www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 28 lip 2025 11:56

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 02 ožu 2009 08:04 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala

kmkmmm...ovaj prizor što ga danas u crkvi čitamo,milsim da je jedinstven i neponovljiv,i jedino bih ga osobno, mogao usporediti još s prizorom slike stvaranja,ali milsim d a po značenju,nema mu usporedbe..

ajme zamislite samo stvarnu činjenicu..u onaj dan..pazite u onaj dan,a taj dan jednom mora doći,kad-tad,sabrat ćemo se svi na jednom mjestu i tu će se odlučivati o našoj sudbini,vječnoj sudbini..ajojo...

sada meni naviru misli...hoće li se doista tek tada odlučivati?..ili će se samo obznaniti ono što je već ranije bilo odlučeno...?i svi ćemo biti mi okupljeni i zdesna i slijeva...na to će nas mjesto Sin čovječji postaviti tek toliko da se znade...jer,ako ćemo istini za volju,osobno vjerujem,a vjerujem da i većina vas tako razmišlja,to svoje mjesto,bilo zdesna ili slijeva,svatko ponaosob određuje,nigdje drugdje već na ovom svijetu,sada, tu gdje živim...

svaki od nas je na neki način doživio susret s Bogom,bilo u prirodi,u crkvi,u zanosnoj molitvi,u nekoj dobroj duhovnoj pročitanoj knjizi ili tko zna već gdje...ali dopustite mi,vjerujem da Isusa baš i neće puno to zanimati...takovo mi razmišljanje daje za pravo upravo ovaj dio pročitanog odlomka evanđelja...

vjerujem da će ga isključivo zanmimati,jesmo li Boga vidjeli ili susreli u gladnom,žednom,bolesnom,promrzlom,zapostavljenom,siromašnom čovjeku i naravno jesmo li u tom susretu u svom džepiću iliti srcu,imali komadić kruha,čašu vode,toplu odjeću,koju lijepu riječ,ili pak nismo...

e sada bih ja još imao neka pitanja za postaviti ali bolje mi je da šutim...za danas bit će mi dostatno i ove refleksije,a da budem iskren,kada se dublje zamislim,ponekad mi se čini,da nekako u svojoj ograničenosti i slabosti,nekako više naginjem lijevoj,negoli desnoj strani, što je znak da i u ovoj korizmi,moram pod hitno stremiti i preći na drugu stranu-desnu!!!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 02 ožu 2009 08:42 
Odsutan

Zahvaljeno je: 3 zahvala
Ne možemo ljubiti nekog zamišljenog Boga koji je u našoj mašti stvoren. Ljubav prema Bogu je svakidašnja ljubav prema bližnjemu. Bližnji je onaj kojemu je potrebna pomoć, a mi smo u prilici da mu pomognemo.
( Ako ima nas troje djece i otac nam je bolestan, ne mogu reći sebi: Neka mu pomognu moj brat i sestra i oni su njegova djeca. U tom slučaju moj otac meni nije bližnji. )

Bližnjega možemo naći na svakom koraku i u svakoj situaciji. Pa kad mu pomognemo, jarci će nas pitati: A zašto ti baš moraš uvijek pomagati?, a mi ćemo im odgovoriti:
Tko, ako ne ja? Kada, ako ne sada?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 ožu 2009 07:29 
Odsutan

Sada čitam odlomak sv. Pisma koji je predviđen za danas.
Čitam polako
i zapažam rečenicu ili izraz koji mi nešto govori.

Mt 6,7-15

"Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete. Vi, dakle, ovako molite: 'Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji! Kruh naš svagdanji daj nam danas! I opusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim! I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zloga!' Doista, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupke, otpustit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupaka."
Što mi želiš reći, Gospodine?

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog Pisma:

* Molitva nas uključuje u davanje hvale Bogu i u želju da se vrši njegova volja i dođe njegovo kraljevstvo na zemlju. U molitvi tražimo ono što nam je potrebno za dan, za milost oproštenja za sebe i druge te da ostanemo na putu ljubavi i naših uvjerenja. To je glavni dio Isusove molitve; dnevna nas molitva uključuje u to dok rastemo na sliku Isusova srca.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 ožu 2009 07:08 
Odsutan

Božja Riječ nam dolazi po Sv. pismu.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj razum i srce da odgovorim na poruku evanđelja:
da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

Lk 11,29-32

Kad je nagrnulo mnoštvo, poče im Isus govoriti: "Naraštaj ovaj naraštaj je opak. Znak traži, ali mu se znak neće dati doli znak Jonin. Doista, kao što je Jona bio znak Ninivljanima, tako će biti i Sin Čovječji ovomu naraštaju. Kraljica će Juga ustati na Sudu s ljudima ovog naraštaja i osuditi ih jer je s krajeva zemlje došla čuti mudrost Salomonovu, a evo ovdje i više od Salomona! Ninivljani će ustati na Sudu s ovim naraštajem i osuditi ga jer se obratiše na propovijed Joninu, a evo ovdje i više od Jone!"

* Jona je bio čovjek uskih vjerskih shvaćanja, netolerantan prema Božjemu postupku prema ljudima poganskoga grada. Ipak, ljudi su mu povjerovali. Isus je time rekao da su ljudi poganskoga grada imali veću vjeru nego ljudi kojima je govorio. On traži barem onoliko mudrosti u poslušnosti njegovoj riječi koliko su je imali stanovnici Ninive koji su slušali Jonu. Molitva je vrijeme u kojemu raste naša vjera u Boga.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 ožu 2009 09:18 
Odsutan

Jon 3
1Riječ Jahvina dođe Joni drugi put: 2"Ustani," reče mu, "idi u Ninivu, grad veliki, propovijedaj u njemu što ću ti reći." 3Jona ustade i ode u Ninivu, kako mu Jahve zapovjedi. Niniva bijaše grad velik do Boga - tri dana hoda. 4Jona prođe gradom dan hoda, propovijedajući: "Još četrdeset dana i Niniva će biti razorena." 5Ninivljani povjerovaše Bogu; oglasiše post i obukoše se u kostrijet, svi od najvećega do najmanjega. 6Glas doprije do kralja ninivskoga: on ustade s prijestolja, skide plašt sa sebe, odjenu se u kostrijet i sjede u pepeo. 7Tada se po odredbi kralja i njegovih velikaša oglasi i objavi u Ninivi: "Ljudi i stoka, goveda i ovce da ne okuse ništa, ni da pasu, ni da vodu piju. 8Nego i ljudi i stoka da se pokriju kostrijeću, da glasno Boga zazivlju i da se obrati svatko sa svojega zlog puta i nepravde koju je činio. 9Tko zna, možda će se povratiti Bog, smilovati se i odustati od ljutoga svog gnjeva da ne izginemo?"

heeheh..ovo čitanje je baš kao naručeno za ovo korizmeno vrijeme..ljudi moji kad malo bolje promislim a je ovaj naš Bog i pravi odgajatelj sa pravim pedagoškim pogledom :D ...

svi znademo i čitamo..stanovnioci Ninive očito su živjeli u grijehu..Bog im prijeti kaznom,ali im istovremneo nudi mogućnost obraćenja..oni pak ipak povjerovaše Bogu,oglasiše post i obukoše se u kostrijet,svi do jednoga,od kralja do najmanjeg..vidjevši to,Bog se "predomisli"...

rekli bi stručnjaci,da Božja odluka da razori grad nije bila konačna,već ajmo reći,pogodbena...a napose,ono što me posebno fascinira,odgojna..činjenica je odvajkada,Bog ne želi smrti grešnika..jedino što o0n želi,to je da čini pokoru i da s e obrati..da bi to postigao,najprije je htio odgojiti samog Jonu,u smislu da ne osuđuje grješnike,da ne bježi od njih,već da s e odazove Božjem pozivu i pomogne im da s e vrate k Bogu...interesantno...vrlo mudro..

to vrijedi,takove "odgojne mjere" i za same Židove kao narod,ali za sve nas,danas...kao što oni ne smiju zaboraviti činjenicu,da nisu nimalo zaslužni za to što su izabrani narod,kao i svi mi na darovima koje dobismo,jer Bog Stvoritelj svega,ljubi i "izabrane i neizabrane"..i svi s e mi jedino možemo radovati tom daru,ali nitko od nas nema pravo osuđivati one koji taj dar nisu primili...

stoga,Ninivljani,iako bijahu pogani i veliki grješnici,znači oni "neizabrani",obratiše se na prorokovu riječ,dajeći svima nama ostalima primjer,kako Bog ljubi svakoga koji se odazove Njegovu pozivu,i slijedi Njegove naputke...eto,baš mi je pasalo jutros napisati ovo i podijeliti s vama mojke raspoloženje...o evanđelju,samo nekoliko riječi u drugom postu :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 ožu 2009 08:20 
Odsutan

U trenutačnom stanju duha usredotoči se na današnji tekst s pouzdanjem.
Vjeruj da je Duh Sveti prisutan
i da te on može nadahnuti da otkriješ što ti ovaj današnji tekst govori.
Čitaj pažljivo i s razumijevanjem; osluškuj što se događa u tvome srcu.

Mt 7,7-12

"Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se. Ta ima li koga među vama da bi svojemu sinu, ako ga zaište kruha, kamen dao? Ili ako ribu zaište, zar će mu zmiju dati? Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac vaš, koji je na nebesima, dobrima obdariti one koji ga zaištu! Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci."

* U činu molitve primamo nešto od Boga. Dok u molitvi otvaramo svoja srca Bogu, Božja se ruka otvara prema nama dajući nam dobre darove. Molitvu napuštamo s pojačanom vjeron, nadom i ljubavlju koje su Božja utjeha. Vrijeme provedeno u molitvi nije izgubljeno: svaka je molitva u službi ljubavi, a molitva u nama povećava našu sposobnost da ljubimo.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 ožu 2009 08:07 
Odsutan

Bog govori svakome od nas osobno.
Trebam slušati kako bih čuo što mi želi reći.
Pročitat ću tekst nekoliko puta, a zatim ću slušati...

Mt 5,20-26

"Uistinu kažem vam: ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko.

Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne 'Glupane!', bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: 'Luđače!', bit će podvrgnut ognju paklenomu.

Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar.

Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu. Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjeg novčića."

* U molitvi možemo zastati ili se blokirati usredotočujući se na ljude koji su nas povrijedili i kojima teško možemo oprostiti. Da neke uvrjede budu oproštene, potrebno je čudo. Vrlo teške povrjede i nepravdu teško je oprostiti. Isus to zna. Učinak molitve može biti taj da dopustimo milosti da se vrati u prošlost, znajući da nas Bog u Isusu Kristu prati u našoj boli. Možemo moliti za milost da mognemo, ako ne odmah, barem ponekad oprostitti. »Griješiti je ljudski, oprostiti je božanski.« Velika se istina krije u ovoj izjavi.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 ožu 2009 08:19 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu.

Očisti Gospodine srce moje od srditosti, mržnje, predbacivanja, osuđivanja...Učini srce moje po srcu svome....smiluj se sluškinji svojoj..jer ako na grijehe Gospodine budeš gledao, tko će opstati Gospodine???

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 ožu 2009 08:00 
Odsutan

Božja riječ po sv. Pismu dolazi k nama.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj um i moje srce kako bih odgovorio na poticaje evanđelja.
Da volim bližnje kao sama sebe.
Da se brinem za svoju braću i sestre u Kristu.

Mt 5,43-48

"Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani? Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!"

* Riječi ljubavi i tolerancije prema našim neprijateljima i svima koji su nas povrijedili teške su. U molitvi možemo moliti za one koji su se loše ponijeli prema nama. Dopusti da u tvojoj mašti sunce zasja i nad njima. Oproštenje će doći prije ili kasnije. Isus je umro za sve ljude; na našemu mjestu, u Isusovoj smrti susrećemo sve one za koje je on umro. Bog zna da mi na svjetlo polako iznosimo naše najdublje povrjede. Bog je s nama u ljubavi, u povrjedama i neprijateljstvima našega života.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 ožu 2009 07:00 
Odsutan

Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Korizma odražava ritam našega duhovnog života, života između Tabora i Getsemanija, između preobraženja i agonije u vrtu. Postoji vrijeme kada nam se Bog ukaže, kao na brdu Tabor: molitva nam je laka, naše srce lagano. Osjećamo da smo voljeni i da smo sposobni voljeti. A onda, dogodi se vrijeme nesigurna rasta. Sjeti se usporedbe o neplodnoj smokvi (Lk 13,6) i vinogradara koji je rekao: "Gospodaru, ostavi je još ove godine dok je ne okopam i ne pognojim." Možemo osjetiti kako Gospodin to nama čini, osjećajući bol kada štihača zasiječe naše korijenje. Osjećamo se beskorisnima, nismo više najbolji i nikome od koristi, nismo uspjeli u najvažnijim stvarima koje smo pokušali: bilo da se radi o braku, duhovnomu pozivu, odgoju djece, poslu i karijeri. Život gubi svoj užitak. Ne možemo moliti. Ponekad osjećamo kako neki ljudi misle da bi svijet bio bolji bez nas.

Sv. Ignacije to naziva stanjem dezolacije pa savjetuje: »Sjeti se da će to proći. Nemoj ništa mijenjati, nego ostani čvrst i postojan u odluci koja te je vodila prije negoli su se navukli oblaci. Iskoristi milost koju ti Gospodin daje i moći ćeš se suprotstaviti svojim neprijateljima. U vremenu konzolacije razmišljaj kako ćeš se ponašati u vremenu dezolacije. I još žarče moli.« I tada ćeš postupno shvatiti da je tlo, koliko god smrdljivo bilo, ipak sveto i da i tamo možemo pronaći Boga. On maše lopatom i razastire gnoj koji će pospješiti rast.

Božja riječ po sv. Pismu dolazi k nama.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj um i moje srce kako bih odgovorio na poticaje evanđelja.
Da volim bližnje kao sama sebe.
Da se brinem za svoju braću i sestre u Kristu.

Mk 9,2-10

Nakon šest dana uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana i povede ih na goru visoku, u osamu, same, i preobrazi se pred njima. I haljine mu postadoše sjajne, bijele veoma - nijedan ih bjelilac na zemlji ne bi mogao tako izbijeliti. I ukaza im se Ilija s Mojsijem te razgovarahu s Isusom. A Petar prihvati i reče Isusu: "Učitelju, dobro nam je ovdje biti! Načinimo tri sjenice: tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu." Doista nije znao što da kaže jer bijahu prestrašeni. I pojavi se oblak i zasjeni ih, a iz oblaka se začu glas: "Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga!" I odjednom, obazrevši se uokolo, nikoga uza se ne vidješe doli Isusa sama. Dok su silazili s gore, naloži im da nikomu ne pripovijedaju što su vidjeli dok Sin Čovječji od mrtvih ne ustane. Oni održaše tu riječ, ali se među sobom pitahu što znači to njegovo "od mrtvih ustati"

* Učenici su vidjeli stvarnoga Isusa. Bilo je to nekoliko sati koje neće nikada zaboraviti. Kada kasnije budu promatrali Isusovo izmučeno lice i tijelo koje umire na križu, sjetit će se ovoga dana i pamtit će ga do kraja života. Vidjeli su Isusa kao Sina Božjega i u njemu najbolji dio našega čovještva. Isusova je slava slava ljubavi - ljubavi sve do smrti - i u njemu ljubav Oca i Duha Svetoga.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]