i]

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 vel 2009 07:12 
Odsutan

Nakon toga iziđe i ugleda carinika imenom Levija gdje sjedi u carinarnici. I reče mu: "Pođi za mnom!" On sve ostavi, usta i pođe za njim.

I Levi mu u svojoj kući priredi veliku gozbu. A s njime bijaše za stolom veliko mnoštvo carinika i drugih. Farizeji i pismoznanci njihovi negodovahu i govorahu njegovim učenicima: "Zašto s carinicima i grešnicima jedete i pijete?" Isus im odgovori: "Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje."

Lk 5,27-32

Svima nam je Gospodin rekao "Pođi za mnom". Da li smo ostavili svoj prijašnji život, grijehe, navike, ...... ustali i pošli za njim? Da li smo mu u svom srcu priredili veliku gozbu i pozvali sve svoje prijatelje da im pokažemo Gospodina?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 01 ožu 2009 10:07 
Odsutan

Mk 1,12-15

I odmah ga Duh nagna u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu. A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: "Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!"

U ovo korizmeno vrijeme imamao priliku ući u svoju pustinju, osamiti se, odvojiti se od briga, svakodnevnih poslova... Pogledati sa kojim ćemo se to zvijerima susresti u sebi i sa kojim anđelima. Budimo djeca svoga Oca i uz njegovu pomoć izmolimo pobjedu, da bolji i čistiji idemo dalje.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 01 ožu 2009 19:09 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
jedno između inih razmišljanja..interesantno,da jedino Luka i Matej pišu o tome kako je sotona iskušavao Isusa,dok kod Marka kao što vidimo, ne možemo baš puno saznati..sotona izgleda nije baš puno mario za Isusa,tko je on,i jeli on doista tako velik,nije mu stalo do toga da vidi kako Isus skače s vrha hrama,bolili ga briga može li Isus izdržati bez hrane,iako bi mu bilo najdraže da Isus umre od gladi,već ga jedino tangira i stalo mu je da tog Isusa u pustinji odvrati od otkupiteljskog plana...no,nema šanse,Isus se nije od toga plana ni na koji način dao odvratiti...

ista stvar je i s nama danas...jedino što sotona želi,to je da nas, na svaki mogući način odvrati od plana što Bog ima s nama...siguran sam,dapače uvjeren,da bi svaki od nas,da nam se on kojim slučajem pojavi u naravnom obličju u kojem je,da bismo ga odmah otjerali...no,njegova lukavost i skrivanje pod plaštem ajmo reći dobrote,polučuje itekkao nažalost "pozitivne učinke"u njegovu korist..

ima jedna stvar koju baš i ne primjećujemo...naime sotona s nama ima kratkoročne ciljeve,jer nas na taj način odvlači od dugoročnih...koliko puta kažemo..samo da nam je urediti još garažu,i više sigurno nećemo raditi nedjeljom...ili pak, samo da još nabavimo opremu za stan pa ćemo se onda tek vjenčati...ili čekaj,samo daj da vidimo taj big brother iliti farmu ili kakav triler,pa ćemo onda ići moliti i poći na spavanje(moš mislit')...vjerujem da takovih i sličnih,"samo još ovo"ima u našim životime ohoho,tako da ono drugo nikad u biti ne dođe na red...

i tu je njegova prednost..on znade da ne može postići sve odjednom,stoga s e zadovoljava ovakovim malim uspjesima,nadajući se da će s vremenom postati sve veći...jer,jedanput slagati ne može biti ništa loše,maznuti koju kunu ili dvije ne smatramo krađom,ako kojim slučajem jedne nedjelje nisam bio na misi,zbog toga se sigurno neće srušiti crkveni toranj...

jedino šte će se u svakom slučaju srušiti,to je ajmo reći zid koji stoji između onoga što se smije i onoga što se ne smije...i naravno,na kraju više grijeh nema,ne postoji.. :cry: sve će biti dozvoljeno,nestat će razlike između dobra i zla...

i samo još da potvrdim,da ovaj smradonja,bilo na ovaj ili onaj način nastoji i želi nas odvratiti od planova koje Bog ima s nama,upravo kao što je to želio postići s Isusom..tamo nije uspio..a hoćemo li, ti,ja i mi svi dopustiti da mu to uspije s nama???

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 01 ožu 2009 19:18 
Odsutan

Zahvaljeno je: 0 zahvala
:grlim te: :lol: LIJEPO ZBORIŠ JOAKIME BTB

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 02 ožu 2009 07:42 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Ušli smo u korizmeno vrijeme i jedno od pitanja koje možemo postaviti bilo bi smisao posta. Ima li post za nas, danas, ikakav smisao? Ima. Od nas se traži da preispitamo svoj odnos prema hrani i piću. Isus je volio jesti sa svojim prijateljima i zato su mu obroci bili važni. Za obitelji također, obroci su vrijeme kada djeca gledaju i slušaju svoje roditelje i obratno. Zajednički obiteljski obroci u opasnosti su da jednostavno nestanu: restorani brze prehrane, gledanje televizije... nažalost, kod mnogih je, iako za obiteljskim stolom jedu, televizor uključen i umjesto da komuniciraju međusobno, članovi obitelji »komuniciraju« jedino s televizorom. Isto je i s mobitelima: ljudi razgovaraju na daljinu i tako umanjuju međusobnu prisutnost. Za obitelji bi bilo doro da donesu korizmenu odluku da će barem jednom tjedno biti svi zajedno za stolom bez televizora i mobitela, imati zajednički obrok, slušati jedni druge, sjediti u miru, osjetiti važnost drugih članova obitelji.

U trenutačnom stanju duha usredotoči se na današnji tekst s pouzdanjem.
Vjeruj da je Duh Sveti prisutan
i da te on može nadahnuti da otkriješ što ti ovaj današnji tekst govori.
Čitaj pažljivo i s razumijevanjem; osluškuj što se događa u tvome srcu.

Mt 25,31-46

"Kad Sin Čovječji dođe u slavi i svi anđeli njegovi s njime, sjest će na prijestolje slave svoje. I sabrat će se pred njim svi narodi, a on će ih jedne od drugih razlučiti kao što pastir razlučuje ovce od jaraca. Postavit će ovce sebi zdesna, a jarce slijeva. Tada će kralj reći onima sebi zdesna: 'Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni.' Tada će mu pravednici odgovoriti: 'Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?' A kralj će im odgovoriti: 'Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!' Zatim će reći i onima slijeva: 'Odlazite od mene, prokleti, u oganj vječni, pripravljen đavlu i anđelima njegovim! Jer ogladnjeh i ne dadoste mi jesti; ožednjeh i ne dadoste mi piti; stranac bijah i ne primiste me; gol i ne zaogrnuste me; bolestan i u tamnici i ne pohodiste me!' Tada će mu i oni odgovoriti: 'Gospodine, a kada te to vidjesmo gladna, ili žedna, ili stranca, ili gola, ili bolesna, ili u tamnici, i ne poslužismo te?' Tada će im on odgovoriti: 'Zaista, kažem vam, što god ne učiniste jednomu od ovih najmanjih, ni meni ne učiniste.' I otići će ovi u muku vječnu, a pravednici u život vječni."
Što mi želiš reći, Gospodine?

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog Pisma:

* Gdje je Bog? Kako ga mogu pronaći? Ovakva se pitanja danas često postavljaju, a ljudi su ih postavljali i Isusu. On u evanđelju daje odgovore, ali najsnažniji odgovor u evanđelju nalazi se u slici posljednjega suda. Isusa pronalazimo u najsiromašnijima od siromašnih. Što činimo njima, činimo njemu. Odgovor ljudi na ovu Isusovu usporedbu bio je potpuno iznenađenje - kao što bi bio i naš da je čujemo prvi put. Isus je tu usporedbu morao izreći zbog njih. Dok moliš, pokušaj zamisliti ljude u potrebi i zapazi u njima svjetlo i potrebu Isusa Krista.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]