googlajući, na jednom forumu sam našao jako zanimljiv članak koji se tiče ove konroverzne teme, pa ga prenosim:
kao pastir pase stado svoje,
u ruke uzima jaganjce,
nosi ih u svome naručju
i brižljivo njeguje dojilice.
Iz 40,11
Dok počinjemo tražiti Božju objavu u počivanju u Duhu potrebno je postaviti Bogu nekoliko pitanja.
Počivanje u Duhu je u današnje vrijeme jedna proturječna tema koja se često spominje – rasprave unutar Karizmatskog pokreta.
Poput molitve u jezicima i ležanje na podu je privuklo pozornost.
Napisano je vrlo malo o tome-neistraženo područje.
To je karizmatski dar barem djelomice- dvostruka karizma:
-mogućnost jeke molitve nad čovjekom i mogućnost primanja dara.
«Bilo da je riječ o iznimnijima ili onima jednostavnijima i rasprostranjenijima, valja ih primiti zahvalno i utješno jer su pogodni i prilagođeni potrebama Crkve.
Katolici se okreću Crkvi radi vodilje i razlikovanja, prepoznajući u njoj od Boga darovan autoritet.»
Dogm. Konst. o Crkvi,§12
I mi smo upoznali ljubav
koju Bog ima prema nama
i povjerovali joj.
Bog je ljubav
i tko ostaje u ljubavi,
u Bogu ostaje, i Bog u njemu.
U ovom je savršenstvo
naše uzajamne ljubavi:
imamo pouzdanje na Sudnji dan
jer kakav je on,
takvi smo i mi u ovom svijetu.
1Iv 4, 16-17
« …samo počiva u Duhu….» riječi su jedne osobe koja je bila u «društvu» gdje jedna osoba iznenada pala na tlo preplavljena Duhom Svetim.
To je snažno sredstvo ozdravljenja kod većih skupina. Da to se događa većinom na seminarima i susretima karizmatskih zajednica tako da je to od većine naših predragih duhovnih vođa neprihvaćeno samo zato što se to događa u gomili ljudi koja slavi Boga na jedan otvoreniji način. Gospodin ostvaruje ozdravljenje u kratkom vremenu. Osobe koje počivaju u Duhu često nisu svjesne koliko su bile na zemlji, misleći većinom da su na zemlji bile više sati a zapravo su bile možda svega nekoliko minuta, iako ima stvarno slučajeva kada osoba leži na podu i više sati.
Na seminarima najveća ozdravljenja upravo prilikom počivanja u Duhu
U prvoj Crkvi biskupi i svećenici branili i potiskivali molitvene skupine – molitva u jezicima, polaganje ruku… 1969. godine Američki biskupi ističu :»Molitvene skupine se moraju dopustiti jer imaju dobre plodove»
Pomanjkanje razumijevanja vodi do krivog shvaćanja i zloupotrebe.
Tada se pojavljuju pastoralni problemi.
Ljubljeni,
ne vjerujte svakom duhu,
nego provjeravajte duhove jesu li od Boga,
jer su mnogi lažni proroci izišli u svijet. 1 Iv 4,1
Najveći problem je taj što napadaju često osobe koje nisu doživjele. !!!!
Počivanje u Duhu je slatko nasilje – sila koja obara s nogu.
Sekte također nude ugodno vjersko iskustvo, spasenje i obraćenje, mjesto za spontanost, mjesto za osjećaje.
Ralph Marin – na nacionalnoj karizmatskoj konvenciji ističe d treba paziti da ne postanemo previše uštogljeni i da obnova ima proročansku funkciju koja tjera na promjenu i rast.
Župnici i svećenici ističu kako je potrebno nešto jer su ljudi gladni… jer ljudi traže….
James Hugs: srž problema predstavlja obraćenje , on naglašava karizmatske darove i krštenje u Duhu Svetom jer oni dovode do obraćenja, promjene srca i uma. Obraćenje jest promjena a promjene su uvijek rizične zastrašujuće i neugodne.
Matehew Linn: razlikuje «predevangelizacijski i postevangelizacijski» vid počivanja u Duhu. Prije se čovjek otvara da može slušati Božju riječ, a nakon toga da može donositi plodove.
Vjersko iskustvo je osjećaj i razina svijesti Boga koji izazivaju spontanu reakciju; nerijetko popraćeno objavom, nadahnućem, vizijom ili obraćenjem.
Svjedočanstva o počivanje u Duhu :
PREPLAVLJENOST DUKOM, PADANJE POD SILOM, POČINAK, BLAGOSLOV…
«Čini se da dok počivam u Duhu tjelesne i psihološke funkcije bivaju usporene dok se duhovna osjetljivost pojačava u doticaju s Gospodinom….»
Jedan psihijatar reče: «Čini se da je riječ o vanjskom očitovanju predaje nutarnjeg bića Gospodinu.»
Počivajući u Duhu osoba je intenzivno usmjerena na Gospodina.
Spontano padanje u Duhu je ono bez posrednika , a može biti i
posredovano- potaknuto.
Spominjemo se, Bože, tvoje dobrote
usred Hrama tvojega.
Ps 48,10
Jahve će te vodit' bez prestanka,
sitit će te u sušnim krajevima.
Iz 58,11
Dođite, prignimo koljena i padnimo nice,
poklonimo se Jahvi koji nas stvori!
7Jer on je Bog naš,
a mi narod paše njegove, ovce što on ih čuva.
Ps 95,6-7
Dragovoljna prostracija :
-Jedan od njih vidjevši da je ozdravio, vrati se slaveći Boga u sav glas. 16Baci se ničice k Isusovim nogama zahvaljujući mu. A to bijaše neki Samarijanac.
Lk 17,15-16
Zato prigibam koljena pred Ocem, 15od koga ime svakom očinstvu na nebu i na zemlji: 16neka vam dadne po bogatstvu Slave svoje ojačati se po Duhu njegovu u snazi za unutarnjeg čovjeka
Ef 3, 14-16
I ode malo dalje, pade ničice moleći: "Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša. Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti."
Mt 26, 39
Ne namjerna prostracija – a) duhovni sukob :
..kadli u pol bijela dana na putu vidjeh, kralju, kako s neba svjetlost od sunca sjajnija obasja mene i moje suputnike. 14Pošto popadasmo na zemlju, začuh glas što mi govoraše hebrejskim jezikom: 'Savle, Savle, zašto me progoniš? Teško ti se protiv ostana praćakati.'
Dj 26, 13-14
Što? Zar Apis pobježe?
Tvoj se Bik ne odrva?"
Da, Jahve ga obori!
Jr 46, 15
4Znajući sve što će s njim biti, istupi Isus naprijed te ih upita: "Koga tražite?" 5Odgovore mu: "Isusa Nazarećanina." Reče im Isus: "Ja sam!" A stajaše s njima i Juda, njegov izdajica. 6Kad im dakle reče: "Ja sam!" - oni ustuknuše i popadaše na zemlju.
Iv 18, 4-6
b)Preplavljenost u vrsti ekstaze:
I dok su trubili i pjevali složno kao jedan i jednoglasno hvalili i slavili Jahvu, podižući glas uz trube, cimbale i druga glazbala, hvaleći Jahvu "jer je dobar i jer je vječna njegova ljubav", oblak ispuni Dom Jahvin. 14Svećenici ne mogoše od oblaka nastaviti službe: slava Jahvina ispuni Božji dom!
2 Ljet 5, 13-14
8Ostadoh sam gledajući to veliko viđenje; onemoćah, lice mi problijedje, iznakazi se, snaga me ostavi.
9Začuh glas njegovih riječi, i kad razabrah glas, onesvijestih se i padoh licem na zemlju.
Dn 10, 8-9
Taj blijesak na sve strane bijaše poput duge što se za kišnih dana javlja u oblaku. To bijaše nešto kao slava Jahvina. Vidjeh, padoh ničice i čuh glas koji mi govoraše.
Ez ,1,28
To viđenje koje gledah bijaše kao viđenje što ga vidjeh kad dođoh da uništim grad i kao viđenje koje vidjeh na rijeci Kebaru. Padoh ničice.
Ez 43,3
Kad ga vidjeh, padoh mu k nogama kao mrtav. A on stavi na me desnicu govoreći: "Ne boj se! Ja sam Prvi i Posljednji,
Otk 1,17
Silna su djela Jahvina,
nek' razmišljaju o njima svi koji ih ljube.
Ps 111,2
Stanje ekstaze je čini se slično ali ne jednako današnjem iskustvu počivanja u Duhu.
Pentakostalci- naglašavaju padanje i prostraciju pred Bogom.
Kada slušamo o dramatičnim ozdravljenjima srca nam se još više pune glađu za Bogom.
Na vrutke me tihane vodi:
Neće više gladovat' i žeđati,
neće ih mučiti žega ni sunce,
jer vodit će ih onaj koji im se
smiluje,
dovest će ih k izvorima vode.
Iz 49,10
9Kušajte i vidite kako dobar je Jahve:
blago čovjeku koji se njemu utječe!
Ps 34,9
I Riječ tijelom postade
i nastani se među nama
i vidjesmo slavu njegovu
- slavu koju ima kao Jedinorođenac
od Oca - pun milosti i istine.
Iv 1,14
Počivanje se može dogoditi dok smo sami, u manjoj ili većoj skupini, dok stojimo, sjedimo ili ležimo. Sa i bez posrednika.
To je osjećaj bestežinskog stanja.
Blagi osjećaj mora do dubokog ozdravljenja i preobraženja. To je osjećaj silne ljubavi.
A Bog svake milosti, koji vas pozva na vječnu slavu u Kristu, on će vas, pošto malo potrpite, usavršiti, učvrstiti, ojačati, utvrditi.
1 Pt 5,10
Blagoslivljaj Jahvu, dušo moja,
i sve što je u meni, sveto ime njegovo!
Ps 103,1
Karl Rahner je rekao da će kršćanin budućnosti biti mistik ili ga uopće neće biti.
Prepreke za počivanje u Duhu:
-skeptičan stav -intelektualni pristup vjeri -strah od nepoznatog -strah od pada -strah od nesvjestice -strah od gubitka nadzora -pomanjkanje želje strah od Božje blizine -strah od predanja -tjelesne poteškoće: epilepsije, štap -negativne asocijacije na počivanje na leđima -ozbiljna emocionalna trauma -pomanjkanje pouzdanja u Boga -pomanjkanje povjerenja u ljude -trudnoća
-strah od mističnog iskustva -
Gospodin je Duh, a gdje je Duh Gospodnji, ondje je sloboda.
2 Kor 3,17
Ovo izlaganje sam napravio da bih malo približio pojam počivanja u Duhu.
Naravno da sve ovo nije palo s neba, naime ovo sam pripremio po knjizi:
POČIVANJE U DUHUkoju su napisali otac Robert DeGrandis SSJ i Linda Shubert , izdanje 2001. godine. Nisam siguran da postoji još koja knjiga ovakove vrste koja opisuje počivanje u Duhu na jedan ovako teološko- biblijski način. Ovo izlaganje posvećujem svima onima koju su to iskustvo doživjeli i onima koji će ga doživjeti.
Kako je istakao i otac Robert potrebno je obraćenje, da to je teško, ali kad se osoba obrati tada se nalazi na izvoru milosti.
Gospodnji Duh oslobađa kako kazuje posljednji citat.
BVB
|