Bok svima! Hvala vam na ful ljubaznom doceku i bas mi je drago kaj sam odma dobio hrpu pitanja! Nemojte se ustrucavat pitat jos, i kaj god.
Ajmo na odgovore:
ela bredi napisao:
2. Jesi li za sebe osobno pronašao dovoljno čvrstih dokaza da Bog ne postoji?
sluga napisao:
Musavi,da li si ti u potpunosti siguran da Bog ne moze postojati?
Jasno da ne mogu bit siguran. To je bitno naglasit. Ja sam vam agnostik i ateist

Iako se ta rijec danas cesto koristi za one koji "neopredijeljeni", uze znacenje je da mislis da je nemoguce znat da bog postoji ili ne postoji.
http://dictionary.reference.com/browse/agnosticismU tom smislu su i vecina vjernika agnostici - svi osim onih koji misle da je moguce
razumom dokazat postojanje boga, i to baš specificno njihovog.
Mozes bit agnosticni ateist ko ja (ne vjerujes u boga al ne mislis da se moze sigurno dokazat da ga ima ili nema),
agnosticni teist (vjerujes u boga ali ne mislis da se moze sigurno dokazat da ga ima ili nema),
ili samo agnostik (mislis da se ne moze sigurno dokazat da boga ima ili nema, a nisi se opredijelio ni za jedno misljenje).
Nije da sad zahtijevam da se koristi ta terminologija, pricajte kak ocete, al ocu rec da ni ja nisam upozno ateista koji misli da moze sa sigurnoscu dokazat da nema boga

Kao ateist dakle ne vjerujem ni u jednog boga, iako ne mislim da se moze dokazat da ga nema - isto ko sto ti ne vjerujes u npr. Zeusa. Ne moze se dokazat da ne postoje (ili da postoje) Zeus, Oziris, Višna, Odin, Djed Mraz, vampiri, jednorozi ili Domaći, ali ne vjerujem da postoje, isto ko ni vi (pretpostavljam

). Znaci zapravo samo vjerujem u jednog boga manje od vas, ali bez apsolutnih dokaza da ti bogovi u koje ne vjerujemo ne postoje.
Općenito, stvar je samo u tome da ne vidim razliku izmedju kršćanske priče i svih ostalih svjetskih mitova. Ti mitovi mogu bit zanimljivi i poucni i vrijedna su kulturna i umjetnička baština, ali ih se ne smatra istinitima iako nije da se moze s apsolutnom sigurnošću dokazat da su neistiniti.
S druge strane, mislim da postoje dva vrlo jaka argumenta da je bog kakvim ga se nalazi u kršćanstvu nemoguć:
dilema iz Eutifrona i
problem zla. Ne smatram da su apsolutno neoborivi - sve treba propitivat, a za raspravu sam uvijek - ali nisam cuo meni uvjerljive odgovore na njih.
ela bredi napisao:
1. Kako si postao ateist?
4. Jesi li ikada živio po svih 10 Božjih zapovijedi, budući da kažeš da si bio katolik?
Jesi li i ti bio samo "katolik na papiru", tj. nikad nisi dublje upoznao svoju vjeru?
Pa bio sam "mlaki" katolik, vjerovao u boga, nisam bas brijo na crkvu previse (s dosta stvari se nisam bas slagao ili mi se cinilo da to crkva nepotrebno izvlaci odnikud - tj. ne na temelju Isusovih rijeci). Ali privatno sam imao dosta vjere, iako mi to definitivno nije bio centar zivota. Al s druge strane dosta sam mozgao o religijskim pitanjima, i cito dosta knjiga. I danas su mi Tarkovski i Dostojevski omiljeni autori
Moglo bi se rec da sam zivio po 10 zapovjedi (u nekoj malo liberalnijoj interpretaciji njihovog znacenja), naravno uz povremene pogreske i krsenje svojih principa koje se svakom dese.
Onda sam u jednom trenutku odlucio da mi je glupo bit mlak, jer ako je krscanstvo istina onda je to nesto sta bi trebalo ucinit centrom zivota, a ako nije nema smisla bit "katolik na papiru". U svakom slucaju nesto sto bi trebalo pazljivo istrazit i odlucit se. U toku tog istrazivanja sam prvi put uz apologetiku iso pazljivo citat i ateisticke argumente, i sami Novi zavjet. I eto posto ateist

U osnovi mi je zakljucak bio da se krscanstvo ne razlikuje od ostalih religijskih mitova (po kvaliteti, povjesnoj utemeljenosti itd.), da postoje ozbiljni filozofski problemi s krscanskom koncepcijom boga, i da krscanstvo ima negativnih elemenata zbog kojih ne bih mogao bit krscanin, bar dok mi se te stvari ne pojasne.
Inćun napisao:
Evo nisam ni ja citao cijelu temu, ali je moje misljenje da je ateizam i ateisti jedna obicna lijenost i komotnost. Najlakse je tako, reci da nesto ne postoji i zivjeti u zabludi i van pravila koji bi te mozda sputavali u zivotu zatvarajuci oci pred cinjenicama i ogromnim brojem svjedocanstava....
Pa cuj, potrudio sam se istrazit sto sam bolje mogao, i donijet naiskreniji zakljucak koji sam mogao. I spreman sam raspravljat i predomislit se. Ne bi reko da sam lijen, bar sta se toga tice

Ne mislim ni da je ateizam lakši i da zivim van pravila. Zapravo je u neku ruku obrnuto - ako nema boga koji ce nakon svega svima pošteno presudit, ispravit sve nepravde i ucinit sve dobrim, onda je na meni, sada, da napravim sto god mogu, da se drzim svojih vrijednosti i da sam izbjegnem ili ispravim svoje greske. Nema nikog ko ce to napravit umjesto mene, a kad umrem vise necu imat prilike ista postic ili se iskupit ljudima koje sam povrijedio.
ela bredi napisao:
3. Kako je nastao čovjek, koja ti je teorija najbliža?
Evolucijom? Osim kreacionizma jel ima jos opcija uopce?

Il me pitas nesto drugo?
rebeka napisao:
U zadnje vrijeme mnogo se pise ,kako Anonimus Ateisti prijete Krscanima,srusiti sve crkve..Prijetnje ima i u Vatikanu ,i kod nas u Hr..Srbiji itd.
Primjer..Da li mozes nesto reci o ovome..Tko su ONI da li ti je nesto poznato..
Sori, nemam pojma o tome stvarno, nisam ni cuo da anonimus prijeti vatikanu. A ko su oni znam jos manje, ipak su oni anonimus

ela bredi napisao:
5. Kako si?
Super hvala!

A ti?
Eto, to je to zasad, slobodno pitajte potpitanja ak niste zadovoljni s odgovorima, ili dajte jos novih ak vas jos nest zanima!

P.S. Fran26, svidja mi se kaj imas Wittgensteinovu sliku.