www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 16 svi 2025 10:07

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 705 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 71  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Ateizam
PostPostano: 04 tra 2012 12:54 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 39 zahvala
Ovo moje i nema veze s temom, nisam sve čitala pažljivo, ali jesam nekako djelomično.... :D :D

Uglavnom, danas mi je čitanje ove teme prvi razlog za osmijeh.... :D :D

Jako, jako mi se sviđa Franovo pisanje.....i tako mi je drago čitati njegove rečenice...koje su za mene ponekad taaako humoristične i mislim da mu je Bog podario osobiti talent za biti duhovit.... :D :D :b101:
Tu ne mislim da sve one pametne stvari raznih autora koje navodi (i meni je drago da navodi, uvijek mi se sviđalo njegovo citiranje)..nego na njegove simpatične opaske...njegovo osobni način pisanja koji tako lijepo ubaci između svih onih lijepih citata...
Dragi Frane, dajem ti i više nego peticu iz jezičnog izražavanja!! :D :D (ta petica stvarno vrijedi, ipak sam prof. hrvatskog :wink: )
O trudu i studioznosti kojom pristupa svemu neću ni pisati, to je za svaku pohvalu.

Uz zadivljenost njegovim poznavanjem teologije i folozofije, ipak mi je još draža ta njegova duhovitost koju on tako fino ubaci između svih onih savršeno odabranih citata....

Frane dragi, samo tako nastavi!!!!

Nasmijala me i rečenica dragog nam ateista, tzv. Musavog :D :D , kad se lijepo ispričao što ga nije bilo nekoliko dana!! :D :D

Čim nađem vremena, pročitat ću sve detaljno...

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 04 tra 2012 13:32 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 64 zahvala
Zahvaljeno je: 40 zahvala
musavi napisao:
Da, "slobodna volja" je standardni odgovor, al povlaci hrpu pitanja. Evo nekih:

1. Zasto nismo stvoreni tako da svi "izaberu" raj? Zasto nas je bog stvorio takve da neki zavrse u paklu?

4. Sta stvarno oces rec da netko iskreno želi vjecni "plač i škrgut zubi"? Da to slobodno izabire? Nitko ne "zeli" u pakao na vjecne muke, eventualno ih zanesu neka "iskusenja" ili jednostavno ne vjeruju u krscanskog boga - a bog je tak koji ih je takvima napravio. Ne vidim zasto se ne bi moglo "birat" nakon smrti kad nam se sve lijepo objasni? Naravno, tad nitko ne bi izabrao pakao.

5. Dobro, bog tuk kao "postuje nasu slobodnu volju", isto ko i pljačkaš koji uperi pistolj u tebe i da ti izbor između smrti i toga da mu das novac. Pa ti onda slobodno biraj! Pitanje nije jel ti postuje slobodu volje, nego je li izbor koji ti daje ok. A po meni stavit nekog na vjecne muke nije nikako okej, a takav "izbor" je cisto nasilje i ucjena. Zakaj ne biramo nakon smrti kad se lijepo suocimo s bogom i znamo sve jasno, i onda oni koji boga ni tad ne zele nece ostat u vjecnim mukama, nego jednostavno mogu poc svojim putem, ili bar nestat zauvije.

Svi smo stvoreni kao čudesna i prekrasna bića, i vjerujem da svi imamo potencijala da dođemo u raj (iako, nismo svi u istoj situaciji, odrastamo u različitim okolnostima i sl.). Vjerujem da je put do raja teži put. Da je nekad puno lakše odabrati trenutno zadovoljstvo, trenutni užitak, i da na taj način odabiremo nešto drugo, umjesto raja (čistilište u namanju ruku). Kad bi te netko upitao jasno i glasno: Želiš li u raj ili pakao, pa normalno da bi svatko odabrao raj. Ali kad ti savjest kaže:nemoj to uraditi, to je loše za tebe, nemoj se opijati, nemoj iskorištavati cure za svoje niske strasti, idi na misu svaki dan, moli neprestano, čisti srce i dušu od loših stvari, .... onda će mnogi odustati od raja.... Ne moraš nužno poznavati Boga da bi znao da to nije ok. Ja imam prijatelja ateista koji me zadivljuju načinom života, i cijene sve one stvari koje čovjek treba cijeniti... Ali, uz Boga sve dobiva drugu dimenziju, uz Boga sve dobiva smisao, i patnja, i odricanje, i čitav život. To ne možeš razumom potpuno objasniti, to spoznaješ srcem. Uz Boga nema bezizlazne situacije, nema beznađa, očaja... On sve u tvom životu čini novim...

Želim ti obilje Božjeg blagoslova!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 05 tra 2012 10:26 
Odsutan

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 5 zahvala
sluga napisao:
musavi napisao:
A kao pitanje to nije tesko odgonetnuti, za ateiste: zlo i patnja postoje jer smo nesavrsena i ranjiva bica u svemiru kojeg nije briga za nas.

Jednosatvan odgovor nema sta.Bez uvrede ali kad sam imao 4 godine mozda bi ga progutao. :P

sluga napisao:
Sad bi te pitao ovo.

Zasto smo nesavrseni?
Zasto smo ranjivi?
Zato ne mozemo biti dobri ako hocemo?
Sto nas to vuce uvjek zlu?
Dali smo ne "bitni svemiru" ako smo na takvom lijepom planetu?
Zar ne bi bilo prirodno da covjek cuva svoj planet?
Sto nas to vuce da se unistavamo?
Zasto mi ne funkcijoniramo zajedno sa prirodom i svim zivotinjama oko nas,a sve je savrseno u prirodi?
Zbog cega smo se pokvarili?
Koji nas je razlog doveo do toga?
Zasto nekad radimo dobro a nekada zlo drugima?
Zasto je covjek sam sebi neprijatelj?

musavi napisao:
Nije mi sasvim jasno na sta tocno ciljas? Takvi smo kakvi smo jer smo takvi evolvirali, nije nas nitko napravio s namjerom da uvijek budemo dobri i sretni i zdravi. Zakaj ti je tesko "progutat" taj odgovor? (osim sta mislis da nas je stvorio bog)

sluga napisao:
Evo odgovoriti cu ti i na tvoj odgovor.
Svemir u svoj svojoj starosti i velicini funkcionira savrseno,koliko,negdje 13 milijardi godina.
Da ne funkcionira savrseno ne bi se sirio i toliko opstao.
Zasto je sve savrseno osim nas?
Zasto nam se planet raspada nakon ni jedno deset tisucljetanog nasega zivljenja?(tj,mi se raspadamo)
To je nista naspram starosti svemira?
Ako je sve u svemiru savrseno,zasto nismo i mi savrseno evolvirali?kako ti kazes.
Po svakoj logici ako smo evolvirali trebali bi zivjeti u skladu s prirodom u kojoj smo "nastali",zasto nije tako?
Mislis da je se neka greska mogla desiti?
Kako to,ako smo se kroz evoluciju po logici trebali sve vise prilagođavati zivotu na zemlji?
A mi kao da idemo obrnutim sljedom.

Musavi nikako da mi dadnes neki odgovor na ova pitanja.
Zanima me sto ti mislis zasto je sve ovako kako je sada.

Evo uopce te ne tjeram da pricas o Bogu.
Ovo je tema o ateizmu.Kako vi gledate na ovo.Zasto je se to desilo.

Nije valda da ti se samo raspravlja dali ima Boga ili nema?
Mislim vi Ateisti i onako ne vjerujete u njega.Ova bi tema trebala biti bas po tvom ukusu.
Objasni mi evoluciju bez Boga i zasto je sve kako ne bi trebalo biti.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 05 tra 2012 10:47 
Odsutan

Zahvaljeno je: 5 zahvala
musavi napisao:
Sta se tice ovog rimskog izvora, mogu ti samo ponovit da takvo nesto nisam nasao. Takav izvor ne postoji. Ako sam u krivu bit cu ti jako zahvalan sta si me ispravio. I definitivno to nece bit besmisleno: ako postoji Rimljanin koji je osobno vidio Isusa i o tome pise, smatrat cu da je Isus skoro sigurno povijesna osoba, a ne da vjerojatno nije, ko sto sad mislim :P
[/quote]

"U vreme Oktavijana Avgusta, Cesara Rimskog, svi nacelnici, koji su
upravljali raznim oblastima, potcinjenima Rimu, bili su duzni slati
izvestaje Senatu o svim vaznijim dogadjajima u svojim oblastima. Jedan
od takvih nacelnika, Publije Lentul, prokonzul u Judeji za cara Iroda,
podneo je rimskom Senatu sledeci izvestaj o Spasitelju nasem:
"Velikom i postovanom Senatu Rimskom Publije Lentul, upravitelj
Judeje, zeli zdravlje."
"U sadasnje vreme pojavio se kod nas i sada jos ziv covek pun vrlina,
ime mu je Isus Hristos; narod ga smatra za velikog proroka, a njegovi ga
ucenici nazivaju Sinom Bozijim. On vaskrsava mrtve i isceljuje
svakovrsne bolesti i neduge. Jednom recju, ovaj covek je visk i stasit;
vrlo je ozbiljan, i silno deluje na sve, te koji ga gledaju ne mogu da
ga ne vole i u isto vreme da ne osecaju neki strah. Boja kose mu je
bolja zrelog oraha, bez sjaja i glatka do usiju, a od usiju do ramena i
nize kovrdzasta i blistava; na sredini glave ima razdeljak, po obicaju
nazoreja. Clo mu je glatko i cisto, na licu nema nikakve pege i
preliveno je blagim rumenilom; nos iusta su mu pravilni, brada mu je
iste boje kao i kosa, gusta, ali ne duga, razdeljena pri kraju. Pogled
mu je tih, velicenstven i prijatan, oci su mu nebeske boje, prodiru u
dusu i blistaju, On je veoma mio i blag kada uci i savetuje, strog je i
strasan kad izoblicava. Crte lica njegova su neobicno privlacne i ujedno
velicanstvene. Niko ga video nije da se smeje, ali su ga cesto vidjali
da place. Rasta je visokog, ruke su mu prave i on ih cesto podize;
ramena su mu skladna. Govori ne mnogo, ali ozbiljno, i svaka mu je rec
odmerena. Uistini ovaj covek je najdivniji od svih ljudi, i u njemu se
ogleda isitna u kojoj nema lukavstva."

(Ispisak iz drevnih rimskih rukopisa) Izaslo u jednom od brojeva
Pravoslavnog Blagovesnika."

CP-sa jedne pravoslavne stranice.

Cini mi se da ga je Publije Lentul vidjeo :D

Sad ces traziti je li vjerodostojno?
Javi smajlic28

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 05 tra 2012 11:31 
Odsutan

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Citat:
"U vreme Oktavijana Avgusta, Cesara Rimskog, svi nacelnici, koji su
upravljali raznim oblastima, potcinjenima Rimu, bili su duzni slati
izvestaje Senatu o svim vaznijim dogadjajima u svojim oblastima. Jedan
od takvih nacelnika, Publije Lentul, prokonzul u Judeji za cara Iroda,
podneo je rimskom Senatu sledeci izvestaj o Spasitelju nasem:
"Velikom i postovanom Senatu Rimskom Publije Lentul, upravitelj
Judeje, zeli zdravlje."
"U sadasnje vreme pojavio se kod nas i sada jos ziv covek pun vrlina,
ime mu je Isus Hristos; narod ga smatra za velikog proroka, a njegovi ga
ucenici nazivaju Sinom Bozijim. On vaskrsava mrtve i isceljuje
svakovrsne bolesti i neduge. Jednom recju, ovaj covek je visk i stasit;
vrlo je ozbiljan, i silno deluje na sve, te koji ga gledaju ne mogu da
ga ne vole i u isto vreme da ne osecaju neki strah. Boja kose mu je
bolja zrelog oraha, bez sjaja i glatka do usiju, a od usiju do ramena i
nize kovrdzasta i blistava; na sredini glave ima razdeljak, po obicaju
nazoreja. Clo mu je glatko i cisto, na licu nema nikakve pege i
preliveno je blagim rumenilom; nos iusta su mu pravilni, brada mu je
iste boje kao i kosa, gusta, ali ne duga, razdeljena pri kraju. Pogled
mu je tih, velicenstven i prijatan, oci su mu nebeske boje, prodiru u
dusu i blistaju, On je veoma mio i blag kada uci i savetuje, strog je i
strasan kad izoblicava. Crte lica njegova su neobicno privlacne i ujedno
velicanstvene. Niko ga video nije da se smeje, ali su ga cesto vidjali
da place. Rasta je visokog, ruke su mu prave i on ih cesto podize;
ramena su mu skladna. Govori ne mnogo, ali ozbiljno, i svaka mu je rec
odmerena. Uistini ovaj covek je najdivniji od svih ljudi, i u njemu se
ogleda isitna u kojoj nema lukavstva."

(Ispisak iz drevnih rimskih rukopisa) Izaslo u jednom od brojeva
Pravoslavnog Blagovesnika."

Ovo i ja imam u knjigi Adfalberta Rebića "Biblijsko -teološki pabirci o Isusu Kristu".

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 05 tra 2012 17:46 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Bok slugo :D
Ajmo prvo na tvoje odgovore na ovih mojih pet pitanja. Da ne cjepkam post hrpom citata, lijepo cu ti odgovorit prema brojci pitanja (zato sam ih i stavio, mrzim pisat postove sa milijun malih citata).

1. Al ak mozemo imat slobodnu volju u raju, zakaj onda nismo odma tamo i gotovo? Onda nam ovaj zivot (niti "raj zemaljski") nije potreban da bi slobodno birali.

2. Ako bog unaprijed zna sve sta ces napravit, tj. da ces to napisati, onda to znaci da to ne mozes ne napisati. Dakle, nemas izbora, ne? Kakva je to slobodna volja ako je unaprijed odredjeno sta ces uciniti?
I kako mozes nekog kazniti za nesto sto znas da ce NUZNO uciniti? To je ko da kaznjavas ljude zato sto dišu.

3. Ocito je bog stvorio neke takvima da "slobodnom voljom" izaberu pakao. Zasto? To je bit ovog treceg pitanja.

4., 5. Okej, kolko vidim u biti odgovaras "ne znamo" sta je odgovor koji mi se uvijek svidja pa necu dalje cjepidlacit ;)

sluga napisao:

musavi napisao:
Zamisli roditelja koji stvori svoju djecu glupavom i nesavrsenom, i onda ih stavi u nejasnu situaciju punu iskusenja za koja zna da nece moc izdrzat, i da im nejasna "pravila" kojih se moraju drzati (oko toga sta je potrebno za spasenje su se vodili ratovi, a kamoli rasprave), a da pritom zna da se pravila barem neki nece drzat.
I onda se sakrije i gleda - eventualno im povremeno stavi u srce neki nejasni osjecaj. I onda svojoj djeci koja prekrse ta pravila (koja u potpunosti razumije samo on) kaze da su "slobodno izabrala" da ih se vječno muči. Takav roditelj ne da ne bi bio dobar, nego mi je tesko zamislit goreg

Nije nas Bog stvorio takve.Stvorio nas je prelijepe,pametne i nevine.Mi smo odabrali grijeh i pojeli sa "stabla" spoznaje dobra i zla,a na to nismo bili spremni.
Niti smo to smjeli,jer nas Bog nije stvorio takve.
Ali kada smo sgrijesili protiv Boga,Dobroga Oca nije digao ruke od nas.Od tada nas cijelo vrijeme zeli vratiti sebi.Da svi mi budemo opet sretni zajedno sa nasim Ocem nebeskim.On nam ne zeli lose.
Nego nas cijelo vrijeme pokusava spasiti od nas same.Otisao je ne kriz radi nas.Pustio da ga mi bijedna njegova njegova stvorenja kakva smo postali ponizavamo do kraja,pljujemo,vrijedjamo,tucemo,pa i ubijemo.Sve da bi nas opravdao.Jer koliko je god Bog cista ljubav i milosrđe,toliko je i pravedan.
Da zadovolji svoju pravednost,poslao je sebe u Sinu na zemlju da ga vidimo i obratimo se,da se spasimo po njemu.
Dosao je na zemlju,nije se nigdje sakrio.Svaki je dan u Crkvi.

Pravila nisu uopce teska,zapravo su lagana i oslobadjaju covjeka i cine ga sretnijim.
Dali bi ti volio da te zena prevari sa prijateljen ili susjedom.Obatroje bi vas to iznutra peklo.
Zato je Isus rekao da se tuđa zena ni u mislima ne pozeli.
Pogledaj malo 10 zapovijedi.
Kada ih procitaj,zamisli kakva bi zamlja bila da se ljudi drze tih zapovijedi.
Stvarno nisu teske,teske su onome koji sve vise grijesi i ne zeli se pokajati.
Te su zapovijedi zapisane i u nasim srcima,tako da ne trebas ih niti procitati a znati ces sto je dobro a sto lose.
Samo sto je svijet zastranio pa je vecini savjest losa i ne mogu razlucivati dobro,jer je neki grijeh postao normalan,iako covjek zna da nije tako.

Ti nemas dobru sliku o Bogu.Mozda te to sprijecava da vidis da postoji.
Otac na nebesima je cista ljubav.Nitko te na ovoj zemlji ne voli vise od njega.

Bog nas je stvorio, i onda smo "odabrali grijeh", dakle ocito nismo bili savrseni, skroz nevini, pametni i dobri. Zelis li reci da bog nije znao da cemo odabrat grijeh? Onda nije sveznajuci.

Zelis li reci da to da odaberemo grijeh nije htio ali nije mogao sprijeciti?
Na primjer time da nas stvori doista savrsenima, takvima da NE "odaberemo grijeh"? Ako to nije mogao, onda nije svemoguc.

Dakle namjerno nas je stvorio tocno takvima kakvi jesmo - takvima da smo "odabrali grijeh". I zbog toga ce neki zavrsit u paklu, u kojem ce trpit vjecnu kaznu za to što su takvi kakvima ih je bog stvorio. Bog ih je "učinio tvrdokornima", i onda ce ih za to kaznit. To ti lijepo pise u Poslanici Rimljanima 9:14-23.

U odgovorima Urielu sam objasnio u kojem smislu kazem da su "pravila nejasna".

sluga napisao:
Musavi jos jedno pitanje.

Kazes da si bio "mlaki vjernik" pa nisu htjeo biti takav nego si radje odlucio ne vjerovati u Boga i ne ici u crkvu.

Ako si bio mlaki vjernik,zasto nisi htio biti bolji vjernik,mislim posto si shvatio takvo nesto?
Ovo mi nema malo smisla,pa reko ti ces mi razjasniti malo.

Ko sta sam vec spomenuo, nisam jednostavno bio mlaki vjernik pa onda postao ateist. Bio sam mlak, pa sam shvatio da je to glupo, da treba bit "hladan" ili "vruć" (Otkrivenje 3:15-16). I onda sam isao detaljno proucavat da bi se odlucio, i tako postao ateist.

sluga napisao:

Musavi nikako da mi dadnes neki odgovor na ova pitanja.
Zanima me sto ti mislis zasto je sve ovako kako je sada.

Evo uopce te ne tjeram da pricas o Bogu.
Ovo je tema o ateizmu.Kako vi gledate na ovo.Zasto je se to desilo.

Nije valda da ti se samo raspravlja dali ima Boga ili nema?
Mislim vi Ateisti i onako ne vjerujete u njega.Ova bi tema trebala biti bas po tvom ukusu.
Objasni mi evoluciju bez Boga i zasto je sve kako ne bi trebalo biti.

Sori, jos uvijek iskreno ne kuzim kaj ti nije jasno u mom odgovoru :P Sasvim postujem sto se s odgovorom ne slazes, ali mi nije jasno zasto mislis da je problematican.

Evolucija je slijepi prirodni proces bez cilja. U evoluciji nema niceg sta bi "trebalo biti". MI mozemo reci da bismo htjeli da stvari budu drugacije, i na tome radit. Ali evoluciji nije bila "namjera" ista napravit "boljim" ili "losijim". Evolucija nema plan, i nema vrijednosti prema kojima tezi.

Ajdee napokon si naveo svoj rimski izvor! Bas mi je drago :D

Al da, nazalost, taj izvor nije vjerodostojan, cak ni prema katolickoj crkvi. Evo Katolicka enciklopedija kaze da je Publije Lentul "izmisljena osoba", da se taj "izvor" pojavljuje po prvi put 1474. godine, te da je to pismo "sigurno apokrifno".

:(

----------------------

Kefo, lijepo pises, ali ne cini mi se da to rjesava ono sta je problematicno u mojim pitanjima. Ovo o cem pisem tu gore slugi - kako mozemo imati slobodnu volju ako je bog sveznajuci, i kako pakao ikako moze bit "pravedna kazna" ako bog zna da ne mozemo drugacije postupiti jer nas je stvorio takvima da "odabiremo grijeh" (ko da je to neki bed, neposlusnost kod djece fakat nije nesto oko cega bi se trebalo ljutit - ljudski roditelji su cini se puno "milostiviji" od boga).

Samuel napisao:
Citat:
Ko sta sam reko ranije u topicu, bio sam katolik dok (medju ostalim) nisam iso pazljivo citat i istrazivat Bibliju :P

Ak ti se da pisat, zanimalo bi me cut sto ti je u Novom Zavjetu impresivno, ili sto mislis da bi mene trebalo impresionirat, kada bih samo uzeo Bibliju u ruke :D

Nekog impresionira nešto, tebe nemože naprimjer ništa, jer si več odlučio da Isus Krist ne postoji jer ti dokazi nisu valjani ili dovoljni. Pa kako onda da si istraživao Bibliju?!
Nisi ju sigurno bolje "istražio" od naprimjer Scotta Hahna, koji se je "obratio" sa protestantizma na katolištvo.
A onome kome Bog ne da da ju "istraži" niti neće jr nije spreman, Biblija je duhovna knjiga a ne pečina za istraživanje u kojoj bi trebale biti nekakve impresije ili bi trebalo nekog oduševljavati.
A i različiti su ukusi, nekog impresionira skulptura u obliku izmeta, nekog DaVinci, nekog crtež od djeteta od dvije godine, a mene naprimjer živci Zdravka Mamića! :wink: :roll: :roll:

Otkud Mamic tu? Ne znam al svidja mi se kak si ga izvuko od nikud! :D

Pa iskreno, tek od nedavno mislim da Isus vjerojatno nije bio povijesna osoba, a vec sam duze vrijeme ateist. Tako da sam "istrazivao Bibliju" dok sam mislio da je povijesna osoba. A osim toga, zanima me cut kaj ti je vanredno, bozansko, u Bibliji neovisno o mojim uvjerenjima.

Ne svidja mi se bas sta se cini da unaprijed zakljucujes da se ne slazem s tobom i Scottom Hahnom jer nisam dovoljno dobro istrazio Bibliju. Slobodno me testiraj pa onda reci da nisam dovoljno dobro istrazio, ako mi nadjes nesto sta bi trebao znat a ne znam, ili neki argument na koji nemam odgovora :P

Eto tolko zasad, bok! :wink:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 05 tra 2012 19:12 
Odsutan

Citat:
Pa iskreno, tek od nedavno mislim da Isus vjerojatno nije bio povijesna osoba, a vec sam duze vrijeme ateist. Tako da sam "istrazivao Bibliju" dok sam mislio da je povijesna osoba. A osim toga, zanima me cut kaj ti je vanredno, bozansko, u Bibliji neovisno o mojim uvjerenjima.

Ne svidja mi se bas sta se cini da unaprijed zakljucujes da se ne slazem s tobom i Scottom Hahnom jer nisam dovoljno dobro istrazio Bibliju. Slobodno me testiraj pa onda reci da nisam dovoljno dobro istrazio, ako mi nadjes nesto sta bi trebao znat a ne znam, ili neki argument na koji nemam odgovora :P

Kako mi misliš dati argumente sa"mislim da". Di možeš tražiti konkretne dokaze da nitko nije napisao nešto dok je Isus živio, ali to ne znači da nije postojao, to može biti samo tvoje mišljenje.
Ne misliš li da je glupo da je nastalo toliko znanstvenika, doktora, filozofa, učitelja, svečenika, teologa pa i milijarde ljudi kroz povijest koji su temeljili svoj život na životu Isusa Krista, i ti sadmisliš da je tvoje mišljenje argument da nije posojao.
E pa ja mislim da je ovo najbolji argument, ljudi koji su dali svoje živote, ne nekakvi glupani, za koje ćeš ti reči, da su oni umirali za svoj ideal, kao oni su glupi a ja sam pametan jer nisam nasjeo na nešto što ne postoji. Sigurno su bili pametniji i učeniji od tebe, kao Scoot Hahn ili evo ti i Fran naprimjer.
Sviđalo ti se nesviđalo, Scott ju je istraživao pa je izvadio iz nje stvari koje ni nabolji protestantski teolozi nisu imali odgovora, zato je i prešao jer je našao puninu istine.
Kao što rekoh, tebi Biblija ne mora reči ništa, a nekoga koji j otvoren može biti dosta jedna rečenica.
Evo naprimjer koji je tebi argument da Isus nije postojao?
I kako objašnjavaš ako nije posojao, sve što je zasnovano na njemu?
Kako objašnjavaš naprimjer evo: exorcizam i te pojave, i kako objašnjavaš mistike, koji su imali viđenja Isusova života i raspeća? Kako objašnjavaš oni koji su živjeli od Hosije po desetke godine bez hrane i vode?
Dobro to bi trebala biti nekakva čudesa, iako bi za mene bilo veče čudo tvoje obračenje protiv slobodne volje!
Još jednom napominjem, da je Biblija duhovna knjiga, i bitno je kako joj pristupaš. Oholo srce ne vidi ni prst ispred nosa!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 05 tra 2012 19:14 
Odsutan

Podijelio: 22 zahvala
Zahvaljeno je: 19 zahvala
@ musavi: miješaš, s vremena na vrijeme, kalvinizam i katoličanstvo, posebno oko slobodne volje..inače, svaka čast za komentare..iako mi još uvijek izgledaš kao nisi ni ti siguran jesi li ateist..ili si vjernik..ili si ipak ateist...a mozda si i agnostik..a opet... :)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 05 tra 2012 19:16 
Odsutan

Citat:
Ko sta sam vec spomenuo, nisam jednostavno bio mlaki vjernik pa onda postao ateist. Bio sam mlak, pa sam shvatio da je to glupo, da treba bit "hladan" ili "vruć" (Otkrivenje 3:15-16). I onda sam isao detaljno proucavat da bi se odlucio, i tako postao ateist.

Ja bih te iskreno zamolio, od svega srca da mi kažeš argumente da i ja postanem ateist. Jer kad mi to dokažeš, nema više pakla, nema suda, sklanjam savjest i napokon slobodan se prepuštam zadovoljstvima ovoga svijeta. Piče, hrana, orgijanje, tulumi, provodi.
Jooooj rasturačina!!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 05 tra 2012 19:20 
Odsutan

Citat:
Bog nas je stvorio, i onda smo "odabrali grijeh", dakle ocito nismo bili savrseni, skroz nevini, pametni i dobri. Zelis li reci da bog nije znao da cemo odabrat grijeh? Onda nije sveznajuci.

Zelis li reci da to da odaberemo grijeh nije htio ali nije mogao sprijeciti?
Na primjer time da nas stvori doista savrsenima, takvima da NE "odaberemo grijeh"? Ako to nije mogao, onda nije svemoguc.

Može jedno pitanje za musavog.
Misliš li da osoba bez slobodne volje je savršena ili nije??

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 705 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 71  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]